Monday, April 21, 2014

A day with Ken Hamza...

Not so typical weekend... but one of the weekend yang mana patik sempat capture. By the way anakanda ken Hamza insyaAllah akan jadi big borther tak lama lagi. Doakan patik and baby k. Sekarang ni 18 weeks plus. Tatkala duk tulis blog ni ya ampun beria-ria akachan gerak. Tak sempat patik nak tulis kat blog sendiri (baru sempat mention kat IG) diva ladychenta dah astro kat blog dia amboiii very the pantass kilatzz gtew kannn haha...

So far penerimaan anakanda terhadap adik dia erm.. macam tk boleh terima hakikat kot haha... pantang ada peluang mesti dia tepuk area bawah pusat... sebab sebelum tu patik asyik cakap adik dan akachan. Konon nak latih dia la kan haha... Pengasuh Hamza pun dah mula panggil abg long (sebelum ni panggil adik... manja yang amat dengan pengasuh dia tu). Bila panggil abg long buat dek tp bila panggil adik laju2 dia lari haha... tak tahu la nak bayang cemana Hamza bila dah ada adik. bila dah ada adik still panggil nama lah kut tak ada istilah abang adik... masa awal2 kawin mmg dah setuju hal ni dengan cinta hati.

Ok sambung cerita. Pagi2 dah ikut papa siram rumput... sikit je tanam rumput lain tu simen plus mozek. Tak sempat ak tanam pokok bagai. Ada time dia bangun lambat pukul 10 pg. Tapi kebiasaannya bangun pagi dalam 7 ke 8 am gitu.

kitaorg beli rumah siap je... kiri kanan lum ada jiran... tapi lot lain dah penuh... (ada 9 lot semua, banglo setingkat) susah dah nak cari tanah dan rumah murah kat tganu ni... harga naik mendadak macam nak pengsan. Sebelum pergi further study... masih murah tp masa tu tak ada masa dn juga kekurangan bajet... huhu...

Tengah hari kadang makan luar kalau tak keluar masak jela... kebetulan petang tu cinta hati ajak minum petang. Dah lama tak pekena pari goreng pak asin di pantai teluk ketapang. Gerai lain mahal.. gerai pok asin ni la paling murah dan best. Bila order baru dia goreng... tapi Hamza tak makan pun dia sibuk duk makan... alamak patik lupa la nama makanan ni yang serbuk kelapa campur apa tah... makanan ni klasik gitu zaman patik kecik dah ada sampaila sekarang... tang rambut tu maaflahhh... mama dia tahu gunting fesyen cenggitu je ha suruh papa bawa ke kedai gunting papa hamza tak konfiden takut Hamza tak duduk diam... belum cuba belum tahu kut2 behave ke... eceh...

our fav ikan pari goreng... hanya di gerai pak asin... eceh promote pulak... satu pinggan RM5 uolss...

bila malam dah shower makan semua... (makan pun ikut mood, time lalu nasi.. nasi dgn telur dan sayur kalau tak, roti ke biskut ke pasta ke)... sekarang Hamza tengah suka main lego anpanman pemberian isteri tanaka sensei (wife pada ex-supervisor my love)... 

dia main la sampai boring... kadang mood kurang baik bila tak boleh buat macam yang dia nak, habis dia baling semua haha... adoii pitam mama cenggini...

time good boy dia akan kemas toys yang dia main...

siap tutup box lego tu dan suruh mama simpan atas meja...sambil cakap "tu.. tu... " tangan hala ke meja...

Vocab anakanda biasa2 je tapi dia faham la yang mama dan papa cakap... nihon-go pun faham sebab kami masih guna nihon-go sikit2... vocab anakanda adalah papa, mama, tu, air, duduk, tish (fish) lepas tu bahasa dia sendiri yang patik dan cinta hati tak pernah faham... tapi dia suka cakap bahasa dia tu... kalau kitaorg tak faham mula la dia geram... alahai anakanda Ken Hamza awak ni kelakar ok... yang tak menahannya bila balik kg belah rumah mertua... dia ada sepupu tua setahun (girl) tapi mereka sama besar dr segi tinggi dan saiz tubuh... yang sorang lagi (3 tahun tu) dah pandai cakap, dan Hamza dengan bahasanya tersendiri... lepas tu jenuh patik nak jawab soalan yang berbunyi "kenapa Hamza tak pandai cakap lagi ni" yela bg patik setahun lebih normal kut kalau masih kurang vocab....

bila tido suka buat mulut cenggini ha... tengah syok mimpi lettew... itulah rutin harian dia so far... tak tahu bila nak hantar dia g school... tunggu dia 3 atau 4 tahun la kut... hu...

asyik tertangguh je entri yang satu ini (dalam draft)... will try my best ya... nak sambung kerja waktu lunch time pun da bis ni... till then...


31 comments:

Nurzakiah Hanum said...

hai sis lama x singgah blog sis

Nieda ramly said...

Tahniah atas berita gembira. Dari kenal hanis berdua , sekarang bertiga dan berempat insya allah . Kenal di alam maya , namun terasa deekat di hati.

hana bunga said...

Comelnya hamza dah besar! Sis pun dah balik malaysia. Dah lama tak jenguk blog sis..

Chekgu Azrine said...

Sis...pe kabar
Tahniah on ur 2nd pregnancy..
Update bebyk lg ye

rostina76 said...

salam kenal hana sakura….walau kros org teganu tapi dok penoh makan ikan pari ICT…sokmo2 balik pun mesti ikan kembung, udang, sotong & kepok….huhu!!!!menarik utk dicuba ni klu blk. tq hana sakura share

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Astro kah ❓
Oh noooo coz I'm so excited
But this time u far away babe
Moga d permudahkan ok❤️💋

ummi_khalish said...

mabruk hanis..jagadiri baik2 ye...

azmina ibrahim said...

hanis, normal la setahun lebih tak pandai cakap lg..zayyan dulu 2 tahun setengah baru bley cakap, lps tuh pelat pulok tuh..huhuhu..dlm 3 tahun baru berdikit-dikit buat ayat, (nak bakan kudai nasik numak= nak makan kedai nasik lemak)..skrg ni dah besar,which is cepat sgt rasa masa berlalu...tahniah hanis :-) Alhamdulillah happy for you

azmina ibrahim said...

hamza kecik lagi..normal tuh..zayyan dulu 2 tahun stengah baru bley cakap..tuh pn pelat ber do oh .. "Nak bakan kudai nasik numak" yg membawa maksud nk mkn kedai nasik lemak, my mom's nasik lemak tuh (xtau ada lg ke x skrg :-)) Btw congrats dear

Anonymous said...

Congrats Cik Ha. Now, u will be a mother for 2 kids. May God bless u and ur family. From one to another one, banyak2kan umat nabi muhammad and one more, u r not young anymore

Dari jauh,
Jude Law
Bosnia

Hanis MY said...

@Anonymous
EE thank you and take care... lamanya u menghilang... ke manakah?

Hanis MY said...

@azmina ibrahim
tq na... take care tau... miss u lots and semoga dipermudahkan segala urusan...

fadhilah said...

normal la tu. baru setahun lebih. akif ni pun bila start gi tadika, berkawan, baru byk perkembangan. itupun kadang masih keluar bahasa dia...

Puan Awin said...

alhamdulillah...hamza nak dapat adik eh...tahniah...take care ye...

sudipVSsenduk said...

Tahniah Hanis :)

AniesF said...

babeeee... congrats on ur new pregnancy! nnt i blk ganu boleh ding dong rumah u. hehe

Asmara said...

uwaa.. miss u too hanis san! omedetou! isk2 ketinggalan. Ig pun jrg bukak. hikhik..

*nak lawat rumah baru leh? hehe..

Umie Naziera said...

dah lama xjalan sni tngok Hamza..dah besar n nak jdi abang long!Happy family.hope smuanya selamat :D

happyichigo♥ said...

Tahniah Dr Hanis..
Bahagianya sedang preggie..dira tahu pun dari ladychenta;) ken hamza putih nye rambut pun kiut sgt... Lama2 nnt insyaAllah banyaklah cakapnya...lain kids lain kebolehannya kan.. Hanis doakn untuk dira ok..teringin nye nk ada baby lagi..do take care:)

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

rindunye terengganu..rindu nk jumpe Dr. jugak..last jumpe sbelum dr fly pegi jepun dlu je..sekarang dh nk masuk anak 2 pn..huhu

Anonymous said...

@Hanis MY

Eh dia yang x update blog, kata kita pula menghilang. Acane tu? hahaha. I am travelling. Take care to u too with ur family. Have a nice day. Have a nice year.

Hanamiko Sakura said...

akak ,, rindu sesangat dengan akak.. hari tu turun ganu asyik teringat akak je.. hehehe..

take care !

Cik Aann said...

assalamualaikummmm
lama nani x singgah blog ni..makin besar dah hamza.. nak ade baby baru ke? best2,.. ambe jugok la dok kawin2 lagi..hukhukhuk..sebaor jelaaahh

adnil linda said...

hanis sensei...congratz on ur 2nd pregnancy...ank kite sebaya la lg cmnie...hihihi...

Assia Luna said...

maa shaa Allah, all grown up already. May Allah bless you and him. So sweet

Anonymous said...

salam sis, nak tanya pasal rumah sis tu, bape harga ekkk? hamba pun tgh cari rumah jugak sis. tp harga semua mencecah 450ribu untuk rumah biasa2 yg bertanah.. sama tak harga?

Hanis MY said...

@Anonymous
less than 400 k apa2 kalau nk th email la k...

twinscraftlife said...

안녕하세요~ HI~ this is Twinscraftlife! please visit our blog shop! we sell various cool handmade stuff!! 꼭 오세요~~^^
twinscraftlife.blogspot.com

mrs kayrul said...

tahniah hanis...lama tak jenguk dah nak ada baby baru..ken hamza makin hansome bila dah besar nie

norh said...

tahniah hanis :)

Fizah Ibrahim said...

Salam kak hanis, ingat lagi tak saya? thought met u at a restaurant, lunch time. nak tegur tapi segan takot silap orang. tak sangka dapat jumpa live luar2. hehe. kak hanis mengajar uni mana? unisza or umt?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails