Sunday, January 4, 2009

Welcome 1430H and 2009...

Hikari (light) pageant 2008

Unbelievable..its already 2009..macam tu la..setiap kali tahun baru muncul..rasa sekejap jer waktu berlalu..ada yang nekad dengan azam baru..ada yang bring forward azam yang belum tertunai..ada jugak yang macam biasa jer..takde perubahan..dan macam2 lagi la..whatever it is life must go on..keep on doing whatever you are doing and it is a bonus if you can make it better..or achieve something extreme..and i'm sure everybody want the best in their life..
serunutss..baca coretan Miss Sa..dan sangat chumel bunny wabbit di kepalanya itu hehe.. as for me and love..we just stay at home during new year's eve..and on new year we went out to post new year cards to our sensei. Masa hijrah hari tu ada wanita jepun memeluk Islam..terkejut dan gembira bila dapat berita tu..bertambah lagi seorang saudara Islam. We went to Masjid Sendai to see her lafaz dua kalimah yang agung..nampak masih muda..sebelum tu ada sedikit ceramah dan video mengenai Islam and she watched the video dengan khusyuk..i saw her eyes turn red and filled with tears...seolah2 menusuk perasaan..i'm surprised..first time tgk mualaf yang baru masuk Islam depan mata...
my next story is Hikari pageant at sendai..boleh dikatakan popular la..semua org jepun di sendai akan menanti-nantikan saat ini. Kalau di Kota Bharu ia dipanggil lampu berhias hehe..masa ulang tahun sultan kelantan..kalau kat sini its a winter event anually..from christmas until end of december..biasa my love and i tgk dari dalam bas..tapi on the way balik from kampus hari tu i decided to drop by and look around and of course snap some pictures..hehe..ramai sungguh rakyat jelata..nak jalan pun susah..tiap2 hari penuh manusia di sekitar Jozenji Dori tu..huu tapi alang2 sampai meredah lautan manusia..kami mengambil peluang menikmati pemandangan lampu tu he..


The next day snow makin lebat and tebal..kebetulan nak keluar rumah to buy some new year postcards..apa lagi alang2 on the way tunggu bas..snap some more pictures..our juniors told us that sepanjang 3-4 years they live here..tak pernah snow turun 3 hari berturut2 kat sendai ni..usually just one day and the next day it will dry as susual...no wonder..las week on the way to campus i saw this big plastic bag sort of plastic beras 1o kg..rupa-rupanya garam...they standby the packet by the roadside so bila snow they will pour it on the road to make the snow melts faster..anyway sadly i have to stop now.. my class will start in 3 mins....otsukaresamadesu..








trying to make the biggest snowball..


waiting for the bus

hot tea is really nice during this time...

somewhere in front Sendai Eki(station)

somewhere behind Sendai Eki (anonymous made a toto snowman)

baru balik posto postcards

3 comments:

sabiqahAnuar said...

hanis senpai (tul ke grammar i ni??hehhe)...kawaiii, toto snowman tuhs..heheheee...emmm last pic u tu u pki wool jacket ke? nice color dear, hehee xsejuks???

happy new year, msti best dapat tgk live org peluk islam, msti rasa lagi syahdu...

Hanis MY said...

hehe bukan wool pun poliester je..yag murah ma..tgal dua helai dia nak abiskan so i grab je la.. sebab nak pakai pny pasal tahan sejuk jap..hehe lgpun g post postcard kat luar gate tu jer he..

sabiqahAnuar said...

murah n cumel...well what more to say???...hehe bagus bangat dong

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails