Wednesday, October 29, 2014

BF journey kali kedua...

Bukan best friend tp melibatkan penyusuan eheh... Memang sejak preggy Khadija Ain memanh nekad la nak bf baby lebih dr Ken Hamza. Dulu mungkin sebab tak urut etc... malah bila check up kat klinik kesihatan nurse pun ckp 1st skali kena niat dalam hati insyaAllah susu akan keluar byk dan blh bf dengan jayanya... eceh...
ada jugak borak dengan kawan sebulan dua sebelum bersalin susu dah mula keluar... wahh cepatan ya... (alamak terjangkit sebab duk tengok sinetron sinar hikhik)...

Bg patik pula dari sebulan sebelum bersali. hingga hari bersalin susu tak keluar langsung okk... hr first nurse dah bagi susu formula... balik rumah patik terus cr tukang urut yela masa duk jepun dulu tk urut so sbb tu susu tk banyak.. dh urut minum horlick dan juga petua2 lain yang tk dapat buat masa kat jepun dulu patik buat utk kali ni okk... tapi tak berjaya jgk... dah la sakit mcm nak pengsan kena urut utk keluar susu tu sobss sedih tau... wuwuwu... apalah nasib ku ini huwaaa... cukup2 makan je n mmg kena topup dgn formula... tak cukup pun nak buat stok... adehh... kalau ke klinik kesihatan asik kena perli dengan nurse je... yg ok tu ok la yg tak ok tu terpaksa la patik pekakka  telinga jew... bg yg tk pernah merasa keadaan ni mungkin blh cakap that i have few knowledge about bf and i didn't work hard enough... here is a nice info to read...

Breastfeeding. (Diambil di Link Ini)

We get it -- you popped out a baby naturally, had more milk than the local dairy farm and your baby latched to your boob effortlessly. Wait, that was me. Sometimes, it's easy to forget that not everyone had it that simple. And even if moms don't say it, they can feel really crappy about themselves watching you whip out your boob without missing a beat in the conversation during brunch. I know this because a friend of mine was having a hard time breastfeeding. She literally tried everything, so much so that she was in tears over the fact that she just couldn't do it. A few months back, she confessed to me that it was actually painful for her to be around me while I was breastfeeding -- even though I always supported her and never said anything against her bottle-feeding. Remember: You don't know what another mother's reason is for not breastfeeding. Maybe she can't, maybe she doesn't want to or maybe she just survived a double mastectomy from breast cancer and breastfeeding isn't an option. Whatever it is, trust me when I say, a mother will do everything she can for her child, and she has Google and Facebook just like you. She knows what her options are, so just support her. Enough with the "breast is best" comments.

Semoga dpt bf at least smp bby boleh makan pun jadilah sobss... at least sama cam ken hamza dulu pun dh ok sesangat... ganbatte...


Mmmhttp://m.huffpost.com/us/entry/6035514

9 comments:

Mila Hilas said...

xpelah sis...jgn stress sgt pk psl ni sbb kalo stress pn nanti susu xnak keluar..insyaAllah kalo niat kite btl2 ikhlas mesti ada susu tu nanti...sbr yer..yg pasti jgn giveup..ikut je mn2 petua yg org bg utk bykkan susu :-)

amirah said...

takpe hanis..small tiny steps will do..tp kena byk baca pasal bf insyaAllah boleh..yup at least smp 6 mnths kan..

Nieda ramly said...

minum Shaklee ESP. ramai yg berjaya.
akak pun minum tapi bukan utk BF ....hihihi

hayati said...

Akak try la supliment, @ sayur lobak putih, taugeh, blend susu + badam, logan pun boleh boost milk..klu nak try suplimen saya pngedar shaklee. tapi akak try dulu cara tu dan pastikan juga minum air yang cukup.

power pumping pun sgt mmbntu, 2 jam sekali kena pum, lps bby hisap pun trus kena pum. insya allah susu akn byk, sbb bila breast kosong dia akan cpt hsilkn susu.konsep supply n demand.baru2 ni memamng mata panda sebab ye la,tgh mlm pun power pumping tapi hasilnya mmg alhmdulilah.

cuba ok..jgn putus asa

Fiza Rahman said...

Dah lama tak terjah sini. Tau² dah 2. Tahniah hanis. Smoga perjalanan BF di permudahkan olehNYA. Yg penting semangat kena kental. Dan jangan mudah putus asa. Saya masih BF even anak dah 2 tahun 6 bulan ☺

Good luck.

FadlinaMokhtar said...

Insya allah boleh.jangan stress, body kena rileks mesti boleh bf baby. :)
FAD

wida said...

tak apa hanis..don't ever ever give..okey?

try ur best for ur doter.

Cik Ecah said...

good luck!

Adnil Linda said...

ganbate ne hanis sensei...insyaAllah dpt susukn khadija

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails