Friday, December 30, 2011

Visa dan perjalanan ke US...

Wahh seronoknya, banyak komen2 yang positif, patutnya post entri pertanyaan ni sebelum ke US. Terima kasih semua. Boleh jadi rujukan untuk orang lain juga. Apapun alhamdulillah semuanya selamat. Saya dan cinta hati telah ke US pada bulan lepas (November). Sekarang baru nak bercerita. Maaf lambat dek kesibukan. Sebelum ke US ada dengar cerita kurang enak. Masa tu cinta hati baru balik dari solat Jumaat, ada seorang kawan indonesia ikut sama balik ke kampus. Dia cerita isterinya ke conference di US bersama dua orang rakan. Isteri dia bertudung manakala dua orang lagi tidak bertudung. Sampai di kastam, isteri dia kena tahan dan dibawa masuk ke bilik khas untuk disoal siasat. Lama la jugak. Wahh mencabar sungguh ye. Masa tu patik bersiap sedia jela kut2 kena tahan jugak nanti hehe. Anda semua pernah alami/dengar cerita kurang enak bila melancong ke us atau negara lain?

Visa nak ke US ni agak leceh. Walaupun banyak procedure secara online dan interview tapi berbaloi sebab dapat visa 10 tahun. Kalau ada rezeki boleh pergi lagi di conference akan datang. Tak perlu susah2 buat visa lagi. Memandangkan permohonan visa dibuat jepun, kami memilih untuk ditemuduga di tokyo.

isi borang DS160 dan scan gambar bersaiz passport di link INI
|
kemudian bayar kos sebanyak 11,900 yen di easy pay atm pada bank2 terpilih
|
pilih tarikh temuduga
|
pergi ke embassy US di Tokyo, semua dokumen perlu disusun ikut turutan di dalam clear folder file dan bawa bersama sampul poslaju utk pos kembali passport. (sebelum masuk ke ruang interview memang pegawai dia check betul2, entah berapa kali kena lalu metal detector, nasib tak ada x-ray scanner tu, pheww)
|
tunggu nama dipanggil. Lama jugak la sejam lebih tunggu, interview dekat tingkap je macam kaunter pejabat pos hehe... soal itu dan ini, passport diambil oleh pihak embassy dan mereka akan hantar semula bersama visa dalam tempoh 1 minggu.

IMG_0005
saje nak letak rupa visa yang comot ini wuwuwu... kononnya buat kenangan hehe... masa terima passport visa dah siap ditampal... (maaf patik ni jakun orangnya sob sob)

IMG_0106
muka orang excited nak present hehe, excited ke love? Dari Sendai ke Ueno... itu aje bag kami berdua sila percaya, patik tak nak bawa apa2 selain handbag... travel light gitu...

IMG_0109
inside shinkansen, Max Yamabiko 2nd floor...

IMG_0111
memandangkan dah biasa naik shinkansen Sendai-Tokyo/Sendai-Ueno, namun tetap layan dengan pemandangan yang sama... tak jemu :)

IMG_0113
suka tengok tanaman di kawasan perumahan... sungai2 bukit bukau etc...

IMG_0118
sesampai aje di Ueno, ambil subway ke Ginza dan exit gate A4 sebab nak ke restoren Rasa Malaysia, Pitt dengan Iryd pernah ke situ dan story mory pada kami. Akachan nak makan satay dan minum bandung cincau... walaupun rasa takdelah sedap wow! tapi bolehlah, tetap berpuashati... alhamdulillah...

IMG_0119
nasi goreng kampung...

IMG_0121
cinta hati patik yang kekenyangan...

IMG_0122
masa ni jalan kat tengah tu ditutup seketika, pelik je tengok orang ramai jalan-jalan dan lepak2 kat tengah jalan tu. Siap ada gerai lagi ha...

Kemudian terus ke Narita airport. Sampai terus solat. Biasanya kalau kat sini kami selalu solat di bilik tukar baju yang ada lambang hanger tu. Ruang dia muat2 je untuk solat. Syukur...
IMG_0124
naik penerbangan American Airlines jam 6.50 pm. Walaupun sebelum naik flight dah makan energy snack, tapi sampai aje makanan laju aje makan tskk.. asyik lapar aje...

IMG_0126
sushi pun ada hehe... inari dan ebi (udang)...

Yang tak best naik AA ni movie dia sikit sangat lepas tu tak boleh play, pause sesuka hati. Contohnya pilih movie A kena tunggu beberapa minit kadang tu 30 minutes baru dia auto play. Sedang syok tengok tiba2 nak ke toi, tapi tak boleh nak pause la pulak wuwuwu. Tapi patik tengok sekejap je sebab mengantuk dan penat. Sampai di New York terminal 8 pada jam 5.50 pm pada hari yang sama hehe lawak je. Beza masa jepun dan NY 14 jam huhuhu, jetlag tahap gaban.

Alhamdulillah tak ada apa2 di kastam. Staff sekadar bertanya adakah kami datang bersama as a spouse itu aje. Lepas tu settle. Masa tu standby juga kut2 kena tahan haha... (punyalah tinggi imaginasi kamu ye penulis! terpengaruh dengan cerita orang hehe). Rush pula ke terminal 3 untuk menaiki Delta Airlines ke Washington DC. Masih ingat akan staff sebelum nak masuk departure gate. Saya bagitahu, tak nak masuk mesin x-ray tu sebab pregnant. Baik je dia cakap "Ok mam u can step here and go through the other detector." Lepas tu takde check apa2 dah phew lega... yang lecehnya kat sini habis semua kasut dan jacket/cardigan kena bukak, baju kena tinggal satu lapis je makumlah dah sejuk waktu tu haruslah pakai banyak lapis kan.

p/s: tak sempat nak jalan sangat sebab patik cepat penat wuwuwu, story mory next entry...

31 comments:

aimie amalina said...

heee
ase seronok ke belog ni seolah2 sy plak yg g us
wewewe

syok2
cite lag taw
gambo byk2 pon x pe


mujur dpermudhkan semua urusan ye kak dan suami :)

Anonymous said...

mula2 x nak komen sbb gmbr 1st lmbt loading tp tetiba nak komen lps reloading...


perghhhhhhhh x menahan muka skema thp gaban....Hidung terus mancung mulut terus tutup...bkn ker kata dah x nak tgkp ttp mulut nak nmpk gigi sbb pglmn hitam tgkp gmbr ttp nlt terus jadi pipi kembang sepuluh inci ..wuwuwuuwu..

oh baru ingat klu nak tgkp cantik2,buat photo shoot la baru boleh..dush2....

Fatin Syahira said...

jelesnya! huhu. jauh perjalanan luas permandangan kan akak? =')hopefully one day dpt jugak rasa ke sana sambung study.

take care there.

Nadiah Sidek said...

la..tak tahu pun pergi US. tak terbaca entry sebelum ni. nak apply visa US memang leceh. ada interview bagai. berapa lama di US?

so far 2 tahun duduk di US ni alhamdulillah takde apa-apa masalah. takde pula nampak mat salleh ni layan kita double standard walaupun bertudung. nasib masing-masing agaknya

Nieda said...

Banyaknya makanan... bila turun k/tbg mesti kenyang

kema said...

byk nye makanan...hihi~

wida said...

jauhnya berjalan...
take care yer
nnti story lagi.

nurfatiha blacky said...

waaa, best nyee. klu la mcm ni keadaan kat mesir, tiha x homesick. akak dah pregnant? congrats akak :)

Cik Pulau said...

wahhh akak....
kemainn lagi...
sedakkk wehh...

Hanis MY said...

@Anonymous
ada ke org ambil gambr passport tersengih2 hehe, kalau cmtu sampai depan officer kenalah sengih sebab nak nampak sama macam dlm gambar... tgk contoh dan requirement visa semua muka serius2 no sengih2 ok haha

kenapa komen makin lama makin gedekiah?

Gen2Merah said...

baru perasan muka akak hana ni ada iras2 macam orang Jepun... ehehe.. selamat berjalan2 yee

anyway, selamat tinggal kenangan 2011... kita mulakan lembaran baru 2012

Selamat Menyambut Tahun Baru 2012 buat kak Hana... thanx sudi jadi sahabat saya di alam maya ini...

umie naziera said...

aduss cantiknya japang!!hehhe

Chekgu Azrine said...

tak sabar nak tgk gambar sis kt US.. cepat2 up entry US..hehehe

Niel said...

Fufufu bestnye bestnye :D Mknn T.T Lapar nihhh, hihi.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai super bz masak2 x sempat nak terjah n3 org pun nangess....eh yg rasa mesia tue x pernah rasa taw cuma tahu mmg ada kedai kat ginza tue....rega pun not bad rite

Daddylicious said...

hehe...jumpa satay gak kat sana yer...

Noraim said...

wahh, bestnya dapat gi US. huhu. akak pregnant ke? tahniah! ;)

Chaza said...

kalau blogwalking sini mesti dpat tengok gmbr kat jepun yang menrik2.!

whitecappuccino said...

huhu..teringat memori silam di sana..pahit maung masam manis..ingat2 lupa la hanis..dah berzaman..

アヌムちゃん said...

best2 merata2 dh jln kn..huhu..nk tgk pic di us..heeeeee

Papa Mifz said...

terkejut gak tgk org tgh lepak2 kat tgh jalan tuh..hehe

Soo Hae Daa said...

uihh..ssh juga nk msuk US ye...nape kena pakai visa ye?xmau passport aje? patik jakun gak ni)hehehee...siap intvw2 lagik..isk3
xmau la p sn...hehehe...

mknn2 itu sungguh nmpak sedap...xtau nape ble dlm flight msti berselera walau dh mkn b4 naik..wakakaka...(ke kte sorg je cenggini)

n kte pon sm cm hanis..skg asek lapar n makan n mkn aje keje...tp xde akachan lagi dlm perut ni..so, how?isk2..xleh nk solve probs ni..wakakakaaa...

H.J said...

sedapnya boleh jalan2...bila la blh macam tu eh...hehe

mzhany said...

hana, hany pun dpt 10thn gak visa, huhu ntah bila lah lagi boleh sampai US tu lagik...haishhhh...ada lg 5thn ni. hrp2 ada rejeki utk smpai sana lg sblm tempoh habis.

mmbe hany kesian dpt 6bulan je, sbb nama dia kot ada syed and al. sedih sgt dia...

amirah said...

risau lak akak..akak lupa akak ada tak lalu kat x-ray machine tu masa pegi vietnam aritu..tapi metal detector memang lalu...ermmm

Hanis Azla said...

bestnya gi jalan2... info2 yg bagus ni.. manalah tahu andai ada rezeki nak ke sana.. adalah sikit pengetahuannya nnt.. thanks yer..

Amirah Adnan said...

bestnye kak.. boleh g us gitu.. nanti letak pic kat us byk2 tau.. sate tu pun nampak sedap.. haihh..lapooooo :(

p/s : take care tau! how's akachan???

Teratak Hami said...

Phewitt... orang kaya jek naik shinkansen :-) Rasanya selama 4 thn akak di Jepun, sekali jek naik shinkansen. Tu pun 1st time dtg Jepun dan disponser sepenuhnya oleh JPA.

Hanis MY said...

@mzhany
laa ingtkan seme yang apply otometik dpt 10 tahun rupanya ada jgak yang dpt kurang eh... huhu

Hanis MY said...

@Teratak Hami
hah ye ke? aminn masin mulut akak, eh nyempat lagi...
sy tgk bebudak undergrad tajaan JPA kat sini rilek je naik shinkansen travbel sana sini, akak dulu study kat mana? in terms of shopping travel etc, kamilah org paling berjimat cermat banding bebudak ni hehe...

Zairul Anuar said...

Saya baru nak buat us visa...biasa berapa lama tempoh visa yg diorang akan bagi?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails