Monday, March 7, 2011

Peluang belajar di Tohoku University...

Keputusan SPM bakal keluar tak lama lagi kan? Saya tak pasti tentang matrik sebab masa zaman saya merupakan tahun terakhir direct intake ke universiti. Selepas tahun tersebut ramai yang perlu mengikuti matrikulasi. Kali ni nak kongsi tentang peluang keemasan belajar di Tohoku University, Japan. Biasanya pelajar undergraduate tajaan JPA di sini perlu mengikuti kursus bahasa jepun selama 1-2 tahun kerana kursus yang bakal dipelajari adalah 100% dalam nihonggo. Tapi bagi kursus yang baru dilancarkan ni, pelajar hanya perlu mengambil ujian english seperti TOEFL atau IELTS dan pengajaran adalah 100% dalam bahasa inggeris.

TU menyediakan 3 program baru taught in full english 
1. Mechanical and aerospace engineering
2. Advance Molecular Chemistry course (Nak sama fakulti sila ambil course ni ehehe ade ke patut tulis cenggitu)
3. Applied Marine Biology course

Advantages
1. Tuition fees are free! (menarik kan??? tak perlu bayar yuran, bahagia betul, saya dulu di UTM satu semester cecah ribuan ringgit tau huhu...)
2. Top 3 students will receive Scholarship daripada Monbusho aka MEXT.
3. Other students akan dapat monthly allowance 100,000 yen per month plus minus RM3700 (cost of living untuk single dah lebih dari cukup di Sendai ni).
 Tohoku University, a user friendly web site and english information is very easy to access with the new program made especially for asian students! Please click the picture for more information. Tu gambar saya masa diinterview...dah lama dah, tahun lepas (muka pun bam2 sebab masa tu saya ada little one in my womb... menyapu air mata yang hampir menitis untuk ke berapa kali ntah... insyaAllah, Dia ada perancangan yang lebih baik)
 Klik the picture above for the course offered and also application forms (tiba2 speaking london pulak)

Macam mana nak mohon
1. Isi borang permohonan. dan hantar. Kalau tak silap dibuka hingga May. Boleh juga email untuk pertanyaan (email ada pada web di atas).
2. Staf terlibat akan pergi sendiri ke Malaysia untuk interview anda (syoknyaaaa)
3. Nantikan keputusan dan jika lulus kemasukan adalah Oktober 2011.

Amacam menarik tak? Tambahan pula, ini adalah khusus untuk pelajar Asia, ramai pelajar daripada Thailand dan tak ada pun dari Malaysia huhu sedihnya... Ramai dari europe mohon, mereka kan suka sangat kalau ada peluang nak datang jepun, tapi priority adalah pelajar dari asia. Sebab tu beria-ria saya promote kat blog ni. Kuota untuk pelajar dari Malaysia masih terbuka.... tak salah mencuba mana tahu rezeki kan...

Nanti saya berkongsi pengalaman sambung belajar postgraduate pula... insyaAllah...

35 comments:

khairunnisa ♥ said...

nice info ^_^ banyak peluang belajar sekarang ni :)

kak hanis, dun be sad. Moga kak Hanis dilindungi Allah selalu k. Amin ♥ ♥ ♥

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

bestnye ada peluang sambung d sana..leh tau adat resam org..

hanis, muka kamu di situ? wah glamer uols =)

A.s.t.i.n.a said...

Dr Nis.. boleh tak sis apply..? heh.. heee. ok takyah jawab yer soklan ini..

JP Nurul said...

salam sis!


xmau sedih2 sis...lepas hujan nnt pelangi akan muncul k!


nursing xada ke sis????huhu....nak p bljr kat jepun gak nih...

man yusoef said...

wah menarik!!! nak apply lah applied marine biology course tu..tak kira nak gak, walaupon result degree cam hampeh....haha

Cik Sara said...

Pasal yuran kat utm tu, saya sangat setuju sebab setiap sem g bayar sendiri.. ribuan ringgit..

Nak tunggu akak post pasal postgraduate pula..mana tahu ada peluang nak g jepun buat master or phd pula ke macam akak..hehehe

JIJI YU said...

hoho..nok ghoyak ko adek ambo la sepatoh..

Anisa Hang Tuah said...

hai akak.
nis teringin nak blaja kat jepun.hiks
tp tak layak kot..
pastu,kat jepun semua tawarkan engineering course..
media study tade pun..

puterinuraqiliah said...

kak hanis, JPA ke taja? teringin terbang ke sana. ap website borg permohonan ek? if kita dpt, mcm mna dgn yuran. either pki duit sndiri or pki duit scholar?

thnx for sharing kak^^ doakan sy dpt result yg baik2:)

Azza Firza said...

gudluck :DD

TERBARU :kami memang sweet couple :D

mzhany said...

hana, shotttt, hany taktahu pun suatu ketika hana pernah preggy...maafkan hany yer ungkit balik...xper hana, InsyaALLAH...ada rezeki nanti ok...

Umie said...

Salam kenal Hanis,

nice info.. bole la akak bgtau my nephew..dia pun tgh tunggu result spm skrg nie..

btw hanis, dont be sad dear.. insyaAllah ada rezekinye tu nanti..DIA lebih mengetahui bila masa yg sesuai utk kite jadi ibu..;-)

Lady of Leisure said...

oo dari malaysia tak ramai yer, tapi saya suka jepun, teringin nak ke sana entah bila ada peluang.. hope ada rezeki satu hari nanti,. nak gi time autumn, autumn kat sana cantik betul kan..

Along Usop said...

nak blaja kat jepon!!! =)

Naddia said...

ooo...nk kesane untuk cari jodoh si mata sepet shaje

sunggoh tak berwawasan dri ini

d_LA said...

dulu jepun antara tmpt impian dla nak study..tulah sape suruh ko main2 dla weh*sambil menghantukkan kepala ke dinding..

k.hanis pnh miscarriage ke dulu?tmpg sedih gak..sbr ye sis..ada hikmah sume tu..

princess laila said...

aish..sronoknyer lah idop kat sana kan? scolrshp plak pergh..beriban! sukanya! msti akk sronok kt sana kn? jeles~ laila nih jd cikgu jela nanti~ huhu

heeee.msti mamat2 jpot nsem2 n cumil2 kn? jelesnyer~

kay_are said...

nice info.. tapi bukan student lagi.. huu.. rindu nak blaja lik T_T

niesz said...

wah!syok nye..tuk yg nak smbung master ade offer x..hehe..

kamarukom said...

wahwah!! ade muke akak ke dlm website tuh!! hebat! hahak..akak dpt monbusho eh?perghh..msti power ni

H A N S said...

dear hanis, i dunno ur story bout the little one tu..insyaAllah Dia maha pemurah..

farah fauzi said...

hanis..adeh..saya kos letrik konpem apply tak lepas..

Yp..Dia lebih mengetahui apa yang terbaik utk kitakan...la tahzan k..

Lya Colours said...

takpe. nanti ada rezeki, insyaALLAH

sissyira said...

salam

jauh disudut hati sy sering menangis sendiri,,saya amat cemburu kepada mereka y ada master dan PHD..sy inginkannya,tp saya sedar kemampuan diri sy. tp insyallah, suatu hari nanti, sy tetap ingin dapatkannya.

deeya said...

takotnyer nak pegi jelajah tempat orang :)

MAPPIAU said...

kalau ini macam akak nak terai amik spm balik lah, pastu boleh apply kurus ni balik (eceh konon2 nak bajet budak2 lagi la tuh akekeke :P)

TheFusionTea said...

valuable info. Arigato :)

babYpose said...

Reminds me of my brother who studied in Japan long time ago. Love the post.

amirah said...

hanis pnh miscrrge ke? jgn sedih2..betul tu..Allah ada prncngn yg lebih baik.moga pasni ada gud nes k..

Adzriel AB said...

utk hanis

http://adzriel.blogspot.com/2011/03/ribaibaru-syahdu-betul.html

kyo_9 said...

pergh.. free jer tuition fees?? bertuah nyer tohoku!!

Eyrique Ettiqaz. said...
This comment has been removed by the author.
yatie chomeyl said...

nok suruh adik oghe yg baru hbs SPM tu apply jugop la

mai-naruchan said...

thanks for sharing :D

Ct Arina said...

course yg dtawarkan tu wat rase mcm nk hantuk pale kat dinding je =,=

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails