Thursday, February 13, 2014

Makang sekak-sekak nok...

Ya ampun lama sangat tak menulis haha... berangan nk tulis cerita basi kat jepun nun tapi tak nyempat2 jugak. Kali ni nak story mory perihal makan hujung minggu yang lalu. Kes terliur dengan cerita my colleague ni. Dia cakap nama steamboat ni "sekak-sekak". Masa tu terdetik dalam hati kok ngapain pelik banget nama restoran ini ya... rupa-rupanya nama penuh dia Makang sekak sekak nok... pahang dokk? eh saya org kelantan haha... ceh lawak la konon kan? dah mcm gaya UAI pun hado pahang dok pahang dok... makan setakat nak atau bahasa muda mudi makan sampai pengsan.

Kedai ni berdekatan bulatan batu bersurat KT, ambil selekoh menghala ke pasar payang. Bila dah masuk selekoh tu nampak kedai nasi arab Al edrus (betul ke eja ni?) MSSN (singkatan makang sekak-sekak nok, nak tulis panjang bebeno) betul2 bersebelahan restoren nasi arab tersebut.

Kalau tang makan buffet ni patik lomah bebeno time peak hour yang mana manusia tengah ramai. Sebabnya dah ada anakanda kan, mahu dia meraung satu kedai pitam la i! Maka patik ajak la en suami pergi early dins dins (amboi dinner dah jd dins dins u haha). Pukul 5 lebih kami dah sampai dan merupakan customer pertama... yahuuu...

waktu perniagaan MSSN...

 ambil seat dekat dengan kaunter... entah apa la yang Hamza tengah tengok tu... segala mak nenek nak pegang dari garfu, penyepit, sudu, semua2 la... adoii anakanda tak baik tau tamak haloba cenggitu...

tak sempat nak ambil gambar semua makanan sebab en suami dah tak sabar nk makan dia suh patik ambil makanan cepatan cepatan sihh... waduh2... kok gimana ini. Tetiba multitasking gitu kan, habis blur gambar haha... macam2 jenis seafood kecuali hari tu takde ketam dan udang. Ketam ball dan sewaktu dengannya banyak la... aneka mee... aneka sayur... aneka makanan yg ala2 yong tau fu tu...

 yang ni kegemaran penulis dan anakanda beliau haha...

makan sikit terus minta aiskrim... adoii...

boleh pilih nak kuah sup atau tomyam kami pilih both sebab patik bukan penggemar tomyam...

konon nak close up tapi blur haha...

Kesimpulannya tempat ni best kalau pergi time dia baru bukak, selain tu ada pasta, laksa, nasi goreng dan sedikit kek utk pencuci mulut... makan la selagi larat nak duduk situ dr pukul 4 smp pukul 1 pun boleh (pitam!, itu apa yang pekerja dia cakap la bukan i hihi...)

Harga seorang dewasa RM20, kanak2 bermula dari umur (alamak tak ingat) dikenakan RM10. Wahai orang ganu selain steamboat sini kat mana lagi yang best?



22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

hi sis
sedapnya

Mama Safiy Arfan said...

murah la rm20...

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

waaaa..dh xde kt teganu bnyk plak kedai mkn best2 bkak..

Chekgu Azrine said...

Akk jrg mkn steamboat sbb hubs xsuka..huhu

Ashraff Omar said...

Seoul Garden Ganu ni. hihihi

Salam perkenalan

Hanamiko Sakura said...

wahhhh,, saya penggemar steamboat.. tapi selalu makan steamboat johnny je.. hehe

Nieda ramly said...

wah sedap !!

Terima kasih byk , hadiah GA Hanis dah selamat sampai..dpt pen jepun lagi

Azie Suhaimi said...

sedapnya..terliur saya...salam ukhwah dari azie suhaimi..i follow u.jom lawat blog azie www.aziesuhaimi.blogspot.com

CY said...

kat Bangi nie ado..Red Wok nama dia..not bad..sedappp. Meh la turun Putrajaya nih..

lala yusof said...

kat pulau duyong ada 1, dl rm25 utk 4org makan rs...kna gi awal psl penuh sokmo;-)

me suya said...

oh tQ kak hanis..
akan ku jejaki ke sana nanti bawa mak mertua ng adik2 ipar. thank you :)

Soo Hae Daa said...

Makang sekak2 nok? Gane kite org ganung pon xfhm nih..aisey..
Kaknis, rs kt p. duyung pon de lg satu stimbot sedap..tp xtau la plop nm restaurant nye..hihi

happyichigo♥ said...

Hamza suke betul mkn ice cream so cute

Nur Sakinah® said...

salam singgah sini sis...macam sedap jer...

Yong Is My Name said...

Jenuh mintak bantuan dictionary online - Sekak-sekak.. haha
nasib dic online cik yong memang org sekak-sekak

hamza dah bulat dok msia.. geremmm

babYpose said...

Salam Hanis, duk tengok kut insta je, wah best makan steamboat.

FarahShamsudin said...

alo bestnyaaa makan dear..

farah bukak blog baru.. ntah kenai lagi ke dakk ni..:)

نورعيم said...

ni kat area tesco kea kak hanis? ore rajin gi tapi time ore gi keno rm25 per head. huhu.

Anonymous said...

Family steamboat jalan kamaruddin.. tp dia steamboat je xde grill. Bnyk pilihan seafood.

Ain Athirah said...

Dekat duyong. D'ganu kkalau tak silap lah

Ain Athirah said...

Kat duyong. D'ganu steamboat kalau tak silap lah

Ain Athirah said...

Dekat duyong. D'ganu kkalau tak silap lah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails