Sunday, January 30, 2011

Malam Okonomiyaki..

Aktiviti biasa warga senior citizen sendai adalah keluar makan-makan... seronok! Mari saya senaraikan persoalan dalam pebagai dialek eh...
- namo rima okonomiyaki nih?
- mende ape okonomiyaki?
- apo ko bondo eh okonomiyaki tu?
eh perlu ke semua ni?? ok tak perlu nape ntah gediks... jum makan!

Senang je na buat okonomiyaki ni, boleh cuba buat sendiri kat rumah ye. Campuran tepung gandum, air, sayur-sayuran (biasanya kubis) dan juga seafood seperti udang (ebi) atau ika (masih ingat ika itu apa?) haha saya sendiri pun tak pernah cuba kat rumah sebab boleh pergi makan di kedai saja dong.
 bila senior citizen berkumpul memang havoc u...
i love uuuuu
mengambil berkatttt... gen kun yang sangat comel....
okonomiyaki dah sampai...kena gaul hingga sebati...
jangan lupa letak sedikit minyak atas tempat nak bakar okonomiyaki tu....
tuang ke atas bara api...
buatlah bentuk ikut suka hehe...biasanya bulat je... tapi kali ni saje je buat bentuk love Miss Komet TING.... PLINGG.... (kalau ada bunyi2 ni sah-sah ler tengah berimaginasi)
kami juga order yakisoba (yaki-goreng, soba sejenis mee) atau nama lain mee goreng sudah, hehe tapi rasa dia special sebab guna soba (saje je kasik jeles) makan secara berjemaah...sedap tau lauk hotate (scallop), ika dan ebi... yang merah tu halia jeruk...taklah syedap sangat halia tu tak makan pun...
bila sebelah bawah tu dah agak garing silah lah terbalikkan ke atas pulak (betul ke guna balik ni mcm bahasa ibunda [kelantan] je) lepas tu sapukan shoyu (kicap soya) dan letak mayonis. Tu dia papa gen kun siap hias ala2 biskut mama carries gitu yummy! 
step terakhir taburlah hirisan ikan salai di atasnya... ohhh saya paling suka yang ni mesti tabur banyak2... makan hirisan ikan tu saja pun sedap gak (org kelantan cakap nngatoh u know, ntah2 silap penggunaan haha)
potongan kek okonomiyaki dah sedia untuk dinikmati....
posing wanita-wanita senior citizen...
 
ambil berkat lagi hehe...semoga ada rezeki kami nanti...insyaAllah...

44 comments:

Anisa Hang Tuah said...

nis tgok yakisoba cam sedap jeee
huuuu

baby2 comel laa
(:

Along Usop said...

whoaaa.. ni yg lapar ni... =p

A.s.t.i.n.a said...

Hanissss....
Ya Allah sgt menariknya makanan itu..
walaupun namanya mcm kontra jer nak masuk...

Nanti balik mesia bolehla bukak restoran.. nanti saya mengabas..

Last pic menyentuh rasa.. berusahalah ^^

Mra Mastura said...

cam sdap aje.. nak rasa nak rasa

mzhany said...

InsyaALLAH....ameen...

sama sama usaha yer hana ;)

wida said...

Byk kali amik berkat..insyallah, mudah2an, amin:)

wida said...

Byk kali amik berkat..insyallah, mudah2an, amin:)

Sarah Kushairi said...

First of all, cantikla layout baru ni! :D

Secondly, sebelum ni tau okonomiyaki tu apa sbb selalu tengok cerita Jepun. Tp of course la tak pernah try kan. Haha. Japanese food memang healthy.

Thirdly. As usual. Blog Kak Hanis memang SUPERB!!!! :DD

Fourthly. Kak Hanis ada facebook? =)

niesz said...

sedap nye..yummy2!selalu gak tgk cite korea die ade masak mcm nie..wah!mesti sedap kan..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

wah2 nampak makanan tu semua mcm sedap kan...
tak pa nis ambik berkat byk2 kali pun tak pa dear...insyaallah...

Lya Colours said...

wah sedap. sotong tuh nampak fresh2 gitew

d_LA said...

gen kun tu kiyut sgt2..hope dpt berkat..Amin...
okonomiyaki tu kene msk sndiri kat kedai yer..sumpah terliur tgk..hehe

noraim said...

akak, lama tak BW sini.

ada udang eh? perghh! kalo ada udang sume jd sedap. hihi.

Irma A.Wahid said...

sedapnya la mknn tu kak..saya ni da la pantang tgok mknn...

JIJI YU said...

wak kelik getek aloh kok ni..ehhe

Azwani said...

nampak sedap ye..mcm murtabak plak. 'Ika' tu apa?

khairunnisa ♥ said...

best kan kalau bleh masak sendiri macam style jepun ^__^

moga kak hanis dikurniakan cahaya mata yang comel, soleh dan solehah. amin :)

MAPPIAU said...

gulpp!!! sheedapppnyer dah la akak tengah kebuluq nih huwaaaaaaaaa laparrr laparrrr hahahaha :P

insyaallah dik ade rezeki nanti tuh :))

sissyira said...

salam malam isnin =)

macam sedap je tu, nak buat lah nanti....seronoknya tengok orang bahagia,semoga doa yang dihajati itu akan tercapai =)

p/s:so3 lama tak singgah sini,line problem ;(

Ciao Annin-sama said...

Oishii sou!!!!

Bila buat murtabak maggi mesti teringat dekat okonomiyaki! XD

anie,Nagoya said...

sekom.

mlm td kkanie wat monjya yaki.first cadang nak wat okonomiyaki.tapi tak ada sokongan.

letak yama imo...uuummm...lagi bertambah sedap n lembut.

gen kun tu anak kacukan ke?so cute.ambil berkat dulu...bau...bau...

Hanis MY said...

Nis mmg sedap makan siap teringat2 haha...tak senonoh.. babies mmg adorable comelkan.geram..huhu...

Hanis MY said...

Lapa ke along usop..p la goreng me hehe...

Hanis MY said...

Astina ha ah nama dia tu dah la susah nak sebut takde keinginan nak makan hik2...dah rasa baru tahu best! aminnn..insyaAllah...

Hanis MY said...

Hany sama2 usaha dn doa k..moga ada rezeki buat kita...

Hanis MY said...

Wida...aminnn... :)

Hanis MY said...

Sarah, tq dear hehe try la buat k... yup of course ada! will sent it to ur blog k... tunggu tau!

Hanis MY said...

Niesz mmg syedap! wahh pminat cerita korea eh? muka pun dah ala2 sana comel!

Hanis MY said...

Kak D..terima kasihh...aminn..

Hanis MY said...

Lya mmg sedap and fresh! i likee...

Hanis MY said...

D-la gen kun mmg comel, kat kedai tu boleh pilih nk masak sendiri or nka dia buatkan kitaorg saje gedik mlm tu nak masak sendiri hehe...

Hanis MY said...

aim! hehe windu...peminat ebi eh? samalah akak minat ebi dan ika... mmg sedap!

Hanis MY said...

Irma! wahhh suka makan gak eh? kita leh geng!

Hanis MY said...

Ji bereh nati kawe wak kelik deh...

Hanis MY said...

Wani mmg sedap...lain sedapnya dr murtabak tak reti nak explain, ika tu sotong hik2...

Hanis MY said...

Hye Nisa comel...amin..terima kasih byk2 nisa...

Hanis MY said...

Kak Diana jum kita makan sama2... amin insyaAllah terima kasih kak...

Hanis MY said...

Sis its ok sudi singgah pun dah cukup baik buat saya... aminnn semoga Allah perkenankan doa saya, sis dan yang lain2 juga..

Hanis MY said...

Annin-chan! wahhh terror buat murtabak maggi?? tabik la fuiyyooo

Hanis MY said...

Kak anie minjya tu apa? sy jakun ni wah2 bestnya pandai masak cm kak anie ni..gen kun tak kacuk pun may ayak dia mmg beutipul... time kasih kak hehe aminn...

man yusoef said...

gen ku itu sgt comel!!..haha..geram nak cobet pipi dia yg montel tu...pastu mata besar...rasa nak ngap je...haha

Along Usop said...

kak Hanis : duduk hostel.. takley masak2.. kne kuar g kedai je.. heee

Ein Auzai'y said...

sedapnyer..pernah ngok dalam tv...mula2 pelik jugak...tapi bila dah ngok dalam blog you...mmmmm terliur di buatnye...one day boleh melawat org di sana...

amirah said...

ala..sweetnya ngn hubby tu..takpe2 dating puas2 dulu..huhu..nnt dh ada si kecik susah nk berdating..serius nmpk sedap mknan jepun ni ye..pastu mcm healthy je

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails