Tuesday, November 30, 2010

CC... part7 ~Raya di WW~

Jauh my love and i beraya tahun ni... apapun syukur alhamdulillah kerana kami tak beraya berdua di perantauan... Beraya dengan warga mesia di WW ni. Janji dengan Abby jumpa pukul 12pm, dia akan datang ambil dan bawa ke terataknya. Sebelum tunggu pukul 12 nak buat apa eh? Jenguk2 sekitar bandar Wellington sounds nice kan? Bila borak2 orang cakap dalam banyak2 tempat di NZ ni WW paling "tak cantik"... haa yer ker? Rasa macam dah cantik, kalau pergi tempat lain pengsan agaknya sebab cantik sangat... teringin nak tengok biri2 dekat Queenstown nun di selatan... apekah? (tak ada benda lain ke nk tengok hehe, tapi comel apa biri2 tu), kalau boleh nak tengok lebih banyak pemandangan bukit bukau dan padang hijau kat NZ ni... tasik, air terjun laut etc...kalau nak list memang tak ada penghujungnya,  tapi syukur sekali lagi, ada juga rezeki sampai ke salah satu bandar dia pun jadilah kan... kenalah manfaat sepenuhnya dengan masa yang sangat suntuk ni...
 tengah tunggu lif, our room's balcony nun di hujung sebab bilik murahan balcony ada seciput je, nak letak sebelah kaki pun tak muat, ada pagar besi je takde ruang boleh duduk2 mcam balcony belakang i tu...
 shortcut le Lambton Quay dan jugak sekitar mall, tak masuk pun mall2 tu saje je jalan2 dari luar, nak turun jalan shortcut tu pun punyalah berbukit yang sangat curam, tak pasal2 exercise....
 kat kawasan mall ni banyak sangat arts, ni salah satu daripada street arts yang sempat my love snap... eceh posing ala2 walk together-gether dengan pakcik tu tapi bahaya ada mr doggy nasib baik versi tembaga :P
 kenapa kena lalu kawasan Lambton Quay mall eh?? sebab my love and i nak naik Wellington's cable car... tersorok sikit tempat dia, disebalik mall tu semua, tanya orang dan nasib baik jumpa sign board... kami beli return tiket 6nzd alih2 duk jalan2 sekali dah sampai main road... burn tiket return huhu... (pengajaran beli one way je kalau ada hati rasa nak pusing2 kat botanic garden tu)
 up up and away untuk lihat pemandangan bandar dari atas bukit...
 the arrival point...
 the view...
 sebelah tu ada cable car museum... masuk free...
 ini versi zaman dulu...usia dia dah lebih 100 tahun, tak bleh duduk posing2 pun atas kerusi tu takut rosak, (amaran ditulis pada board kaler kuning tu)
 menikmati view once again lepas tu jalan2 ke botanic garden...
 ada spot yang comel untuk baring/duduk hehe.. apa lagi posing lah, nasib baik tak guling industan, banyak betul ranting pokok tu, my love suruh buat aksi panjant pokok.. ish2 tak feminin la, lainlah kalau zaman muda mudi masa sekolah rendah boleh lah nak panjat2 pokok haha...
 banyak sangat jalan, konfius nak ikut mana satu setiap route akan ada bunga tapi warna berbeza kat atas jalan tu, so we choose route warna pinky winky sebab nk pergi rose garden....
 on the way... waduhhh pemandangan mendamaikan...i likee.... kat sini banyak betul rumah atas bukit...
 tiba2 rasa macam sesat pulak huhu... my love khusyuk study peta
 kena jalan lagi 15 minit untuk ke rose garden tapi rasa macam lebih je huhu... mungkin sebab kami silap jalan... atau jalan tak ikut piawaian, (jalan sambil menikmati pemandangan)
 pokok apa eh..curious....
 fern leaf, lambang lain bagi NZ selain dari burung kiwi...
 eh my love ni...pokok tu takde bau lah... dia malas nak posing la tu...
 ni taman bunga cactus agaknya..tak ada tulis dalam peta...hehe..bantai je...
 ingatkan ada cafe nak singgah minum2 kat sini, sekali, information booth je, patung tu tak jelir lidah... good patung...
 jalan2 lagi sampailah ke duck pond...doves pun banyak kat sini minat2 makanan... kiut je pond ni, banyak itik yang berkepala hijau...
 macam itik kat atas ni..shhhh dia tengah neru (tido)
 tandas kat WW ni satu pun takde air, guna tisu je... so kenalah bawa botol kosong, kalau kat jepun ada shower toilet, i like... bila tiba tang "toi" mulalah i rindu kat sendai haha...
 kat depan tu exit...
 masa ni confius..mana rose gardennya? huhu...kena jalan depan lagi...masuk entrance lain pulak, kat sendai pun ada rose garden tapi dah berapa kali ajak my love takdenye dia nk bawa i, nasib baik ada peluang tengok rose garden kat sini, will share it in my next post k...
seperti yang dijanjikan, abby menjemput kami... masa ni on the way ke rumahnya... kena lalu main campus, wahhh suka2...
ni pemandangan berhampiran rumah Abby, rumah dia dekat aje dengan campus jalan 5 minit je, jalan sambil pejam mata pun sampai, takkan sesat...seronok ada pemandangan memukau macam ni, nak feeling2 kat rumah jenguk luar tingkap aje, tgh bosan experimen kat lab tu pun jenguk tingkap aje hehe...
some of the other buildings....
dah sampai...ni adalah student house, fully furnished, rumah 3 tingkat..mereka tinggal berempat kalau tak silap la...
bersama Jah housemate abby merangkap my colleague juga, Kak Lama, rakan seperjuangan mereka dari uitm... terima kasih atas hidangan yang sungguh menyelerakan... macam2 ada... terubat jugaklah... soto, nasi minyak, kuih seri muka... oishikatta yo....
bersama several adik2 junior, yang lain ada kelas...thanks jugak sebab bawa makanan yang sangat banyak... (plan asal nak bawa abg jepom tapi miscommunication, my love and i tak sempat jumpa mereka, dan tak tau mereka ke mana pada pagi tu, kalau tak, boleh tengok derang makan pedas lagi hehe)
sempat snap gambar rumah ni... sukalah rumah2 kat sini, tapi ni 2 tingkat tak minat sangat suka rumah setingkat yang ada laman...


7 comments:

efa nur said...

salam sis..

bestnya tgk gambar2 n baca pengalaman sis..teringin nk g sane..heee :)

man yusoef said...

wah menariknya jalan kat taman ada lukisan bunga tuh...huhu

apehal plak time toilet ingat sendai...kat Msia pon ada air kat toilet ar...*nada dengki, jeles,tak leh trima hakikat*...hahah

mmg syok la!!!!!

Hanis MY said...

Salam efa...insyaAllah ada rezeki nanti

Man, hamboi haha...takyah ler jeles, i rindu shower toilet la, apapun semoga sudi ikuti lagi siri2 ni yer ntah bila nak abis

CGG said...

cantek2 gambar kamu:)

heppy 4 u..
moga selalu ceria ya

Ciao Annin-sama said...

Interesting spots to walk the way! Weehoo! Yang jalan ikut warna bunga tu macam main treasure hunt! :D

Asmara said...

Salam Hanis. wah dekat ye kita. selalu jugak ke sendai, tp jarang jumpa mesian. hehe.. nice blog Hanis! :)

NARDtheNERD said...

alaaaa....
nape tak bawak abg jepom...

:))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails