Friday, April 13, 2012

Hobi atau...

I need to confess something (macam la serius bebeno). Saya suka sangat membasuh. Haha... orang lain pun mesti macam tu jugak kan? Itupun nak confess. My love sampaikan geleng kepala dengan kerenah patik ni. Bakul kain kotor tu kalau boleh nak sentiasa kosong. Tak tunggu penuh mesti dah basuh. Tapi tak ada la sampai tahap sehelai dua pun masuk mesin. Bukannya apa, nak basuh banyak2 leceh la nak sidai. lipat dan simpan. Kalau kuantiti sedang elok je rasa seronok nak lipat dan kemas.

Bila travel sayalah manusia paling seronok tahap rasa nak melompat-lompat kalau hotel sediakan coin laundry. I very likeee u know (please dont mind my english, intentionally meant to be funny? heh). Seronok bila balik dari travel tak perlu nak basuh baju bertimbun-timbun.

Sewaktu menginap di Dormy Inn Asakusa masa bawa kakak jalan2 hari tu, terkejut ya ampun sebab hotel ni sediakan mesin basuh secara percuma. Percuma i tell u (eh gedik). Nak dry je kena bayar. Biasanya saya tak guna pun drier tu, sidai dalam bilik, esok dah kering. Seronok la malam tu bawa plastik laundry ke tingkat 10.

Apa yang best di Dormy Inn Asakusa? Booking via Agoda.com (compare mana lebih murah direct di web hotel atau melalui agent, kebetulan waktu tu booking di Agoda lebih murah).
-sangat dekat dengan station subway dan juga densya (train)
-onsen
-free noodle setiap malam (sayangnya ada ayam dalam kuah wuwuwu... terliur tengok orang lain makan).
-breakfast boleh pilih antara japanese/western, dah tentu kami pilih japanese (oishikatta, ampun tak snap gambar).

IMG_0777
TING, bunyi lif menandakan dah sampai di tingkat 10. Takut juga nak melangkah keluar seorang diri. Sedih membawa hati yang berduka lara, eceh... apa ke juadah my love nak ikut patik basuh kain kat tepi sungai macam pelem bawang merah bawang putih tu. Hallway (sebelah kiri bila keluar dari pintu lif) dalam gambar tu menuju ke onsen. Kelihatan ramai foreigner keluar dari bilik tersebut, macam2 bahasa saya dengar. Je m'appelle?

IMG_0778
ada jual makanan (yang ni depan pintu lif), siap sediakan mocrowave dan juga hashi (chopstick). Bagus betul... tapi makanan tu tak pastilah boleh makan ke tak, macam nehi hey je...

IMG_0773-tile
tadaaaa.... owh kegemaran ku! Berada di sebelah kanan bila keluar dari pintu lif. Nasib baik ada satu mesin masih kosong kalau tak kena datang semula. Pengalaman di hotel lain macam Chisun, kena bayar 200@300 yen untuk guna mesin basuh dan setengah tu sabun dijual dengan harga 50yen. Di sini, sabun pun disediakan, tapi memandangkan saya dah bawa sabun, guna sabun sendiri aje. Lepas tu datang seorang lelaki ni bawa baju penuh satu bag, ocopot terkezut i... mentang2 la free, harus ambil kesempatan. Mesin tu ada slot boleh letak mangga, saya tak letak pun sebab tak ada orang nak mencurilah kat sini, insyaAllah.

IMG_0775-tile
Berhadapan dengan mesin basuh, sambil tunggu kain, boleh la basahkan tekak anda dengan minuman hehe (apa kamu ingat ni iklan?), tapi tak beli pun saje ambil gambar. Ais pun disediakan secara percuma. Ambil la nak banyak mana pun. Perasan tak pada jidouhanbaiki (vending machine) tu siap sediakan plastik lagi untuk isi minuman yang dibeli. Perkataan jidouhanbaiki tu macam cakap loghat kedah pun ada "hang" baiki hehe ok dah mula nak melalut... dush!

p/s: Masa kakak nak basuh baju kat rumah di sendai baru2 ni dia tanya, ada drier tak? risau baju tak kering, sebab masa tu sendai masih sejuk. Uwaaa sadis rumah patik jakun mana ada drier bagai wuwuwu. Itulah sapa suruh malas2 basuh baju kat hotel hik2... takde drier pun kering juga sidai dalam rumah sebab ada en danbou.

*scheduled entry, hari ni ada presentation...huwaaa takuttt...

30 comments:

man yusoef said...

haha..man pon sama suka basuh baju...err tapi lipat baju malas..hurmmm

yatie chomeyl said...

untung mie dpt bini rajin basuh baju ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

incik mesin jer buat mmg best...mau kena cuci tangan pitam sat ngeee...mcm mana la nenek2 zmn dulu kala yg cuci baju bertimbun tue khen...honestly ai x pernah cuci baju selain kat umah....percaya x??? siler la percaya ngeee

Hanamiko Sakura said...

saya suka basuh baju guna mesin, tapi ibu bising pulak.. tak tau kenapa.. kena basuh baju guna tangan.. yang bestnya.. lepas basuh baju guna tangan, tapak tangan lembut je.. selembut sutera.. ceh! hehe...

Rai Ourkizuna said...

wahhh..balik malaysia saya nak pindah sebelah rumah hanis lah.. hahaha..saya cuma rajin basuh pinggan je..

msredcheesecake said...

Kalau umah ada dryer tu barulah saya rajin melampau membasuh baju....hheee...

Umie Naziera said...

mmbasuh pown boleh jadi hobi eak,hehe

Nieda said...

Bestnya dpt basuh baju free.
Kalu akak travel , sudahlah ramai dgn anak2 sekali , seminggu memikir nak atur baju setiap sorang tu biar cukup semasa bercuti. Kalau dapat basuh mcm ni bawa sikit pun tak apa.Nanti ulang balik hihi.
Syoknya makkkkkkkk.

Aik ...terlebih pjg pula komen .

nancy anisa said...

waaaaa..bestnya,semua free..semua ade..haha..btw,jom join lucky draw sy..heee

whitecappuccino said...

untungnya dapat org rajin macam ni..kak nor rajin jugk basuh baju tapi bab melipat masyaallah!!

fazilzura said...

hobi ye dik .... nnt ahkak send bj2 msia kt awk ye.. :p

kasihredha said...

akak suka basuh...
jemur pun ok lagi
bab melipat tu....masyaAllah.

nur easy said...

ganbatte.. utk presentation ;)

Ash said...

je m'appelle=my name is in french?In french all things must be masculine or feminin...

Asmara said...

Aeee.. nande2! Free? X pernah jumpa yg free.:p Kami sepanjang fuyu trpaksa guna drier every weekend. Tp sng hati terus kering, lipat dan simpan. Mak pening kalau bergantungan dlm rmh, 5 org punya baju. Hikhik..

keli menari said...

wah.rajin!

semua kelengkapan ade.

Amirah Adnan said...

loni pun mirah kne basuh, jemur, melipat doh..hahahaha.. kdg2 kalu malas letok jah hanger dgn baju bergantung dlm almari..senang.. hahaha

LuN@_aiDi said...

wahhh rajinnyer mencuci,
sampai ke hotel pun mencuci^^
bb mencuci besh( yeler sbb guna washing mc)
tp bab melipat tuh lomoh tuh=b

** btw gudluck present rini^^_

khairunnisa ♥ said...

rasanya org lahir bulan 7 suka membasuh :D suka usha agoda.com juga especially nak pi mana2..

Papa Mifz said...

basuh baju sonang...lipat baju sorry tak suka...hehe

Kalamhati said...

tulom basuh baju ambo etep gak..hihihi

Nuwairani Ismail said...

masa tumpang rumah kawan kat sapporo hari tu pon pegi kedai dobi utk keringkan baju. ada yang buka separuh hari, ada yang 24hrs. tapi, bila dh hujung2 nak balik tu, jemur baju dalam rumah aje sebab nak jimat punya pasal. en danbou kan ada :p. huhuh... letak aje jeans bahai tu depan heater..kejap aje kering.

Nur-nba said...

Memang basuh baju tak jadi hal.. bab melipat kain baju tu yang lemah.. hehe..

Cik TeN10 said...

Kt hostel msa kt sendai dlu pn ada drier tp xsuka guna..sbbnya ada sesetengah bju lepas msuk drier terus mengecik jd mcm saiz baby ..sakit hati terus xguna dh..haha ohh thanks for the information..nt kl fmly dtg ke leh la menginap kt situ..

me suya said...

Best gila hotel cenggitu.. tp kan sedikit pelik dengan hobi tuan hamba.. kiki3.. Meh basuh pluss lipat kain umah suya meh.. :)

Noraim said...

bakpo ko pelik perangai kak ni? hee. kalu ore la paling malah nok basuh baju. hihi.

ps. xdop gewe lagi la kak. kak tgk gmbr mano? kalu ore ado kak la ore pertamo ore oyk. hihi. saem2 jah blako.

fadhilah said...

hahaha saya pulak plg malas lipat baju. jd sidai kain dgn hanger. dh kering terus masuk almari... tp baju akif xleh la nk buat mcm tu...

CikUna said...

membasuh tu kan memang hobi kita.. yoes !! ngeee kegemaran semua tu.. eceh

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is sukajugak membasuh...heheh
jangan suh masak ja... keh3 (^___^)
besnyer tinggal kat tempat orang kan?
dah brapa taun kat sana?
is pulak yang xcited (^___^)

kayrul-shah said...

bestnya siap ada mesin basuh lagi kat hotel....

kayrul rajin basuh, bila nak sidai en somi yang sidaikan....lepat turn kayrul balik...hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails