Saturday, January 29, 2011

Kuruma no parking...

Bukan nak masak kurma atau makan buah kurma mahupun kisah en kuruma yang tak boleh parking ye! "Kuruma=kereta". Nak berkongsi sistem parking kat sini yang mahal tapi canggih. Ia dipanggil "conveyer belt parking" ataupun "automated car parking". Some people say only in Japan but i say wallahua'lam. Sebab saya bukan pernah merantau seantero dunia jadi tak berani nak buat kesimpulan sendiri.
gambar hiasan semata-mata, baru keluar dari subway station, tapi tak naik subway pun saje ke kaunter tiket JR untuk melihat sekiranya ada pakej murah untuk weekend getaway, ni cerita lama kalau tengok tarikh pada gambar tu...
kebiasannya bangunan parking adalah tinggi dan selim melim macam bangunan kat atas ni (googled) kereta akan dibawa naik ke atas secara automatic dan bibawa turun ke bawah hanya menekan butang saja...wahhh memang i jakun u!

sedang menunggu kereta turun dari tempat bertapa... hehe
menebalkan muka ambil gambar kat sini sebab kami tak pasti sama ada boleh ambil gambar atau tidak... maaflah makcik saya ni jakun sikit sebab tulah kena ambil gambar... kalau parking kat sini atau mana-mana parking sekali pun mesti kami akan jalan cepat2. kebiasaannya parking atas urusan penting je (20 minit 200 yen huhu). Bila kereta dah sampai, tuan punya kereta akan naik dan undurkan kereta...lepas tu bulatan tu akan berpusing ke arah jalan raya kalau kita nak ke kanan maka akan sengetlah sikit ke kanan begitu juga sebaliknya kalau kita nak ke kiri... canggih kan i likeee...
kalau rasa nak tengok video cemanalah sistem kat dalam bangunan parking ni boleh tengok video kat bawah ni ok...

Courtesy My RC Videos

selamat hari sabtu... bosannya kat lab ni huhu... yosh ganbare!

47 comments:

cik-terompah said...

wah... nak nganga jugak !! hahaha
bila la kat malaysia nak ada kan?

abu.musa said...

errrrr.
terpegun.
mmg canggih.
kalo la kat mlysia ada.
perghhh!!

A.s.t.i.n.a said...

bestnya.. memang la leading tech...

man yusoef said...

woh!!!...memang sugoI!! *tau cakap sugoi je, tu pon pengaruh cerita katun*. mula2 pelik sebab oh gigih gile nak drive kalau kat pling atas je ada kosong,...rupe2nya, ada lif. sgt maju mereka...dan menjimatkan space juga

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

20 tahun lagi kot ada lah di malaysia. plg2, akalu anjakan paradigma berlakau cepat, 10 tahun lagi lah. hehe

Hanis MY said...

CK itulah huhu mmg nganga thanks singgah blog...sy dah folo kamu!

Hanis MY said...

Abu musa mmg cun kalau ada kat mesia takyah susah2 drive cr parking sampai atas bangunan nun huhu...

wida said...

wah..jepun mmg maju.1st time tgk ni..kalau sy pon mesti sibuk2 nk amik gmbr gak..hehe

Hanis MY said...

Astina..best tapi mahal huhu..tapi sesuai la dgn taraf hidup org sana

Hanis MY said...

Man mmg jimat space dn mmg sugoi ahkak mmg jakun yg amat ler tgk parking ni haha sangat ler gigih nk drive sampai ke atas nun...

Hanis MY said...

hye Fifiey ha ah stuju dgn u..nice one dear! tapi mmg best kalau ada kat mesia...

MAPPIAU said...

vavavava tak kedip2 mate akhak tengok video tuh, canggih giler hokeyyy jakun nih tauu wakaka :P

Asmara said...

Hanis haritu hubby akk try amik gamba ngan video tapi org jaga parking tu kata 'dame' hehe... termalu la juga. x tau la privacy ke apa, tp kita ni mmg ala2 jakun gitu nak gak begambo. maklum la kat mesia xde kot. hehe..

wida said...

hanis, sy x dpt lagi surat dr ptptn..tp kwn sy yg dh dpt kata ada tujuan lain ptptn buat 1% tu.makna tersirat kt aggreement baru.antaranya tempoh p'byrn lebih pendek..so tentu2 installment tiap2 bulan byk. nnti kalau dpt surat..kena study & pikir dulu either nk proceed 3% or amik 1% (sori...komen tak ada kena mengena dgn n3 di atas..hehe)

AiN5zOL said...

huishhhh...
CANGGIH NYER...
MCM BEST JE...
HEHEHE
:)

Hanis MY said...

Kak Diana ha ah mmg jakun yg amat memula jumpa parking ni rasa sampai nak jenguk kat atas2 tu hehe..pnyalah jakun...

Hanis MY said...

Kak As ye ke huhu... hanis haritu amek cepat2 org jaga parking tu adelah tengok pastu terus simpan kamera huhu...

Hanis MY said...

ye ke wida? huhu apepun thanks bgtahu k...

Hanis MY said...

Ain ha ah canggih kan..mmg best takyah susah2 nak cari parking dn park kete...semua mesin buat hehe

logorithm said...

Kalau dah kesempitan tanah, inilah solution terbaek...

Hanis buat aper kat Jepun ek?

>>> AMEKKO! <<<

Entri yang satu lagi hari nih:  Susan Boyle:  Before & After

Hidayati said...

Kihkihkih... akak nak tanya... 200 yen tu bape duit Malaysia?

nur khairunnisa mohd azuhar said...

alah x leh tgk vid, but memang jakun a sya tgk ni , kagom2 hehehe. bagos a kak hanic citer,kwn x de gitaw pon :)

Siti Noraisyah said...

canggihnyeee.... jakun gak nih.. heee....

E.d.Y said...

kat beijing ada sistem angkat2 kete tuk parking ni..but xde la dalam bangunan, tp rasanya jepun punya still terbaik...

bila la agaknya malaysia boleh buat teknologi macam ni

whitecappuccino said...

memang canggih nih..

kema said...

teruja betol neh....ble nak ade kt mlysia lak ek...huhuhu~

JIJI YU said...

supo dale cito tokyo drift..

khairunnisa ♥ said...

bestnya bangunan parking kete tu +.+"

sweetsal said...

memang canggih giler..kt sana byk robot ke..perghh nk gi jepun jugak la leh tgk teknologi sana yg canggih manggih..hehe

mzhany said...

canggih woh hana. huhu jepun memang terkenal dgn segala kecanggihan ni. tp utk jimatkan space bagus sgt mcm ni kan.

tetibe terigt parking dlm cite i-robot.kereta di park secara menegak.hohoho betol betol jimat space la ;)

Ein Auzai'y said...

wah i pun jakun jugak....tak pernah tengok...betul moden gila....tak yah susah cari parking....

d_LA said...

wahhhhh..mg advance lah..canggih tol dorg ni..xyah ssh2 cari parking..

fadhilah said...

hari tu masa kt tganu ada nampak benda pelik. mcm bangunan keluli gitu.
hubby ckp parking bertingkat. tak tahulah ye ke tak.

Hanis MY said...

Logo yup agree with u! i blaja chemistry skrg ni...

Hanis MY said...

Kak Hidayati 200 yen tu plus minus RM7.40 huhu..

Hanis MY said...

Sya yer ke kawan tak citer eh? dia lupa kut..ha ah akak pun jakun yg amat...sgt best kalau ada kat mesia..

Hanis MY said...

CT sama2 lah kita menjakunkan diri huhu...

Hanis MY said...

Edy ha ah stuju sgt nk mesia ada mcm ni gak...insyaAllah satu hari nanti...

Hanis MY said...

Kak nor canggih kan i likeee...

Hanis MY said...

Kema..tulah kalau ada kat mesia kan best huhu..

Hanis MY said...

Ji demo minat ko crito tu? kawe pung!

Hanis MY said...

Nisa comel..ha ah mmg best!

Hanis MY said...

Kak Sal kat sini mmg byk robot tapi takdelah guna kat public guna untuk tertentu dan buat kajian je selalu jugak sy tgk kat tv pasal kajian robot

Hanis MY said...

Hany! hana suka cerita i-robot tu.. sgt praktikal utk jimatkan space kan? maklum ler sini tanah sgt mahal dn terhad sebab tula derang fikir mcm2 penyelesaian..

Hanis MY said...

Ein dan D-La betul tu stuju sgt takyah ssh2 cari parking...

Hanis MY said...

Fadhilah ye ke tganu dah ada wahhh i likeeee canggih tul!

amirah said...

akak rasa parking bertingkat kat malaysia dh ada, tp yg camni memang canggih

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails