Thursday, April 12, 2012

Akachan@30 weeks...

Ni cerita checkup minggu lepas. Sekarang dan 31 weeks. Next checkup adalah next week @ 32weeks. Rasa sekejap je masa berlalu. Sekarang ni semua perasaan ada, bercampur baur dan tak dapat nak gambarkan dengan kata-kata (eceh). Nak fikir pasal study, pasal baby, pasal bersalin, berpantang, macam2 lagi.

Kali ni patik tak letak gambar scan. Kononnya busy mengalahkan lebah u, wuwuwu. Kenapa lebah? sebab ada pepatah mat soleh yang agak glam berbunyi "busy like a bee". Alhamdulillah semua pun normal. Sekarang berat akachan dah mencecah 1.8kg. Doktor jangka waktu lahir nanti akachan 3kg. Di Tohoku daigaku byouin ni tak ada scan 3d,4d dan sewaktu dengannya, tiap kali check cuma scan yang biasa je. Kalau nak scan pelik2 kena pergi hospital/klinik swasta yang lain. Sekarang akachan kepala di atas kaki di bawah, tapi doc cakap tak ada apa, jangan risau. Selama ni akachan asyik sorok muka. Akhirnya check up yang lepas dah boleh nampak muka akachan dari depan. Lengan kat tepi muka. Saya tengok muka dia macam cinta hati je. Ambil la rupa mama sikit ye akachan hehe. Sekarang selalu rasa heartburn yang datang satu pakej dengan sakit pinggang. Asal heartburn je sakitnya terasa satu lilitan sampai belakang.

Pergerakan akachan saya tak kira, aci tak? Midwife tak cakap apa2 pun, tapi ada terbaca di blog lain sewaktu bw tentang pengiraan pergerakan. Janji setiap hari dia gerak tu dah rasa lega. Kadang rasa macam perut ni di-"massage" dari dalam. Kadang bila akachan tiba-tiba buat pergerakan sampai nampak perut ala2 bergegar. Saya dan cinta hati mesti tak dapat nak tahan gelak. Lepas tu cuba bayangkan pergerakan akachan.

Pasti ada yang tertanya, tak tahu gender lagi ke? Sebenarnya dah tahu sejak minggu tutttt... tapi saja tak nak story mory kat sini. Seperais la sangat kan? hik2... ada terfikir beberapa nama tapi belum panggil lagi. Asyik panggil baby je pada akachan ni. Pengsan!

Hari tu kan patik mengadu jari dah mula bengkak, sekarang dah surut. Lega. Tak tahula kenapa boleh bengkak masa bawa kakak jalan2 hari tu, padahal midwife cakap lagi banyak jalan lagi bagus. Agaknya waktu makan dan rehat yang tak teratur. Entahlah patik pun tak tahu. Balik sendai elok la pulak.

Menurut kawan2 di sini, kos bersalin di Tohoku daigaku byouin adalah yang paling mahal berbanding hospital lain di Sendai. Aduii pengsan lagi sekali! Tapi di sini ada doktor yang boleh speaking london pera-pera. Memang kami akan dapat bantuan dari kerajaan jepun yang baik hati. Sama ada cukup2 dengan amaun yang diberi atau kena tambah sikit dengan duit sendiri. Apapun diharapkan semuanya berjalan lancar nanti, insyaAllah...

p/s: thank u Nuffnang for the BE!

30 comments:

yatie chomeyl said...

dah tahu ke boy ke girl? oyat la awal2 sene sikit nok beli hadioh baby nanti hahaha

sabar dubai said...

hahaha kak hanis..kite beza sebulan jela eh.....akachan kite da 26 weeks.....gender? hahaha mule2 suspen doktor ckp girl..tp kite xminat pink...2x terakhir scan..boy..waahhhh ureshii......berat akachan kite xtau lg..tp so far....alhamdulilla ok...yg best..mase nk tau gender...akachan kepit kaki..tp ottosan die ckp..akachann bukak laa kaki nk tgk..seklai die bukak...mcm nk menitik airmata....skg bab massage tuh jgn ckp la..kdg2 smpi nk terkencing...hahaha...tp sonok kan.......kak hanis bersalin kt mane?

Anum said...

wow kejap je kan sis
take care ek sis

Hanamiko Sakura said...

alamak! tiba2 jadi risau pasal akak, jadi diri baik2 ye kak.. :)

nabila azmi said...

semoga semuanya ok...baby cute ni=)=)

So Shy Lady (SSL) said...

moga ibu n baby sihat2 hendaknya ;) akk dlu pon bengkak jari tgn n kaki ntahlah padahal kuat bjln. mkn kurma byk2 ok ;D

wida said...

Ooo..nak suprise yer. x pe..janji baby hanis sihat.
muka ikut cinta hati hanis pon x per..dah anak dia kan..hehehe

fadhilah said...

wa... dh tak lama dh tu k hanis.... harap semua dipermudahkan. amiin...

keli menari said...

jage kesihatan kak ! :)
semoga segala urusan dipermudahkan :)

Kakzakie said...

Memang jalan bagus untuk memudahkan bersalin Hanis tapi kalau banyak sangat kaki pun boleh bengkak... lagi kalau duduk kaki bergantung pun sama...

Kakak dulu duduk kat office bersila Hanis lagilah dah stage week 30 ke atas...

Sekarang boxing babypun dah semakin kuat kan... seronok sebab lepas dia deliver rindu saat-saat itu lagi tau...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai dah tahu gander akachan mrs mi ni but dia secret so ai kena tutup mulut gak la....auwwww x sabaq nak ketemu akachan u....rindu nak bau baby ni...plan GW jadi ker????

Kamalia said...

alhamdulillah,sihat ye akachan tu..
memang takde 3D/4D pun time afiya dulu sbb pi gomen hospital kan..huhu
kat sini pun tak kira jugak pergerakkan baby tu sbb midwife tak suruh:p tapi,experience yg lepas ada, kirala la jugka kengkadang tu..
mahal ye?takpela,yg penting ada sensei yg boleh speaking ego kan..itu paling utama bg saya tu.hehe
ehem, yg akachan punya barang tu saya hantar bila hanis dah bersalin ye..
lagi satu,maybe hanis dah tau kot..kalau boleh, waktu bersalin nnt sila bawak susu utk akachan dari Malaysia dlm satu tin/peket..dr info yg saya tahu,susu utuk newborn hgga 9 bulan kat sini tak boleh diminum..jadi,kengkawan yg lain bwk susu dr malaysia utuk dibekalkan kepada nursery..selalunya selepas kita bersalin tu mereka akan ltak akachan kat dlm nurserykan dan mereka bagi formula milk..better kalau kita bawak sndiri susu tu dr malaysia..

Asmara said...

tak sabar nak tengok akachan. genki nee akachan.. kalau dah iras papa boleh geng ngan papa la nnti kan! hehe..
*boleh claim kot yg baki. mudah2an urusan dipermudahkan. take care! ;)

nur easy said...

itulah sekejap je rasa kan.. dah 30 mgu.. take care mummy

シャイマ said...

uish kejap je rasa kan dah 30weeks. bestnyaaaa! kalau baby girl mesti best nak dress her up kan kak hanis dah la peminat dress2. hehe tapi baby boy best gak nanti cepat kurus mengejar anak hehe.

me suya said...

mohon semuanya selamat utk akak, akachan dan suami.. take care sis

radziah AR said...

syukur.... dan hampir....dulu time dkt ni, suami kzie asyik nyanyi "yea..yea, kami nak dpt anak,kami dah nak jadi ayah"
eh... masa dia gerak, berombak perutkan. nikmat tak terkata tika itu...
huwaaaa... nak anak lagi.... bila nak muncul ni... Hanis MY lepas baton ke sini lak...

Mr.Clive said...

wahhh tak lamaaa lagi tu...all the best Hana! jaga diri dan baby elok2...hati2...hehe :)

Callalily said...

sesetengah orang tua cakap kalau dah 3 kali sembab n surut dan sembab n surut lagi tu tanda dah nak dekat bersalin..

msredcheesecake said...

Take care lil sis.... Bila da dekat due ni mesti lagi eksaited.... Rasa tak sabar nk jumpa bby...

Nuwairani Ira said...

eksaitednye!!! x sabar nak jadi ibu jugak! hahah....(jadi bini org pon belum)....coming soon...insyaallah..

kite penah tengok perut yang ala2 begegar tu...comel! tapi bukan perut kite la..kalo perut kite bergegar tu maksudnya diminta isi makanan...heheh

Nadiah Sidek said...

sekejap je dah 30 minggu. tak lama lagi dah tu nak bersalinnya :)

Nieda said...

Menghitung hari ............semoga selamat bersalin dan dipermudahkan.

fara said...

sama lar kita, bila perut bergerak, kami berdua duk gelak2 dan pikir cemana diorang bergerak kat dalam tu. subhanallah.
hanis, cemana berpantang nanti? mak@MIL datang ke? nanti kongsi2 yek petua berpantang, nak tahu jugak :D take care sweetie!!

Umie Naziera said...

xsabar tnggu baby from japan :)

Cik Pulau said...

akachan.... rindunyo ko kak nga akachan..
lamo xsinggoh..
baru online ni.. huuuu~

misskonspirasi said...

mama wanna be lah ni yek.. erm agak2 mesti payah gak klu preggy time study kan..

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum,
caiyo caiyo kak Hanis :) curious nak tau gender and nama akachan :) miss you~

Papa Mifz said...

kerajaan jepun sponsor sikit yer...alhamdulillah...

happyichigo♥ said...

omg omg nak dekat masa untuk puuuush!!! all the best hanis...hanis bersalin di jepun ya. harapnya semua selamat.. speaking london pera-pera, pera-pera tu apa dia hanis..funny je bunyi nye!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails