Friday, April 6, 2012

Ekspresi...

Dah lama tak menulis di sini. Masa begitu mencemburui diri ku ini. Iyelah tu hehe. Banyak yang nak dikongsikan dalam masa yang sama banyak juga perkara yang lebih penting perlu diuruskan. Tak nak blog terus berhabuk, nak share beberapa perkataan ekspresi orang jepun. Mungkin dah ramai yang tahu tapi takpelah nak tulis jugak hehe. Take from HERE. Kadang saya pun ada tulis ekspresi ni di dalam entri.


  • Ureshii うれしい --- glad, happy



  • Shiawasena 幸せな --- happy, fortunate


  • Zannenna 残念な --- unfortunate, disappointing


  • Kanashii 悲しい --- sad 



  • Sabishii さびしい --- lonely 



  • When describing someone's emotions, "~sou desu (looks, seems)" is added to the stem of the adjective.


  • Yuki wa shiawase sou desu. ゆきは幸せそうです。 --- Yuki looks happy.



  • Chichi wa totemo sabishi sou deshita. 父はとてもさびしそうでした。 --- My father seemed very lonely.



  • 7 
    nasib baik sempat berpurikura sebagai kenangan :)
     
    p/s: alhamdulillah ada rezeki kakak untuk lihat sakura di Ueno park. Saya hantar dia setakat sendai station je, sebab dah bercuti lama minggu lepas untuk bawa dia jalan2. Masa saya dan en suami pun terhad. Harap dia enjoy cuti2 jepun yang serba kekurangan ni huhu...

    25 comments:

    fazilzura said...

    sonok nye dpt pi cuti2 kt jepun ..
    tingin sgt , tp part duit yg kureng huhuhuu

    CIK MAY said...

    kene tulis kat stick note..pastu tampal kat pc..pastu boleh hafal word jepun tu..dan amalkan..ececece....hehe

    Cik Awin said...

    cumell la mom-to-be ni, makin bambam pipi dia...

    yatie chomeyl said...

    gapo dio lilit atas tudung hanis tu?

    Asmara said...

    ada rambut comel atas kepala hanis. hihi.. Futari tomo kirei dayo..

    *Flight mlm tadi satu flight dgn bdk sini. :D

    Umie Naziera said...

    gud2,belajar bahasa jepun ^^
    comela purikura

    kasihredha said...

    comeyyyy
    sakura dah berbunga yer

    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

    nampak kuruih gituew babe!!
    alhamdulliah sampai gak hajat k.anim nk tgk sakura ekkk

    Amie said...

    banyak kosa kata yang diperoleh... seronok dapat kongsi bersama, lain kali tambah lagi ye Hanis....:)

    msredcheesecake said...

    bahasa jepun ni ejaan dia sama dgn bunyi ke?

    puteri nur aqiliah said...

    SAYA DAH ADDICTED DENGAN PRIKURA:D and I found that machine dekat Jusco!!!! MAlaysia ssh nk jmp~.~ walaupun mahal sikit which is RM10 tapi tetap berbaloi!

    Nieda said...

    Semakin comel dia ...

    Kamalia said...

    kami je tak penah ambik gambar purikura..sobs!
    amboi, tak tahan deh yg kat atas kepalo tuh;p

    Kakzakie said...

    Hanis tahu tak iaras muka Hanis dgn kakak macam dah kena udara Jepun... ada siiiikit macam org Jepun juga..:)

    radziah AR said...

    bila nak post full pic mum to be? (khikhi... ambik aura...)

    sudipVSsenduk said...

    tiap2 hari dalam paper di sini cerita ttg pokok sakura yg tengah hebat berbunga..


    how to say.. "jaga diri baik-baik"

    Hanamiko Sakura said...

    ekspresi saya sekarang ni happy!!

    eh! tiba2 pulak kan.. hehehe

    (tiba2 nak rasa berpuri kura dengan kak hanis lah..hehe)

    Muhammad Saiazuan Norhalik said...

    ada blaja aritu, tapi still lupa.. adehh~

    mama ju, said...

    Aslkm anakanda,

    Berbahagilah di sana.
    Mama suka betul tgk sakura tu, cantik sgt.

    anNaqia said...

    purikura tu ape kak? ehe~

    Mr.Clive said...

    wahhh...terima kasih cikgu!saya sukaaa!hehehe

    Amie said...

    Assalamualaikum Hanis,
    Yuki wa shiawase sou desu... he he heh gambar di bawah tu.

    Jiwaku... said...

    saya lemahla dlam subjek jepun ni.. minat nk blaja tp kak de cara x..

    Hanis MY said...

    @yatie chomeyl nyekok rambut hehe, tu edit/tamboh lepah ambik gambar...

    CikUna said...

    hehe.. muka sama la tapi kak hanis makin cumil and tembun.. thanks to akachan coz berjaya buat mamanye chubby.. ngeeee

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails