Thursday, November 25, 2010

CC... part3~Ueno park and Zoo~

Harap sudilah baca hingga penghujung entry, sebab ada sesi lepas geram, takkan nak lepas geram awal2, tak syiookkk. Malas nak tulis "cerita conference" agak panjang, hehe..so pendekkan aje jadi CC, bisa buk?? iya bisa aja dong (eh apa ni, sendiri tanya sendiri jawab!). I mentioned in earlier post pasal nak pergi 2 tempat di Ueno sebelum berangkat ke Narita airport. Pantang tengok kolam dan zoo mesti nak pergi, sebelum tu kena tinggal our bag packs. Sebab naik flight murah, kenalah jadi light traveler boleh bawa hand luggage je.
 express train ke Narita bukan di Ueno eki tapi stesyen sebelah tu, iaitu Keisei Ueno lalu bawah jejantas, lintas jalan tadaaa..dah sampai...dokat ajoo...
 dah sampai...seberang jalan je...
 dah simpan bag, kami pun menuju ke Ueno park hanya di belakang Keisei Ueno tu aje, tak sabar i nak tengok tasik (haha, tasik pun beria nak tengok, ape daaa) eii apa ni, main gurau2 dengan mr froggy...jadi tak aksi i kat atas tu? (perasan). Bag biru kasut pink adoiii pesen apa ni? pengsan! takpe..sesekali kena berani bergaya ye tak?
 ada 2 kolam di ueno park, satu kolam yang penuh dengan teratai, itik, burung yang bermacam jenis... biar betul tengah2 bandar metropolitan ni ada tasik, flora dan fauna... i very likeee.... satu lagi pun penuh dengan fauna cuma takde teratai je...
 macam dah nak mati semua pokok teratai ni, sebab dah nak masuk winter..mungkin tak mampu nak tahan sejuk...
 banyak betul burung2 ni kat sini...ape eh nama dia? kalau kat kg depa ni suka la buat sarang kat bumbung rumah...
 kucing jalanan...nak pergi cari makan...uishh booolaaatt and comel kamu ni... cepat2 dia lari bila nampak i, huhu...
 nampak tak beburung dan itik kat tepi tu? ada pakcik bagi makanan...berpusu dan berebut2 semuanya... ada itik tu sanggup lompat dr dlm tasik bersusah payah dia nak naik ke darat, bila sampai aje makanan dah habis...kesian...i pun takde makanan nak bagi hukhuk...
 dah sampai ke tasik kedua...yang lebih besar...kat sini banyak burung warna putih tu, seagulls kut.. entah la... suka dengan dedaun merah yang belum gugur...cantik!
 menikmati pemandangan...
 tasik di tengah bandar...i likee...
 "jum love naik boat?"
 tenang dan damai...pakcik tu tengah bagi makan kat birdie...semua duk tunggu kat tepi tu...
 pokok berjuntai... (bantai aje, tatau nama apa) i suka tengok dedaunnya yang panjang meliuk lentok, mengikut arus angin ke kiri dan ke kanan
 mulanya nak naik bot, takut nanti terbalik hehe..so kami naik itik... sempat lagi tu nak naik itik...
 my love yang kayuh, i sikit2 je...hehe... tq love...
 itik dan bot yang boleh dinaiki...
 ehh yang ni itik betul tak boleh naik... tengoklah sekeliling tu... penuh dengan bangunan pencakar langit... (over betul, padahal takde tinggi mana pun)... nak highlight kat sini tasik dalam bandar, tiba2 teringat hutan bandar kat JB tu...ada tasik jugak...ramai orang jogging kat situ (dating pun ramai) tapi i tak pernah pun, g bekfes makan soto je...besttt hehe...
 Dah penat kayuh itik... i ajak my love pergi zoo..asalnya my love tak nak, "Ala, zoo kat sendai kan ada.." tapi isteri dia ni nak jugak pergi...sebab...nak tengok PANDA BEAR... kat Ueno zoo je ada
 yeayy berjaya ajak my love... ni entrance...
 dah beli tiket... 600 yen seorang
 kachiwaaaaaaaaaa...tidakkkkkkk....panda bear under construction, nak up sikit oleh itu takdelah panda2 tu semua..terpaksa la bergambar dengan patung panda je...huhu... masih kecewa sampai sekarang :(
 bunga2 tu semua tak dapat menceriakan hati i ni :P
 tapi terubat bila boleh tengok mr sun bear ni! comel tak? tengok tu dia duk tergolek... ya ampunnn
 yang ni pulak aksi kuak lentang...comel kan...geram nak cubit!
 Hokkaido brown bear..tak tahu la sama ke tak dengan grizzly bear...
 Ni gambar candid...kebetulan my love posing ala2 model haha.. (love, sila jangan perasaan ye)
 ni pengalaman pertama tengok inci Gorilla...tu suami isteri tau...yang meniarap tu isteri dia tatau la nama apa sebab gorilla ni ada 3 isteri u! hebat! daddy gorilla tu nama dia HAOKO, isteri3 dia nama TOTO, NANA, MOMOKO, lepas tu ada sorang baby nama KOMOMO...
 ni yang meniarap tadi..dia bangun berjalan pergi mana ntah... nampak baby bumps, bunting rupanya, patutlah daddy HAOKO duk dekat dengan dia je...
 tak dapat menahan diri untuk bergambar dengan patung panda raksasa gorgom ni...
 furry little animals! kawai ne!
 sukanyaaa tengok pokok ni...rasa macam zaman dulu...hehe..apekah?
 adoiii penat betul my love and i tunggu si Bison tu bangun, bukan senang nak tgk abg bison dr amerika ni....dia asyik tido tak gerak2... last2 mr piggy tu enterframe...siap posing2 lagi...padahal i nak ambil gambar abg bison...kacau betul hik2...
 en tapir yang sedang bermalas-malasan...
 ada background pagoda...sungguh kejepunan...ureshi!
 Sesi khayalan dah tamat yer kawan2...kembali ke dunia realiti... we have to catch up train pukul 4 petang... skyliner ni baru berkuatkuasa bulan July yang lepas, so ada option lain selain naik di Tokyo eki yang sangat ramai dan kena turun jauh ke basement... senang jugak lah naik di ueno ni
alang2 tak ada orang i pun apa lagi nak posing la dalam skyliner...kerusi pun bau kedai lagi...

Sekarang sesi luah perasaan... baru aje nak lelap dalam train.. bzzzz...bzzzz hp vibrate... eh ada msg... bukak la msg tu...bila baca, 
flight NARITA-GOLD COAST IS CANCELED!
biar betul! tak pernah dalam hidup (macam la byk kali sgt naik flight) bila mana naik flight cancel, delay tu perkara biasalah. I pun calling2 la lagi 2 orang kawan jepun yang turut sama pergi ke conference tu. Mereka pun dapat msg yang sama dan dah buat panggilan untuk ganti tiket keesokan hari... my love and i cuba call tapi tak dapat2, line sangat busy...apa nak buat? dah sampai Narita airport tu kami pergilah ke kaunter jetstar... kena beratur seolah2 check in... bila dah sampai giliran kami, dia ckp kena naik flight esok itupun kalau ada KOSONG, kalau tak kena naik di OSAKA AIRPORT. Arghh tensi2! So untuk malam ni mereka bagi voucher Hotel Nikko Narita. Walaupun boleh duk hotel tapi tetap duk pikiaq pasal conference tu.

Kalau ikut jadual i sampai hari ahad petang, hari isnin pendaftaran dan poster presentation sesi pertama dan sesi kedua hari berikutnya. Maknanya i akan sampai lewat sehari, hari Isnin petang, daftar lewat dan dapat hadirkan diri untuk poster sesi kedua saja. I pun tanyalah kat kaunter, tak boleh ke tukar flight lain so i boleh sampai awal untuk conference tu. Jawapan yang dah boleh agak... tak boleh! orang jepun kata, MURI! orang hindustan kata, nehi hey! kebetulan minah mat saleh depan ni ada hal sgt penting dia nak sampai cepat jugak, so dapatlah dia transfer ke Qantas (sebab jetstar pun under Qantas tapi dia je dapat seat, pakwe dia terpaksa naik flight jetstar esoknya). Tak tahu lagi naik flight di Narita atau Osaka, kalau osaka jauh kena travel tu... apapun kena check in hotel dan tunggu makluman seterusnya... dah lah bagitahu last minute, beberapa jam sebelum check-in flight, kalau bagitahu awal2 kan senang... suka suki aje... macam tak properly plan. Bila ditanya kenapa, depa kata ada destinasi yang lebih penting, so kapal terbang tu tak jadi datang narita, huhu... ada ke patut? pastu bila kawan jepun i tanya depa kata engine trouble, ish2 mana satu ni??? poning den. Kalau sudi baca, ada beberapa lagi sesi luahan perasaan in next entry k... c u...

21 comments:

man yusoef said...

banyak nak komen ni :

sepatutnya PC la...press conference..lagi glamer...hahah

tiap kali entry mesti ada gmbr kucing..haha

tiket msuk zoo tu boleh jadi kenangan sbab cantik ada gmbr binatang...hahaha

kata amazing race...mesti ar ada delay2...baru mencabar...hahaha

ok habis

wida said...

salam. syoknya boleh jln2 kt negara org.

Ciao Annin-sama said...

Mengapa kah semua neko-chiin kat Jepun besau dan bolat? Nak satu!!!

Bergaya betul gorilla tu posing haha! Chantek sesangat lah kat sana!

mzhany said...

waaa siap ada 3isteri tuh...huhuhuhu

alinac lover said...

waaa.besh la yer

salam kenal :)

Hanis MY said...

yuhuu man, hamboi pjg komen i likee, yerla ahkak ni peminat kucing, next entry takde dah pasal kucing, teruskan bg komen utk next entry eh hehe...

Wida..yup pengalaman takkan dilupakan

Annin-chan, yer betul bergaya kan gorilla tu, okes kucing kiut satu siap! hehe

Hany, yer 3 isteri huhu...

Alinac terima kasih sudi folo.. folo u balik..salam kenal juga

Umiey said...

salam hanis...wah kucing nya bolattttt comey...

jalan2 mmg best..

wajib baca nie sesi luahan perasaan...

r3d lollip0p ♥ said...

tak sabar nak autumn lg. heh! padahal baru nk masuk summer :p *merapu*. gorgeous shots hanis!

wANieYZ said...

syoknyer jalan2...bila la nk merasa gi sana gak..hehehe

♥ dak pink said...

beznye dia dapat jalan2 =)

Cik Pah said...

salam kenal.. thanks debab jadi followers cik pah..

seronok berada di rantau yer..

Sarah Kushairi said...

Hello Kak Hanis! =)

Ueno Zoo tu pernah tengok dlm cerita Hana Yori Dango. Nampak best.
Kak pernah pergi Ebisu Garden Place?

Teringin nak pergi tempat orang. Takpe, satu hari nanti! *berazam*

Hanis MY said...

Umiey..selamat membaca luahan hati seterusnya ye...

Zieyla..autumn is awesome kan?

Wanieyz..seronok tapi penat, nak g jalan pun kena siapkan poster dan eksperimen berbulan2 huhu

Dak pink...hyee jumlah dtg jalan sini

Hanis MY said...

Cik pah terima kasih kerana sudi folo balik...ada pro n con nya di rantau ni..

Hye sarah...oo yg tu belum g lagi akan diexplore kalau dekat dengan sendai bolehlah pergi, yup tanamkan azam u will be here one day dear..aminnn..

nadia said...

sis..cam bes je gi jepun..
hehehe.
ngah sambung phd?
peghhh

tabik spring sikit :)

Hanis MY said...

Yuhu Nadia..thanks sudi singgah, yup ngah smbg phd, ala apa yg nak ditabiknya biasa2 je hehe...sudi2lah jenguk lg k..

kak Erna said...

salam hanis..terima kasih..dengan cerita2 bergambar ni..sekurang2nya yang tak pernah sampai kesana ni.dapat sama menikmati keindahan daun2 bewarna merah tu..

anie,Nagoya said...

hahaha...kelam-kabut minah!!!...bab cite yg last..sabou jelah

cntk sgh tempat2 yg Hanis paparkan.

tang zoo tak yah komen le...tapi animals kat citu semua cute.terutama kat bear tu...mak dia tak ajau ke??hihihi...sopan nau

rasa kkanie penah dtg kecini(blog).rasa kkanie lebh tua dari Hanis....

Kekanak Osaka said...

tu dia. besar cabaran Allah bagi kat Hanis. Nasib baik Hubby ada sama kan? kalau sorang2 tu mau kalut gak kan.

Nice angling on the bear picture. terkejut tengok, ingatkan dia kena hempap pokok ke apa.haha.

cepat2 tak sabar nak baca following.

H A N S said...

wuhhuuuu..i like!! ksiannyer hanis, dugaan tul nk g PC tu..sabar yer..

Atashi In Hiroshima said...

ohh..this is Ueno park. Saya jumpa dalam buku belajar nihongo. Ada diceritakan pasal taman ni. Menarik. Boleh plan nanti bebila pergi. Tq for the story.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails