Thursday, January 5, 2012

The University of Maryland...

Conference cinta hati bertempat di The University of Maryland University College di Marriot Inn and Conference College, Park, Maryland. Kat manalah tu agaknya ye? Peta US patik kurang arif hehe... ampunn.. Tengok poster conference tu ada landmark bangunan pentadbiran di Washington DC. Sudah tentulah berdekatan dengan kawasan tersebut. Tak gitu.

 courtesy from HERE. Owh betapa ceteknya ilmu patik ini, pada awalnya kami hanya menyebut Washington instead of Washington DC, namun bila labmates cinta hati bertanya which "Washington are you going?" Y-san ni dulu pernah belajar di US maka dia memang tahu sedikit sebanyak malah memberi tips buat en suami. Nasib baik ada dia kalau tak tentu terkial-kial jugalah kami ke sana. Lepas tu terus sebut DC gitu haha...
gaya Y-san. Mula-mula kami nak ambil direct flight ke DC tapi bila compare flight Narita ke NY lebih murah, tambah domestic flight ke DC pun masih lagi murah berbanding Narita-DC. Tapi on the way pergi kami tak sempat tengok apa2 di NY melainkan airport dan local terminal sahaja. Sampai pun dah malam.
paper cinta hati untuk conference tersebut, yang diterbitkan di dalam lecture note Springer...

IMG_6436
di hadapan hotel, reception di bangunan ni...

IMG_6434
manakala bilik kami dan juga bilik seminar di bangunan annex...

IMG_6432
penulis pun sibuk nak bergambar jugak hehe...

IMG_6415
the room... biasa2 aje tapi mahal huhu, lagi best di sini...

IMG_0129
pagi2 cinta hati dah get ready pergi conference. Memandangkan beliau terpilih dapat sponsor dari pihak penganjur (hotel, yuran semua ditanggung dan juga sedikit pocket money, alhamdulillah rezeki baby agaknya) namun harus mengikuti conference tu sampai habis. Maknanya kena follow semua talk walaupun yang tak ada kaitan sangat dengan research huwaaa... tak boleh nak keluar jalan2. Memang patik duduk dalam bilik hotel je nasib baik bawa buku. Nak keluar tapi takut, mana boleh buat macam duk jepun sebab tak tahu tahap keselamatan dan kawasan etc. Hotel tu pulak berada dalam kawasan uni dan jauh dengan kedai seperti shopping mall etc, kalau sebelah memang akan pergi cuci mata. Nak ke mana2 pun dengan cab. Mahal ok wuwuwu...

IMG_0132
cinta hati yang malu2 nak ambil gambar hehe... 

IMG_6422
memandangkan terperap kat hotel je, kami naik jemu dah dengan makanan hotel yang sama saban hari. Nak pegi kedai makan terdekat pun kena naik cab. kena consider duit dan tenaga. Last2 makan hotel je senang. Ikan kat atas tu is our dinner nasib baik ikan ni terkecuali, sedap dan asyik teringat hehe... susah nak jumpa nasi kat sini bukan macam kat jepun wuwuwu... pastu portion mereka sangat besar, order 1 boleh makan 2 orang jimat gitu...

IMG_6424
sekali sekala order cheese pizza. Pastu mesti semput nak habiskan hehe besar sangat...

IMG_6425
terliur dengan decaf coffee... tapi apakan daya haruslah avoid caffeine berlebihan... maklumlah semua pun ada caffeine, chocolate, air cocoa, tea etc... kadang2 gedik jugak minum tea n cocoa sebab bosan dengan jus dan air kosong... yang penting harus berpada-pada.

IMG_6428
ni breakfast yang sedap... walaupun susah nak jumpa nasi, tapi kat sini senang nak jumpa makanan vegetarian dan juga whole wheat bread. Kat sendai ada roti putih aje huhu...

IMG_6429
suka sangat potato ni!

Kat sini semua pun duit. Its not all about the money money money... Semua pun kena bagi tips. Sebab tu cinta hati awal2 dah elak dari pemandu cab dan pekerja hotel angkatkan bag etc sebab memang kena bagi tips. Menyampah ok. Kalau naik cab pada meter tu ada skrin untuk tambang dan juga tax bergantung pada tempat. Tambah kedua-duanya dan kena bagi tips lagi. Kalau pemandu cab tolong angkat barang lagi banyak tips kena bagi. Oh sangat tidak best tau. Tentang makanan pula, ingatkan dekat hotel je service charge mahal iaitu 20%, dah tu kena bayar tax lagi...  rupanya kat restoren luar pun sama... nanti akan patik story mory k... 

p/s: jalan2 DC... tapi banyak tempat tak sempat pergi, kesuntukan masa dan preggy mama ni tak larat hehe...


33 comments:

Fatin Syahira said...

hehe seronoknya preggy mama ni :)
kecik-kecik lagi baby dlm perut dah jalan jauh-jauh. hihi.
take care sis.

TunTeja said...

preggy mama jaga kandungan baik2 k! :)

Prettywrite said...

owh ada berapa bnyak washington sano kaknis?

tengok makanan tu sedap2 blako..telan air liur jahla..hahaha..

umie naziera said...

seronoklaa baby jalan2 dgn mama n papa dya..hahah

My Little Diary said...

washington!?? wow! bestnya jalan2 ke tmpt org...
:D

amirah said...

kalo sebut US je dh terbyng kemahalan dia hanis..hehehe

Cik tikah said...

wow! everything look awesome. :0

Anisa Hang Tuah said...

bestnya jadi akak..hmmm...boleh pegi byk tempat ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

omputih mmg x suka mkn nasik lebey kepada roti etc khen....owh ni lah hotel yg u citer tue ek...salmon ituew nampak yummy sgt babe!

Kazman & Sue said...

kalau susah jumpa nasik kat sana mahu mensasau jugak perut agaknya...

Noraim said...

nama pun US kan akak. serba serbi mahal. tp akak bertuah dapat jejak kaki kat sana. wuwuwuwu.

アヌムちゃん said...

nak pizza tu..huhuuuuu..nyummy..nxt time pg lg sekali jln2 dgn baby pulak..hehee

whitecappuccino said...

Kak nor pernah gi University of Maryland sebab kaknor duk di Newark, Delaware .University of Delaware...dekat jer tu..memang orang boleh keliru, ada washington state dan Washington D.C.. sama juga dengan Newark Delaware. ada jugak Newark, New Jersey.
Makanan tu sedaappp nampak!

Nur-nba said...

Seronoknya dapat juga jalan2 di negara orang. Tahniah ye Hana sebab preggy.. :)

Asmara said...

satu masa dulu mmg mencari apa maksud DC tu, smpai skrg mmg ingt district of columbia. agak kekeliruan nape columbia. hihi.. (malas nak gogel)

Sunah Sakura said...

wah~ seronoknya ada pengalaman macam ni...

patutlah diorang tu besar2 kan kak, makanan diorang semua saiz besar2 je...huhuhu

Ijah EmoTemo said...

waaaa bestnya akak pi US!!! ngeee :)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

a'aa..tahniah dik...
alhamdulillah dah nak jadi mommy dah ye...

Kamalia said...

Bestnye boleh ikut sana sini..ai mmg xleh,dgn 4 org ank lg..huhu

Amie said...

bestnya! dapat jalan2, dapat makan2...suka tang potato tu!
selamat tahun baru 2012 Hanis...lewat!

Gen2Merah said...

wahh, seronoknya kak Hana...melancing sana sini... pasti luas ilmu pengetahuan kan.. ehe

LadyBird said...

btl2.. kene elakkan mengambil minuman berkafein.. :D

minum susu banyak2..

xleh ke join konferen tu skali.. boring nye duk dlm bilik sengsorang..

Woofer Storm said...

sis,bestnya dapat pegi travel2 ni..kalau sekali mesti nak lagi..

#ntah dapat peluang mcm ni ke tak.grrrrrr

d_LA said...

wahhhh...dio gi jale2 lg..sokmo gitu..molek2 deh, jange lasak sgt, baru lg tu kandungan k.hanis..
oloh terliur pulok tgk makanae2 tu k.hanis weh..maybe sbb tgh lapar kot..hp new year, lmbt dla wish..hehe

Nadiah Sidek said...

dulu pun tak tahu juga. dah duduk di US baru tahu ada 2 washington tapi washington dc tu jarang dipanggil washington. dipanggil dc :D

Cik Pulau said...

hahaha.. meme rezeki anak ni..
lepas ni terbaye doh..
kak.. cinta hati.. denga akachan g holiday..
ahaha..mesti syok..lalala~

Cik SHiNJU said...

Ala,rugi la dok hotel jek..
Gi la jenjalan pastu nt share pic kat sini k...

Jaga makan tau mama... ;)

Cho Zila said...

nampak sedap gak makanan yang terhidang... tapi best yerk muda2 dah jalan merata2...

Kakzakie said...

Hanis masih kuat jalan lagi tak apa boleh lagi tu. Nanti masuk 7-9 bulan mesti dah memboyot tak larat. Suka kakak tahu Hanis dah membawa perut ada baby.... jaga kesihatan dik...

Amalkan suroh-suroh terpilih selama baby dlm kandungan. Contohnya: suroh Maryam, An-nisak, Muhammad, Yusof, AL-waqi'ah, Luqman dsb...

Teratak Hami said...

Tahun 2009, akak pernah 3 weeks stayed kat Arizona. Seronok environment kat sana. Mat salleh lagi open-minded dari Japanese. Jalan2 pun seronok coz boleh rental kereta + "perabiskan" duit company. Cuma tang makan, memang susah nak jumpa nasi.

gadisBunga said...

mmg pitammm la kalau duduk kat sana. nasib baik sini tips tu belum jadi budaya lagi..

Chekgu Azrine said...

untung baby dah dapat pergi US erk..lucky her/him!!

irma said...

hanis, tahniah..lame x buka blog hanis..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails