Thursday, April 26, 2012

Samurai residence near Shiroishi jyou...

Ini merupakan entri terakhir bagi hanami bersama labmates di Shiroishi jyou. Mesti ada yang dah jemu. Ampun maaf dipinta. Nak tulis dalam satu entri rasa macam banyak pulak gambar dan penulis pula kesuntukan masa maka perlulah buat sedikit demi sedikit lama-lama jadi bukit.

Ini merupakan idea my sensei. Khusyuk betul dia bercerita perihal Shiroishi jyo maka dia ajak tengok rumah jepun zaman dulu. Kebetulan ada satu yang berdekatan istana iaitu rumah samurai. Tak tahu kenapa dipanggil rumah "samurai". Adakah rumah2 sebegitu hanya didiami oleh samurai aje masa zaman dahulu kala? Malu la nak tanya sensei hehe...

IMG_0925
memang tak puas la tengok sakura ni... gambar terakhir sebelum meninggalkan perkarangan istana (eh rasa macam tuan puteri pulak bila sebut perkarangan istana, eceh, padahal nak jadi dayang pun tak layak hik2...).

IMG_0926
Sayonara...

IMG_0929
melepas pintu gerbang jyou dan dapat melihat pandangan belakang jyou...

IMG_0932
jom ke samurai residence...

IMG_0933-tile
boleh tahan juga jauhnya, turun tangga dan lalu tepi sungai kemudian lalu melepasi rumah-rumah macam perkampungan. Sempat snap suisen (daffodils) kat laman rumah orang hehe... dalam hati, bila la nak sampai ni... preggy mama dah semput... fuh fuh...kawal pernafasan...

IMG_0942
tak faham pun apa yang tertulis tapi suka dengan sungai di tepi rumah samurai ni... teringat bawang merah bawang putih (ya ampunnn tak ada cerita lain ke???)

IMG_0944
tiket masuk 200 yen. Patik suka betul kalau ada jambatan kayu macam tu hehe... jambatan gantung pun suka jugak. Tapi kalau tinggi sangat takut la pulak...

IMG_0946
ada pintu kecil masuk ke laman. Tapi laman rumah ni tak ada kolam ala-ala japanese garden, maklumlah rumah kg dan rumah lama beratus2 tahun usianya. 

IMG_0949
mungkin ramai dah familiar, tempat buat ocha dan minum ocha... mungkin juga tempat memasak...

IMG_0950
vintage rain coat...

IMG_0953
belakang rumah... atap yang sangat klasik...

IMG_0955
bonsai... kemudian bateri kamera pun habis wuwuwu... tak dapatlah nak ambil gambar dan penulis pun tak sempat nak posing...

p/s: bila nak story mory kunjungan kakak saya sekeluarga ke jepun ni... walaupun dah agak basi. Ada masa saya nak abadikan memori tu di sini, insyaAllah...

23 comments:

Nadiah Sidek said...

tak jemu pun ;). suka tengok pemandangan di jepun. cantik!

Eera Shera said...

kalo ade samurai kat rumah tu kan best..bleh bergambar haha

sabar dubai said...

kak hanis...ottosan kite terkejut tgk akak pg sini..die tuh peminat setia jyo!....kalo boleh semua jyo die nk pg...ni dah tgk siap cite plak psl lawan dgn tokugawa seme..adohai..kite lg jatuh cintan dgn sakura dr jyo heeh

kasihredha said...

sayang kamera habis bateri
akak pong sokmo lagu tu...sebab tu bawok back up.
ghumoh tu doh ratus tahung...tp ok lagi dok

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

umah ninja xde ke puan??hehe

Mulot Gampang Tapi Baik Hati FM said...

pernah tengok kat tb rumah samurai ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

suka tempat ni nampak klasik & damai jer babe...

owh update la pasal citer k.anim & fmly tue nak tgk pics ngeeee

Hanamiko Sakura said...

seronoknya jalan2.. ^_^

saya tunggu story mory akak ^_^

Mixed-family in da house.... said...

cantik nyer istana samurai.....

So Shy Lady (SSL) said...

ooo itulah bunga hanasakura eh eh bnga sakura ye, 1st time tngok!

elok je rmh wlau dh bratus thn usia nya. trip yg mnarik n ttarik

Asrul "iLham" Sany said...

teringin nak duk sana :D

c'axoera ヅ said...

vintage raincoat mcm tu...tak miang ke dorang pakai heheeh

Umie Naziera said...

sukewnya mummy ni brjalan,hehe

Hanamiko Sakura said...

akak di tag :) sila terjah blog saya :)


tengok rumah samurai tu rasa macam nak main pondok2 je .. hehe

sudipVSsenduk said...

mesti tension bila tiba2 bateri low di tempat2 best mcm ni kan..

norliha said...

sakura, kawaii desu ne..

Siti_btp said...

Seronoknya pemandangan di Jepun..
Kalau ada sayap terbang ke sana
sekejap..

Sikap diorang mcm mana ye!
Kan kita dijajah Jepun dulu..
Maaf ye! akak di mak menyibuk sikit..

Amie said...

Malam Hanis,
tak jemu mata memandang gambar pemandangan, cantik & menarik... terutama bunga sakura, pokoknya yang ganjil dipenuhi bunga yang mekar... alangkah indahnya!

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum, kak Hanis :') cantiknya bunga sakura. ada tak gambar kat atas ni macam ada blok2, buat nisa teringat cerita doraemon :) ingin ke Jepun..

Chekgu Azrine said...

akak ok je.. tak jemu.. sebab semua pemandangan sanagt cantik.. subhanallah..

♥ p a a n i ♥ said...

aah.cantik sangat pemandangannyaaa. lagi2 bunga sakura ituuuuu! :)

msredcheesecake said...

Kemas je umah samurai... Tak ganas...hhee... Preggy ni larat g jejalan....

dwaty said...

bunga sakura... cantiknya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails