Friday, February 25, 2011

Part:2-Yuki Matsuri di Koiwai...(lets play maze!)

Sambungan suka ria di Koiwai farm Morioka, Iwate.Fuh panjang betul... kalau di Part:1 entri berakhir pada signboard ke Koiwai belok ke kanan... belok sikit dah nampak poster matsuri tu. Kami pergi hari terakhir iaitu pda 13hb Feb yang lalu... (mungkin sebab pergi hari terakhir matsuri, ukiran kelihatan agak comot...huhu)
Yokoso=welcome!
parking penuh...tempat parking diselaputi oleh yuki yang agak tebal....
di pintu masuk...syukurrrr alhamdulillah masuk adalah "percoma" yahuuu....
melepasi entrance terus nampak igloo tersergam indah... lebih kecil dan bulat berbanding igloo di kamakura matsuri...
group picture... papa gen-kun tak ada sebab jadi photographer...
model maze... masa ni posing sebelum masuk maze... siapa pernah main pacman atau game macam gambar kat bawah ni sure tahu maze... di belakang kepala train tu ada yuki-maze! wow wiii i likee...
 
inilah permainan maze...(googled)...
mula-mula kami tak tahu pun ada maze... lepas posing kat sini saya dan cinta hati saje masuk lorong kat situ...
my love!
kan best kalau boleh ambil gambar maze tu dari atas! kami sesat...kalau jumpa dinding ni maknanya jalan mati so kena cuba jalan lain pulak.. eh eh ukiran tu macam muka mr piggy pun ada... takpe tak haram yang ni hehe...ini kesesatan kali pertama...
yang ni pulak shortcut...kalau kecik comel macam OTOKONOKO (BOY) tu bolehlah ngelat dan pulang ke pangkal jalan atau cuba jalan lain dengan mudah dan cepat... comel tak topi biri-biri dia tu... geram tengok!
tak muat la huhu...patik kachiwaaa...
kesesatan buat kali kedua.. nasib baik kali ni stich hehe... perjalanan harus diteruskan, ramai budak lari2 mereka pun sesat jugak... lama jugak dalam maze ni sampai rasa macam "ada jalan keluar ke tak ni?".. masa ni rasa nak patah balik ke tempat mula2 masuk tadi huwaaa... manja betul!
setelah mendapat dorongan semangat dari cinta hati, maka saya dan cinta tidak putus asa.. dan meneruskan perjalanan... (ahaha muntah tak?)
usaha tangga kejayaan... yeayyy keluar je dari maze.. nampak ukiran patung comel ni...
sebelah kanan yang orang lalu tu adalah tempat keluar maze tadi... kat tepi tu ada sculpture ais tapi tak nampak sangat sebab warna nak sama dengan background...huhu...
watashi mo sensei desu! (i am a sensei too!)
rasa bahagia sangat masa ni... tiba-tiba feeling tengah bergambar dan melayan kerenah 4 orang anak-anak ku ececeh.. (anak2 pinjam untuk beberepa saat huhu)
kami tak tahu pun watak2 yang diukir...hanya tahu bergambar je sebagai simpanan memori di jepun...
cintaaa ku...comel lah kamu... mmuah!
zaman paleolitik ehehe..
teringin nak main jugak sledge menuruni bukit... tapi bila jenguk semua pun kanak-kanak riang gumbira... segan la pulak...
yang ni pulak pentas persembahan...tak pasti pulak tang persembahan tu, masa ni pengacara tengah membebel dan satu apa pun kami tak faham...
zoom in... tiba2 teringat detektif Conan tengok patung ni...
lariiii selamatkan diri raksasa gorgom datang menyerang.... beria suruh orang lari tapi posing mengalahkan raksasa tu :P
lalu saya terus menerjunkan diri ke dalam lautan, alamak tolongggg.... cuba melepaskan diri dari pelukan ikan jadian lautan pasifik (posing tu langsung tak kena haha)
yahuuu berjaya melepaskan diri lantas beredar menaiki bot kerang ajaib...wooosshhh! wahh susah rupanya! ini pengalaman pertama i kemudi bot tu tauuu...
dah habis jadi pelakon syok sendiri pergi kat souvenir shop pulak... nak beli topi biri-biri tu tapi mahal la huhu...last2 beli poskad dengan biskut je hehe...
more igloos... banyakkk sangat...berderet.. bila jenguk restoran dalam igloo rupanya... bestlah! satu untuk setiap pasangan/keluarga... disediakan meja dan juga alat2 masak yang lain. Tapi kami tak makan pun sebab menu daging sob sob...
sila buang sampah mengikut tong yang sesuai ok! ayuh kita jadikan diri berdisiplin macam mereka... buang botol, tin dan sampah etc dalam tong yang disediakan dari kanan... sampah kertas, makanan etc, tengah untuk botol kaca dan tin dan yang terakhir untuk botol plastik/PET.
wow! i likeee.... ramai orang makan masakan panas ala2 steamboat gitu dalam igloo tu... tak dapat makan posing pun jadiklah kan...
kedai kopi ala koiwai...
ni rumah saya...santek takkk.... :P
nak balik naik shinkansen la sebab kat sini ada JR station ok! kellas...
tapi tak boleh naik train sebab dikawal ketat oleh 3 ultraman Taro, Gaia dan Zero... saya bantai je nama tu semua hehe... sila buat aksi silang tangan otomen itu ya! Swisshhh!
tengah duk aja aja fighting dengan otomen tiba2 power rangers keluar membantu kami tapi bantuan lewat sampai sebab dia pun tengah lawan dengan alien kaler hijau...takutttt...

More to comes in Part:3... bukan main bercerita padahal trip hujung minggu 1 hari 1 malam je pun haha.

23 comments:

Shafa said...

alahai, kenapa la kat malaysia takde maze. game sesat2 ni nampak seronok!!!

JIJI YU said...

ade peta dok..kea dok telekak dale tu pah ko male gak..

noraim said...

alahai, best nya tgk akak. bila mesia nk asda cmni. huhu.

A.s.t.i.n.a said...

Wahhhh

Nis sis nak juba muatkan jugak shortcut tu. sis rasa kesayangan sis muat...


Suka lah nis tengok pengalaman2 ni.. sis rasa mcm sis pulak yang pegi.. bling bling.. muahhhhhh3333 berkilos3333

A.s.t.i.n.a said...

Nisss pernah tgk show tv istana takeshi tu? masih ade ke tayangsana? suh dorang tayang sini balik.. huahuahua kelakar.. everest sungguh kelakor tuuu..

princess laila said...

akk..!! na nanges tngok ntry nih!
jelles sgt!!! beznyer akk...huhu~
nila lah laila ad rezki nak p sane kan..hurm~

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

bestnya main maze tu..huhu..leh bayangkan main lari2 ngan miqa mesti lawak..
hanis biri2 pink tu sgt chomel hahaha..sempat spot kat situ.. ;p

man yusoef said...

dulu masa kecik, kat taman permainan ada maze tu..tapi takot nak masuk...sebab takot tak jumpe jalan keluar, tak dapat balik rumah. HAHAHAHHA...lawak betol..

A.s.t.i.n.a said...

Dr Hanissss.... hea are yu aaaa.. ai miss u..

ai em very miss mai lof.. ai don wan apdet enimo la Dr. ai not mud. ai so sad. i borrw shoulder yu can Dr?

d_LA said...

huwaaaaa..bestnye siap ada maze lagi...power rangers pun ade..comeynye...

ka.hanis, dla tag sis join contest ^^

Hayati Hamzah said...

besnyeeee!

niesz said...

main salji!best nye!mesti sejuk giler kan.. :)

shah-kayrul said...

best nyer....tak dapat pegi..cuci mata kat sini je la...tak memang hebat ukiran2 tue...

amirah said...

wow...best la hanis..semua best2..kalau dpt gi jepun (ok, berangan lagi..), akak nk gi time2 winter la..ada mcm2

sissyira said...

salam


seronoknya layan gambar2 ni, kalau duduk di sana kompom teruja gila.huhu

rizwan's sweetheart said...

hanis... nak 1 topi biri-biri macam boy... cute sangat! maze tu nampak interesting!

puterinuraqiliah said...

bestnya!!!!!!!!!!!!!!! kat jepun je ek. huhuu
*rs mcm nak study kat jopun jee*

anie,Nagoya said...

jatuh sakit

sakit perempuan.

nak g main yuki duit tarak, ms pun tarak....

kalo sudi bawa kita g jln2 sekali (^.*)

Ein Auzai'y said...

wah bestnyer....teringin nak try...selalu ngok dalam Tv & cerita....bukan senang nak cari jalan kuarkan...if ada kat malaysia.....

khairunnisa ♥ said...

hoho.. teringin nak buat nama kat salji one day nanti ^_^ kak hanis, bulan april nanti..sakura ada tak? ada staf pi sana nanti bulan april ^_^ honeymoon.. best nya..

Ct Arina said...

mase stay kelana jaya dulu, kat taman blakang umah ade maze gak. tapi paras lutut je. hakhak ;D bongok jgk org yg buat tu.

Aida Lela said...

bestnyeeeeee! nak itot jugak [dah masuk kali bape ntah cakap nak itot. hahahhaa]

*sesat cari jalan pulang yeee :)

Kamalia said...

maze tu akak xmsuk pun..sibuk duk mncari toilet wktu tu..hahaha,yg msuk mr K n anak2 je..sib baik lps keluar ye tak, kot x,tdo jela kat situ..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails