Saturday, May 19, 2012

Lagi-lagi Kek Pisang...

Terjumpa resip ni di blog akak Cheq Sue. Ada pisang masak di atas peti (eh macam dalam pantun). Tengok bahan-bahan cukup. Sebenarnya rasa macam nak buat choc cake (nak buat RV tak reti la pulak wuwuwu). Tapi bahan nan hado. Kek pisang pun kek pisanglah hehe... Dah lama buat kek ni, hari selasa yang lepas...

Chocolate Bottom Banana Squares

Bahan-bahan 
1/2 cawan butter
1 cawan gula
1 biji telur [saya letak 2 biji saiz s]
1 sk esen vanilla
3 biji pisang (mashed) [ada 2 biji je huhu]
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1/2 sudu kecil garam
1/4 cawan serbuk koko [tak ada, letak 2 sudu instant cocoa]
 1 cawan choc chip [tak ada jugak huhu]

Ayak tepung gandum bersama baking powder dan baking soda (tadi tertypo baking dosa haha, eh itu pun lawak ke?)-ketepikan
Pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan telur dan esen vanila. Kemudian masukkan pisang yang dah dilenyek dan pukul lagi. Masukkan tepung yang dah diayak dan garam, kacau sebati.
Bahagikan adunan pada dua bahagian. Masukkan serbuk koko pada salah satu adunan, kacau sebati. Ratakan kedua-dua adunan dalam loyang dan taburkan choc chip. 
Masak pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehinga adunan tak melekat. Jangan overbake nanti adunan kering.

Untitled
Jangan pengsan melihat hasil tangan patik ni wuwuwu, cukuplah sekadar patik aje yang pengsan melihatnya. Tengok yang akak cheq su buat tu wowwi sangatla cantik rupa parasnya. Janji my love makan kira oklah tu hehe...

p/s: Hari ni berkampung di lab. Tadi dah meeting 1st round, sedang tunggu giliran 2nd round. Otak dah tepu tulis entri kat blog jap... ganbatte to me! Akachan kalau time meeting atau presentation mulalah dia aktif kadang sampai nampak baju ni bergerak2... 


31 comments:

Amie said...

Wah! Daha banyak kali singgah sini, inilah kali pertma dapat jamu mata dengn hidangan istimewa dari Hanis....mmmm, kakak ada bawah satu teko mminuman panas ni, bolehlah minum petang sama!

Kalamhati said...

comam and gebus doh tuuu..hehe sedaknyoo

♥ MS ♥ said...

tengok mcm sedap jek. nak cikit boleh? huehuehue

Lya Colours said...

saya semua masakan berasaskan pisang. especially pengat. sedap bangatt

Nuwairani Ismail said...

suke ke pisang ye! ke baby yang ngidam ni..? heheh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ala awat x buat menu ni bawa p picnic esok???
Ai Tgk u suka buat kek pisang ni

happyichigo♥ said...

supperyummylicious..oishishooo..hebat preggy mummy...akachan in your tummy dah rasa cake that baked by her mama..suggoi!!

wida said...

sedapnya..pndailah hanis buat

Mixed-family in da house.... said...

Salam hanis..wah rajinnya preggyvmama buat kek...salute argghh!

Umie Naziera said...

rupa xpenting,janji rasa sedap..

waalllaa! said...

takpe la tuu..rezeki yg ade..makan aje...hihi

Kazman / Sue said...

sendiri buat sendiri makannn... mesti sedap punyaa... haaa3x... selamat bermalam minggu....

FnF Simple Life said...

eh hanis dah balik ye... ingatkan masih di Tokyo lagi...syedap kek pisang nih

Hanamiko Sakura said...

uihh.. nampak sedap.. tak kesah lah macam mana rupa paras kek tu.. janji sodap.. hehe

CikUna said...

ekeke... mesti akachan excited dapat makan kek yang delicious tu sebab tu dia gembira sambil hentak kaki.. hehe

Nadiah Sidek said...

saya pernah buat kek ni. tak pasti resipi sama ke tak

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

dear hani-chan:
wah! kek pisang...sedap tu =0)
selalu baca entri hani-chan tapi beberapa minggu lepas tak sempat nak send komen..nak hantar komen through Iphone mcm tak bez pulak sb huruf kat skrin kecik sgt...selalu salan tekan huruf..huhuhuhu....

p/s: Vi dah buat keputusan pasal hal hari tu. Nanti bila Vi free, vi send email,k. TQVM for your advice =0)

Mishter Izwän said...

sedap ambe melihatnya . mintak sikit boleh . :D


~1st time here. feel free to visit speechless009

Noraim said...

nok etek kak! blh jadi chef doh kak ni. kikiki.

akachan sehat molek la tu. dop pon dio suh mama dio rehat. hee.

Ain said...

akachan pon buat presentation n meeting bersama mamanya~~~

Ain said...

akachan pon buat presentation n meeting kot...tu yg gerk2 hahaha...practise nnty dh lahir dh besr pon nak jdi cm mama n papa die

Ain said...

akachan pon buat presentation n meeting bersama mamanya~~~

FnF Simple Life said...

oh...ye ke... ingat kn kt tokyo cuti2...okeh...dtg tokyo lg roger2 ye... ;)

Farah Shamsudin said...

babay ngidam kot ni.. rajin nak baked kan.. kalau farah, aishh! malas betol la..

Cik TeN10 said...

Choc and banana mmg combination terbaik !!! Tp lately fatin malas nk baking.. Dh lama oven xberasap.. Nt2 lah mood bakin dtg kite bakor smpai hangus oven..hihi

cik mici said...

nampak sodap!

tp sy xske kek pisang...hehe

msredcheesecake said...

pengsan!! memang peberet ni, kalau kita berjiran laju je akak sampai umah hanis...hehee...

Munnafendy said...

seriously baby bgerak smpai baju pun nmpk bergerak? nis, kena rakam tu...boleh simpan kenangan :)

Ijah EmoTemo said...

ngeee.. kek pisang pun sedap tu sis! bila dah lama xmkn , syok je makan hehe

Asmara said...

wah kek pisang cekelat. oklah tu yg penting rasanya yg sedap kan! ;D

Shana' said...

Preggy mummy ni sempat lg baking-membaking ye. Hebat betul. Kalau akachan bergerak2 time benda2 ilmiah camtu means good omen tu...:) mesti akachan akan membesar jadi seorg intelektual mcm mama dia gak nanti...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails