Thursday, February 24, 2011

Part:1-Perjalanan ke Koiwai, Iwate...

Tak sah la kalau tak ada beberapa part untuk laporan pergi berjalan ni, hehe... ampun kerana banyak yang nak dikongsi oleh itu kena la patik buat bit by bit a.k.a part by part.. Part 1 ni patik nak bercerita tentang perjalan hidup dari Sendai ke Morioka, Iwate. Tuan hamba, ayuhlah ikut bersama patik ke sana ya!
Dulu kan saya ada cerita tentang ken dalam wilayah tohoku ni... alaaaa uuu ni, lupa la tu, kan ke i dah story duluuu... eceh tetiba nak berlakon la pulak... Morioka merupakan bandar Iwate, tempat matsuri tu ke pedalaman sikit dari bandar Morioka dan lebih spesifik destinasi kami adalah Koiwai... perjalanan bermula oficially jam 10.30 am saat kad ETC melepasi pintu tol highway tohoku...
  tak sampai 5 minit perjalanan tiba2 yuki lebat... kat depan tu ketua rombongan ab+akmal=gen kun, Su dan Olga (kawan Su dari Panama, wow!), kereta kedua sudah tentu saya dan cinta hati ku...
 sangat lebat tapi saya suka pemandangan tersebut... rasa macam duduk dalam globe lepas tu bila goncang debu2 putih mula mengisi segenap ruang globe tu.. eh eh tiba2 je feeling macam ni.. apekahh??? sebenarnya tak tahu nak gambarkan macam mana tapi seronokkkk....
 tertanya2... agak2 yuki sampai Morioka ke?
 semasa menghampiri Ichinoseki cuaca berubah menjadi cerah "ku sangkakan yuki hingga ke petang hehe..." Morioka lagi 119 km... masa ni baru 41km dari Sendai...
 Bila lalu highway selalu ada benda ni kat tepi jalan terutamanya bila menghampiri exit tol... wahhbila tengok Kannari tu tiba-tiba rasa nak menari saya teringat kamimenari eh silap kaminari hehe... ingat lagi entri tu? Ingatlah ingatlah... ala2 putih dalam pelem bwg putih bwg merah...
 Ichinoseki... teringin nak pergi sini... "cinta..nanti bawa i datang sini ok".... (abaikan monolog mengada tu)
 lepas Ichinoseki... kami melepasi Hiraizumi pula... tak faham la apa kaitan Hiraizumi dan Washington ni... helppp...
 Owh tidakkkk kereta idaman kuuuu... tapi yang second hand ajolah.. nak beli baru ketidakmampuan.... "cinta... nanti belikan i kereta ni ok..." (demand tak hengat haha) agak2 dia sanggup beli tak? huhu macam tak je... musnah harapan kuuu....
 dont drink and drive eheh...tipu je, kena hati2 bila yuki, nanti jalan licin... terutamanya yuki yang tak disangka bila mana kereta kebal pencuci yuki belum sempat bersihkan jalan tersebut...
Morioka straight ahead... kalau nak pergi Yokote dan Akita silalah tanpa segan silu belok ke kiri...

 motifff gambar ni?? Macam best je sebut EZURIKO, kiut aje rasa hehe...
 pemandangan yang menawan...
 macam lukisan takkk??? (huhu masuk lif tekan sendiri)
Gambar background tadi adalah Iwate-san... kat sini gunung tinggi dan glamer dipanggil san... Mt Fuji tu Fuji-san, ini hanyalah idea sendiri semata-mata sebab pernah jumpa signboard tulis dotdot-yama (yama=bukit/gunung) tapi ada setengah tu dipanggil san, i  konfius la...
 dah sampai Morioka... moving forward to final destination, Koiwai...
 eh sampai tak nampak kedai... banyak betul yuki kat sini...tapi kalau yuki tepi jalan macam ni biasanya akan comot sikit...
 lihatlah kecomotannya...
 Koiwai ni sebenarnya ladang besar tempat ternak lembu dan biri-biri, kat sini terkenal dengan produk tenusu dan sebagainya (ye ye je cakap tenusu bagai haha sila jangan percaya)
 ladang di kiri dan kanan.... mesti best datang musim summer! saya nak tengok biri-birilah pastu koya pergi Ireland tak pun NZ hehe...
 sekawan lembu nak pergi mana ntah...kesiannya moo moo... tak sejuk ke? tak ada rumput nak makan dan tempat tu penuh denga yuki... ("of course la ada makanan lain, kamu ni over acting betul nak sedih2 pulak", getus bidadari cinderella :P)
 semakin hampir.. sukalah view kat sini...tenang dan damai...
 dah sampai....
construction up ahead...

Pengalaman di Yuki Matsuri ada dalam entri seterusnya, Part 2...

22 comments:

apezs shah said...

pergh best gilerh laa hanis..
suka nya... cantiklaaaa... jeles!!

yatie chomeyl said...

best kan maso yuki turun, meme raso mace duk dale globe gitu hehe

Hanis Azla said...

Subhanallah.. mmg ternganga kejap depan PC tgk permandangan yg sgt indah ini.. Thanks for sharing Hanis.. akak suka sgt..

man yusoef said...

so bile nk bwk sy pegi jepun....salahkan kak hanis klu sy mengidam nk pegi jepun...haha,,,your fault!! hahaha

A.s.t.i.n.a said...

hoh sangat sejuknyeeee......

tgk ni pun dah rase mcm pegi saner..

nisssss.. best tau!

Ct Arina said...

such a long journey kononnye. hakhak ;D e'eh, kire yuki ni cam ujan gak kan? ade tempat yg ade, ade tempat yg xde. auwww besnyeeeeeeeee nk g jopun! kak anis, sile sponsor rina ok? =D

wida said...

jepon ada lembu?hehe..
bestnya jln2...

rATu kEBaYA said...

jalan2.. memang syok..

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

betul2 mari lar sponsor kami..citer kamu ni rasa mcm nak g jepun je..cantik la pemandangan tu..mmg mcm lukisan..hanissss bestnya ddk sana hukhukhuk

MAPPIAU said...

alaaa tak salah la dik kite nak berkongsi sume pengalaman kite kat belog nih, sekurangnye nanti bile kite dah tue nanti (owh terase ai :P) kite boleh jengok2 balik ape yang kite coretkan kat belog ni kan kan kan.

hehehe. tetibe akak macam mengidam nak pegi bercoti2 kat jepun la pulak (eh motip? hahahaha :P)

Kamalia said...

haisshh..tu die,lengkap sume..lagi terer dr org iwate sndrik..hahaha, hiraizumi-washington..mmg xleh nak tulun..
eh,aritu rs x aiskrim kat sana?mmg terasa kelembuannye..yuks..xsuke..

d_LA said...

hahaha..klakar giler baca cite jln2 k.hanis ni..hilang fokus nk tgk pmdngan yg santek tu sbb dok gelak je baca ayat k.hanis..tapi g.iwatesan tu mmg lawa la..aigooooo....lg 1, nsb bek akak mention psl sekawan lembu tu..ingatkan benda apalah yg byk2 atas bukit tu..hehe

noraim said...

cantik! satu gmbr betul² mcm lukisan.

noraim said...

cantik! satu gmbr betul² mcm lukisan.

Fafa Rashid said...

waaa...best nyerr...hehe

farah fauzi said...

warghh..berjalan tak hengat nih...jeles...hehe

shah-kayrul said...

jealousnyer....suka tgk gambar gunung tue

Anisa Hang Tuah said...

akak,,semakin hari gambar akak membuatkan nis rase nak ke sana..
:) nice lah akak.
teringin nak pegang yuki
(:

niesz said...

best nye kak..bile la niesz dpt g sane yer..huhu..

amirah said...

hanis nnt dh abes study jgn balik dulu ek..tggu akak kat sana..akak nk dtg tp taktau bila..lalala

amiYo said...

best nye leh men salji.. :D

H A N S said...

ya Allah!! cantik view yg nampak gunung ber-snowy tu!!! sgt cantik!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails