Thursday, February 24, 2011

Arah kita berbeza...

Tak tahu nak letak tajuk apa... just another babling from cik puan hanis... about nihonggo! Kali ni sensei nak ajar pasal arah kiblat.

Kanan = Migi
Kiri = Hidari
Atas = Ue (cara sebut u-we)
Bawah = Shita
Terus = Massugu
Belok = Magatte
Aruite = Jalan kaki (cara sebut aru-e-teh) 
p/s: h tu jangan bunyi sangat sebut te tu macam sebut "te"ngok

Jom tengok ayat pulak...
  • Jalan terus, lepas tu sila belok kanan. 
  • Walk straight and after that please turn right.
  • Massugu ni aruite, sono ato migi magatte kudasai.
orang jepun ni sopan santun kalau nak terang arah pun siap cakap sila.
(kudasai=sila/please)
(sono ato=lepas tu/after that)

Ala... sensei tak sempat ajar lebih, ada kerja la pulak... huhu...
p/s: rindu nak tengok tulip... tapi lagi rindu nak tengok wonderful sakura....

33 comments:

yatie chomeyl said...

tok lamo doh nok skaura smeula..buleh la hanami :D

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

tenkiu hanis sensei..huhuhu
tulip & sakura mmg idaman hati sgt2..tp xdpt tgk lg secara 'live'
aihh kesian pinky ;p

Anisa Hang Tuah said...

oterai nan desuka?

erk.
nis dah lupe siket2 bahase jepun ni

A.s.t.i.n.a said...

Dr Hanis sayang... kiss me kudasai..


sakura hanis pernah tgk tak? Sia nak panggil Dr terus.. kata2 itu doa..

khairunnisa ♥ said...

saya tidur Ue katil^_^

thanks for sharing kak hanis.

p/s : ada baca di shout box (^^, ) terima kasih kak hanis. Love ♥ amin untuk doa kak hanis..

eelobor said...

haitttt......

boleh tolong translate lagu "kojo no tsuki" tak?

Nyanyian kumpulan scorpions. kalu link di youtube adalah

http://www.youtube.com/watch?v=lmhv1TV_vmE

fara said...

teringin tengok sakura. teringin juga tengok tulip di netherland. memacam kepinginnya, tah bila lar boleh capai.

JIJI YU said...

wohoho tadi ado saem ambo balik mesia..ambo tok tau pon dio ngaji jepong...

Adzriel AB said...

bunga tulip... bunga utk kedua2 blog akak tau.. suka sangat.

Edy Zaidi said...

kalau uturn apa pulak?hehe

niesz said...

best nye kalau pndai ckp bhasa ni kan.. :)

d_tieah said...

Bahasa Jepun ke tu???????????
Wah..
Pandai ek?
Mesti best kan..

Entry Terbaru: Tuan Direktor! Pilih Kasih Eh!!

puterinuraqiliah said...

jopun!!!
heheh..teringin nak bljr bhs jepun~,~
nnti akk ajr lagi yea!!!

Hanis Azla said...

thanks you sensei Hanis.. dpt ilmu baru lagi di sini..

mzhany said...

hana, memang sopan jer..mcm bleh bayangkan suara dan nada sebut tunjuk arah tu ;)

MAPPIAU said...

arigatokozaimas sensei!!

hahaha ko paham tak ni dik ape yang akak maksudkan nih? kalau tak paham sile la rujuk kamus hokeyyyy (itupun kalau ade la akekeke :P)

JP Nurul said...

tulip saya pun suka..^_^



ariato sensei...lepas ni sy nak

massugu ni aruite, sono ato migi magatte....

(nak sampaikan maksud nak jln ke blog sebelah)...hehe :P

whitecappuccino said...

bunga tulip!! cantik!!

noraim said...

akak dah blh jd cikgu bahasa jepun dah. hihi.

penyejuk hati said...

rindu jgk nk tgk tulip cantik2 time spring..(^_^)

Lya Colours said...

suka cara orang jepon cakap
dulu selalu layan cerita jepun
dulu2, masa zaman saya sekolah, layan cite power office girl. best gila

ayuebasri said...

bashnye dah pandai cakap jepun....jeles3...:p

farah fauzi said...

lama2kan reti plop bahasa jepun asyik duk balaj kat blog nih..hehe..sudah lama tidak aruite ke kedai..wakakak..

Ina said...

As Salam..first time singgah sini..salam kenal..saya penah ada kawan jepun..kenal kat um ..ada gak i belajar sikit japanese. betul.dorang mmg sopan. gud luck with ur studies.
New N3: Dunia Blogger dah macam Dunia Artis!!

apezs shah said...

salam

wah wah bestnya... bunga tulip tu.. derang mmg sopan kan hehe...

*hanis.. post satu bunga tulip kat apezs ahakz..

osaka-yuni said...

lama tak singgah.
jadi biru dah blog dia..ooo..

tahun ni bila la agak sakura kuar na.
cam cepat je. ni dah panas2 dah ni. weeeee sakura.

Jejaka Terhangat said...

Hajimemashite hana-san..ore-sama no namaewa, JT desu..=p

deeya said...

hEiy dEsu ! :)

d_LA said...

kudasai buat kerja sensei..haha..nt k.hanis bg ayat biar kitorg try buat sndiri lam bhsa jepun tgk pndai ke x..hehe

amirah said...

perghhh tajuk bikin saspen je..

Ein Auzai'y said...

wah bahasa jepun...ilmu nie...boleh belajar....

Amni said...

ni buat tak sabar nak p sana... huhu...

amni rasa macam orang korea lagi cakap best dari orang jepon.. salu dengar dorang cakap macam nak gaduh je.. hahaha... tapi mirul suka jepon.. kelakar bila amni ngan mirul gaduh pasal korea dan jepon.. =P

Ct Arina said...

kalau g sane kamus wajib dlm tangan. hahah^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails