Friday, March 4, 2011

Dapat yubiwa di Hina Matsuri...

Semalam berapa haribulan? 3 hb Mac... (jauhilah sindrom sendiri tanya sendiri jawab). Kat sini ada 2 sambutan kanak-kanak. Bagi kanak-kanak perempuan (Onnanoko), sambutannya adalah pada 3hb Mac yang dinamakan sebagai Hina Matsuri... sambutan kanak2 lelaki (Otokonoko) nanti story mory bila tiba waktunya.

Terfikir nak buat tajuk HOT "hinakah daku di hina matsuri" takpun "hina matsuri bukan majlis penghinaan", tapi tak nak la dapat publisiti murahan haha... Kalau kita baca Hina terus terlintas perkataan menghina/mengherdik etc... betul tak? Tapi HINA di sini maksudnya... (bila i check kat kamus elektronik) keluar DOLL. Aha! (ting! keluar mentol atas kepala yang separa malap nyalaannya)... logiklah kan budak perempuan kan suka main patung. (siapa pernah main barbie doll masa kecik dulu?). Biasalah kat sini kan memang kaya dengan pelbagai jenis matsuri... tapi patung tu bukanlah seperti barbie doll yang awak2 semua main masa kecik2 dulu... hina adalah patung khas yang dibeli untuk anak perempuan dan dipamerkan di rumah masing2 pada hari tersebut.
 inilah rupa patung tersebut, yang ni diambil di lobby kaikan (asrama universiti) tempat kami tinggal. Ada hina display, "rasanya" pameran macam ni mesti kat tempat khas dan juga rumah orang-orang kaya sebab patung ni ada banyak jenis dan harganya boleh mencecah jutaan yen.. pengsan! Mereka percaya perkara tidak elok untuk anak perempuan boleh "ditransfer" pada patung tersebut yang kemudiannya dbuang ke dalam sungai. Patung mahal2 bunag dalam sungai? pengsan kali kedua huhu...
 mesti ada pokok cherry blossom a.k.a sakura... (i takut lah nenek kebayan kat tepi tu huhu, sila abaikan khayalan melampau penulis, macamlah awak tak kenal sifat drama quuen penulis tu kan, nyampah tak? ahaha)
 ada susunan khas iaitu paling atas adalah maharaja, atau nama glamer dia emperor :P, diikuti 3 minister wanita (iyolah tu entah2 dayang), 5 orang pemuzik (entahlah nampak macam pegang alat muzik, pandai2 aje haha)
yang ni pulak miniature perabot dan tempat hidang makanan yang digunakan zaman diraja dahulu kala. Nak baca lebih lanjut dan dengar lagu Hina matsuri ni boleh jenguk kat blog kakak angkat i, Kak Anie (eh tiba2 jadi kakak angkat, takpekan kak? akak kan sporting... rabu-rabu)
 ni nak share one of the experience i had at Hina matsuri, buat origami dengan 2 mak angkat (eh tipu je, tapi makcik tu sangat baik ajar saya banyak jenis origami, arigatouuu... tiba2 teringat mama huhu..i miss my mamaaaaa sob sob... rabu mama and abah)
yang ni sorang lagi my origami sifu, baiknyaaaa... dialah yang bagi yubiwa berbentuk love pada saya. (yubi=jari/finger dan yubiwa=cincin/ring).
 penulis posing dengan hasil origami dan yubiwa rabu di yubi manisnya hehe ayat ape ni? konfius tak?... (siapa tak tahu RABU klik SINI)
 yubiwa rabu pandangan belakang
yubiwa rabu pandangan hadapan... another experience? is an "unforgettable, that's what u are"(tiba-tiba ternyanyi lagu nat king cole-lagu lama mungkin ramai tak tahu)... will share it bila saya ada masa ok...

25 comments:

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, bestnye dapat bwat yubiwa dengan org jepun..
jeles2.. HUHU


MySuaraBlog: Atasi NYANYUK Dengan Perkahwinan

amirah said...

cumil2 pulak hina matsuri tu..patutla cumil kot sbb harga dia pun cumil jugakk..eh, yubiwa tu canteknyaaa..

farah fauzi said...

saya dulu pun main HINA jugak..wahh..cam tak masuk jer ayat tuh..

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

sy pun mau blaja yubiwa ngan pn hanis ;p
bile mau ajar sy?
sile set tarikhnya ya huhuhu

whitecappuccino said...

menarik la anis! what an experience!

A.s.t.i.n.a said...

wee origami..

dulu kan suka patung.. tapi bila dah banyak umur ni kan Dr Anis.. kalau tgk patung mcm muka orang jer rasa seram.. haihh kenapeke..

JIJI YU said...

muehehe..takdok bakat ambo nok maen mugo ni..ehhe..ehe

yatie chomeyl said...

marin hoikuen nazhan bg jaja sempena hina matusri, mommy hok over make perabih hahaha

So Shy Lady said...

anak akak suka sgt buat origami....siap jual kt sek ;D

patung tu seram je...

niesz said...

syok nye..best dpt blajar bnda baru kan..hehe..

Kekanak Osaka said...

besnya tempat korang...
selalu buat benda2 gitu tuk foreigner.
bes bes.

anie,Nagoya said...

cak....hihihihi...kita diangkat.eh???jadi kakak angkat.aawww....ada org sudi angkat kita...ii you.

comel pulak bekas yg kecik2 tu.kalo ada lagi.cilok 1..hahahaha....origami jepun bestkan?atashi no yubiwa nai desu ka?

Amira Naddia said...

sy lipat hape pon tak tahu..last2 msok tong sampah juge

~Rina Mazlan~ said...

salam kenal...

Bestnya lipat2 kertas :P

Mohd Ridhuan said...

bestnye...
suke tgk yang sakura tu...

Ina said...

org jepun ..banyak betul adat kan...tapi, berunsur spiritual ek?

Kamalia said...

ye,nenek kebayan tu mmg menakutkan sgt..rajinnye pi hina matsuri..akak mmg xdapekla pi matsuri tgh2 minggu cmni..bz yg teramat..

mast@work said...

hi..

lambai balas balik ni.. hehehe

khairunnisa ♥ said...

wee ^_^ rabu rabu ♥ ♥ ♥

puterinuraqiliah said...

seronoknyaaaaaaaaaa! buat lah tutorial origami lak kak!

kamarukom said...

hahak cute gila~~
tp psl hina matsuri ni eden xprnh tau pun hahak
nape akak gune "yubiwa"? kekeke...

Ct Arina said...

rabu kak hanis.. rabu kak hanis.. hihik ;D

noraim said...

wahh, sambutan kanak² lelaki dgn perempuan lain² eh?

p/s: muka akak pon dah nak mcm muka org jepun. hihi.

d_LA said...

nak yubiwa rabu jugak..mcm ms skolah rndh dulu la wat yubiwa neh..tp tok ingat dok nk wat gano..hehe

wida said...

Comel lah patung2 tu..hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails