Wednesday, May 2, 2012

Goma dango dan sakura...

Mengenali dan jatuh cinta dengan dango sewaktu kami ke TEMPAT INI. Cara sebut pun ada ditulis di entri tersebut. Bila dah masuk musim haru (spring) banyak pulak nampak dango ni dijual di pasaran. Khas untuk hanami agaknya.

goma = sesame/bijan

IMG_0963 
goma dango beli di coop 89 yen...

IMG_0964 
pandangan sisi...

IMG_0967 
sedapnyaaaa... tak sabar patik nak ngap... (jangan lupa baca bismillah, eh itu pun nk tulis ke?)

IMG_0976 
sambil makan dango sambil berimaginasi berada di bawah pepohon sakura yang rendang, ureshii... sakura di sendai mankai waktu hari biasa iaitu hari ke lab, mana ada masa nak terjah huhu pasrah. Jamu mata dari dalam kereta ajelah wuwuwu... pokok tu tumbuh dalam laman rumah orang... mesti dah banyak tahun usianya, dan pasti menjadi kesayangan tuan rumah...

 IMG_9105 
Sekarang dah gugur dan penuh kelopak bunga sakura di atas jalan... dah mula menghijau dipenuhi ha/happa (daun)...

p/s: sakura hira hira...


23 comments:

Teratak Hami said...

Dango tabetaiii!!!! ... kena carik kuih tepung gomak le gamaknya .. hehe

annadinara said...

cantiknya sakura..
goma dango tu rasanya manis ya, Hanis??

radziah AR said...

cantiknya sakura....ada tak yg berwarna agak terang?...yg kzie tahu putih, pink, soft colour je

Hanamiko Sakura said...

sedapnya dango itu.. nyumm.. nyumm.. nak sikit.. hehehe

SiTi AiSya mzm-fc said...

Salam Hanis.. eh eh cam dodol kelate la kuih tu,hihi.sedap dok ?
Hanis nanti add kita kat fb ye.. nama "Siti Aisya Mzm-fc "

kasihredha said...

goma danga ghasonya manis ? masin?
mokcik dok penoh make...huhuhu

keli menari said...

terliur tengok eh!!adehhh

Diana @ BKKC said...

hanya mampu memandang sakura dari kejauhan

*ape rasa dango tu?...

Umie Naziera said...

spring pulak skarang,huhu..feeling mcm2 eak princess nie..hehehe

Azian Elias said...

sticky ye?? Kalau Muhamad Luqman ni sure suka bebeno.. Any Japanese food dia suka..

Amirah Adnan said...

kak dio tu.. gano akachan? bilo due? bilo nok kelik mesia kak? bilo nok bwk mirah g sano kak?

ekekeke ;p

Nuwairani Ismail said...

uwwwaaaa! cantinya! nak sakura sekuntum!

Fabulous Me said...

subhanallah.. ctk!

siti kektus said...

sekali pandang macam rupa cucuk2 yang kat pasar malam tu kak. hehe pastu curah cokelat.

nampak sedap je. :)

sissyira said...

salam

isi luar dia tu coklat ke?

d_LA said...

ingatko kek cokelat..hehe..
oloh geraenyo tgk pokok sakura tu..
comey sengoti..huhu..
k.hanis sht ko?lamo x msk cni..bapo bln doh k.nis?

Chekgu Azrine said...

cantiknya sakura..:-)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tengok pun dah sedap....perghhh...

wahhhh...tiba2 berkhayal dok dibwh pohon sakura....

Cik Pulau said...

comeynyo sakura..
gere wehhh seroo...

dango?? teringat cerito hana yori dango. hahaha

Mr.Clive said...

mmm...mmm...looks awesome!

and...and...and...sakuraaaaa!

hajiMete said...

sakura yg kirei desu.. uhhhuuu

CikUna said...

slurppp !! nampak nyummy jah.. hehe

khairunnisa ♥ said...

Subhanallah.. cantik yang amat ;')

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails