Saturday, December 24, 2011

Our precious @ 9 weeks...

Waktu ni teringin nak makan nasi tomato dan nasi lemak. Penat la sikit sebab nak makan apa-apa pun kena buat sendiri. Nak-nak sekarang memang asyik nak makan makanan Malaysia je. Nasib tak teringin makanan yang pelik2 yang susah nak masak. Kalau kat kg halaman dah tentu tunjuk kat kedai aje kan nak makan apa hehe.

Nasi tomato tu patik buat biasa2 je tak lengkap dengan dalca pun, cuma ada ayam masak merah dan acar kadang tak ada acar pun hentam je masak sayur yang sempat dibeli. Memang waktu nak masuk minggu ke-9 tu meriah jugak la makan, hari ni nasi tomato, esoknya nasi lemak bergilir2 selama seminggu. Sekarang pun masih terliur lagi tapi terasa sedikit insaf. Sebab makan banyak sangat wuwuwu. Waktu makan tu asyik nak tambah aje tau adoii, pengsan la cenggini. Nasib baik sekarang dah boleh kontrol, nak2 bila sibuk, kadang sempat makan sayur je, tapi kalau tak dapat makanan memang rasa menggigil je tangan ni dan tak senang duduk.

IMG_0002
seperti biasa sebelum check-up mesti akan telek carta ni dulu dan mulalah berangan sorang-sorang :P... Saiz akachan waktu 9 minggu lebih kurang 3 cm. Tapi itu estimation ajelah kan. It may varies depends on the baby. Lain baby lain cara pembesarannya kan? 

IMG_6999
kebetulan check-up minggu ke-9, terkena dengan Dr Nabeshima sekali lagi. Tak dapat nak gambarkan perasaan waktu ini. Nampak akachan macam floating dan ada sedikit pergerakan. Rasa nak cium2 aje kat skrin tu huhu... geram betul. (eh kenapa mama hanis sangat over exaggerating? nyampah... maafkan patik, ini adalah pengalaman pertama, diharap tidak menyampah jika patik nampak terlebih excited huhu. I have been waiting for so so long to have this motherhood moment.) Nampak tak tangan kiri kanan dan juga kaki akachan? Tapi setoet aje nampak... untuk lebih jelas boleh refer gambar-gambar di bawah... pada waktu ini juga saya diberitahu due date akachan, insyaAllah 11 June 2012.

IMG_0033
ultrasound pada 8 minggu... gambar dalam bulatan kuning tu lebih jelas...

IMG_0041
tak faham apa pun, tapi saya cuma refer gambar ultrasound pada 9 minggu 2 hari... 

Dah selesai ultrasound, dr suruh saya jumpa midwife untuk set appointment seterusnya. Alhamdulillah dah ditransfer ke maternity unit. Masa jumpa midwife dia tanya, macam mana keadaan, teruk ke morning sickness, lalu tak makan etc. Dia juga ada bagitahu tak elok makan honey. Terkejut jugak sebab sebelum tu memang ada makan honey hampir setiap hari. Kemudian dia bagi surat dan perlu pergi ke Aoba ward untuk dapatkan "Boshi techo" di sana.Perlu bawa untuk check-up seterusnya.

Syukur tak terhingga atas kurniaan rezeki daripada Allah. Apapun perjalanan masih jauh, waktu patik menulis entri ni, usia akachan adalah 15minggu 5hari. Berharap sangat2 agar semuanya berjalan lancar, InsyaAllah...

p/s: perihal boshi techo... 


29 comments:

Nieda said...

Makn jangan tak makan nanti anak meleleh air liur.

Semoga Hanis & baby sihat sehingga melahirkan.

Teratak Hami said...

Bestnya !!! Tapi ada tanya doktor tak kenapa tak elok makan honey?

Chekgu Azrine said...

Xpe sis..akak fhm sgt y sis excited..not to worry sis..pengalaman ni sgt berharga utk sis rakamkan..take care ur bb in ur tummy and you too sis..

Eera Shera said...

tahniah kak...mesti la eksaited kan baby first..insyaAllah baby membesar ngan sihat ;)

Kamalia said...

Abih ai katam dari entry yg lps.hehe..ai punye boshi techo dlm eigo..Maternal and child health handbook tajuk dia..dah nk lunyai buku tu..

Cik Fasyareena said...

cant wait to see akachan..comei je..
11 june ek..yeay!semoga mbesar dgn baik dlm perut mummy tu ok akachan..=D

umie naziera said...

tecik jer dlm tummy ibu dya..kuasa Allah mmg menakjubkan..

hanun fatiha said...

akak,omedetou!!!org kt cni pon xsabar gak ni ;-)

Amirah Adnan said...

everyday i'll wait your entry.. hehe.. tumpang excited sbb penah ade pengalaman dapat patient yg mcm akak.. :)

pasal madu tuh, tertanye jugak sbb selame ni takde dgr pun doktor bgtau mcm tu.. lgpun madu elok utk gantikan gula..but its ok kak, dgr je ape doktor tuh nasihat.. takmo ingkar ye? hehe..

kema said...

akachan.....kawaii ne~..ececeh blaja ckp jepang plak :P

Ijah EmoTemo said...

akak hanis mengandung ke? wow ijah baru tahu ni. hihihi.

aimie amalina said...

serooonokkje bace
mcm2 mkn ye kak
hehehehe

x pe yg pntg sihat taw :)

Nur Liyana said...

woot woot...

salam...

akak tahniahhhh!!!
jaga baby elok 2!!!

et said...

owh hanis...et mungkin ketinggalan sebab tertinggal ntry yg lepas...nak ucap tahniah, moga semuanya selamat dan hanis berada dlm keadaan sihat selalu.
et plak excited bc ntry hanis...alhamdulillah.alhamdulillah.alhamdulillah

moga semuanya berjalan lancar mama hanis...
chaiyok..chaiyok

man yusoef said...

kakak!!! tahniah...dah lama tak jenguk blog nih, tau-tau dah pregnant. Sy tau betapa akak nak sgt dapat anak ni, dan akhirnya Allah makbulkan. Smoga semuanya selamat

DaZzlingLilLy said...

tahniah hanis and hubby...take good care of urself ya..im happy for u...

waniey_sakura said...

congratz k.hanis.. take care ye..
dh lama xblogwalking..bl bukak bc entri nie.. tumpang hepi.. ^___^

sue-sama said...

comeinye aka chan, selamat sihat dlm tummy ibu hanis ya!!!

LydSunshine said...

Awak, betul ke masa pregnant takleh makan madu? Kenapa ye? Sebab panas ke?

Kazman & Sue said...

tahniah dari kami sekeluarga dengan bakal orang baru nanti... semoga sihat hendaknya selalu kami doakan....

Hanamiko Sakura said...

akachan... acik datang nak tengok akachan membesar dalam perut mama akachan... ^^

kak hanis.. jaga diri baik2 tau.. tak sabar nak tunggu akachan keluar ^^

HANI IZWAN said...

tahniah u!!

take care tau..^_^

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ya Allah seronoknya dgr!:)) tahniah sis...jaga kesihatan tau! semoga sihat kedua2nya baby n mummy!

Amni said...

tahniah akak! Waaaaaahhhhhh... Amni plak yg terlebih exited.. 9 minggu kiranya agak lama jugak dah kan.. Hari tu tgk gambar akak nak tanya jugak, ada isi ke.. Wah2! Serius betul.. Hihi.. Take care akak.. Jg diri... Jg baby.. Mudah-mudahan semuanya baik.. Aminnnn

Rtp Farra Arisha said...

are you pregnant? wow, congratulations if so!!! syukur, alhamdulillah. may you and your baby are be very fine..always..;))

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum, kak Hanis pregnant? Alhamdulillah, syukur pada Allah. nisa tunggu berita gembira ni :) Jaga kesihatan baik baik. Nisa doakan semuanya berjalan lancar. Miss you Kak Hanis :') *hug*

tahniah. moga mendapat anak yang soleh dan solehah. Amin.

waalllaa! said...

kak hanis..why I don't know about ur pregnancy? outdated betul nani ni..btw,,,Tahniah yea.. jaga kesihatan tu..jaga baby betul..jangan buat kerja berat..first 3months ni tempoh yg mencabar sikit..take care of urself..

♥ dak pink said...

Hanis,

Tahniah. Akhirnya!
Jaga diri elok-elok ye.

=)

Naemah said...

i suka keychain tu
btw, congrats :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails