Thursday, May 17, 2012

In a land far far away... DSJ

Kalau dah tajuk postnya  macam tu, pasti ada aje yang diimaginasikan oleh sang penulis blog Hana Sakura ni. Sekali sekala takpe kan hehe... kat tempat macam ni je patik boleh berangan lebih-lebih. Pernah ke tempat ini suatu masa dahulu waktu masih innocent haha. Nak baca boleh KLIK SINI. Macam tak percaya boleh jejakkan kaki lagi kat sini sebabnya my love cakap pergi sekali je dah cukup. Owh by the way DSJ is DisneySea Japan (suka hati je buat shortform sendiri. When my sister and her family visited japan last March 2012, dia dengan anak teruna dia ni nak la sangat2 ke DisneySea dan DisneyLand. Waktu tu preggy mama 7 months ++.

Kami cuba buat itinerary terbaik dengan kos yang paling minima. Yes its true, jangan convert2 duit, but for those yang datang bawa matawang lain sudah semestinya nak kira bajet gitu kan. Even my love and i kadang still terconvert kami mana pernah ke luar negara (pernah sekali ke Abu Dhabi tapi currency hampir sama), undergraduate and masters study pun di Malaysia, and we worked at Malaysia as well, hidup dah sebati dengan duit RM, surely bila pertama kali jejakkan kaki di negara orang we tend to convert of what we have spent using, in this case yen hehe... ye la baru nak adapt kan. Uwaaa ape ke hal melalut pulak ni... ok back to the main story...

Konon nak pergi pagi2 buta dari hotel. But it doesn't goes out like what we have planned. Sampai kawasan disney tu dah nak dekat tengah hari. Bila dah lead my sis the way to that area, saya dan cinta hati buat keputusan untuk masuk DSJ dulu sebab nampak macam tak ramai orang beratur kat kaunter. Bila fikir-fikir balik masuk jelah dengan mereka sekeluarga. Fees untuk masuk sehari adalah 6,200 yen (18 tahun ke atas), 5,300 yen (12-17 tahun) dan 4,100 (4-11 tahun). Kalau ambil 2 day passport 10,700 yen harga tiket DI SINI. Seems reasonable la jugak. Maka kami ambil keputusan untuk beli tiket tersebut.
(p/s: entri agak panjang dan banyak gambar sila jangan pengsan).

Website INI

Download map boleh ke LINK INI. Kalau kunjungan pertama dulu kami hanya sempat ke Mediterranian Harbor (paling depan tak nampak dalam map), Mysterious Island, Port Discovery dan Lost River Delta (paling best sebab ada Indiana Jones ride). Once dah beli tiket boleh naik mana2 attraction kat dalam ni secara percuma. Tapi kalau orang ramai memang berjam-jam kena beratur untuk sesuatu attraction tu huhu... Masa pergi dulu masih jakun dan tak study betul2 di website, gamble aje hehe...

IMG_7841
Tak tahu nama apa tapi sejurus melepasi kaunter tiket jalan depan sikit terus nampak globe ni.  (p/s: please ignore the caption untuk gambar di atas dan beberapa keping gambar seterusnya, patik lupa nak tukar masa edit gambar ampunnn huhu, malas nak re-do)

IMG_7850
Selepas globe tu, lalu ala2 pintu gerbang ke Mediterranean Harbor... Tak terfikir pun nak beli hairband haha... bila my sister ajak, terus teruja... of course la beli yang ada veil ala princess gitu kan (haish koya tak habis)... Alyff (anak my sis) susah nak senyum bila bergambar, terkejut tengok gambar ni comel aje dia tersengih. Dah la tak kenal auntisue dia ni siap cakap my love tu my boyfriend haha... pengsan."Mommy's sister and her boyfriend."

IMG_7862-tile
me and my boyfriend hehe ooppss my love la.. masa tu sedang beratur nak naik gondola di sebelah mediterranean harbor menghala ke american waterfront. Masa tu memang kaki, tangan, bengkak tak tahu kenapa, balik sendai terus surut. Naik gondola waktu tu, terus teringat naik yang versi real masa kat venice dulu. Nak baca di LINK INI. Akachan and gondola...

IMG_7858
tak ingat kat mana... lepas naik gondola rasanya, posing sekejap sebelum makan... my sis gelarkan patik princess fiona, faham-fahamlah kenapa ye wuwuwu... sadis...

IMG_7898
beli kuih apa entah, lupa tapi ala2 bahulu hehe... my love candid wifey dia yang sedang mamam sambil melihat pemandangan American waterfont... nak jalan ke sana malas la pulak huhu...

IMG_7902
masih lagi di Mediterranean Harbor...bestnya kalau boleh naik jalan2 kat menara tu huhu...

IMG_7910
Jack Sparrow versi celup hehe... tak boleh bergambar dengan dia dah masa ni... dia jalan laju2 sebab masa tu The Legend of Mythica akan bermula...

IMG_7929-tile
Tak nampak sangat dari sini... sama aje dengan yang pernah tengok dulu, tapi kunjungan dulu tengok secara berdiri selit2 di celah manusia. Kali ni dapat duduk tapi tak nampak la pulak... takpelah layan music ajelah hehe...

IMG_7947-tile
tingginyaa... gayat pulak tengok... 

IMG_7954
lincah betul hehe... agak2 dia boring tak menari yang sama je hari2... mesti step dah ada dalam kepala with no mistake...

IMG_7978
selepas habis tengok show, patik mengajak cinta hati ke Mermaid Lagoon dan Arabian Coast sebab dulu tak sempat nak jejak kaki ke sana. 

IMG_7986
My sis singgah Mermaid lagoon sebab kat situ banyak atrraction untuk kanak-kanak dan kami meneruskan perjalanan ke Arabian Coast...
IMG_7987
melalui jambatan untuk ke Arabian Coast...

IMG_7996
my love cakap jom pergi masjid :)

IMG_8009
eh ada Stich versi pak arab tapi dah terlambat untuk bergambar...

IMG_7999-tile
singgah makan salad di cafe Arabian, kemudian jalan2 di kawasan sekitar....

IMG_8017
hehe perintah sultan tu...

IMG_8032
sakura desu!

IMG_8042-tilenanohana dan bunga tak tahu hehe, tapi comel betul warna warni...

p/s: DLJ...

27 comments:

Eera Shera said...

huaaa bestnye..berangan la sy kalo nk ke sana.. teringin nk ke jepun..1 fine day heee ;)

yatie chomeyl said...

comelnyo perut,...bulat..baby girl ko hanis? :)

kasihredha said...

ada Jack sparrow lah...celup pun celup lah kan.

besttnya :)

amirah said...

bestnya disney ni hanis...bila la nak merasa pergi

whitecappuccino said...

sukanya akak tengok bunga2an ni..hanis pun dah muka jepun..

Cik Sara said...

Wahhh.. membuatkan saya melonjak-lonjak hendak ke sana... weeee..=D
Suka theme park!

Farah Shamsudin said...

cantik tempatnyaaa.. taman tema.. besnyaa.bila la dapat kesana.

Asmara said...

teringin nak pergi lagi. bestkan! anak2 memang suka kat mermaid lagoon tu, kalau hujan sesuai la duk dlm tu. chomeynya hanis pakai hairband tu mmg mcm princess. :D

Ain said...

kak hanis dalam DSJ ada surau x? oo...nampak cam best kat c2...

ogyep yummy mellow said...

Salam Kenal, best ya.. Nyah bila pulak giliran ogyep nak ke sana ya...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

pewittttttttttttttttt
finally TDS telah muncul gak
excited hahaha
ai gi TDS thn 2010 tapi masa tue 雨 sungguh keciwa hati ni then this year turn TDS lagi tapi tataw biler nak terjah...dulu gi byk tempat x leh main sebab basah dek hujan...stress nak main masa ujan2 gini uwaaaa

daisy pink said...

wow bestnya, ni yg x sabo nk kesana ni...hihi...dulu time g tokyo, laila sempat ke disneyland je, mmg best tp mainan x extreme lgsg...next time mmg akan ke disneysea pulak...anyway, perut hanis comel...rasa2 nya akachan punye berat time kuar nanti dlm 3.5kg...hahaha, kalo betul hanis kena blanja laila nanti ;p

Gen2Merah said...

wahhhhh seronoknyaaa... macam dalam filem Hollywood yang sebenar... hebatt

fara said...

wah..best..teringat kenangan pergi disneysea a few years back..tapi, unfortunately, tak pergi pulak disneyland.
comeil wei mummy hanis kiter!! dengan hairband disney princess lagi!!

Nuwairani Ismail said...

wah! bestnye! bestnye! nak gi jugak! tapi mungkin lain tahun la kot.nani pun suke nk convert2 duit. pastu mulalah susah nak beli pape sebab semua benda pun rasa mahal.

Umie Naziera said...

waduuuh,keterujaan melanda ..grrrr

Chekgu Azrine said...

Chomel je sis..lama xd gmbr sis preggy..sweet!!

Noraim said...

oloh kak sedaknyo gi derak merato.

ni nok jeles sapa xdop tahap ni. hukhuk.

agok2 blh bwk ore gi denu dop? haha. berangan la xabih2. huhu.

Hanis MY said...

@Ain
kat situ takde surau, cari port yang nampak sesuai utk solat, tapi masa tu hotel dekat je, balik solat kat hotel, bila keluar dari DSJ tu bgtahu staff nak masuk balik nanti dia cop tangan, bila nak masuk balik tunjuk je tangan yang dicop tu...

Nadiah Sidek said...

seronoknya tempat tu!

Mr.Clive said...

disneyyy!! the magical land!ok,now officially saya jeles!hehehe...but the pictures are all awesome sis! :D

me suya said...

tengok gambar ni, deki sgt2.. hahahaha.. Xsey baik ah ng sehari.. Sebab deki.. kih kih.. Take care sister

So Shy Lady (SSL) said...

amboi dh nmpak buyung hehe jgn marah tau! tp stil comel ala princess

Shana' said...

Beshnya....paling tak tahan tengok hairband Hanis tu...siap ada veil tu...anak2 dara akak pun ada...:) btw, hanis...terlupa nk tanya la...umur Hanis berapa sebenarnya? confiden akak ni berakak2....entah2 sebaya...

sudipVSsenduk said...

wow! bestnya, seronoknya... bila la dapat ke sana agaknya

Gen2Merah said...

muka kak Hana pun dah nampak wajah orang jepun dah.. ehehe.. comel.

khairunnisa ♥ said...

cantik yang amat :')

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails