Wednesday, November 24, 2010

Cerita Conference...part2

Bila dapat peluang pergi conference, maka tiket flight kena survey cepat2, lagi awal beli lagi murah betul tak? Especially low cost flight ni. Survey punya survey jumpalah flight paling murah, tapi sedia maklumlah bila flight murah ni BANYAK TRANSIT dan semua pun KENA BAYAR. Tapi takpelah kan, janji murah hampir separuh dari flight2 lain. I choose Jetstar, malangnya ada cerita menyakitkan hati dan tidak hengen lagi ku naik JS itew huhu (mungkin dalam part3 nanti)... ok kat bawah ni adalah itinerary my love and i...

13 Nov -- Narita to Gold Coast
14 Nov -- Gold Coast to Auckland, Auckland to Wellington
15 Nov -- 18 Nov conference at Wellington
18 Nov -- Wellington to Melbourne
18 Nov -- 20 Nov melawat makmal di Uni of Melbourne and the city
21 Nov -- pulang ke pangkal jalan

Bila tiket flight dah setel tiket train dari Sendai ke Narita pula... my love and i pergilah ke mesin di pejabat fakulti nak ambil kupon diskaun untuk pelajar. Lepas tu kami pergilah ke TYO salah satu agensi untuk beli tiket shinkansen dan juga pakej percutian dalam jepun ni. Tiket yang perlu kami beli adalah...
 
Shinkansen dari Sendai ke Tokyo (oufuku)
Train dari Tokyo ke Narita airport (oufuku)
p/s: oufuku adalah istilah untuk return ticket a.k.a tiket pergi balik

Laaaa...ingtkan banyak bebeno la dapat student discount tu... (ini kali pertama nak guna kupon diskaun) bila dikira2 dan buat perbandingan
pergi balik tiket train sahaja 25,000 yen per person (harga biasa lebih kurang 27,000 yen)
pergi balik tiket train campur hotel 1 malam with breakfast 22,800 yen per person
apekah??? kalau macam tu baik la ambil pakej, lebih murah dan juga dapat bermalam di hotel. Kami pilih yang mana? mestilah option kedua hehe... sebelum flight petang 13hb tu bolehlah kami jalan2 sektar Ueno, tak pernah lagi jenguk area tu. Cuma agak rushing sebab perlu gerak dari Sendai 12hb petang instead of 13hb pagi.

Maka 12hb Nov Jumaat petang, bergegaslah kami berdua dari lab untuk mengejar train jam 8 malam ke Ueno. Badan dah penat, dari Ueno eki jalan beberapa minit ke hotel, ya ampun, tersorok sikit hotelnya... kena lalu lorong2 hitam (sebab gelap dan kecil, hik2). Tapi esoknya.. bila tengok lorong yg sama di siang hari takde pun lorong2 hitam elok aje, bersih suci lagi murni... err sori terlebih ekspresi...
posing gedik sebelum turun sarapan dan check out hotel... my love cakap tak sesuai pakai baju  dengan jacket tu...ala itu yang tu aje yg tak berkedut...layan ajelah...
 we stayed at Chisun Ueno... hotel biasa2 je tapi puas hati sesuai dengan budget, bekfes pun best
 kucing jalanan baru bangun tido...comellll.... saje je acting ala2 nak g sentuh meow tu, nk tengok my love marah hehe... (dia tak suka kalau i sentuh kucing jalanan, sebab kotor...) lepas tu i akan cakap bersih je takde kurap pun... hehe.. acting je tapi tak sentuh pun...
 beg lojel from my beloved bro abedi, masih gagah perkasa, arigatou! silalah tengok sisi jalan tu.... satu sampah pun tak ada huhu... walaupun bangunan sekeliling ada yang buruk dan lama tapi bersih je...
 lorong2 hitam yang tak hitam pun hehe...
 wahh klasiknyerr balai polis ni!
 menuju ke ueno eki, sukalah dengan ruang pejalan kaki yang besar
 tengok tu...siap separate ruang pejalan kaki dan juga org yg berbasikal...
 U for Ueno
 jalan sikit ke depan nampak Ueno Eki...
 suhu hari tu sedang2 aje, tak sejuk sangat tak panas sangat...i likee...
 Bila tengok map ni..teruja nak pergi 2 tempat... will story mory on part 3 k....

14 comments:

Ciao Annin-sama said...

Aaahhh ~ Neko-chiin kawaii! ~

Tengok balai polis tu ingat dekat siri Kamen Rider Decade mwahaha!!! Suka tengok Kamen Rider weehooo! ~

man yusoef said...

dah macam cerita Amazing Race plak...kejap kat gold coast, pastu auckland la..heheh

chentaMAYA said...

folow u hana. wow! besh nye becuti!

nurazzah8 said...

Salam, Hanis,

Terimakaish sudi singgah blog akak. Wahh..sedang melalui satu perjuangan yang hebat...teruskan berjuang.., dah tahun berapa dah..akak baru sahaja habis...Alhamdulillah dah selamat VIVA...

dah jadi follower blog ini juga...

nnt akak nak link kat blog akak ya...

Kak Azzah8

Hanis MY said...

Annin-chan ni comel la...mesti fanatik manga ni... betul2 stuju mcm conan hehe...

Haha..man, ha ah lah baru perasan ala2 amazing race aje...iyolah sebab guna flight murah kan bayak ajer stopnya...

Chenta..i folo u back..i likeee

Hanis MY said...

Kak Azzah...bestnyaaa dah viva, ok hanis pun nak link kan blog akak jugak, akak ada 2 blog, mana satu yg aktif? terima kasih sudi folo...

mzhany said...

hana, betol la bersih sgt...huhuuh kagumsss...

nurazzah8 said...

Hanis,

link blog yg hanis tinggal komen tu...

PENGEMBARAAN MENUJU ABADI
www.nurazzah8.blogspot.com

blog lagi satu blog hobi saja-saja jek... suka kumpul barang lama ..

nama blog Hanis = Hana Sakura ... akak suka bunga sakura... kalau blog NOSTALGIA ZAMAN BERZAMAN tu akak ada kumpul pinggan mangkuk lama bunga Sakura... cantik sangat...sukaaaaa

nurazzah8 said...

Alamak,

lupa nak jawab pertanyaan Hanis... akak bidang Computer Science ..specifically Information Retrieval ...

Kekanak Osaka said...

tu dia...dapat pekej lagi murah dari tiket.haha.biasalah tu, dah nama pun Jepun.

Aih, rindu plk kat Ueno,Ameyoko-cho tu tempat shopping sakan masa kat Tokyo dulu.

Ada pakcik situ jual Jam Swatch 2000 yen jer. berketul2 dah borong.haha.

prince kais said...

xsabar nk tggu story part 3 lak..huhuhu..

H A N S said...

cant wait for part 3 la hanis..letak pic manyak3 lg tau.. hehehe

Hanis MY said...

Wahh kak Azza, hanis pun suka bunga sakura, dah tgk koleksi akak, sgt menarik dan teruja! cantikkkkk... terrorlah akak hanis ni buta IT sikit hehe..bolehlah berguru dgn akak...

Prince and Honey! ok sedang bertungkus lumus ni hehe..

prince kais said...

orite~~sabar menanti..huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails