Thursday, December 29, 2011

Traveling during early pregnancy...

Sangat susah nak buat keputusan. Sebelum dapat tahu ada akachan, cinta hati ada conference antara France dan juga Washington D.C. Dengar aje France tiba2 mata ini bersinar-sinar gitu. Kalah sinaran bintang ok! Tapi memandangkan kualiti conference adalah lebih bagus di Washingotn D.C maka SV en suami menyuruh dia ke sana. Biasanya jika saya ada conference cinta hati akan ikut dan begitulah sebaliknya... maka kami pun mencari tiket paling murah. Kiranya tiket untuk saya ajelah, yang cinta hati dah ditanggung sebab dia akan buat pembentangan. Terjumpalah satu tiket ni di agent HIS. Takdelah murah mana tapi dalam banyak2 dia yang paling murah...

Bila dah tahu ada akachan, hati berbelah bagi nak ikut ke tak. Sebab perjalanan lebih kurang 12 jam. Agak lama jugak huhu. Memandangkan patik masih lagi dalam trimester pertama. Bila tanya doktor, dia cakap "Of course you can go but it is better to stay here, baby is not so strong at this time." Bila tanya mama dan juga ibu mertua, mereka macam serba salah juga, tapi berfikiran positif, insyaAllah tak ada apa2, doa banyak2 dan kena berhati2... Cinta hati suruh tanya kawan2 bloggers di dalam entri, tapi masa tu patik takut la pulak nanti dapat macam2 komen yang akan membuatkan saya berfikir dengan lebih mendalam. Tanya pendapat kakak ipar dia cakap bergantung pada kekuatan rahim seseorang. Dia juga pernah travel ke eropah sewaktu kandungan berusia 3 bulan dan semua berjalan lancar.

Saje je tanya agent tiket tentang refund, malangnya tak dapat refund sebab tu tiket promotion. Huhu pulak dah... Sesungguhnya patik tidak sanggup berjauhan dengan buah hati pengarang jantung, hukhuk... Instinct en suami pula dia suruh saya ikut tapi dalam fikiran yang tenang, enjoy dan jangan risau2...

Maka bermulalah pencarian maklumat dengan jaya jusco. Secara umumnya adalah selamat untuk ibu mengandung untuk travel by airplane sehingga kandungan 7-8 bulan. Lebih dari tu takut terbersalin dalam flight pulak kan. Namun waktu yang sesuai adalah pada trimester kedua. Trimester pertama pula keadaan masih belum stabil, dikhuatiri akan berlaku apa2. Bila baca sana sini... ramai aje yang travel long distance journey pada trimester pertama. Ada beberapa faktor kena consider seperti:

-cabin pressure (tempat tinggi, tekanan rendah, bagi yang ada alahan, ia akn jadi makin teruk sebab, sebab kurang oksigen dan tekanan bukan pada keadaan biasa) elakkan naik pesawat kecil, kalau nak naik juga avoid altitudes above 7000 feet.
-limited space to move around (kena stretch kaki dan jalan2 regangkan otot, supaya ada pengaliran darah, kalau tak buat nanti berlaku blood clots)
-turbulence that could shake the plane
-melibatkan ramai orang dikhuatiri terdedah penyakit berjangkit, deman/batuk etc

Tapi kebiasaanya kalau perjalanan jauh memang cabin pressure amat dititikberatkan dan dijaga agar. Memandangkan nak travel ke US benda yang paling penting adalah mesin keselamatan dekat kastam tu. Biasanya airport mana2 pun ada satu jenis je iaitu metal detector. Tapi kat US ni special ada dua jenis lagi ha, satu metal detector satu lagi x-ray satu badan. Yang x-ray ni bahaya untuk saya dan baby. Malah ada kajian yang dibuat mendapati mesin x-ray tu boleh menyebabkan kanser jika selalu terdedah. Some tips yang boleh dikongsi...

-minum air kosong dan jus banyak2 sebab akan buat kita kerap ke toi, bila kerap ke toi secara otometiknya kita akan berjalan dan regangkan otot. Elakkan minum tee/coffee sebab ia membuatkan kita dehydrated tanpa sedar.
-ambil seat di tepi lane supaya senang nak ke toi etc
-makan sikit2 tapi banyak kali, jangan habiskan terus meal yang diberi, simpan sedikit untuk makan lepas ni
-kalau berlaku turbulence, relax dan pegang perut, ikut je flow turbulence dan jangan keraskan badan.
-kalau ke US avoid lalu mesin scanner x-ray tu, suruh dia buat body check secara manual. (ada cerita hot! haha takdelah hot mana tapi tak puas hati la huhu... nanti story mory)

IMG_0178
gambar masa perjalanan pulang, transit je kat New York ni... comotnya muka patik uhuk2...

p/s: ceritera conference my love...

35 comments:

Prettywrite said...

fuhh..kecik2 g us doh akachan tu k,hanis..untungla dio..hehehe

whitecappuccino said...

Semuanya bergantung kepada kekuatan mental dan diri..insyaallah takde apa2..tu dah sampai New York tu! :)

Ijah EmoTemo said...

errr ijah pun tak pasti bab2 ni.. kena ty yg lebih tahu ni hehehe

Shera Ayob said...

peh conference kat washington tu.. goodluck ek utk en suami tu ;)

Liyana said...

ok je kot nk travel.. tp jgn lasak sgt k :)

nur easy said...

dulu pun saya batalkan attend conference masa pregnant dlm 3 bln.. doc ckp ok, tp risau takut jadi apa2 lgpun first pregnancy.. masa tu tunggu sampai 4 bulan + baru berani amik flight.. apa2 pun, mudah2an baik2 saja ;)

Azwani said...

owhh kak hanis dah mengandung...wah tahniah!! Akhirnya...seronoknya..Take Care

* bila la waktu saya plak

umie naziera said...

an apple a day keep the doctor away,comeyla epal tuu..hehhe,jaga kesihatn elok2 yerr akak

wa khairul onggon said...

jaga kesihatan nanti baby marah hehehe...

DaZzlingLilLy said...

moga selamat semuanya..enjoy yourself there ye hanis..

Nieda said...

Berserah dan berdoa semoga semua ok. Selamat bercuti.

My name is Pqah said...

InsyaAllah semuanye akan selamat...murah betul rezeki akachan...awal2 lg dh jln2 kat Jepun and US...

LydSunshine said...

Syok nya bleh jalan2 negara org.

Anisa Hang Tuah said...

kakak..jaga kesihatan...cool gila akak dah pegi byk tempat ;)

gadisBunga said...

dah preggie rupanya! semua selamat kan?

ok, boleh sambung cerita hot tu pulak. heheh~

EE said...

@gadisBunga

urmm la dah...untung la Hanis kan GBeb...impian kita nak ada anak sblm sukan sea 2013 entah la....Gbeb mmg nak ada ank tp dimanakah calon suaminya...kan kan kan Gbeb?

Kamalia said...

12 jam..konpem boring.kita yg 8 jam ni je pun dah xtau nk buat ape dah..;p

aimie amalina said...

heee
bawa akachan berjalan2 jugak ni :)
huu..
semoga akak dpt menyelesaikan la persoalan ni ye :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo terjah US mesti ada citer x elok ekk...darl ai dulu pun kena gak dah la masa tue tgh hot citer 11 sep...but last dia dpt visa gi US untuk 10 thn ngeee.

babe pic jauh sgt but ai nmpk u manten kawaii jer...seri org preggy ni ....jelezz taw

p/s::jadi x our plan???

Asmara said...

Alhamdulillah selamat haritu kan. ai jugk yg ada bad exp. naik flight time first trimester. uhuhu..

SiTi AiSya mzm-fc said...

Jaga diri jaga kesihatan tau !!

kasihredha said...

take care dear :)

Umie said...

hanis, aii blk mesia masa preggy 2 bln lebih kot..Alhamdulillah takde pape pun..yg penting minda sentiasa tenang..ehhehe

Amirah Adnan said...

InsyaALLAH.. selamat.. tu dah sampai new york tuuu! hehe

Chekgu Azrine said...

dah pegi dah pun.. hehehe.. akachan dapat gak merasa g us.. jeles akak!!

akak rasa takde apa kot kalau awal2 pregnancy kita g travel.. yg pntg dr dah sahkan rahim kita jenis kuat..kalau tak.. better not to la kan..

fadhilah said...

salam k hanis,
dh lama tak buka blog. tahniah!!!!

jaga diri dan baby elok2.

Tea said...

InsyaAllah Nis... Takde ape.. Bukan long journey tu Nis naik gunung ke hape.. Keap2 wat stretch up kat flight.. Tidur... Happykan hati tgk movie etc...

Teratak Hami said...

Masa 1st trimester anak2 dulu, akak pernah travelled Sydney, Jepun tapi kat Singapore yang dekat tu jugak bleeding teruk. Masuk hospital kat Singapore lagi tapi tengok2, ada twins ... gembiranya hati.

amirah said...

akachan kecik2 dah pergi US la... : )

Rai said...

wahh..tahniah...saya tak terlambat kann..take care ok..

Amni said...

rasanya tak de apa kan kak? adik amni ok je katanya.. take care akak..=)

laskar pelangi said...

semoga semuanya dalam keadaan baik2:)

Madam Sooyaree said...

Insya allah everything will be ok :)

Kita dulu preggy di Malaysia, time tu hubby dah balik US. So when I was 10 weeks, I went back to US. Mind you I duduk ceruk k, so traveling was about 30 hours total time. Fly dalam 22/23 hours.

Masa 7-1/2 months, I balik Malaysia, nak deliver baby di Malaysia.

Alhamdulillah, everything went well :) I would say kalau takde complications, boleh aje ;)

Daddylicious said...

selagi tidak merbahaya kpd baby ...apa salahnya.

Nadiah Sidek said...

tahniah ye dah mengandung! jaga diri elok-elok, jangan buat kerja berat-berat. semoga hanis dan baby sihat hendaknya.ameen..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails