Sunday, May 29, 2011

Owh.. kenangan dulu...

Tersenyum sendirian tatkala membaca "Derita seorang perindu" dalam majalah Remaja edisi Julai tahun 2000, salah satu antara 2 cerpen yang saya tulis. Lagi satu tu lupa tajuk apa tapi turut dimuatkan di dalam majalah Remaja juga (tahun dan edisinya pun dah lupa, alamak dah tua "kew"). Entah mana saya simpan yang tu. Yang masih tersimpan rapi hanya yang ini. Eh ape da ayat itu ini ni. Yang first tu masih tersimpan rapi sebab excited, maklumlah hasil penulisan yang ntah2 apa2 dan saja suka2 isi masa lapang tiba-tiba keluar dalam majalah. Jakun ok, haha. Ceritanya bermula begini...(eh bukan cerita cerpen tu tapi cerita macam mana boleh masuk majalah, heh buang "karan" je kan).

"Nis... ko ada tulis cerpen eh? Diam2..."sapa seorang teman.
Saya terkedu..hampir terlupa cerpen yang telah ditulis dan di-emel pada remaja.
"Hah, ye ke? Remaja eh? Keluaran bila?"
"Yang baru ni..July la"
Dalam hati tersenyum sendirian, entah2 senyuman tu terpamer di wajah. "Wah, this is like the best birthday gift ever" bisik hati kecil ku ( ceh nyampah nk tulis ayat bunga2 la pulak, sila pitam ok). Saya lahir bulan Julai (motiff bagitahu?, ye man, ahkak tahu kamu pun bulan Julai, cakap siap2 sebelum awak mention kat komen hehe... so kena komen menda lain okeh, aci tak?).
Lepas tu sepantas kilat saya ke kedai majalah berdekatan. Beli 1 copy je tak kuasa i nak beli 100 mahupun "sejota" copy ok, buka  ada gambar pun.
Datang pula kawan2 yang lain "Nis...wahhh hantar cerpen tu, nanti nk pinjam eh nak baca cerpen ko tulis." Saya tersenyum aje masih terkedu.
             IMG_0309
inilah dia cerpen yang tak seberapa itu, memori sepanjang zaman ni tau, haha. Macam mana pulak boleh terjebak ni? Entahlah rasanya masa tulis ni time tengah boring, tiba2 datang idea, cepat2 saya taip kat pc. Dan terus hantar pada email yang tertera oada majalah Remaja tu.
IMG_0310
Panjang jugak la story mory saya tulis tu tapi lepas dipublish, adalah yang diedit dan cut-cut sampaikan masa mula2 baca tak cam, eh ada ke tulis cenggini.. rasanya flow dia macam ni...etc... lebih kurang macam tula, tapi takpelah janji masuk majalah gitu kan hehe...

Saya letak semua benda favourite dalam cerita ni, so sape nak kenal saya dan dah kenal saya mesti boleh cam, ni sah2 la hanis, haha kenapa eh? Nak tau tak? Walaupun jauh di sudut hati saya tahu tak ada sape pun nak tahu tapi takpe biarlah patik coretkan jua di dalam laman kesayangan patik ini sob sob... T_T

Nama Heroin: Dania... sebab teringin nak letak nama anak perempuan Dania, khayalan zaman dolu2 je tu, of course takde kaitan dengan awan Dania ok, sebab cerpen i tu dah lama dikarang tahun 2000.
Nama Hero: Yang ni susah sikit takde nama berkenan kat hati lagi masa tu kebetulan lepas tengok kartun lion king, ada watak nama Mufasa kut..terus letak nama hero Mustafa, lepas tu panggilan Mus gitu ahauwww... (eh kenapa gedik ni?)
Semua perkara yang digemari ada dalam tu:
  • Suka dapat hadiah jambangan bunga
  • Suka dapat present
  • Suka teddy bear
  • Hero nak pergi ke negara... ce teka? mana lagi kalau bukan JEPUN. :P
  • Heroin buat part time kat restoren --> JEPUN haha... siap pakai kimono lagi ha...
  • Masa tu minat kereta Kia Sephia... kalau cinta hai tahu i pernah minat kereta ni mesti kena kutuk takde taste haha...malu2...ala tu jaman dolu punya cerita...
  • Siap letak lagu2 kegemaran lagi hehe... lagu jiwang2 pulak tu hish malu betul...
IMG_0312

Konon nak cover2 nama, geli je hehe... penulis misterilah tu hik2... yang remaja pulak siap tulis macam kat atas tu. Nampak tak eh? "Kepada penulis ini sila hubungi REMAJA".



Yang menjadikan makin HOT dan SENSASI lagi bila permulaan cerita tu kebetulan sama kes dengan dua orang pelajar Fizik course SSF kalau tak silap dan lelaki tu nama Mustafa jgak, hadoiii, manalah i nak tahu... nasib heroin nama lain ok. Si Mus versi real tu memang ramai peminat la sebab muka dia ala2 chinese look gitu dan tinggi lampai... Orang chop saya ni minat kat Mus, huhu tuduhan palsu, dan lagi satu tuduhan adalah, orang cakap saya buat cerita pasal mereka berdua. Masa tu kenal mus pun tak... lepas kecoh2 tu barulah tahu kewujudan Mus itu, sadis betul... tapi lawak pun ada kalau ingat balik dan lepas insiden tu saya berkawan dengan kononnya "si heroin" versi real sampai sekarang cuma tak kerap berhubung macam dulu... "how are u? harap sihat2 aje." (eh sempat pulak buat ucapan ye).

p/s: ini adalah entri "pling pling, keluar bintang dan asap kepul2" jugak... wink wink... atau dengan nama lain scheduled entry.

24 comments:

JIJI YU said...

ehehe..dasat le tu kirenye..

yatie chomeyl said...

ore pernoh jugop hntr cerepen, terisar di medi ahiburan. maso tu cuti lepas SPm sblm masuk matrik. dpt RM50 as a token. tp x ingat doh la tajuk gapo cerepn tu kui3x

x seko kito ni byk persamaan :)

Anisa Hang Tuah said...

wah wah wah

akak hebat menulis..

:)

glemer tuu

nnti akak hantar lagi karya ke karangkraf yehh

nis akan berada di situ

cewah terpromote pulak

Faaein Talip Roy said...

hahaha.. bestnya.. rajin sungguh mengarang cerpen.. tak nak buat novel pulak ke? hehehe..

wida said...

x sangka ada bakat terpendam hanis yer.

lepas ni leh buat novel pulak yer:)

atien said...

kak hanisssss, nak bacaaa!! alaa, publish la cerpen tu kat blog niiii...hebatnya kak hanisss..*kagum ^_^

anie,Nagoya said...

kenangan yg tinggal kenangan n tak akan luput dihati.ewahhh.....nak baca cerpen tu.sbb 2000 ai dah kat jpn.bertukus lumus nak beranak anak pertama.huhuhu....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kalau kakD pun syiok gila ni...hasil keja kita dah masuk majalah/paper kan..kan..kan....

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum.waa, kak hanis
pndai buat cerpen rupanya.
camne nak baca cerpen yg ni?
wah, tak sangka mus real tu
wujud. ^_^

wink wink <3 rabuuu. nisa
masih tak faham genki ;)

Nashays said...

nak bace..nak bace..

dedolu ske baca part cerpen kat remaja nie..
skg cam x lalu nak belek..
dah tak remaja gamaknyer

Umie said...

wahh..mungkin akak ada terbaca kot cerpen hanis nie sbb dulu2x akak rajin gak beli & kumpul majalah remaja nie...hehe

bestnye bile tengok hasil karya sendiri terpampang kat media kan...;-).. lepas nie buat la novel plak..nnt akak beli & pastu hanis sign otograf...hihi

Rtp Farra Arisha said...

wahhhhhhhhhhhh! berbakat besar ruppenyee kk manis nii. hehe :))

nur easy said...

oo camtu rupa kisah disebalik cerpennya.. dulu2 suka jg ikuti ruangan cerpen ni ;)

Amni said...

eh? serius? amni ada remaja masa tu.. sebab akak amni sangat suka kumpul remaja... giler banyak remaja die.. wahhh....

Eyrique Ettiqazz said...

nak komen tp ????????????????????.so,no comment..

man yusoef said...

wah...mmg glamer habis la kakak ni..haha...tak yah la nak cover2 nama tu...dah tau dah nama sebenar pe..haha

hepi anniversary kak. smoga murah rezeki selalu. dan smoga cepat dikurniakan zuriat. Amin

Ct Arina said...

kak hanissss rina xde cerpen.. tp rina ade tulis novel taw! hihi ^_^ 1st edition x pernah hantar kat mane2 pun. xde konfiden sbb tulis mase form 4 dolu2 tahun 2002. budok2 sangat. jadik writing pun rase nak hantuk kepale kat dinding je. hakhak =D skrg rina tgh edit2 bagi kedengaran present. aiceh! ;D

Kamalia said...

wah..xsangka hanis ade tulis cerpen mcm ni.seronok ek,bila hasil nukilan kita terpampang mcm ni kat mjlh glemer.(remaja glemerkan tuk remaja.:p)nnt kot jumpa,nak otograp tau.

Ct Arina said...

nak bace cerpen kak hanis! anta kat rina boleh? hihi =D

erk, malu nak publish sendiri punye. hihik >_<

wahida said...

oh, ada bakat rupanya...teringin nak tau nama pena u...

selalukan novelis ada nama pena gitu...

farah fauzi said...

macam pernah baca jer nih...hehe..ini tuan dia ekk...

Ct Arina said...

haha! dats y la pasal. boleh je kalau nk berbalas email kan. hakhak ;P

profile pic rina pic rina dgn epi. ala, konfem akak cam punye! ~_^

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam kenal dari Oyama...wah rajin baca cerpen ek...ayu jarang sangat belek cerpen tapy laju baca novel....:D

Eyrique Ettiqazz said...

kalau sorang budak dah besar panjang dah...11 thn dah umur bdk 2...apakan daya cerpen tu hanya boleh berkata aku cuma benda biasa yg x boleh besar2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails