Wednesday, November 16, 2011

San, kun dan chan...

Ingat-ingat lupa. Rasa pernah bercerita, tapi bila cari balik pada entri lama tak jumpalah pulak. Pertanyaan dari blogger Hanamiko Sakura tentang san, kun dan chan.

San
Lebih umum dan formal untuk lelaki dan wanita. Lebih menunjukkan tanda hormat.

Kun
Panggilan untuk lelaki yang lebih muda, terutamanya senior lelaki/wanita memanggil junior lelaki. Kanak2 lelaki juga dipanggil kun. Macam Gen-kun.

Chan
Panggilan tak formal untuk bayi boy dan girl. Tapi kalau boy dah besar (2 tahun plus) dan mula masuk nursery/tadika sensei akan mula ajar dengan panggilan kun. Digunakan untuk panggilan adik beradik wanita. Panggilan pada kawan wanita yang rapat, sesama wanita mahupaun lelaki dan wanita. Macam di lab ada yang rapat dan ada yang tak berapa rapat. Yang rapat memang panggil Hani-chan, yang lebih junior dan kurang rapat, panggil Hanis-san.

Kalau ada salah tolong betulkan, sebab ni ikut pengalaman sendirian berhad je bukannya belajar dari mana2 huhu...

p/s: atapon dan cinta subway...

38 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

harloooo hanis chan
euwwww ngeeee *______*

Anum said...

perkongsian yg menarik

Tea said...

hanis san....
tea chan suka baca entry hanis san...


ade kun kun ensem tak saner selain abang hanis san?

yatie chomeyl said...

btol doh tu explaination hanis tu..samo mace hok ore pehe gitu jugop la kot hehe

wida said...

balik m'sia nnti boleh bukak kelas bhsa jepun yer hanis:)

Rai said...

selalu perasan kawaii bila sempai panggil ~~chan.. wakakaka..

kyo_9 said...

huhu..
family angkat saya di sini panggil saya sai-chan..

memula agak terkejut..
tp lama2 dah biasa..
lol

Kamalia said...

Betul dah tu..hehe,ni pun ikut pengalamn sndirik jugak..klau sy diorg pggl kamaria san..xleh sebut L kn, terus jd kamaria..amuni chan(amni),faeiqu kun, faeizu kun. lupe,afiya chan..hehe

JIJI YU said...

mcam kiut jah bunyi

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Wah!ilmu baru utk learning hari ini. Arigatou, Hani-Chan =0)
Vi nak panggil Hanis dgn panggilan Hani-Chan mulai hari ini...ngehehehehe =0).

Atashi In Hiroshima said...

betul tu... :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

seronok jugak belajar bhs jepun erk. mcm lembut ajer bhs dia ;)

Cik TeN10 said...

Betul la tu.. Heeee :)

sabar kagawa japan said...

kak hanis rasenye ini fakta yg tepat tak diragui lagi hehehee

EZAN IDMA said...

bhasa japan eh

アヌムちゃん said...

kalau lelaki yg mcm comel2 sikit perwatakan dia, diorg pggl chan gak kan..mcm tanoshingo tu..hik2

Asmara said...

betul jugak. hehe.. kalau selalu jumpa dan berborak dgn nihonjin mmg perasan benda2 mcm ni kan! :D

Hanis Azla said...

okey dah faham.. thanks hanis.. dah lama tak dgr panggilan san di belakang nama sejak tak kerja dgn org jepun lagi..

nashays said...

oooo gitu ke hanis san...

Ira said...

yeah noted! dah faham dah skrg camne nak guna san, chan & kun tu.. :)

arigatou, hanis-san ;) (sbb tak kenal rapat lagi :P)

Soo Hae Daa said...

hehehe...thnx onni chan...added knowledge lg rini...kte slalu rs best ble kat blkg name tu letak chan..rs cm comey je..ehheeh

Amirah Adnan said...

hanis chan.. hehe.. lame x jenguk akak! baru update entry ;p

whitecappuccino said...

teringat Sin Chan..:)

c'axoera said...

Sin Chan plak ? hehehe

noraim said...

hanis chan. hihi :)

Hanamiko Sakura said...

arigatou kak hanis... ^_^
sekarang dah tau dah...

kak hanis-san.. hihi

oya said...

teringat sin chan..;)

Diana @ bilakukatacinta said...

diana san

aril kun

shin can...

hehe..baru D tahu. yelah,sebelum ni hanya belajar san jek..mina-san, diana-san.. yg kun dan can tu lecturer terlepas pdg nak ajar...

Jude. said...

Jude Law jadi hape ha?

Kazman & Sue said...

Oooo... patutla karton sinchan tu maksudnya anak bawak 2 tahun laa. yee...sebab sin + Chan = heeee3x

Juwita Jamaludin said...

macam2kan .. unik bahasa jepun untuk kanak2 pun dibahagi2kan panggilan..:)

Cik Pulau said...

suko tgk ctor jepun..
pah tu dio duk sebut2 bnda ni..
so pehe nga sdri jah..
*napo sangat atu cite jepun.haha*

Papa Mifz said...

nanti bosar nak hantar Mifz pergi belajor bahaso Jopun la...hehe

Asrul "iLham" Sany said...

saya Asrul-kun ar? hohohohoo

アヌムちゃん said...

kak hanis..lamanya tak update blog..huhuu

d_LA said...

dira-chan dtg skodeng hanis-chan..wewitttt..rindu ah nak masuk cni..wuwu..
tp baru prasan k.hanis pun lamo doh x update..bizi ek?
pepun, take care my sis^^

LadyBird said...

oo mcm tu..

jadi kalau kakak atau abg lady nak panggil lady..

mereka kene panggil lady chan la ek..

sweet kan..

Nur-nba said...

Dapat juga belajar bahasa Jepun.. Hanis ajar lagi la nanti kalau free.. ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails