Friday, January 6, 2012

Washington DC...

Tak tahu sangat apa yang menarik sekitar di sekitar Maryland. Dengan masa yang suntuk haruslah terjah ke tempat berdekatan iaitu Washington DC. Seperti yang patik dah tulis pada entri sebelum ni, sejak tahu ada dua Washington memang panggil Washinton DC as DC je takde Washington kat depan tu tskk... jakun je rasa...

IMG_6419
okane desu ne... memang kebiasaan kalau patik jalan2 ke luar mesti ambil gambar duit sebagai kenangan, takkan nak simpan kut, mestilah guna dengan sewajarnya...

setelah bertanya di reception, kami perlu menaiki metro dari Prince George Plaza ke China Town. Bas ada, tapi kebetulan hari tu tak frequent jadi kena tunggu lama. Maka receptionist tu suggest kami naik teksi dengan tambang 10usd termasuk tips. Sigh... tips aje. Nasib baik guna duit jepun 10 usd=790 yen. (1usd=79yen, i likeee)

IMG_6439
sedang menanti metro di Prince George Plaza. Walaupun mesin beli tiket in english, tapi ya ampunn susahnya nak guna. Tak mesra pengguna macam mesin di jepun ni. Mungkin kami dah terbiasa dengan keadaan di jepun dan jakun dengan keadaan baru di sini. Kaunter pertanyaan ada, tapi staff bertugas tengah gayut telefon, siap gelak2, eh eh gosip ker? Lama kami tunggu depan cermin tu tapi dia boleh buat tak tahu je. Siap tengok dan jeling wuwuwu style orang sini macam ni kut. Kat jepun dah ada orang standby kat kaunter mesin in case ada orang nak tanya. Malas nak tunggu lama kami gamble aje guna mesin tu. 
Pelancong mat soleh pun terkial macam kami jugak walhal negara dia sendiri, masing2 pun saling berpandangan macam mana nak guna. Lepas dah figure out caranya, terkejut ocopot tiket keluar gedebush ke lantai haha... terkial2 cinta hati patik ambil tiket takut terbang lagi jauh. Memang agak windy sedikit hari tu. Di jepun senang je... tekan butang keluar terus harga, tempat kita nak pergi tu dah ada range harga dia, bila tiket keluar mesin cakap sila ambil tiket, kalau ada baki siap bunyi2 lagi suruh ambil baki in case terlupa. Tapi hari tu kami tak dapat duit baki kami ok, kena telan berapa usd ntah, lupa pulak. Ish2 tak efisien langsung mesin dia. Masa ni mulalah rindu nak balik jepun haha...cinta hati siap cakap, bersyukur tak belajar kat sini. Ish2 ke situ pulak my love ni, rezeki masing2 mungkin kami berdua ni sesuai dan sebati sangat dengan cara hidup jepun yang ada unsur asia gitu kan. Asia yang sangat maju vogue d vasss... tapi dalam masa yang sama masih mengekalkan unsur traditional eh apa punya ayat da melalut ni...

IMG_6440
posing kemain sekali silap track hik2, laju2 transfer ke opposite lane. 

IMG_6442
exit di China town... dalam kepala still tak ada idea nak pergi mana...

IMG_6443
keluar je dari metro terus nampak pintu gerbang ni. wahh glam la china town ni kat negara mana2 pun ada kan, femes sungguh... pandai depa berbisnes... lagipun chinese food ni memang kesukaan ramai eh apakah tiba2 masuk topik food? lapar lah tu...

IMG_6444
sekitar exit china town, tak tahu nak belok ke mana hehe...

IMG_6445
masih ada autumn leaves... masa ni kami dah tahu hala tuju iaitu nak cari tour bus bandar DC...

IMG_6449
tak tahu bangunan apa, ambil gambar ajelah hehe... jauh juga berjalan, tapi jalan perlahan2 je sebab patik kan membawa akachan...

IMG_6451
lots of newspapers... newspapers vending machine, eceh pepandai je buat nama sendiri...

IMG_6456
banyak betul bangunan ada tiang yang besar macam tu...

IMG_6457
hotel apa ntah, tapi nampak mewah... kereta hitam kat belakang tu pun tak menahan haha...

IMG_6458
american art and portraiture, banyak betul gallery dan museum tapi satu pun kami tak masuk huhu... kalau banyak masa baru boleh masuk tempat2 macam ni, dan kami bukan minat sangat tskk...maksud patik bukan priority places, nak explore tempat lain kut2 ada yang lebih best dalam masa yang suntuk ni...

IMG_6461
spy museum pun ada, tapi tak masuk jugak hehe.. apelah penulis dan cinta hati dia ni kan, dah semua tak masuk abis tu ke mana kamu dong mas???

p/s: kenapa dipanggil DC, peta dan tempat yang sempat dilawati versi penulis HS yang cincai-cincai hehe...


21 comments:

Anisa Hang Tuah said...

Nis suka masukblog akak,,baca kisah tentang pengalaman dan perjalanan hidup akak..manisnya :)

gambar2 akak pun cantik...

doa nis semoga akak sihat dan ceria selalu di samping suami tercinta..

amirah said...

takpe..janji dapat jenjalan gak..

Ijah EmoTemo said...

heee banyak museum!! tp err ijah pun bkn jenis berminat jgk dgn history2 sume ni ngeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

newspapers vending machine ituew selalu tgk dlm movie auwwww....owh sangat menyakitkan haty biler dengar part mesin tue rasanya kat nihon jer theyols fikir untuk keselesan org tempat lain hampes!

Teratak Hami said...

Kat China ada China Town tak? hehe. Cantik bangunan2 kat sana. Autumn pulak tu.

laskar pelangi said...

bestnya jejalan~~bila la nak sampai sini ni.tgk gmbr akak dalam blog pun jadilah....hi3

Noraim said...

xkeh sampai denu. tgk gmbr akak pun jadi lah. nanti kalau ada peluang blh lah akak jadi tourist guide sy pulak. hihi.

CIK MAY said...

bestnye dpt jln2 kan.kene kumpul duet lebih ni.hik3.

Amie said...

banyaklah pic yang diambil tu...maknanya banyaklah tempat yang dituju.

whitecappuccino said...

seronok dapat travel macam ni..macam2 perangai manusia kita dapat tengok kan?

Daddylicious said...

banyak betul newspapaer kalau nak dibaca kan...

umie naziera said...

cantiklaa bangunan2 kt sane..chinatown kat mana2 pown ohsem!!

kasihredha said...

bestttt...nakkk ikut *sudah tlambat*

Soo Hae Daa said...

Beshnya leh tgk2 tmpt org.
.jepun mmg terbaik la kn bab2 customer service kn? Msia pon teruk skg...eh,skg je ke..???heeheeheeh...

Woofer Storm said...

walaupun sy tak dapat melancong,masuk blog akak ni pun terasa sy ada kat situ gak.hehe thank sis..


#best kan dapat jalan mencuci mata dinegara orang..

Cik Pulau said...

kak...duk baco2..
pahtu scroll gamba..
fokus utama duk tgk perut kak..
nk tgk napok dh ko akachan.. hahaha...

wida said...

kat m'sia ni x de lagi newspaper v.machine ni kan.

hanis, baby kita sama due date ker?

LadyBird said...

Salam..

gambar duit tu paling menarik..

duit mereka gambar wajah org tu lain2..

kalau d malaysia org yg sama..

Kamalia said...

hanis..ai pum boring kalau pegi museum..tak suka.dulu kakak ai kata seattle org dia ramah sikit,tp now tak tahula camne.

Chekgu Azrine said...

nampak sangat Jepun lagi majukan HS..sebab mesin dia pun nyusahkan org.. dah la telan duit.. huhu

Kazman & Sue said...

punya la seronok tgk gambar di sana sampai terasa macam kami pulak yg pi sana...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails