Friday, September 3, 2010

Lawatan...

Thank you so much for my dearies for the support. Sangat2 berharga. Meh ceria2kan diri. Tak tahu nak cerita apa. Tajuk entry sungguh menyedihkan... macam lawatan sekolah aje. Do you like shopping? My love and i like to window shopping hehe alang2 beli groceries kadang2 singgah la shopping mall... cuma suka shopping pada waktu tertentu je, iaitu sale... kalau suka shopping atau jalan2mesti pernah pergi ke tempat seperti ni kan?
ada macam2 jenis..ada yang mewah, ada yang sederhana... my love and i pergi yang biasa2 sahaja ikut kemampuan... our favourite right now of course la outlet :D, lagi best kalau ada....
sale!!! wow wii i very like sale...tapi tengok barang jugak..sebab tu my love and i suka window shop kadang2 sale pun macam tak sale, konon 50% tapi kurang sikit je dari harga asal... my love kan mathematician so dia suka tengok harga pasaran sebelum dan selepas sale... kalau sukakan sesuatu, tunggu sale...barulah..erm apa eh pepatah tu lupa la, yang ada alah membeli memakai tu huhu..helppp...tapi, bila time sale tu.....
uish tu dia..tak ada la sampai macam ni..haruslah wasathiah yerr... :D
Masa kat tanah air terchenta pernah la ke tempat2 seperti KLCC, Midvalley, yang baru tu tak pernah pergi erm apa nama dia lupa..sat..sat...haaa Pavillion yang sangat mewah tu...dan juga tempat mewah yang lain juga tak pernah pergi sebab dah tahu mahal dan kalau masuk kedai..sekadar nak jenguk2 baik tak payah..i will tell you later k... sebelum ni tak pernah masuk kedai2 macam ni...
woww...
dan bermacam brand2 vasssss yang lain...

Saje nak cerita pengalaman yang pernah saya alami di malaysia dan juga di sendai ni. Negara lain cuma di Abu Dhabi (Mekah dan Madinah masa sekolah rendah, lagilah tak reti apa2 :P) itupun kejap je so tak boleh nak buat bandingan. Kenapa eh? Tak nak masuk sebelum ni sebab...
1. segan la...seperti tidak dialu2kan
2. muka pekerja butik masam mencuka tak peramah langsung...ikut "sekaki" (eh bahasa standard ke ni? takpelah sekali sekala keluar bahasa ibunda), naik rimas jadinya...
3. walaupun sekadar ingin tahu dan nak tengok2 pun masih tak nak masuk sebab pekerja butik tu mesti akan pandang dari atas sampai bawah nak terkeluar biji mata, pandangan kerek seolah2 "dah tahu tak mampu sebuk je nak masuk tengok" (over exaggerating je ni tapi seolah2 macam tu la)
4. kalau kita ni selebet pakai barang cikai, langsung tak pandang apatah lagi nak senyum..kalau kita keluar tangan kosong pasti dia pot pet kat belakang... ini pengalaman dulu la, cerita dari kawan dan juga tengok drama swasta hikhik...tatau la kalau sekarang dah bertamadun sikit...
5. nanti terberkenan duk berangan2 la pulak hehe...(alasan tak seswai langsung)

Tapi bila kat sini....walaupun tak masuk semua butik2 eksklusif tu, but i enjoyed and tried masuk several boutiques, jenguk2 aje cuci mata sebab...
1. ada penyambut tetamu..kita jenguk aje dia dah ajak masuk dengan senyuman manis...
2. beria2 perkenalkan barang, tunjukkan etc...walaupun belum tentu nak beli.. layanan superb
3. bila kita ckp nak fikir and jenguk2 dia pun faham dan taklah ikut setiap langkah dan lihat setiap gerak geri
4. kalau kita saje nak tengok pun tak apa.. ada tu suruh try depan cermin...
5. yang tak nak pun jadi nak beli hehe...sebab baik sangat pekerja kedai tu...
6. bila keluar tangan kosong siap terima kasih, sebab datang jenguk kedai dia..bagusss kannn...kalau beli lagilah..dia siap hantar depan pintu.. dan tunjuk ala2 "bongkok tujuh", begitu menghargai dan menghormati pelanggan..i very like...
ada lagi nak bebel tapi kena buat kerja...till then...


8 comments:

Cikli said...

irrashaimase, irrashaimase

r3d lollip0p ♥ said...

Hanis, shopping raya?
terasa bahang shopping mcm kat jalan TAR :D

Hanis MY said...

Cikli...wahh ada bakat hehe..

Zieyla..takdelah tak sopim pun saje je boring wat post pasal shoping hehe...

fara said...

Hanis,
tul tuh, kalau kat tempat kiter, masuk tempat2 branded sure semacam jer dia tengok. memang segan bin silu lar kiter. kat sini, masuk jer orang kedai tak kesah punnn.

adnil linda said...

pn hanis...
dok kt alamanda nih...x taw pon tu sale ke x...hehehhe

happyichigo♥ said...

hanis..
malaysia dan japan mmg sgt berbeza mcm langit n bumi..dira mmg tak pernah masuk high end boutique kat malaysia..dira dapat byg kan klu masuk mcm ne keadaan nye..tak tahu lah tp kat japan dira berani plak masuk pdhal sah2 lah pkai selebet, seluar jeans ngn sneakers (standard lah foreigner yg jalan secara selesa) masuk boutique tu tp di sambut dgn penuh gembira oleh sales assistant..dah le kat shibuya yg classy n busy tu..terharu ngn layanan diorang..kenapa d malaysia tak boleh mcm tu kan? sedeh plak rasanya .....

Hanis MY said...

Fara..yup agree with u... tatau la naper kerek sgt org kita ni, doubl standard betul..huhu

Linda..wahh samat sopim raya k..

Dira, ha ah betul tu, sedih la, cetek betul pemikiran mereka ni, tak pandai nak tarik hati pelanggan... dia tak boleh bayang kut kalau dia berada di tempat kita sebagai pelanggan.
wahh bestnya dira g shibuya, teringin nk g jugak, nak tengok temat classy, kalau kat mesia jangan harap la nak g tempat macam tu...

Niena Pengembara Ilahi said...

shopping sakan :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails