Wednesday, June 1, 2011

And the journey begin... Double Tree, KL

Err... erm...sebenanrnya kan... kami dah selamat pun ke Abu Dhabi, UAE. Plan asal kami nak ke sana awal Mei iaitu masa cuti Golden Week kat jepun ni. Dah bagitahu abg saya nak pergi sekian2, plan sekian2. Namun setelah jishin hari tu, kami pulang ke Malaysia dan secara otometiknya terkensellah plan tu. Hingga satu hari di awal April...
"Dik... nak g Abu Dhabi bulan ni?" tanya abang saya yang driver tu...
"Mestilah nak!!!!" peluang keemasan haruslah tidak ditolak ye tak?
Lepas tu borak dengan K.Na (wife abg saya yang driver tu). "Dik, jumlah datang Abu Dhabi, abg driver fly ke KL 10 April, nanti boleh ikut dia fly balik ke Abu Dhabi." huwaaa mmg opportunity ni!
etihad
abang saya (i called him abedi yang mana bahasa ibunda abe=abang) adalah driver Etihad Airways nun di Abu Dhabi, Kapten Ahmad dot dot namanya...ceh ngadanya dot dot gitu haha...
800px-LocationUnitedArabEmirates.svg
Mungkin ABU DHABI kurang sikit GLAM dan tak HOT ok! Kalau lebih HOT kenalah sebut DUBAI. Maklumlah semua orang pun nak yang glam2 aje kan. Tapi patik tak kisah, patik ok je, eceh sempat pulak nak mencelah. Semua ni di bawah satu negara iaitu UAE atau dengan nama lain The Emirates sebab negeri-negeri ni diperintah oleh Raja yang berlainan. Tapi ibu negara bagi UAE adalah ABU DHABI. Eh kenapa kena tulis capital letters ni haha... over acting betul. Pemerintah di Abu Dhabi ni low profile je, beliau tak nak pun berlumba-lumba dengan Dubai untuk membina bangunan pencakar langit dan Dubai lebih terkenal sebagai bussiness center trade center gitulah. (entah patik kurang arif). Antara negeri-negeri lain dalam UAE adalah Ajman, Fujairah, Sharjah etc... erm nak tahu lebih lanjut tanya en wiki atau en google (haha padahal pemalas, ala u, i busy la). Warna merah itu adalah UAE. Kalau dari Abu Dhabi nak ke Dubai ambil masa 1 jam je dengan kereta.
1
"Abedi, adik pinjey topi meta"... koya nk jadi pilot Etihad Airways... takmo jadi stewardess sebab kena pakai skirt. I malu u...
2
Setelah mendapat tawaran keemasan itu, maka kami pun belilah tiket AA ke KL. Sesampainya di KL, maka Abedi tanya lagi, "Dik, nak duk hotel dengan abedi ke?" Wahh2 memang hati patik berbunga2 sebab patik tahu hotel staff Etihad ni mestilah bukan calang2... patik kan jakun orangnya... oleh itu haruslah saya superduper excited. Kami bermalam satu malam di Double Tree by Hilton Kuala Lumpur. Dekat je dengan KLCC dan juga Ampang Park. Abedi book satu bilik untuk kami, bilik biasa je bukan suite macam dia... takpe tak kisah pun, boleh stay kat hotel ni pun macam bulan jatuh ke riba uhuhu... inilah bilik yang "biasa" tu kan, tapi sangat luar biasa bagi kami. Tak pernah2 stay hotel yang bilik mandinya see through gitu kan auuww malu u, tapi ada tirai, tekan suis maka turunlah tirai tu, ok tak malu dah...hik2 gedik...
3
Keesokan harinya kami checkout dan lepak di bilik abedi, staff Etihad checkout lambat sikit sebab flight ke Abu Dhabi adalah waktu malam, syok jugak lepak bilik suite sambil menikmati panorama nan indah... lawanya KL...
4
LRT... dah lama tak naik LRT... anak buah saya panggil "RT" sebab tak reti nak sebut "L" kat depan tu.
5
Abedi cakap bangunan yang tinggi tu adalah Highland towers. Tiba-tiba teringat kejadian tanah runtuh yang berlaku pada 11 Disember 1993.
6
hujan lebat diikuti guruh dan kilat...tak lama lepas tu menghampiri bangunan kami, dah tak nampak apa kat luar tu, perut pun dah lapar...makan jom!
7
Aktiviti sementara tunggu makanan. Kacau my love yang sedang khusyuk berinternet. Pertama kali kami makan dalam bilik hotel tau! "very the jakun u".Sadis tak? Layan ajelah kejakukan kami ni ye. Staff tu masuk dengan troli lepas tu imaginasi penulis pun sampai, pling-pling jampi serapah macam citer cinderella "Salagadoo-la mechicka boo-la bibbidi bobbidi boo, Put 'em together and what have you got, Bibbidi bobbidi boo!"Sape tak pernah tengok kartun disney cindarella tu confirm tak tahu, boleh geng dengan cinta hati saya, dia tak tengok kartun tu hehe. Kenapa jampi? sebab tiba2 dia terbukak jadi meja yang bulat dan hidangkan makanan kami, wow rasa macam nak pengsan je huhu. Maaflah terlebih ekspresi. Hontouni arigatou abedi!
8
Abedi and his crews naik bas ke KLIA, and he booked a taxi for us. From this moment, we have to go our own way macam passenger lain dan jumpa abedi di baggage claim Abu Dhabi International airport. Bestla kat mesia mana2 pun ada free wifi, kat jepun ni susah sangat, kalau ada pun semua kena bayar. Nasib ada internet kat lab hehe... 

next post, pengalaman beberapa hari di Abu Dhabi...

42 comments:

yatie chomeyl said...

bestnyo hanis pah dubai doh dio derat

wida said...

wah syokknyaaaa...

honeymoon sokmo hanis ni:)
semua tu free ker..

fazilzura said...

wah besh nye dpt kl stay pree plak tu ..

oh kt jepun tenet kene byor ye???

man yusoef said...

dulu rasanya akak pon penah g abu dhabi gak kan...abang akak ajak jugak...ish mana aci!!...huhu

khairunnisa ♥ said...

salam, nice hotel..
aah, suka pi mana2 kalau
ada wifi ^_^ bestnya
kak hanis. haha =.="
jampi tu kelakar je..
I'm waiting fr d nx entri ;)

wahida said...

huwaaa!! jeles okeh!!

nak FM!!

アヌム ちゃん said...

aa tup2 je dh g dubai ni..hee..igtkan td berblog dari dubai..hee..btw bestnyeee jalan2~ni jepun pun tak habis pusing lagi..huhu

nur easy said...

bestnya ada abg driver..;) kita selalu je kagum bila driver2 ni buat announcement

Rtp Farra Arisha said...

wahhhh tak aci pegii sana tak ajak arisha hehe. mesti syoookkk habes2an kann :))

d_LA said...

wahhhh...bestnye k.hanis asek jln2 je..wuhuhu..dpt diskaun x tiket flight??royat ko abedi, nak book tiket tuk thn depan tp nk rege staf..haha..

PinKy MoMMa said...

eiiii asyikkkk jalan jerrrr!
jeles tau hukhukhuk..
hanis..cantiklar bilik tu..romantik je ;)

x sabar nak tgk, nak baca entry sterusnya..cepat cepat hehe ^_~

A.k.i.r.a ~ c.h.a.n said...

wah, beshnya kak hanis ngan hubby!!

:))

senyap2 je ek?
hehe

JIJI YU said...

haduu..rati riti doh dio gi..

kayrul-shah said...

bestnya....cantik bilik hotel tue..agak2 bila la nak merasa ye...tak sabar nak tunggu citer Abu dhabi plak

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

alahai comel nyaa foto akak yg seorg tu:)
nape tak ajak fifi sekali g abu dhabi? tak aci nihh.. how i wish to be there too!

Faaein Talip Roy said...

wah... bestnya dah p ke abu dhabi.. pergh.. ada abe yg jadi pilot.. lagi best.. huhuhuu..

bilalah nak p jalan2 ni.. hmm.. -__-

miszlullaby said...

waahaahhhhhhh~ kak hanis!!!!!! besttnyeeee hotel ituuuuuu! nak try jugak. Agak2 kalo org biase2 nak dok berape ek semalam? hihi..Cantik betul.

Saye salu naik Etihad. Sebab dekat sini, Etihad salu buat promotion harga tiket murah. Tapi saye tak penah keluar jalan-jalan luar dari area epot. Selalu terbaring jek dekat dalam surau tolong jaga anak-anak orang arab. kekeke...

Dubai cantik jugak, tapi panas gile. Hari tu gi jalan-jalan b4 balik Msia pun sebab ade parent kawan yang dapat kerja kat sana. Tapi yang tak tahannye, tahap kepanasan dekat situ la.Mau BBQ kulit jadinye. Kak Hanis jangan lupe makan kurma salut coklat tu ek, sedap sangat..berebut-rebut ngan member kalau makan kurma salut coklat tu. Ade kacang kat dalam. Slurrpp...slurrpp...

Nanti pos gamba banyak-banyak tau. =)

Shaofie said...

kak haniss!! rumah saye tu dkt je ngn highland towerr.. hehehe

Shaofie said...

kat higland tower tu dah xde org. cume byk penagih dadah kott.. tu port dorg. saye duduk keramat AU3. mase kejadian tu saye kecik lagi kot. skrg umur sye dah 22. tapi mase kejadian yang rumah tertimbus dekat dgn highland tower tu sye igt lagi. dier lebih kurang landslide gak r. itu mase puasa tahun 2000 kot... cm tu r..

Ct Arina said...

pehhhh menambahkan kedengkian ni! gile ahhh tak penah terfikir la patik dpt pegi tempat camtu kan. tahniah ler kat akak sbb dpt pegi kan. sobs T_T

well, makan kat bilik hotel rina pun penahhhh tp nasik bungkus la bukan org serve T_T

Hanis MY said...

@yatie chomeyl
alhamdulillah rejeki

Hanis MY said...

@wida
hotel bilik hanis tu guna rate staff, alhamdulillah rezeki abg ku yg baik hati belanja..

Hanis MY said...

@fazilzura
akak..ha ah kena byr... ssh la nk jumpa free wifi kecuali kalau stay hotel... kat kedai kopi etc kena byr even kat epot wuwuwu...

Hanis MY said...

@man yusoef
wah ingt lg eh.dulu g zaman solo molo skrg dgn cinta hehe...

Hanis MY said...

@khairunnisa ♥
nisa i likeee...take care dearie...

Hanis MY said...

@wahida
insyaAllah tp FM jepun la eh, tak beli fm pun kat abu dhabi hik2...

Hanis MY said...

@nur easy
itulah mcm tak percaya dgr suara abg sendiri tiba2 hubby hanis nk tukar profession hehe...

Hanis MY said...

@Rtp Farra Arisha
alhamdulillah we had fun tapi penat...

Hanis MY said...

@d_LA
ho lass dpt rege staff haha ok akan disampaikan pd abg patik...

Hanis MY said...

@PinKy MoMMa
pinky tgh wat sikit2 ni sebab jumaat ni hanis ada presentation wuwuwu takutnyaaa

Hanis MY said...

@A.k.i.r.a ~ c.h.a.n
alhamdulillah...ala qila pun dekat je kan lg best leh jln europe gitu

Hanis MY said...

@FIFIEY LYCHEE MARATION
Fiey...wish u were there too dear...

Hanis MY said...

@miszlullaby
ML g jalan bila? mmg situ agak panas esp kena dgn time yg panas tahao gaban tu, wahh bagusnya ML jd babysitter... akak ada beli choc kurma tu sedap kannnn yummy!

Hanis MY said...

@Shaofie
oo okies, thanks for da info Shaofie

Hanis MY said...

@Ct Arina
ala rina jgn cmtu segan plak akak nk story mory patik hanya insan yg kerdil huhu...

Ct Arina said...

wahhhh segannye bile dpelawa begitu. aiceh! okeh insyaallah kak.. ade rezki tertunai la impian rina nk g jepun pegang bunge sakura. dpt pulak kwn baru kat sane yg baik ati mcm kak anis. hihik^^

Shaofie said...

wangsa walk? boleh boleh. onegaishimasu!

Nieda said...

Wah syoknya hanis bercuti sakan. Akak baru plan nak g cuti hanis dah balik dr bercuti...

Akak tunggu gambar di Abu Dhabi okeh.

fatieymah an-nisa' al-kurauan said...

waaaa...sgt best...jeles nyer

anismelon said...

best btl jadi akak nie kan..name kite dah same..tp knp anis yg nie xdpt dpt pg jalan jalan cam hanis my nie...haish..

Kamalia said...

uwaa..jeles ai tau..dah pi sana sini die deh..ade abg driver lg..sungguh seronok ek,nnt nak suh ank jd driver gakla sama cam abg hanis..

amirah said...

bestnya hanis..nak ituttt..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails