Thursday, June 7, 2012

Memori di Aomori...

Masih ingat entri JR SPECIAL PASS? Trip dah lama di awal Mei 2012 yang lalu. Baru ada masa nak story mory. By using that special pass we didn't want to miss the opportunity to travel to the farthest part of tohoku region. Eceh speaking london u.

IMG_9615
Travel dengan shinkansen ni agak mahal kalau harga biasa. Sendai ke Tokyo pun dah lebih kurang 10,000 yen. Tapi kali ni 10,000 yen boleh ke mana-mana dalam kawasan Tohoku selama 3 hari. Sementara masih larat ni patik gagahkan diri untuk jalan2 bersama cinta hati. Saya yang beria-ria nak pergi, my love rilek je hehe... Gambar di atas tu sebaik saja tiba di Shin Aomori station. Kenangan dengan peta Aomori, unik cara peta tu dipersembahkan.

Sendai station ke Shin Aomori Station. Kemudian kami mengambil local densya (train) ke Hirosaki. Penulis gedik nak ke Hirosaki Castle. Walaupun tahu sakura dah hira hira/berguguran di sana, tetap nak pergi jugak. Takpelah, boleh tengok atap istana pun jadilah kan... waktu sakura "mankai" di sana jatuh pada hari weekday. Takkan nak ponteng lab kut semata-mata nak tengok bunga. Maka terpaksa berkorban dan pilih salah satu.

Sesampai di Shin Aomori station, kami bertanya pada staff di situ macam mana nak ke Hirosaki. Wahh terkezut sebab english mereka pera-pera. Next train dalam 10 minit lagi, sedaya upaya jalan laju2 setakat yang mampu (maklumlah kudrat preggy mama takat manalah sangat). Nasib baik sempat. Tapi rupanya densya express ke akita, orang dah beratur panjang, seat pulak non reserved terpaksa berdiri selama 30 minit. Kalau densya biasa mungkin dalam 40-45 minit.

IMG_9619-tile
Di Hirosaki station, ada landmark ringo (apple). Tapi tak tahulah kat mana ladang ringo tu. Kalau dekat boleh jugak terjah.

IMG_9622
nak ke castle tu ada shuttle bus yang mengambil masa 10 minit dan bayaran yang dikenakan adalah 100 yen return ride. Bas pun ada banyak dan kerap...

IMG_9625
Setibanya di Hirosaki castle, yang masih ada hanyalah kelopak sakura memenuhi sungai... cantik jugak... (ayat menyedapkan hati, sesungguhnya daku pasrah)...

IMG_9633-tile
Alhamdulillah cuaca pun elok je, mengorak langkah menuju ke pintu gerbang, terliur pulak tengok ice cream. Patik pun belilah ice cream ringo yang rasanya ala2 sherbet, not bad dengan harga 100 yen je seketul tu. Bergambar bersama saki baki zakura yang berbunga lambat sikit dari sakura...


IMG_9640
 kireii desu ne! I love flowers!

IMG_9650
berjalan lagi menuju ke arah castle... kat sungai ni pun penuh dengan kelopak sakura...

IMG_9658
kelopak sakura di mana-mana... Namun masih ramai lagi pengunjung dan ramai lagi yang berhanami dengan riang gumbira walaupun bunga sakura dah tak meriah.

IMG_9676-tile
akachan dan sakura. Nak bergambar di perkarangan istana pun tak boleh sebab ramai sangat manusia, posing di jambatan merah ajelah, gambar last tu posing "happy feet with sakura hira hira"...

IMG_9694
akachan and castle... finally dapat satu gambar dengan atap istana :P. Kami tak masuk ke perkarangan sebab kena bayar... lagi satu patik dah kepenatan dan dalam masa yang sama nak kejar waktu sebab trip kami ni balik hari...

IMG_9713-tile
maaflah posing patik ni asyik pegang perut aje haha... jangan pengsan pulak tengok ye. Dah nak balik baru teringat nak bergambar dengan peta Hirosaki castle... sangat luas dan tak sempat pun nak explore semua. Hanya berjalan sekadar termampu je. Sadiss huhu.. takpelah janji dah ada serba sedikit kenangan di Aomori...

masa balik ke shin aomori, naik densya biasa je, beratur 20 minit sebelum densya sampai. Nak dapat tempat duduk punya pasal. Densya biasa lama sikit sebab berhenti banyak stesyen. Terkejut jugak masa train nak sampai tu ada seorang makcik dan anaknya seolah-olah tercari2 hala tuju, tapi bila densya sampai dan pintu terbuka laju2 dia masuk potong queue dan duduk, eh jarang2 betul jumpa orang jepun yang comot tak ikut peraturan hehe...

p/s: Itik dan sakura...


25 comments:

Hanamiko Sakura said...

travel in japan with hira hira sakura XD i loikee


itik dan sakura?

FnF Simple Life said...

teringin gak nak merasa naik shinkansen...tp entah bilaaa... dok nihon pun tak berjalann jauh...setakat kanto region aje...

hepi dan berseri2 bakal ibu...

hmmm...don't know y... tgk bloglist kengkawan sume tak detect entry baru fnf...konpius sungguh...

Pink Lavender said...

wahhh makyong nihh
gigih sungguh berjalan2

canteknyerr sakura kan

Ain said...

pe beza zakura n sakura?

Shana' said...

Larat lagi berjalan hanis...:P Insya Allah nanti mudah deliver...

keli menari said...

Mommy ni larat lagi berjalan.Hehe :)

Azian Elias said...

cantiknya sakura. macam almond blossom pulak..

mata awak dah makin spet ye.. hee.

Nadiah Sidek said...

mahal ke nak masuk istana tu? teringin tengok bahagian dalamnya

norliha said...

puas-puaskan berjalan nanti bila dah delivery kena duduk terperap kat rumah pulak...
Take care hanis....

ZuRin said...

Salam Hanis dear....

Awwww...dah besar dah baby bump tuh...berapa bulan? Bersalin di Jepun kah? Anyway...take care yeah. Muuahh!

Kakzakie said...

Boleh tahan Hanis tau... dengan membawa perut masih boleh jenjalan lagi. Tapi kakak tengok perut Hanis tak besar sangat - masih comel lagi. Cuma muka dah agak montel...

Jeles kakak tengok Hanis dgn cinta hati tu pijak-pihak bunga sakura. Cantiklah...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

so suwittt ntah biler nak terjah area sana ni...tapi ok la if ada pakej murah gini baru leh nak jejln khen...cantek sgt tgk sakura luruh putih atas jln tue...sukerrr

yatie chomeyl said...

maso on the way gi tu hanis diir 30 minit ko? buleh tehe ko? ore kalu diri lamo2 gitu dlm densya...konpom pitam huhuhuhu

Umie Naziera said...

lps nyh xboleh jalan2 dah,tngok gambar je ek...sebab kena berpantang!!! =B

Farah Shamsudin said...

subhanallah.. nice view..

amirah said...

cantiknya sakura..rasa cam dlm filem lak..hehe...takpela posing pegang perut..bukan selalu tau dpt perut camtu....hehe

Asrul "iLham" Sany said...

sakura...cantik skali... :D

Hanis MY said...

@Nadiah Sidek
tak mahal pun, 500 yen kut tapi orang ramai sangat rasanya dalam dia lebih kurang je dengan castle lain, hanis pernah masuk di shiroishi castle dulu... di entri ni http://hanasakura-tomodachi.blogspot.jp/2012/04/inside-shiroishi-jyou.html

FnF Simple Life said...

bukan salah blogspot...salah saya pandai2 tukar settings feed url...org baru nak belajar berblog...kikiki... mlm tadi kul 1 baru detect kat mana salahnye...lps tukar setting dah ok ;)

whitecappuccino said...

awwww!! rupa mummy dah macam cina..hehe jgn marah ya hanis..tetap comel! cantik la pemandangan ni..tak tahan beb!

Mr.Clive said...

giler cantik pokok tu...aaaaa...kalau ada kat halaman rumah,mesti smgt minum kopi kat luar tu...ehehehe XD

Nieda said...

nmpk perut mcm baby boy...ehheh jangan percaya .

siti kektus said...

comel posing pegang perut bukan selalu dapat pose macam tu kak. :D

d_LA said...

wuuuuu..terngango dla tgk gmbr comey berdoos nah..sg tu lawa la, dla ingatko jln rupanya sg..ngan sakura lg..huwaaa...nk g gakkkkk

Nur-nba said...

Cantiknya pemandangan di sini.. Beruntung dapat melihat sendiri pemandangan indah ni.. Hanis sangat cantik waktu pregnant.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails