Thursday, January 20, 2011

Tokyo Auto Salon 2011, Part1...

Dah beberapa hari entri ini berada dalam deraf. Minggu ini sangat sibuk dengan urusan makmal. Bikin tensi dibuatnya... itulah lumrah bergelar pelajar. Hu, takmo cerita panjang. Pagi ni, "just a quick update" pasal event yang kami pergi hujung minggu lepas. Poster dia cakap the biggest auto salon in the world. So i pun terima lah bulat2 kenyataan tu hehe...

Kami menumpang kasih kereta geng sendai Ab dan Akmal juga gen-chan yg comel. Jimat duit minyak dan tol gitu kan... kalau nk pergi dengan kereta kami yang agak oldies itu entahkan sampai ke tidak kat tokyo nun... Terima kasih buat ab sekeluarga. Kali ni geng sendai Iryd + Pitt = ai-chan tak dapat turut serta. Maka kekurangan korum. Takpe plan untuk next trip/event pula. Perjalanan bermula jam 6 petang dari sendai ke tokyo... Kami sampai lebih kurang jam 11 malam tapi silap jalan untuk ke hotel... Sampai dan check in hotel ngam2 jam 12 tengah malam. Kami tinggal di Chisun Hotel yang murah dengan bayaran 6000 yen untuk 1 bilik. Jarang hotel di sini bayar ikut bilik, biasanya hotel sini bayar ikut kepala... Bilik dia just nice dan berpatuttan dengan harga.
kamar tidur yang simple...
saje nak tunjuk washlet, i suka toilet macam ni... kebanyakan toilet kat sini ada washlet kecuali tempat2 pedalaman gitu takdelah washlet kena guna tisu atau bawa air sendiri...
Keesokan hari selepas sarapan pagi dengan harga 500 yen (murah!), kami bertolak ke destinasi.. inilah kereta yang kami naiki... naik kereta power mestilah best...
Jalan jem dan tempat parking pun penuh, terpaksa parking jauh sikit.. takpe janji boleh pergi tengok show tu kan... event berhampiran tepi laut, bila angin menyapa, owh dinginnya tertusuk sampai ke tulang temulang (eceh over...)
menuju ke tempat pameran...
sejuknyaa... with the other family... (masing2 pun tolak stroller anak... kami? belum ada rezeki lagi)
Messe parking yang penuh...
dah semakin hampir... kena lintas jejantas comel tu...
dah sampai di Makuhari Messe tempat berlangsungnya Tokyo Auto Salon 2011...
nak masuk sudah semestinya kena ada tiket kan... Ab dan Akmal tolong belikan untuk kami, beli kat 7-eleven je dengan harga 1700 yen... beli awal dapat diskaun. (harga tanpa diskaun, 2000 yen)
Setibanya di pintu masuk, kebetulan "odaiba drift" akan bermula dalam masa beberapa minit saja lagi... kami pun terus bergegas ke trek sebelah... kat bawah orang dah penuh.. kat atas pulak lindung dek pepohon... takpelah cuba tengok dari atas dulu. Haish ni susahnya bila wanita tulis pasal kereta, kurang ilmu lah huhu... kereta kuning tu adalah kereta erm jap eh my love ada cakap hari tu, bila kereta dah conteng2 macam ni susah nak kenal pasti huk2...
ada beberapa kereta tapi sempat snap yang ni je...
bila dah mula drit tu memang tak nampak apa... dengar bunyi ngeng2 vroom2 aje my love cakap takleh jadi ni kena tengok kat bawah, maka bergegaslah dia turun.. sempat si isteri candid gambar hehe... :P
pentas apa ntah...
bila dah mula drift tu memang penuh dengan asap...campur tayar bergeser kat trek tu fuhh bunyi takyah cakap lah meremang bulu roma... i dah "jengket" kaki (betul ke ejaan ni) sehabis boleh nak tangkap gambar ni tapi semua orang pun angkat tangan dan kamera masing2 untuk capture juga huhu...
laju sangat kereta2 ni (dah nama dirft kan huu) paling menggerunkan bila tiba di selekoh, lagi 5 sen nak tercium kereta masing2...tapi tak kena pun! macam manalah mereka bajet kasik ngam2... bikin saspen aje... sempat rakam video sekajap dengan kamera digicam biasa tapi macam mana nak upload ye???
tak sempat tengok habis orang makin ramai, dan kami pun puas hati dengan apa yang dilihat, tak nak buang masa terus beredar ke dewan pameran... mula-mula ingatkan 1 hall ni aje, bila tengok peta...terkejut tau, dari hall 1 sampailah hall 8... wahh banyak tu... sempat ke nak cover ni? pergi setakat termampulah kan tak semestinya semua pameran tu menarik...
ini adalah kali pertama kami jejakkan kaki ke pameran sebegini, rasanya kat M'sia pun ada tapi kami tak pernah ada kesempatan... kejakunan terserlah di wajah kami (ntah2 i je yang nampak jakun hehe)
wah2... kereta apa ntah (ishh buta kereta betul i ni)
dihiasi anime (i pun lupa apa nama anime ni tapi agak famous lah kat sini)
pun tak tahu kereta apa haha... nantilah i update kendian ye nak tanya my love jauh la pulak... kat bangunan lain... nak update kat rumah tak ada internet sob sob...
semua pun kasi buka itu enjinlah...
fuh tu dia, modified macam nak ke bulan gayanya...tap smart kan...
yang ni baru tahu sebab i ada ambil gambar depan dan belakang... subaru, tapi model tak ingat lah pulak...
pandangan belakang...cun kan...
besarnya tayar kereta ni... nampak macam lowered aje... susah betul bila tak arif tentang kereta nak tulis pun tak reti :(
haa tengok betul2.... kat rim tayar tu ada bling2 a.k.a diamond... ish2 kat tayar pun nak letak batu permata ke? baik bagi i buat gelang ke rantai ke.... :P (perempuan...)
my love tak minat sangat yang ni tapi posing jelah alang2 sampai...
tahu tak apa ni??? layout komponen enjin SKYLINE GTR 35. The latest version of GTR, dah banyak version kereta ni makin lama makin upgrade. Yang model lama pun dah cukup bagus dan vass gitu apatah lagi model baru ni kan?, kalau dapat memang junjung satu kampung (haha takbur dan bongkak tak hengat). Ini adalah kereta idaman my love ye... siap mimpi2 kereta ni...(ok tipu i tatau dia mimpi ke tak, teringat, terfikir ada lah kut...)
komponen yang disatukan jadi enjin yang berkuasa tinggi ni... bukan senang nak tengok sampai ke enjin kereta...my love sangat puas hati dapat tatap dari dekat gitu...
inilah kereta idaman yang digembar gemburkan itu...ohh GTR 35.... (air liur meleleh) harga yang second hand pun 5 juta yen, kalau yang baru i tak tahu...
masih GTR 35 tapi berbeza dari segi "modifiednya" kalau my love tak cakap i pun tak perasan haha... nampak sama aje depan dia...cuma yang i perasan beza warna jek...
pandangan sisi... kakkoi (kalau untuk orang kakkoi=kacak, kalau kereta atau benda macam sesuatu yang bagus, perfect gitulah, kalau tak silap lah) yang amat!
Kereta baru kami... ceh perasan tahap lupa daratan....huhu...
yang merah ni kereta i (sila abaikan angan2 mat jenin) pandangan belakang...tu dia...memang cun kan! tak perlu nak modified tambahan. Yang ni pun dah habis kakkoi dah... terlebih modified pun tak cantik jugak...
yang ini pulak hias anime comel kat kereta... model pun pakai baju sama dengan anime tu....
yang ni model tak cekci so i pun gi la usha2 untuk posing (sebab model yang cekci kawalan ketat siap ada pagar bagai... boleh ambil dari jauh je) kenapa model2 ni pakai macam ni? sebab kat sini pameran kereta lama so pakaian pun ala2 oldies gitu kan...
ini adalah model pertama GTR ok! tahun berapa i tak pasti tapi mungkin masa tu i dan cinta hati masih belum wujud kat donia ni.. yer yer je kalau salah jangan marah ye... tak sempat nak baca sejarah dia, tak jumpa dan kalau jumpa sure tak faham sebab dalam bahasa jepun...
yang ni pun sama... seat ala2 kereta racing ntah2 kereta racing zaman dulu ni...
suasana event.. .wow kat atas karpet merah! boleh agak apa yg i fikir? of course la rasa macam artis, haha pengsan!
gambar suasana event tanpa model...oklah i stop kat sini dulu, nak sambung eksperimen... nanti akan update part 2 pulak k...


36 comments:

Asmara said...

apalagi Hanis, cepat2 tangkap 2 biji terus. dpt 2 AP tu kan! ekekeke...

Hanis MY said...

Kak As nak beli satu pun tak mampu apatah lg nk angkat dua huhu...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

eh hanis segeng ngan iryd ke? huhu baru tau..besh jugak duk sana kan..walaupun sejuk tp byk tempat gak leh jalan..i jeles lar..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

hohohohoho...bestnya...hanis upload la kat youtube..then semua org leh tngk...pas tu nanti nak share kat blog n fb pun senang..cara2 nya ni kakD bg link dia..kakD pun br ja blajar..
http://www.youtube.com/watch?v=M7wrp1vJXk8

selamat mencuba ye..

man yusoef said...

memang suke tengok pmeran kereta ni even tak pernah pegi lagi.haha..siap kalau drive tu ternmpk keter idaman terus berangan..taste nak yg mewah2 je...tak bole blah...hahaha...mesti best kan tengok pmeran kreta ni..ish geram btol

MAPPIAU said...

wow!! tokyo driff laaa, bestnyer tengok autoshow dahsat betul kete2 dieorang tuh.

eh yang toilet tuh canggihnyer siap ade digital button lagi huhuhu.

MAPPIAU said...

takpe dik boleh jer berangan, free je pun hahahaha (akak pun tengah berangan ni nak sambar 3 bijik wakakakaa pitamsss :P)

mzhany said...

hana, hohoho kalau ur hubby angkat itu gtr fuhhh kakkoi habis la hehehee

xpe xpe angan2 dulu, mana tahu ada rejeki kan...ameen

Ein Auzai'y said...

wah bestnyer tokyo...seronok....

anie,Nagoya said...

smpt tangkap vrommmm tak?

JIJI YU said...

mueheh nak tupe tanyo ni..takdok ko student2 hok nok jual AP..ambo nk tlg beli..ehhehe

Hanis MY said...

pinky momma..ha ah geng hehe, jgn la jeles meh dtg jenjalan sini...

Hanis MY said...

Wahh Kak D cadangan yg sgt best! kak d ni superb la okies nanti hanis try harap2 berjayalah tapi videonya tak seberapa pun huhu...terima kasih byk2 kak d...

Hanis MY said...

Man mestilah kalau berangan ofkoz kena yg mewah kan...hehe jgnlah geram tahun depan meh tgk sendiri kat sini eh...dtg honeymoon ke.. ;)

Hanis MY said...

Kak Diana ha ah toilet tu memang hanis suka sangat sebab senang... haha betul2 tu tak kena bayar pun, wah2 sampai 3? mmg pitam haha lawak la akak ni...

Hanis MY said...

Hany ada jugak berkira2 tapi mcm nyawa2 ikan aje, habis semua duit kena guna...nak shipping dan tax bagai huhu...

Hanis MY said...

hye ein thanks sudi singgah nanti hanis g jenguk blog ein plak k...

Hanis MY said...

Kak Anie vroom2 tak sempat versi tak bergerak adelah seketul dua...hehe

Hanis MY said...

Ji tu keno tanyo demo2 nih hak junior2, berminat sungguh ko?

E.d.Y said...

perrrgghhh..teruja tgk kete2 tu..bila la agaknya boleh angkat sebijik

mizzshahida said...

nk g cne jgk,,xtau bila..
smart giler kete..uhuk =_+

khairunnisa ♥ said...

insyallah nanti kak hanis dikurniakan anak yang comel. amin ^__^ hoho..lawa giler kete.. nisa nak lamborghini :)

p/s : ada something for kak hanis.. good night kak hanis ^_^

whitecappuccino said...

wah!! cantik!! hanis minat keta ek?

biella93 said...

nak yg merah tuh ! huu . bestnye klau dpt kete mcm tuh . huu

nur khairunnisa mohd azuhar said...

oh the yellow oldies sangat comel tp cam tnggl rangka je ea :P

Lya Colours said...

syok gila. saya suka pameran kereta. mcm hari tuh ada pegi KLIMS kat KL, best gila. dpt msia pnya pon jadi la.kuikuikui

Hanis MY said...

Nisa..aminnn harap2 mcm tulah.. :) wahh i like surprise nanti akak g jenguk blog nisa eh...

Hanis MY said...

Edy angkat jgn tak angkat hehe..tough gitu...

Hanis MY said...

Shida insyaAllah ada rezeki nanti jgn lupa helo2 akak eh...

Hanis MY said...

biella yg merah tu cuns kan? i loikee

Hanis MY said...

Hye kharunnisa...yup cm tinggal rangka ntah2 enjin elok lg hehe..akak pun tatau...

Hanis MY said...

wahh lya mcm pakar kereta je.. itulah harap2 balik nanti sempatlah g pameran kat mesia plak... nampaknya boleh berguru dgn lia ni hehe...

Umiey said...

wahhh racing car...best2 sgt teruja

pssttt cantiknya header..

mizzshahida said...

okeh dear, dis sem myb g beijing dlu..uhuk
pesbuk dear =_+

MOMMY NADIA said...

bestnye Hanis dpt pergi autoshow tu..
last week, my hubby pun bgtau pasal Tokyo Auto Salon ni, siap we plan next time nak pergi Japan tgk..
hahahaha..berangan mmg best!!
Kat sane mesti lagik meriah..tgkkan keta2 tu semua cun sgt..huhuhu ;)

sweetsal said...

bestnye dpt gi pameran kereta..hrg kreta kt sana murah ke mahal?..berangan nk beli satu..hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails