Wednesday, January 12, 2011

Nak jadi princess mesti tahu fashion faux...

Nak jadi princess tak??? I tak nak. Princess tipu2 nak la, tak pun princess of my love... weewiitt... tapi dah ada anak nanti naik takhta jadi queenlah kan. Apa itu fashion faux? I jumpa 3 definition:

1. Wearing wrong colors together, wearing something out of season, wearing a fake designer
(eh pengsan lah kalau nak pakai ikut fashion semasa, pakai warna tak matching memang tak boleh dimaafkan hehe over plak...fake designer??? no komen yelah yang tak fake punya mahal sangatla)
2. A fashion faux (Sounds like "fo") is best characterized as an obvious fashion no-no.
Some examples would be:
-Wearing brown shoes with black pants (owh tak boleh eh? Kaum lelaki sila jangan pakai macam ni ok)
-Combining Polka dots with stripes (yang ni memang tak seswai langsung kut...)
3. Unfortunate error in fashion etiquette (entahlah bahasa puitis sangat)
Gambar Kate sumber dari sini. Jom layan... setiap apa yang dipakai semuanya dikritik, maklumlah tak lama lagi dia bakal jadi princess...
 Kate dikritik sebab pakai baju jarang see through macam tu... sebab cekci... (tapi i suka coat dia dengan purple pumps tu...cantik sangat rasa nak pengsan!). Gambar di bawah adalah worst dress yang dipakai oleh kate diikuti oleh best dress iaitu etika pemakaian yang bagi keluarga diraja...
WORST: alamak jangan marah ada gambar cekci...sila tutup mata... i terpaksa letak awan biru untuk mengurangkan kecekcian, ni gambar tahun 2002. Masa ni ada fashion show yang dihadiri oleh si putera raja.. di sinilah bibit2 cinta bermula lepas tengok kate menggayakan baju renda tu... sekarang baju renda rendu tu jadi bahan artifak istana bernilai 15,000 dan dijangka jadi 160,000 selepas perkahwinan kedua mempelai ini berlangsung... fuhh hot ni hott hehe...
 WORST: Back to the 80s gitu... masa ni kate attend acara apa ntah yang kena pakai baju ala2 80s ramai yang cakap gayanya tu tak kena dengan majlis tersebut...
 WORST: Ni fashion faux tau... tapi i tengok macam ok je... err, hello we're talking about princess ok, so ini adalah no-no...
 WORST: fashion faux sebab pakai leather jacket dengan jeans... owh begitukah... susahnya jadi princess ni macam2 tak boleh pakai...
 WORST: sebab pakai yang kat leher tu, a no-no jugak... ish tak fahamlah i fashion ni, ok enough with the worst, now lets see the BEST!
 BEST: Pengsan untuk kali keberapa ntah... sebab jacket dia cantikkkk ok...i cuba membayangkan i memakai that piece... (ceh ada hati haha...)
 BEST: ni masa graduation...
 BEST: jadik princess kena selalu pakai topi eh? banyak gambar best dia pakai topi...
 BEST: Jatuh cinta dengan dress biruuuu itu.. owhh sungguh menawan...
 BEST: gambar pertunangan... nak tahu tak fashion ruffled bahagian chest tu sebenarnya dah ketinggalan zaman, tapi bila kate pakai, bulan seterusnya butik fesyen timbulkan balik trend tu... wow! betapa kuatnya pengaruh seorang princess...

Tak kisahlah pasal fashion faux yang itu... yang penting kena faham fashion faux dalam tatacara islam ye... jangan terlalu ikutkan fashion duniawi sampai agama terabai... dunia ini bukan kekal selama-lamanya... percayalah akan hari akhirat yang akan tiba jua satu hari nanti... semoga kita semua berada dalam lindungan-Nya...


31 comments:

man yusoef said...

owh tenyata saya buta pesen..haha..eh tak boleh pakai seluar itam dgn kasut cokelat ke?? jap apesalah nye??..nasib baik tak de kasut cokelat...hahahaha

r3d lollip0p ♥ said...

pic purikura tu comel

Hanis MY said...

Man, ntahlah org pesen ckp tak boleh ahkak pun tak faham haha ok la tu takde kasut coklat hehe..

Hanis MY said...

Hye Zieyla..ye ker? thanks! nanti g amek jugak dgn mr edy k...

sahromnasrudin said...

bagus tips nie..trime kasih

MAPPIAU said...

halamakk banyaknyer salah dalam pemakaian hari2, haiyaaaa ni yang nak goda hubby nih suruh beli baju baru jer nih (kate tak nakk fashion faux kan hahaha :P)

Hanis MY said...

ye ke en sahrom, sama2 entry suka suki di hari rabu baru je jenguk blog en sahrom wahh baru tahu ada etika tu baguslah...

Hanis MY said...

Wahh mama irfan mmg menuju ke arah fashionista dah tu hehe...

rATu kEBaYA said...

tips yg berguna.. sesuai utk akak yg tak pandai bergaya ni.. huhuhu

Asmara said...

alolo hanis! rajinnyer dier! hehe.. best2 baca kat sini je dah dapat info. tq2. xyah surfing byk2 dah. hehe..

amirah said...

setuju dgn last para tu.. : P

Hanis MY said...

Kak Rb sy pun tak pandai bergaya huhu..tapi takpe janji cik abg kata ok sy pun ok...

Hanis MY said...

Kak as jgn gitu malu plak takmo dah wat entry camni haha ngada plak... takde idea la kak uhuhu...

Hanis MY said...

Kak Amirah sy terharu kerana akak org pertma yang bersekongkol dgn sy.. yerlah kan sebagai wanita islam kenalah tahu fashaion faux islam :)

Yuhaini Ayu said...

fashion faux da byk difashionkan oleh org2 kite di M'sia....

tapi....nmpk cantik jek.

Hanis MY said...

Hye ayu ye ke sy dah ketinggalan jauh dgn fesyen mesia ni huhu...

khairunnisa ♥ said...

dress biru tu lawa kan ^__^

ingin pakai dress and high heels one day nanti.. ;)

E.d.Y said...

susah juga jadi org femes ni...atas bawah depan belakan org tgk

De Mois said...

Cuba buat pasal kamu pula..worst and best. Hehe..menarik 2.

Hanis MY said...

isa..lawa kan ok nanti kita pakai sama2 yer

Hanis MY said...

Edy betul tu mmg susah huhu...

Hanis MY said...

halo De Mois wahh cadangan yang bagus..akan dipertimbangkan...itupun kalau ada gambar bersesuaian...

JIJI YU said...

muahah..jeans ngn jaket kulit mmg macho r....ehhee

Hanis MY said...

Ji kawe pun sero gitu gop macey song jah, takpo org2 kerabat jah tokleh paka hehe..

whitecappuccino said...

menarik juga pasal fashion faux ni..

mzhany said...

wowowowo, sosahnyer...ishhh a'ah la hana, byk gambar pakai topi kan...agaknya golongan diraja mmg kena pakai topi kot ;)

kema said...

boleh pengsan kalo nk ikut sgt fesyen neh....huhuhu~

H A N S said...

owh complicatednyer jadik princess..manyak sgt etika..huhuhu.. simple2 sudeyh :)

Hanis MY said...

Kak Nor itulah, biasalah duniawi ni... mcm2 jenis pesen...

Hanis MY said...

Hany..itulah susahkan...syukur je dgn kehidupan kita ni, betul tu banyakkk sgt pakai topi hehe...

Hanis MY said...

Honey! i setujuuuu simple is the best!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails