Tuesday, February 21, 2012

Shokuji...

Baiklah.... hari ni sensei nak ajar istilah makan. Eceh tak menahan. Dah mula berangan la tu.

Shokuji = meal 

Orang jepun breakfast nasi, tapi kalau tengok menu dia tu sangat menyihatkan, ada sup, ikan bakar, sayur etc... tapi patik tetap rindukan roti canai, nasi dagang dan yang sewaktu dengannya hik hik... dah tekak melayu nak buat macam mana?

Sarapan pagi / Breakfast
Asagohan (tak formal dan penggunaan harian) [asa=pagi, gohan=nasi]
Chousyoku, read macam sebut "co"rak tapi co panjang 2 harkat hehe (lebih formal dan biasanya bahasa di hotel etc)
typical chousyoku... mesti anda semua tengok tak lalu kan hehe.. sedap tau... tapi telur separuh masak tu saya tak makan, memang tak gemar. Yang lain semua sapu lantai... ada yang lagi best ikan bakar "fashion" lain dan sayur yang lebih variety, yang tu super duper best. Kalau nak cuti2 jepun bila pilih hotel, kebanyakannya akan serve japanese style dan juga mix with western ala continental in case pelancong tak boleh nak telan menu kat atas tu :)

Tak kurang juga yang suka nasi dengan nattou je (i likeee nattou, biasa makan kat kedai atau kat hotel je, makan kat rumah tak ada feel, eh boleh pulak macam tu ye). What is nattou? "Fermented soy beans are called "nattou (納豆, なっとう)". Generally, we season them with soy source (醤油、しょうゆ)and mustard. Many Japanese, including me, like eating them after putting them on rice. But, others dislike the their smell and taste. " dan juga nasi dengan telur mentah bersama shouyu (kicap soya)... yang ketiga tu memang tak boleh terima. [all pictures of chousyoku and info of nattou are taken from this LINK.]

Makan tengahari / Lunch
Hirugohan (tak formal dan penggunaan harian) [Hiru=noon, gohan=nasi]
Chuusyoku, read macam sebut "cu"cu tapi cu panjang 2 harkat (lebih formal dan biasanya bahasa di hotel etc)

Lunch ni pelbagai jenis dari ramen, udon, nasi, salad etc. Ada juga yang skip lunch sebab dah makan heavy asagohan.
IMG_0387
this is our chuusyoku on last saturday. Nasi ayam comot. Saya jarang betul snap gambar masakan sendiri sebab tak indah pun rupa parasnya, selalu masak biasa2 je tak "jangok" pun wuwuwu. Lada beli kat baticrom tu pedas betul eh, sampai cinta hati kena campur dengan sos manis. 

Makan malam / Dinner
Bangohan (tak formal dan penggunaan harian) [Ban=petang/malam, gohan=nasi] macam nak sebut bang tapi kurangkan sikit tang bunyi "ng" tu...
Yuusyoku (lebih formal dan biasanya bahasa di hotel etc)

Dinner pun ada pelbagai jenis juga, terpulang nak makan apa hehe... di entri makan2 sebelum ni rasanya dah banyak patik story mory macam kirara sushi, marumatsu, buffet, etc...  

Tapi  kalau kat rumah, tak panggil pun macam kat atas tu. Makanan dah siap mesti mak akan panggil "gohan dayo!" eh ye ye je, hehe takde pengalaman lagi tapi i tengok drama kat tibi je (tibi is tv). Saje konon nak buat lawak, ok tak lawak pun dush! Till then...

p/s: Janggal...

40 comments:

シャイマ said...

sepp samaa weekend hr tu masak nasi ayam jugak. hehe.

Asmara said...

Itadakimasu..;) natto nyummie2! kalau hotel murah2 bagi onigiri, miso dan nori je. hehe..

ijayuji said...

Salam hanis! i looooveeeeee natto!!!! dulu masa mula2 kawen dgn ninja mmg tak lalu nak bau natto ke syoyu ke tp sejak mengandungkan ank yg ke 2 hari2 2 kali sehari kita mkn nasi berlaukkan natto, last2 ank kita skrg ni yg dulu masa ngandungkan dia pun suke natto hihihi...sedapppp!!! nxt time cuba mkn dgn kimchi, super sedap! tak sume nihon jin boleh makan natto, kita ni kira hebat ler kan ahaks... gmbr tak cun takpe janji rasanya sedap!

Mixed-family in da house.... said...

makanan tak jangok takpo...asa kan tuannya tetap jangok gituuuuu.....hihihihihi

Nadiah Sidek said...

buat la video juga untuk entri macam ni. baru senang sikit nak 'tangkap' sebutan-sebutan jepun :D

Cik TeN10 said...

a`ah lada kt baticrom tu mmg pedas.. kalernya takmerah mana tp pedasnya smpai berasap telinga..

natou ??? erkk sy tgk natou tu pn dh rsa mual.. tak penah makan sebab bau dia then nmpak pulak lendir2 gitu.. huhu

Amie said...

Menariknya menu Jepun ni ye Hanis, teringat novel Toto-Chan Gadis Kecil di Jendela...alihbahasa Jepun ke pelbagai bahasa termasuk bahasa Melayu. Di sekolah, anak-anak dididik memilih dan membawa makanan yang berkhasiat, dan mereka membuka belakalan masing-masing pada waktu rehat. Guru Besar membimbing mereka mengenali jenis makanan dan khasiat setiap makanan yang di bawa semasa makan di kantin....

Anisa Hang Tuah said...

nasi ayam comot??
nampak cam sedap
mesti sedap

mahu mahu !!

Anum said...

bestnya tgk gambar2 sis
sis kena buat / burn dlm dvd .. mesti banyak kan

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou just part natto tue ai memang x makan ...darl ngan adam jer makan...omg lama x makan salmon la....

Cik Pulau said...

menu pagi kak tu.. sy mesti xmake.
sebab kebanyakan saya x brehi pun tu.. hehehe

wida said...

nasi mkn dgn telur mentah?waaa..tak leh telan

Hanis Azla said...

teringin pulak akak nak rasa nattou tu hanis.. akak bayangkan macam taucu tp tak masin.. iye ke?

amirah said...

healthy nya makanan2 tersebut ye.. : )

Miss uCu said...

mknn yg myhtkan:)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

breakfast like a king, memang bagus orng jepun.. mungkin sbb tu diorng pandai2 :)

Kazman & Sue said...

fuhhhh... serapan pagi macam makan tengahari.... tu yg sihat2x tu....

Mr.Clive said...

wahhhh....yummylicious!

Munnafendy said...

salam nis =)

erk telur mentah diorang makan gitu je? tak hanyir ke? isy3

Prettywrite said...

kaknis..nasi dio mace nasi kito kor nasi jenis pulut gitu?
sedapnyo nasi aye..tok ajim buat sediri..hehe..

lepas ni kak la panggil akachan makan 'gohan dayo'..hehe..yo kor gtu?bedal jah la..haha

LadyBird said...

nasi ngn telur mentah tu lady xleh trm.. kalau yg lain tu lady suke kot.. kecuali kacang soya tu.. huhuhu..

laskar pelangi said...

rasa nak cuba jer makanan tu semua.nampak menyelerakan la...:)

tp..nasi dgn telor mentah macam tak dapat nak telan jerp T_______T

fika79 said...

Terrorla hanis blh ngam dgn natto..akk mmg xblh masuk langsung

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

hanis! =0)
sedap nya makanan tu...rindu Vi nak menjamu makanan jepun...teringat memori di tokyo, sarapan pagi makan nasik n ikan bakar...mula2 Vi rasa janggal, 2 hari kemudian, Vi dh boleh adapt..rasa seronok..rindu nak ke sana lagi..insha-ALLAH, i will! =0)

Lieya said...

Allamakkk tengok telur tu... takleh nak kate ape... hu hu hu kalau disuruh makan kompom meleleh air mate

Noraim said...

janggal gapo kak?

kalu doh selera melayu meme melayu la. ore pun gitu jgk ssh sikit nk terima mknn hok lain. huhu.

org jepun meme suko make byk2 jenis eh?

Juwita Jamaludin said...

salam hanis.. lama tak jenguk kadang ada juga baca bila entry akachan tapi x sempat tinggal jejak..:) seronoknya moga sihat2 selalu ye hanis dan baby.. sibuk2 belajar dan pregnant pun sempat masak nasi ayam.. yum yum.. cili baticrom tu memang pedas tau

norliha said...

salam, tauchu makan dgn bubur, telur rebus ker tu, macam mentah lagi.... tak tertelan akak....

Daddylicious said...

cabaran sungguh membaca entry ini...hehe

Ros said...

Salam ziarah...

kyo_9 said...

uih..
akak suka makan natto???
x sangka ada juga rakyat Malaysia minat makanan tu ek ..

Woofer Storm said...

kak,sy nak makan nasi lemak je..ada tak kat sana??ehheee

#tak reti nak makan lauk pauk dia tu..ehehee mcm pelik je tgk..

Amirah Adnan said...

haih.. makanan sokmooooo kak hanis nehhh ;p

Miss Butterfly said...

teringin teringin teringin.. huhuhu





nanti nak keje kat sane ah. tapi taktau keje ape. tak pon nak pegi honeymoon. ekekeke~

man yusoef said...

ape pulak chousyoku tu tak lalau makan..nampak sedap ok!! healthy jek kan makanan org jepun nih

Cho Zila said...

sebabtu diaorangnikan nampak sihatkan.. makanannyer tak berlemak dan berminyakkan... orang malaysiani kalau macam akakni semua ditelan lagiler...

khairunnisa ♥ said...

tengok first pic tu nisa akan makan nasi, sup and seaweed tu.. nisa suka seaweed =) nyum nyum..

makanan Jepun walaupun diorang bawa satu bekal, zat dia cukup..karbohidrat, protein, vitamin dll.. like.. like.. =)

mommyNadia said...

bestnye..
nadia ni kalau campok kat jepun buleh hidup lah rasenye..
suka lah makanan jepun,tho nmpk pelik tapi healthy kan..salmon weee...fave!!

btw, Hanis tgh preggy try to avoid raw food taw..
mcm telor tu and salmon yg raw..
nadia ms preggy 9mos takboleh masuk kedai sushi..hubby mmg tak bagi ;(

CikUna said...

alaaa... nak remen dengan udon... tak kira nak juge.. sila post kat sini..wuuuu

\\( ^_^ )//

happyichigo♥ said...

hanis ajar nihongo siap ada harkat..hehe..memang lecturer yg hebat...tak penah pun makan nasi dan natto, sedap yee...ngee nak rasa! yum yum ur nasi a-yum bestnye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails