Tuesday, February 7, 2012

Ken sekitar nihon kai...

Kepenatan la sekarang nj huhu... memang macam tu eh? Alhamdulillah sekarang dah minggu ke 22, next check up next week. Adalah beberapa ceritera tapi nak menulis tu rasa macam nak pengsan (heh over u). Ni dari berita jam 10.56 malam, lawak la kenapa kena siar berita minit ke 56?

ken = negeri
nihon kai = laut jepun

Tak faham sangat tapi dari gambar dan simulasi nampak macam yuki lebat melanda di beberapa negeri sebelah laut jepun nun. Disebabkan angin sejuk dari korea dan rusia. Kemudian pergerakan arah angin etc yang membuatkan sesetengah tempat, yuki turun dengan hebatnya...

 peta dari SINI. Tak semua negeri di nihon kai, malam tu berita tunjuk keadaan yuki di Niigata.

IMG_0095
yuki setebal 3.4 meter, wartawan sedang menuju ke tak tahu hehe...

IMG_0096
pondok telefon kana?

IMG_0097
abunai (bahaya)... tiba2 terbayang, tengah cakap telefon, bila dah siap alih2 yuki dah blok pintu, lepas tu nak boleh keluar...uwaaa teperangkap! (berangan kenkonon dalam movie haha)...

IMG_0098
ish.. rasa macam kat tempat Kak As lagi tebal, kenapa tak masuk berita pun eh?

IMG_0099
terpaksa pakai selipar ni untuk jalan atas yuki agar tak tenggelam nanti... 

IMG_0111
tebalnyaaa.. tapi comel je hehe...

IMG_0118
tak faham lah wartawan ni cakap apa ( i wish my nihongo is pera-pera wuwuwu)...

IMG_0119
Yuki nihon kai (60cm) lebih tebal dari Hokkaido (40cm), tapi tempat kami terkecuali sebab mengadap laut pasifik hehe... itulah sebabnya yuki setoet aje. Tapi kalau dekat bukit/pergunungan mungkin lebih tebal. Ada juga kematian terutamanya orang tua yang meninggal ditimpa yuki tatkala nak bersihkan yuki di atas atap rumah... huhu...

IMG_0121
dah tak nampak rupa tol... pengsan!

IMG_0122
mesin pembersih yuki...

p/s: parking kamakura...

23 comments:

man yusoef said...

kiranya yuki tebal ni mcm banjir kat malaysia kan? tapi yuki nmpk macam best..eh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

La ni news semua citer pasai yuki ekkk
Cian tgk kt org area nihon kai ni la
Kena yuki tebai2 uwaaaaa

amirah said...

memang tebal sungguh ye..

Nieda said...

Mesti Hanis tengah kesejukan di sana eh !

Anisa Hang Tuah said...

kak..bestnya..cuaca sini panas... :(

kasihredha said...

tebalnya yuki
tapi comey
selipar unk jln atas yuki pun comey
wartawan tu pun comey...walaupun dok pahe kecek gapo dio.

takuk kalu yuki hempap ghumoh jah dok...tebal bedo'oh dekpong :)

miss inna said...

tebalnya yuki tu..tak bahaya ke?

Asmara said...

yonezawa dah biasa jd diorg dah bersedia dgn yuki yg tebal. belah laut jepun tak pernah yuki tebal mcm ni kan tu yg masuk news. hehe.. act. bandar yamagata pun taun ni yuki lebih drpd biasa. biasa 40cm, baru ni pun naik smpai 61!
*InsyaAllah.. harap2 minggu ni yuki x lebat sgt. nnti apa2 akk update. ;)

CikUna said...

tebalnya yuki ni... boleh buka gerai abc dah kalau dekat malaysia... hehehe\\( ^_^ )//

CikUna said...

tebalnya yuki ni... boleh buka gerai abc dah kalau dekat malaysia... hehehe\\( ^_^ )//

Azian Elias said...

sekarang ni apa yg u buat semuanya penat.. tp jangan dilayan sangat.. kena kuat semangat.. INSYALLAH..

Astarfirullahhh.. so bad hah..hope u r doing ok there.

umie naziera said...

cuaca x ikut musim dh skarang..tngok news dekat rom pon salji turun

Amirah Adnan said...

yuki tetap yuki kak dio tuuu.. akachan keno jago.. hehe..

p/s : buleh2 nom dating gak.. kak balik bilo? kelate kak dok area mano?-eksaiteddddddd- hihi

EZAD AMIR said...

cmne la kalo yuki tu cair nanti..

Woofer Storm said...

mesti sejuk tu kan?tak larat nak duduk tempat sejuk..badan cepat cramp ni..

#hati2 ye sis,jaga bby tu,diri n asben..sejuk2 ni duduk uma lagi best..santai tu..salam dari malaysia..

#bila nak balik malaysia??

Noraim said...

agok2 lah key kak, kak rajin dop gi tidur atas yuki tu? hihi.

Cik TeN10 said...

wartawan tu boleh pulak dok pi jolok2 salji tu.. kang kalau runtuh salji tu tak pasal2 tertimbus.. huhu.. kl tgk kan.. umah di kwsn salji lebatni.. selalunya akan ada pintu di 2nd floor.. kira mcm pintu kecemasan la kalau2 bhgn first floor punya pintu diblock dek yuki yg bertimbun..

me suya said...

tebalnya yuki... lama jugak xdey nk komen blog kak hanis.. hoho busy sgt skrg ni.. Hopefully kak hanis and Love sihat selalu menantikan a new Nur in ur love life <3

wida said...

tebalnya salji...
mesti sejuk ni...boleh ketar!

Kazman & Sue said...

wah... siap ada selipar khas untuk jalan atas salji yee......macam tu sekali... heee3x

Munnafendy said...

eh tak berat ke tuh? runtuh bumbung rumah n pondok tepon tu naya je kan

Kamalia said...

memang tebal kan sebelah sana..nasib baik sebelah kita ni biasa2 je,cuma sejuk lebih sikitla..
takut tau kalau kat public phon etu tetiba terperangkap kat dlm tu..kowaiii..

Amie said...

Macam rasa seronok aje tengok salji yang halus putih bersih turun dari langit... tapi kalau dah tebal, semacam pulak rasanya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails