Wednesday, January 4, 2012

Akemashite Omedetou dan culture shock...

Akemashite omedetou gozaimasu...

Owh rasa dah lama tak menulis sejak dari tahun lepas :P. Alhamdulillah masih sihat walafiat bersama cinta hati dan akachan. Bila tahun baru aje, mesti ada feeling akan masa yang berlalu begitu cepat kan? Dah lama sangat tak buat new year's resolutions hehe. Patik kurang gemar, tak tahu kenapa, hari2 pun ada azam dan setiap hari pun kita perlu bersyukur dengan limpah kurnia rezeki dari Allah.

Gambar di atas patik sempat snap masa 1 Januari yang lalu di 'telibisen'. Itulah ucapan yang biasa dituturkan oleh rakyat jepun tatkala tahun baru membuka tirai lengkap dengan pakaian tradisional mereka. Comel kan? Dah lama imejin en suami pakai tapi dia tak nak huhu... Tentang upacara tu, saya kurang pasti ketuk tong beras ke tong sake (beras yang diperam jadi japanese wine). Mungkin ada yang lebih arif boleh tolong explain untuk patik... tsskk... tapi yang pasti kebanyakan dari mereka akan berdoa di shrine/temple. Caranya bunyikan loceng, tepuk 3 kali, tunduk dan berdoa. Dulu pernah story mory di blog yang sensei kelas bahasa jepun cakap, mereka tepuk untuk kejutkan dewa yang telah lena selama 1 tahun agar terjaga lantas mendengar doa yang mereka hajatkan untuk tahun baru dan juga sepanjang tahun tersebut. Sejauh mana kebenarannya patik pun tak tahu.

Apa yang saya harapkan semoga kita semua terus maju jaya dan gembira bersama keluarga dan semua perkara2 yang baik hendaknya, InsyaAllah...

Bercerita tentang culture shock. Pernah culture shock tak? Patik rasa zaman belajar undergrad dulu pernah culture shock sekejap. Dari segi pakaian namun, bila tengok balik, wahh kelakar la fesyen i zaman dolu2 haha. Terpengaruh dengan kawan, tengok macam cantik je mereka pakai. Tak lama pun musim tu sekejap aje ha, hehe.

Terkejut juga bila baca tentang Nur Amalina Che Bakri di SINI tentang perubahan drastik beliau setelah belajar di luar negara. Ingat lagi dulu yang patik kagum sangat dengan keputusan SPMnya, 17A1 tuuu.. pengsan ok! Kemudian dia juga turut memberi motivasi dari sekolah ke sekolah dan menjadi contoh buat adik2. Macam2 cerita tentang pelajar yang super duper pandai kan? Sama2lah kita mendoakan yang terbaik untuk semua. Setuju juga dengan kata2 akhir di entri tersebut.

p/s: ada apa di Maryland...

27 comments:

puteri nur aqiliah said...

akak.. jaga diri n akachan elok2 k:)
btw, saya pun sgt terkejut sampaikan nama 'amalina' jadi trend kat twitter!

whitecappuccino said...

Sedih bila tengok gambar2 amalina tu..semoga hanis dan baby sihat2 ajer ..happy new year! semoga tahun ini lebih membahagiakan bersama orang2 tersayang :)

kasihredha said...

semoga amalina baik2 saja...kita doakan yg baik2 saja unk dia...kesian family dia :(

Cik Pulau said...

bkpo en.suami xse pakai tu?? hehehe...
jago akachan molep deh. hikkss.
amalina. sumo duk cerita pasal dia..
moga2 dia dilindungi..^^,

amirah said...

aah kan...culture shock..ahkak pun terkejut tengok..ye ke dia tu? ermmm..

pape pun happy new year ye hanis..moga sehat2 selalu.. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Cepat betul citer tu tersebar khen
Ai pow nk doa baik2 jer kat dia
Semoga Allah Turin hidayah untuk dia berubah
Age Mcm tu mmg suka try benda baru auwwww

Tea said...

Untuk mencapai itu tidak mudah..
Namun untuk mengekalkan itu lagi tidak mudah...

Lya Colours said...

saya baru tau pasal amalina tu semalam. baca kat blog sape ntah. cultural shock la agaknya kot

Chekgu Azrine said...

tula.. akak pun agak terkejut gak.. tgk dengan warna rambut dia.. pesen dia semua dah berubah.. huhu.. kesian kt parents dia la

nur easy said...

ada jg baca kisah students tu.. harap2 y baik2 sajalah bgnya..

Anum said...

anum doakan yang terbaik utk semua

wida said...

terkejut jugak bila baca berita amalina tu..
emm

Munnafendy said...

ai nak tolong explain pun ai taktau ape diorg buat.. haha!

culture shock? errr...no komen gk..huu

Virtual Writer said...

Akemashite omedetou 0neesan.

Fatin Syahira said...

aah sis. semua nak share pasal amalina tu. Hmmm tak boleh nak cakap apa sbb blum tentu lg betul or tak. apa2pun kita doakan dia berubah ke arah kebaikan. nak culture shock bukan dkt oversea ja, kat Malaysia pun boleh. mintak2 dijauhkan. mulakan tahun baru dgn senyuman. bury the hatefulness, spread loves! =')

akak, take care yup. kem salam dkt baby dlm perut hihi.

CIK MAY said...

tapi kat MHI pagi tadi ade reporter kate.........mak amalina cakap amalina tak mcm tu...betul ek?

Amirah Adnan said...

amboih lamenye dewa dorang tido.. sampai kena kejutkan.. hahahaha..

tu lah, tau pasal amalina kat twitter..sempat tgk fb dye sebelum dye delete gambar2.. mmg sgt culture shock..

p/s : hehe..orait.. nanti mira bagitau dpt keje kat mane.. akak2, nak emel.. nak tanye something..hihi

Farah Shamsudin said...

hana jaga diri yeee.. jaga baby sekali..

Noraim said...

selamat tahun baru akak. semoga akachan selamat melihat dunia nanri :)

hope gmbr tuh tersebar tuh bukan gambar dia :(

H.J said...

saya tak pernah kena culture shock..orang kat sini yang kena culture shock plak..haha

umie naziera said...

amalina,amalina..bior je kat dya tuu,janji dya belaja elok2..akak pown belajar elok2 dgn baby..hikhikhii

Gen2Merah said...

saya dah lama teringin nak ke Jepun, tapi apa kan daya.. huhu

Ya, kita doakan semoga student terbaik itu cpt2 berubah

nurfatiha blacky said...

terkejut jugok tgk, heboh kat twitter laa. kat fb. sian jugokk tgk. ya Allah mitok jauh la belako.

Cik SHiNJU said...

Selamat Thn Baru... :)
Kita doakan yang terbaik buat adik Amalina tu yep...

アヌムちゃん said...

hepi new year k.hanis :)

Kazman & Sue said...

Oooo....adat org jepon sambut tahun baru yee...

Teratak Hami said...

Baru culture shock dengan budaya kerja di office semi-goverment ni :-)

Semoga dia diberi hidayah. Bukan takat zaman student, zaman dah bekerja pun I tak tahu pakai eyeshadow setebal dia.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails