Sunday, October 12, 2014

Anakanda Khadija Ain...

Bagi yang baru tahu pasti terkezut bila ken hamza dah dapat adik. Nama adiknya adalah khadija ain. Hari ni dah masuk 33 hari gegirl mama ni. Meh patik nk story mory sket haha... tak menahan machem la ada orang nak baca tapi gak papa kok... eh dah datang dah sinetrom si penulis ni maklum la sejak dalam pantang macam2 drama patik tengok hikhik...

Dapat tahu preggy januari 2014 tak ingat tarikh... patik beli pregnancy test senyap2 kat guardian gong badak masa tu kenkonon nak beli apa tah tuk anakanda ken hamza... lepas tu terus letak dlm handbag laju2. Instinct kuat sangat nak test padahal takdelah merancang nk bby pun dah tu pulak duk sibuk hal pindah rumah n so on... lagipun en cinta ada la cakap ala2 nak anak sorang je sebab yang sorang ni pun byk cabaran apatah lg bila ada pertambahan. Patik ada la jugak cakap kut ye pun nk stop tunggu la ada kawan utk i iaitu bby girl hihi.. itupun kalau ada rezeki la... ok sambung cerita pagi keesokannya patik pun keluarkan tester tu dr handbag masa nk solat subuh... yela waktu terbaik nak test adalah waktu pagi karena wee2 tengah pekat n result yg dpt jd lebih tepat. Berdebar mcm dulu jugak haha... sekali ada 2 line yang sangat terang benderang... erk terkezut nak pitam pun ada biasalah penulis kan selalu hover kann... lepas tu trus bgtahu en cinta... dia yang masih mamai2 (ingat lagi rupa dia masa tu eheh) dia pun terkejut... eh biar betul... senyap sekejap lepas cakap dah rezeki... kali ni instinct anak girl kuat sangat. Mula tu takut jgk in case terbawa2 perasaan nak anak girl so instinct pun jd ke arah girl la kan... perasaan dan kelakuan lebih kurang masa preggy sebelum hamza dulu... yang tu miscarriage. Masa tu suka sangat maka  ichigo (strawberry) dan suka tgk shopping online n of course tershopping haha yang kali ni sama dgn yang first tu gedik betul nak makan ichigo pejam mata jela byr kat kaunter tu huu... dan yang bezanya juga dgn hamza tak brp suka ayam n daging... suka seafood yakni ikan dan udang sodapp bangat... lepas tu ada lagi... alahan kuat sikit nak termuntah tu byk kali jgk la... dannn patik jugak selalu rasa tak larat cepat penat dan tak bermaya... "kessott hati" sangat bila ada yang cakap pelik penat masa 1st trimester biasanya penat n tak larat masa 3rd trimester... lain badan lain caranya eceh hihi... bg yg tk pernah rasa takkan faham dan hanya tahu persoalkan jew sobss... masa hamza dulu tk alahan tp nafsu makan ya hampunn... balik2 makan ayam n daging nasi lemak nasi tomato kek etc... very the pengsan kalau  ingat balik... haha. Dapat tahu baby girl masa minggu ke 19 pregnant. Tapi ramai tegur macam baby boy hihi... masa hamza dulu orang asik ckp cam perut girl... :p terbalik daaa...

Pregnant kali ni banyak jugak travel masa 7 bulan ke beijing dan jepun ntah bila nk story mory haha... alhamdulillah semua ok je cuma biasalah... penatss... banyak nk story mory namun dipendekkan cerita... Masa minggu ke 36 iaitu end of august en cinta hati nk sangat attend wedding anak ex supervisor dia masa study master. Patik siap pesan kat baby tgu balik rumah kalau nak keluar k...

At the wedding sebelah kanan patik tu my mil sebelah cinta hati tu ex sv dia prof A

Alhamdulillah masa kat kelumpo tu sempatla mamam makanan yang diidamkan iaitu kuih di kedai nyonya colors haha apakah? yer... kuih kat situ la yang jd idaman yang harganya agak mahal bg patik, tapi sangat sedap cukup rasa bagai...

Balik dari kelumpo ada check up 37 weeks di klinik kesihatan. Sebenarnya sehari sebelum ke kl waktu solat isyak patik rasa macam ada cecair tanpa warna keluar sikit. Seingat patik air ketuban rasa panas jd patik ignore je kebetulan bby pun gerak ok je so patik tk syak apa2. So masa check up tu patik pun cerita la kat nurse.. saje jela kan... sekali dia punya risau terus bgth doktor adehh tak pasal2 kena seluk sbb dr takut leaking huwaaa... so doktor muda yang check patik suruh ke hospital utk check sama ada jangkitan kuman atau tk... sebenarnya kena pergi dengan ambulan tapi patik nak g sendiri. Sekali bila pergi kena tahan wad... nak register dah berzaman tunggu... lepas tunggu dr check ya ampunn lama jugak... nak kena masuk wad pun lama jugak sampai pukul 4 dan masuk wad nearly 8pm pitam tak? Kena masuk wad 3 dulu dan nurse kat situ tk baca pun buku merah dan assume patik dah nak bersalin asyik kena check jalan je pastu ctg. Pitammm... sampaila ada dr dtg nk check jalan lg patik explain satu persatu pasal situasi patik. Tapi the next morning nurse kejut suruh mandi dan kena induce ohh apakah... berdebar wehh kenapa tetiba nak induce wuwuwu... nasib baik dr yang patik explain tu ada sama dan dia suruh hold dulu fuhh lega yang amat...

Kemudian dr pakar rounding bersama dr pelatih masa tu patik ckp nak balik tak sanggup dah berlama kat sana... tp dr pakar ckp tgu 24 jam meaning 1 mlm lg br boleh keluar adehhh... petang tu dapat transfer wad kelas 2. Tapi tetap rasa nak balik uwaaa...  kadang rasa pelik dengan makanan yang dia bagi mcm patik yang belum bersalin ni blh belasah jela tp yang baru je lepas bersalin bagi kari? Lepas tu ada acar timun dan nenas? Ish kesian plak takkan la nak terus makan tu kut dah la tengah lapar kan...
Kenangan di wad kelas 2 tak sempat ambil gambar kelas 3 sebab mcm takde privacy and katil dekattt sangat... 

Nasib baik boleh balik the next day... 2 malam rasa macam 2 minggu... check jalan tk terbuka langsung dan juga tak ada jangkitan kuman and also no leaking... at least patik tahu suasana wad bersalin di hospital tempat suami menunggu etc...

Keluar hospital masa tu hari khamis 4 sept dalam kepala ni banyak kerja nk disetelkan sebelum bercuti panjang... hari ahad dah masuk 38 minggu... jumpa student pita bincang itu ini... banyak pulak derang kena marah sebab buat kesilapan sama angguk mcm faham tapi buat silap jugak... yang sama pulak tu adehh dah la masa dh tak banyak sebelum cuti panjang...

Baby bump 38 weeks taken on 7th sept 2014...

Hari selasa 9 sept ada regular check up di klinik kesihatan. Berat tak bertambah... nurse cakap biasa kalau nak dekat bersalin berat tak bertambah... masa tu tetiba baby macam mengeras... nurse tanya sakit tak... erm tak sakit pun cuma terkezut jew... nurse lagi sorang nama rabiatul aka ruby menyampuk... mintak2 la mlm ni dia bersalin... patik pun cubit dia... ish mana ada minggu depan kut hihi. Kebetulan hari tu puasa ganti maka tak sabar nak balik berbuka dengan en suami. Konon nak berbuka kat luar... so balik shower siap2 jam 6 plus tiba2 rasa memulas... konfius jap nak poo2 ke... terus ke toilet erkk keluar darah bersama lendir... dup2 jantung berdegup laju... nak bersalin dah ke?.. patik keluar toilet dan terus berbuka dgn kurma kut2 bersalin nanti ada la tenaga... kemudian sakit makin kerap... patik bgtahu en cinta... dia dah mula angkut baby bag dan call pengasuh nak tinggalkan hamza jap.. nasib baik pengasuh baik sangat. Masa nak jalan ke kereta rasa air panas mengalir keluar nasib baik dah pakai pad extra long dan letak towel siap2 haha sebab teringat masa hamza dulu...

Dalam perjalanan singgah kfc drive through dan dan nak makan nugget adehh... lepas tu terus ke poliklinik intan sebab dekat sikit berbanding hosp besar dan patik dh tak tahan sangat dah rasanya sakit setiap 5 atau 6 minit. Bila dah sampai dalam pukul 8 pm plus terus bgtahu nurse... klinik tu kecik je jalan beberapa langkah dah sampai labour room doktor dan nurse check ctg baby... dr muda jugak la... dr milia namanya cantik pulak nama dr tu... dr milia cakap setakat ni ctg baby ok... jalan dah buka 3 cm memandangkan air ketuban dah keluar saya jangka awak bersalin tengah malam ni tapi kalau dalam masa 12 jam tak bersalin kita akan hantar ke hosp besar sebab kat sini bersalin normal sahaja. Mengikut pengalaman saya kalau air ketuban dah keluar awak baring mengiring ke kiri insyaAllah sakit kurang dan jalan cepat terbuka...

Maka patik dimasukkan ke wad anggerik. Nurse suruh tukar baju... patik pun baring dia juga inject ubat poo huhu... en cinta duduk kat sebelah dan urut belakang... dan kira kekerapan  kesakitan... mula2 3 minit lepas tu setiap 2 minit. Patik tak tahan dan minta nurse check jalan masa tu nak dekat pukul 9.. nurse cakap masih 3 cm uwaaa tak mampu dah nak tahan sakit sampai tengah malam. Tiba2 tak lama lepas tu sakit sangat2 sampai patik mcm menjerit tahan sakit tu... kuat gamaknya nurse trus meluru ke bilik dan pegang perut yang sedang mengeras... dah boleh ke bilik bersalin dah ni.. nurse muda nak ambil wheelchair tp nurse senior suruh jalan. Maka patik dipimpin ke bilik bersalin... sakitnya ya ampun... terketar nak jalan. Mula2 pegang tangan en cinta tiap lepas nurse senior cakap dah boleh teran dia suruh pegang kat bahagian buku lali kaki dan dekatkan dengan paha... masa hamza dulu tak macam ni pun... mmg pgg kuat abis tiap kali sakit datang lepas tu ada satu push tu dr milia suruh push lama tp patik tak cukup nafas lepas ambil nafas dr suruh sambung push dan keluar kepala... tetiba dr cakap tahan dulu tali pusat terbelit say nak potong... ok push dan patik sambung sekali rasa keluar jam 9.41 pm dan rasa lega tapi sakit sikit2 lagi la huu... tunggu dr jahit dalam 15 minit gitu lepas tu masuk bilik tak lama lepas tu baby pun masuk...

Anakanda Khadija Ain... 9.9.14, 9.41pm, 2.9 kg masa ni muka dia sejibik macam abang dia hihi sekarang macam dah lain sikit kut...

Pengalamam bersalin kali ni memang berbeza... kalau hamza dulu sakit lama sangat dan tak feel sangat macam mana dia keluar. Kali ni cepat tapi sakitnya ya ampunn rasa macam serik dah haha. Apapun bersyukur semuanya selamat.

Gigih mama jahit bunga nk bg nmpk bj gegirl sbb bj ada corak cars... beli bj ni rm5 hengget je masa baby expo.

Minta ampun maaf mesti byk typo sbb tulis kat enpon jew entri ni ssh nk scroll menscroll eheh... till then nanti story mory lagi k...




18 comments:

Nieda ramly said...

tahniah hanis..dah sepasang cahayamta.
Nama bby Ain mcm nama anak akak juga- ain nadhirah yg kami panggil ain

Nieda ramly said...

tahniah hanis..dah sepasang cahayamta.
Nama bby Ain mcm nama anak akak juga- ain nadhirah yg kami panggil ain

Cik Aann said...

waaahh..tahniah kak hanis.. patut la sunyi sepi.. bersalin rupenye..hehehe

Hypoglycemia: Rawat dengan Energizing Soy Protein

radziah AR said...

tahniah hanis. akak baru tahu.... gembiranya hati dah ada sepasang... sangat menyentuh hati...k.zie mnegharap seorang boy...k.zie redha dengan rezeki...sgt mengharap dapat boy, tapi apakan daya, umur dah kata tidak... (moral, kawin muda2...hihiii...)

me suya said...

comelnya awak baby Khadija Ain..Auntie Suya doakan awak membesar jadi anak solehah kepada ibu bapa, cerdik pandai dan sihat sokmo.. Tahniah kak for the cutest newborn :)

FadlinaMokhtar said...

Tahniah.lama tunggu diam jer rupanya dah bersalin yer.selamat berpantang. Comey la khadija.muahmuah.
FAD

Min Aina Ila Aina said...

Tahniah!
Memanglah semua orang dah potong saya ni, baru dok menunggu hari anak kedua.

http://minaina-ilaaina.blogspot.com/

Sakina Adam said...

aaaa comel nya gegirl,.. lama tak tgk update n jenjalan skali baca dah sepasang! tahniah! 😍

Sakina Adam said...

aaaa comel nya gegirl,.. lama tak tgk update n jenjalan skali baca dah sepasang! tahniah! 😍

imm said...

tahniah..cutenye baby..name pun klasik..

amirah said...

eee dah bersalinnn...syukurrr...tahniah hanis...sure dah lega dah..akak gak berdebar ni...khadija ain...sedap nama anak dara ni...muka pun sama sebijik macam abang hamza...

mamawaiz said...

Tahniah..tahniah..sepasang dah. lepas ni boleh rehat lama sikit.

Puan Awin said...

tahniah.....sepasang dah...cumell cam abg hamza juga....

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

tahniah Dr. Hanis..tak sangka dh 2 org ank Dr...

Anonymous said...

tahniah..xb

Maira Anjami said...

Alhamdulillah..omedeto kak^^
comel sgt Khadija Ain!moga membesar jdi ank solehah..

Chekgu Azrine said...

wahh,,tahniah hanis..akk terlepas entry ni...comelnya khadija tau..kompem besar sok lawa ni..putih melepak

Ain said...

Nama ain sama lah dengan kite...kukukuku

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails