Saturday, July 16, 2011

Jangok...

Apa itu jangok? Owh tidak, sudah tentu bukan perkataan jepun. Perkataan kelantan yang membawa maksud melaram, berhias, fashionista (alamak terover pulak) dan yang sewaktu dengannya... wanita-wanita jepun ni tak boleh lari dari mekup, hampir kesemuanya suka mekup... saya jakun sebab saya tak mekup dan tak pandai mekup...

Kadang2 pernah nampak mereka bawa macam bag tarik kecik, saje usha2 intai2 mak aih rupanya dalam tu penuh dengan mekup. Sambil tunggu keretapi/bas sempat lagi mekup. Pernah juga nampak dalam shinkansen dari sendai ke tokyo perjalanannya adalah selama 2 jam... 2 orang wanita seat depan, dari naik shinkansen mereka keluarkan kotak mekup (macam mak andam tu) pastu dok bermekup sampaila ke tokyo... huwaaa pengsan, saya yag mengantuk, tak jadi nak tidur, khusyuk tengok mereka bermekup :D

Saya sangat suka tengok orang mekup sambil dalam hati berkata (owh, kan best kalau pandai mekup, sambil berangan tengah pakai eyeliner hehe). Kat sini apa yang saya perhatikan sama ada natural makeup atau heavy mekup yang tertumpu adalah pada mata... contoh macam gambar kat bawah ni...
 gambar diambil dari SINI. yang mekup sebelah kiri tu ala2 anime kan?

Terbaca pula post "why japanese women look so young" di sini. Mereka sangat mementingkan penampilan ok... baru tahu dalam bag bermacam jenis mekup dan segala... patutlah sekarang di musim panas ni ramai yang suka pakai sarung tangan dan topi yang menutup hampir seluruh muka... rupa-rupanya nak elakkan kena cahaya matahari, bila cahaya banyak terdedah pada kulit akan mempercepatkan proses kedutan. [Dah elok rupanya dalam ajaran Islam supaya wanita menutup aurat.... :)].

Bagi mereka juga, kalau kekalkan mekup secara natural, wajah pasti akan nampak muda dari usia sebenar. Nak mekup natural pun kena ada base, powder, eyeliner dan sebagainya yang mana saya kurang airf hik2... pernah sekali saya saja nak melaram pakai "lencu" (=gincu, dulu ada sepupu panggil bisstik=lipstik) dalam rumah, cinta pun pelik ape ke hal tetiba jangok semacam ni, yerla bukan ke elok jangok di depan suami hehe, lepas tu tak pakai dah. Saya cuma ada lipstik dan gloss, itupun kedua2nya pemberian kakak ipar, katanya kenalah mekup, kasi seri sikit pada wajah... lencu pun dah memadai, serius saya tak reti huhu...

Lagi kagum bila hari tu saya ke ofis kimia ada urusan, saya nampak seorang student ni pakai lab coat, mekup perfect, lepas tu pakai heels warna pink lagi... kelllass buat eksperimen pakai heels, tergamam seketika... anything is possible to be beautiful kan... huwaaa panjangnya melalut it was supposed to be just a short entry hehe... ok bebelan berhenti di sini...

41 comments:

PinKy MoMMa said...

hanis pun jangok gok..
muka sweet :)

hanis natural beauty..tak perlu pakai apa2 dah nampak manis..

Ct Arina said...

akak x mekap pun dah cantik ayu gitu kannnn ^_^ kalau over mekap terus x ayu dah nnt. or else, lite2 pon orait gak ;D

butterflyana said...

wow! hebatlah org sana.
kalau i dalam bilik guru sambil tunggu nak masuk kelas, gi make up dulu bleh? hehehe..

i pun suka tengok orang make up! :)

sendiri make up, cincai2 je..hehe...

ijayuji said...

Salam hanis akak dtg lagi ngeeeee... oowwwhhhhh... kyo no benkyo bahasa kelate akak mmg terloponglah kalau org2 cakap kelate mmg tak phm :D eh? akak mmg tak pakai langsung lipstik tau! sblm kawen ada jugak pakai kalau g kerja itu pun kdg pakai kdg tak, pastu lepas kawen pun gitu jugak kejap pakai kejap tak sbb akak ni jenis pemalas, sbb kalau bersiap2 mesti nak ambik masa sbb akak mandi lama ahahaha... baru2 ni jer lah akak cuba2 nak pakai foundation sume itu pun kdg malas tak pakai jugak, bibir ttp begituuu natural ajerrr kecuali kalau bibir kering Terpaksa guna gloss hihihi...

nuwairani ismail said...

hahah! pernah nampak sorg makcik tua dlm umur 80-an siap jalan dengan tongkat dah...tapi dress up ala2 kanak2 riang umo 8 tahun. siap topi pink, glove mcm ratu elizabeth, kasut pink, gown pink chiffon singkat sampai paha, pastu lengging putih..hihih...3 kali berjalan di supa arc (betol ke spelling?) 3 kali jumpa makcik tu dgn dress up yg sama...hihih...mmg org kat sana jenis tak kesah kot...takde org nk peduli pon "org tua tak sedar diri ke hape" mcm kt mesia ni...

Asmara said...

memang suka tengok prmpuan jepun ni, cantik2 bergaya, tak kira la kerja apa, doktor pun macam model gayanya. hehe.. haritu sebelh rumah buat construction minah sorang ni bergaya cantik tp kerja angkat2 batu je, tak kira kerja apa tetap menjaga penampilan. :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

gurl kat nihon memang curlastt dan vogue bab makeup etc...gi supa puw pakai bulu mata pelesu....nangess ai tgk...mmg almost gegurl suka heavy makeup kat mata la....situ seri pertama ...bak kata orang dari mata turun ke haty...ahaks...hanis nnt jumpa meh ai ajar makeup...@____@

アヌム ちゃん said...

diorg ni kalau mekap.mmg tebal kan..nampak kawaii je..tapi diri sendiri tak reti nak mekap comel2 gitu..huhu

Aliza Zeke said...

nak pakai eyeliner tpi xreti pakai sendiri lah..hehe

Amie said...

Hana,
kadang2 terkejut tengok muka kawan yg biasa pakai make-up tiba2 tak bermake-up, ada dua pendapat di sini... samada kelihatan lebih cantik atau lebih hodoh....he hehehh

JIJI YU said...

ambik wudhuk sokmo kalu nok nautral beauty

resipe-masak-makan said...

salam, macam sailor moon.

Lya Colours said...

bulu mata pelesu yg mahal tuh.kikiki

H.J said...

paka lecu pasar male sudoh..haha

LuN@_aiDi said...

kagum ler derang personal makeup bwk jlnjln bertingkattingkat!! kagumm sungguh..hihihi.. tp jika nk nmpk laen cket dr biasa, mmg makeup bhgian mata amat penting! bg sy ler..hihihj

puterinuraqiliah said...

kak hanis dh cantik. ad natural beauty:)

org jopun sgt cantik bermekap sbb diorg make up mcm mna pun.. muka diorg ttp nmpk natural:)

d_LA said...

hoh..stuju kata ostad jiji tuh..tp dla taruk la gak lipstik n bedak sikit nt pucat sgt sume takut tgk..hehe..

Bigdaddyz said...

ikut masa dan tempat bila perlu bermake up...

*∽ IZAN ∽* said...

diaoang ni tak make up pun dah comell.. kulit cantik putih bersih.. kalau make up natural memang bertambah ke comelannyer..

tapi mmg derang ni fanatik make up nak besarkan mata eheheheh

Papa Mifz said...

wife papa mifz pun x suko make up...natural beauty gitu...haha

A.s.t.i.n.a said...

sebab itu hanis young forever...

hati itu dh cukup cantik..
tampak ke wajah...

Bro ahmad said...

iklan..biasalah bagi nampak menarik..sebelah nampak kuyu..sepet dan yang sebelah dah mekeup nampak cantik..

Nieda said...

Mula2 kerja dulu ada juga tenyeh lipstik. Sekarang rasa tak sempat dah. Lipstik 7 tahun dulu dah habis2 lagi.

Samalah kita tak reti nak bermakeup.

deeya said...

tapi kak hanis cantek dah .. tak yah mekap pun cun . dya pun ta reti mekap taw .. cume ade lipstik jer ibu punyer . hehe ~

alah ! amek wudhu' 5 kali sehari pun da berseri wajah .. hahakz !

PinKy MoMMa said...

hanis..x pe nis..hanis dah vote pun dah bersyukur sgt2 :)

kalau ada id FB kawan2 kat sana pun leh tlg votekan ngeeee (sgt tak malu ;p) btw..tiada paksaan hehehe

Umie said...

hanis.. that day kan aii ada tgk kat tv...dia buat survey tunjuk yg golongan muda (gakusei la contohnye kan) dah kurang bermekap compare ngan golongan yg dah dewasa & berumur.. mostly golongan muda nie just tempek basic makeup aje..sebab katanya senang..hehehe

haniey said...

kak hanis org kelantan ke?hehe..hani pn xsuka mekap dan xpandai mekap..kak hanis thanks ye utk nsihat yg membangun tu.. :)

Syaima' said...

i knowww perkataan jangok sebab dulu sekolah kat terengganu!hehe

♥ p a a n i ♥ said...

kak hanis natural, xmekap pun sejuk mata memandang hihihi

anie,Nagoya said...

Hanis tak nak cuba?mesti cute.lagi2 hanis jarang makeup.kalo kkanie le.lari le laki ai ni.hahahaha....dia tak suka pempuan makeup.yg natural tu biasalah.

masa kawen kkanie guna wane cerah je.geleng mak andam dpt pelanggan yg cerewet cam kkanie.mak andam tu kata, "tak penah aku jmpa pengantin arahkan guna wane tu, wane ni.ko le org pertama.hihihi...

wida said...

tau jugak perkataan jangok tu bila duduk kat terengganu ni..hehe

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

hehehehe...dgr perkataan jangok, mengingatkan saya ngn former housemate masa study undegrad dulu..dia selalu ajar saya perkataan from pantai timur =0).

senyumSOYA said...

kak hanis jangok doh.. heheh...cumei2~ x pyoh makeup pelik2.. simple sdoh..^^~

ILA HonEyBuNNy said...

nak jangoook jugak la..hehe

anismelon said...

jangok??ingt ke jangok toh jakun..weee..akak tak payah mekap mekap..dah cantik dah pon..hehehe..natural sudah..:)

Misz-sakura said...

Kak hanis xyah make up pon dah jangok dah, natural beauty gitu hehe =)

Zainur said...

Saya pun tak pandai make up! Pandai pakai lip gloss aje skrg...itu pon sebab cuaca cejuk jadi bibir cpt merekah....tp hubby kata lbh suka tanpa make up...natural beauty..

ps: agaknya org jepun tu kalo tanpa makeup mesti xcantik sgt...ehehe

Afikah Aziz said...

ika pun xreti mekap2 ni hehe...xpo,kak come doh,xsoh la jangok2 sgt..jangok utk cinta hati je kak deh hehe :p

Cik TeN10 said...

ahaa.. yg bestnya org jepun ni bebas berfashion.. takde org nk pndang pelik then bisik2 kt member bl berpakaian lain dr yg lain.. cbe kt mesia kita make up then pkai heel wrna pink terang ang2 !! konpom sume orang pandang pelik je.. haha ^^

MAPPIAU said...

mule2 dulu akan ingatkan jangok tuh membawa maksud bonggok okeh, pastu nasib baek papairfan betulkan maksudnye. Kalau tak sampai kesudah la aku ingatkan jangok tu bonggok hahahaha

Norhafiza said...

skang pun kat mesia dah demam k-pop huhu..sampai budak2 kecik pun dipakainya pesen korea tuh..

tang muke dorg mmg mmg comel pe kan..comel sangat!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails