Friday, April 29, 2011

Sasshin itu gambar...

Semalam entri bertulis, kali ni entri bergambar pulak. Ala2 let the picture do the talking (hamboi sepaking london kamu, mentang2 la hari ni hari bahagia Prince William dan Kate...ceh ke situ pulak, dush!). Tapi serius saya tak sabar nak tengok wedding gown yang akan dipakai oleh bakal puteri raja tu, i very like baju the kembang2 u know.... dah..melalut panjang la pulak. Keluar dari alam fantasi dan kembali semula ke alam realiti... boleh percaya ke entri bergambar sahaja? tak sah la kalau cik puan hanis ni tak tulis caption pada gambar mahupun menulis perkara yang lari dari tajuk asal. T_T tskk...

Setibanya kami di kaikan (rumah university) perkara pertama adalah check surat, sewa rumah, bil letrik, air dan gas 2 bulan tak bayar huhu... tapi kadar bil berkurangan daripada biasa maklum lah rumah tak berpenghuni... kaki lemah menuju ke arah rumah kami. Memang sejak dari hari jishin 11 Mac 2011 kami telah membayangkan yang teruk dan yang buruk telah menimpa rumah kami. Sekarang sudah tiba waktunya untuk melihat dengan mata sendiri... eee berdebar tak? debaran kami dah 3 hari hilang...ditambah pula dengan kepenatan yang amat... here goes...
 alhamdulillah tiada sebarang keretakan luaran dan dalaman, cuma barang habis berselerak... buka je pintu rumah terus nampak pandangan pada gambar di atas...
 kemudian bila kami dongak dan toleh ke kiri... penyidai coat dan jacket tumbang dan memenuhi lantai...nak masuk bilik pun tak boleh... nak tak nak terpaksa bersihkan dulu kawasan ni...
 bila dah boleh buka pintu bilik... wah2 tu dia...semua baju2 jatuh ke lantai... baju2 tu semua adalah baju harian yang saya lipat dan susun atas rak yang melekat kat dinding tu... nasib baik rak tak tumbang... baju2 special dan jarang pakai masih elok dalam almari tapi almari itu telah mengesotkan dirinya sejauh 15 cm ok! kami cuba tolak kembali ke tempat asal namun gagal..naik semput dibuatnya...kuat bebeno ye gegaran jishin tu... kami biarkan aje maleh nak layan, asalkan tak halang laluan kira ok la tu. Misi seterusnya kami bahagi tugas, saya kemas bilik dan cinta hati bersihkan kamar mandi (eceh berbunga gitu bahasa patik...nyampah)
 dari pandangan lain pula...
 kamar mandi patik... cermin kat dinding tu jatuh dan pecah... tak kurang juga barang yang lain turut sama U JUMP I JUMP gitu kan...
 yang jump masuk dalam mini swimming fool pun banyak...
 jumping jumping (macam lagu KARA lalala la pulak) dalam toilet bowl pun ada ha... memang buang terus yang jatuh dalam tu... tak sanggup nak guna lagi... yang surprisingnya jam dinding mantain u! bateri pun ada lagi, masa tu jam 2.09 pm. Kalau tinggal rumah setahun logik la jugak nak abis bateri... tsk... almari baralih tempat dia boleh pulak duk diam2 kat situ..
 lepas dah setel tingkat bawah...kami naik ke atas untuk meneruskan misi pembersihan ruang tamu dan juga dapur... malangnya kudrat tulang 8 kerat kami berdua hanya mampu dteruskan untuk pembersihan ruang tamu. Dapur tu tunggu la ada tenaga balik... itulah tv yang saya cakap jatuk tergolek namun masih elok.. lega sebab tak payah beli tv baru tapi kena beli jugak sebab bulan julai nanti semua tv digital yang ni tv analog so otometik tak dapat siaran...
pandangan dari sudut lain..buku yang tersusun atas rak semuanya jatuh...tapi lega sebab rak tak jatuh dan pecah... 
 kerosakan yang paling teruk adalah di dapur... huhu... sama kes seperti almari, peti juga turut beralih kedudukan...tak main dah 15 cm dia terus pergi 60 cm agaknya hehe... pintu kabinet pun terbuka sendiri dan memuntahkan isi dalamannya...huhu... masib baik oven kami tak jatuh.. boleh la saya masak menu bakar2 dan juga menu kek... yang bergantungan kat dinding tu pulak sama macam jam tadi, cun je dia kat situ...
 rak garam dan rempah ratus pun berubah tempat dan ada juga botol2 yang jatuh ke lantai...
 "bergelimpangan"
 nasiblah masa zaman beli pinggan dulu tak mampu nak beli noritake, kalau tak mahu menangis... eh agak2 pecah ke tak kalau guna pinggan noritake tu eh? takde pengalaman la... so no komen...
 banyak kaca2 kecil dan memang kena double vacuum dan mop...
 rak pinggan jatuh dalam sinki...
 walaupun dapur ni tak besar mana...tapi memang penat bila dah habis kemas dapur, yang lain tu takat lipat dan susun balik baju/buku lepas tu vacuum...
 tong beras kami yang comel (penutup warna putih)... nampak macam ok je dah selamat masak beras jadi nasi dah pun hehe...
 toaster kami jatuh.. .belum test lagi tapi nampak macam ok je...harap2 tak ada apa2 lah...
 penutup lampu ni pun senget... apapun syukur kami masih punya tempat tinggal... bukan seperti mangsa tsunami yang telah hilang segala harta benda...
saki baki bunga sakura yang diambil dari jauh, maklumlah dalam laman orang tak berani pulak nak menceroboh...sakura lain di kawasan rumah kami dah berguguran... yang ni je nampak masih lebat...

Itulah sahaja laporan kali ini. Masih terasa after shock sehingga ke hari ini, tapi sekejap ajelah dan magnitud pun rendah... macam pagi tadi bila sedar tengok air dalam botol bergetar tapi tak rasa pun jishin. Bak kata my sensei, hidup kita ni kat mana2 pun belum tentu selamat. Tak ada tempat yang selamat dalam dunia ni. Saya pula tokok tambah kat blog ni... kalau Allah menginginkan di mana2 kita berada walau di rumah kita sendiri ia tetap akan berlaku... kerana Dia maha berkuasa dan mengetahui. Hidup mesti optimis dan sentiasa berdoa... yakin degan kuasa Allah.. insyaAllah moga kita semua sentiasa dilindungi...

19 comments:

Anisa Hang Tuah said...

Ohio sensei :)

everything gonna be okei :)

lepas ni ,kalau akak free..update la yee..

rindu gilaaa

(:

amirah said...

adoi.tengok je pun dah penat anis oi.akak punya gunung stong pun tak setel2 lagi. ini kalau mcm rumah hanis ni, ermmm boleh tak tinggalkn pastu nak sewa umah laen..hahaha...pemalas

farah fauzi said...

byk2 la bersabar yer hanis...nak mengemas tuh take time jugakkan..x per...i support dari jauh yer...hehehe

efa nur said...

woow..abes bergelimpangan semua..huhu kesiannya tgk keadaan rumah sis..semoga semua nya ok ya.. :)

Kamalia said...

hanis..miss u..mmg terukkn rumah2 kat sana..at least,rumah kami ni xlah seteruk gitu..yg kat bhgn dapur tu yg mcm ngeri je..bercinta nak mengemas ek..hahaha,sib baik xguna noritake ek,kot tak,sambungla balik kaca2 tu..(kalu bole:p)..rsnye kalu guna noritake pun,die tetap pecah kot..:)

khairunnisa ♥ said...

banyaknya nak kemas ye kak hanis =.="

nasib baik tv masih okay and beras selamat ^_^ take care.

kyo_9 said...

pergh.. camni effect dia lepas gempa bumi ek..
err, tv tu dah leh beli yg LCD kot lps nih..
dah murah lg pon.. 32 inci baru dlm 3man gurai.. ;)

puterinuraqiliah said...

merci sensei!
hahaha.. Ya Alah..teruknya~,~..
x dpt bygkan kalau malaysia jadi mcm tu=,=

puterinuraqiliah said...

merci sensei!
hahaha.. Ya Alah..teruknya~,~..
x dpt bygkan kalau malaysia jadi mcm tu=,=

nanae said...

huhuh seram sejuk saya tgk gambar ni puan. xdapat bygkan ur feelings bila tgk secara live. tapi alhamdulillah, yg penting puan hanis nd en termim selamat. heheh and yes, dah tgk royal wedding! kate punya bajuuu cantik! so elegant and simple. suka dia punya sleeve, lace gitu. auww rasa mcm tgk crita disney bila tgk wedding dorang heheh XD

Aida Lela said...

teruk nye.. memang jenuh nak bersihkan semula nih. chayokk! :)

yatie chomeyl said...

Kube molek rumoh meme pengsan sungguh la klu nk nyipe sekaligus belako

Lya Colours said...

aduhai kene la kemas ye. nak buat macam mana. buat slow insyaALLAH siap lah nanti
apa yg penting, kerjasama !!

wida said...

teruk jugak yer....
kemas sikit2 hanis..nnti kembali pd asal semula

anie,Nagoya said...

adihhh....jenuh nak kemas tu....ganbantte ne....

mzhany said...

hana, ummm terbayang kepenatan hana nak kemas semua nih. hany nih, nak masukkn dalam kotak je pun berminggu minggu nak siap..huhuhu....

tabahkan diri kamu yer dear...

Nur Liyana said...

kesian akak nk kemas banyak kan???huhuhu

アヌム ちゃん~~ said...

Salam dari fukui..
aa penat nak kemas tu..
tapi xpe la yang penting orangnye selamat :)

Ct Arina said...

tu diaaaaaa menanges setaun nak kemas ni! ishh pitam sekejap rina nak memulakan sesi pengemasan. saket mate saket mate (⌣̩̩_⌣̩̩)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails