Wednesday, June 22, 2011

さくらんぼ!

Sekarang musim buah ceri... atau nama jepunnya sakuranbo-さくらんぼ comel aje kan? Rasanya sakura yang ni tak sama dengan sakura yang berbunga cantik tu, untuk buah bunga dan pokoknya lain sikit, patik pun tak pernah tengok bunga sebelum dia bertukar jadi sakuranbo...

Pernah ada sekali je pengalaman sakuranbo gari, eh bukan kena gari dengan acik polis tapi gari di sini maknanya petik atau picking, nak baca cherry picking boleh klik SINI. (peringatan dont pick your nose while cherry picking haha apakah??)

Sakuranbo paling glamer dan dekat dengan Sendai ni adalah dari Yamagata, harganya pula pelbagai jenis, bergantung pada kesedapan dan saiz sakuranbo, kalau manis, besar dan tangkainya telah dicabut dari buah, maka makin mahallah harganya... dari amerika pun ada, harga sakuranbo amerika lagi murah daripada yamagata sakuranbo ni, kenapa eh? entahlah...

Dulu memang tak suka makan ceri yang letak pada kek, biskut, kuih etc, tak suka tau, i dont like, bila eating it fresh memang lain sangat sampai ketagih hehe... tapi kami beli yang murah2 je, yang versi reject haha... sedap je, cuma ada beberapa yang masam atau tawar and the rest ok je manis dan sedap, kalau beli yang mahal dan terpilih mesti makan sambil pejam mata agaknya, boleh bayang kesedapan sakuranbo tu...yum!
pergi beli sayur dan telur kat kedai makcik, nampak sakuranbo, yahuuuu... tapi ada 3 range harga dan yang paling mahal kat kedai tu 580 yen... saiz besar sedikit dan ada cherry je tangkai tu dah dicabut... kalau di supermarket cecah ribuan yen... erkk pengsan! (山形=Yamagata), kami ambil yang paling murah je 198 yen... hehe, itadakimasu...

p/s: perasan tak sakuranbo versi kartun tu? cute kan??? tak sabar nak pergi sakuranbo gari hujung minggu ni! Jom!

53 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sakuranbo kat sini dalam box kecik pow dah ¥1580...x der yang below ¥1000 lagik kat sini....or ai yang malas pusing supa carik ngeh ngeh :D

Eyrique Ettiqazz said...

awal siap homework arini....

hanis ni semua benda beli yg murah2 tp elok dan cantik brgnya...mmg pandai memilih n can i call u menteri kewangan?hahhahaha....

PinKy MoMMa said...

hanis sama lar kite..kalau ada cherry kt ats cake mmg tak makan sbb manis huhu..mungkin yg tu dia dh celup ngan gula kot..tu yg berkilat smacam tu..

rasa nak terbang ke jepun la hukhukhuk

zie_ira said...

wow~nmpk bua ceri y fresh ni sedapp laa,, kalau y kat kek tu da fresh da,, maniss sgt,, y ni nmpk mnyelerakan,,nyum2,,^^

waalllaa! said...

cam sedap je nampak buah ceri tu...tak pernah lagi makan yang fresh cam tu..hehehe

Hanis Azla said...

tak pernah makan cherry yg fresh mcm ni.. selalu makan yag kat atas kek tu aje.. hu..hu.. bak sikit boleh?? he..he..

Asmara said...

aha! betul tu Yamagata punya paling mahal dan glamer hingga mencecah 7000 yen sepeket. Ada kawan keje kilang pembungkusan kat sini, dia kata yg mahal ni mmg dijaga dengan baik, tiap gugus tu dia akan balut elok2(sebab branding kan). kalau rosak dia tak akan jual,tp akan dibuang(rugi2). biasa diorang buat sebagai omiyage. time musim mmg tak pernah miss membelinya, batrisya suka tp mahal kan. huhu..

Nur Liyana said...

orang kata ceri lmbg cinta...hahhhaa

yer yer je kata orang kata...tak la..yana yg cakap..haahaha

Amni said...

ceri kat sana besar2 akak.. kat sarawak ni ceri dia kecik je.. ciput.. eheksss....

JIJI YU said...

woh cupu ko ni

wa khairul onggon said...

Lawa buah ceri tu.. Rasa nak mkn2 je hehehe.. Sakuranbo Gari ke org jepun panggil buah ni.. Yg saya tau bunga sakura ngan bedak sakura je hehe..

My Little Diary said...

lamanya tak jalan2 disini

ceri??? sedap...
cermai pun sedap...hehe

kokser kokdam said...

buah ni sedap!

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

yummy buah ceri.. nk sikit???! hehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sodapnya...ni farah minta sikit ni...<-- padalah ibu dia yg minta...kikikiki..

Ct Arina said...

wowww die makan fresh ceri laa. rina x bape nak suke kot ceri. ehe^^ kak, 198 yen dalam RM?

wida said...

freshnya buah ceri tu..
kartun cherry tu mmg comel..he

yatie chomeyl said...

nazhan kelas sakuranbo kat nursery dio. thn lepas kelas momo

*komen takdop kaite sgt dgn entry kui3x*

kayrul-shah said...

sedapnya dapat makan yang fresh...dulu pun kayrul tak suka ceri yg kat kek tue bila rasa yang fresh punya terus jatuh cintan

fazilzura said...

oh yeker, kt depan umh zr..abah mmg ado tanam pokok ceri.. now mmg lebat buah nye

Nieda said...

Hanis , Akak dah meleleh tgk buah ceri ituew sop,sop.

アヌム ちゃん said...

takpenah try lg..kne beli cepat2 nih.hihi

mappiau said...

ehem ehem errr besday akhak dah nak dekat nih nanti pos buah さくらんぼ yek akekekeke :P. bukan setangkai okeh sedozen boleh? wakakakka

nurfatiha blacky said...

sedap molep napok buah ceri tuh :)

Kakzakie said...

Kalau dapat terus petik dari farm mesti best kan...

kyo_9 said...

hmm..
nape ek kebanyakan barang import lagi murah dari barang Jpon..
cam daging pon katanye murah lagi daging import dari daging kokunai..

tp mahal2 pon orang Jpon beli gak.. nationalist btol diorang nih.. ;)

fika79 said...

Akk suka nashi gari...dulu,kwn akk sedara dia ada ldg nashi,everytime musim akk myibuk2 tlg..dah la sedap dan manis gila...natsukashii sgt..

Amie said...

tak pernah makan yang fresh.... tengok warnanya pun dah tau keenakannya, pandang jelah yea... heheheh

dwaty said...

dapat makan ceri pun time beli kek yang diletak buah ceri kat atasnya...
itadakimasu tu apa maksudnya?? saya tahu wakarimasta jer...

Syaima' said...

teringat lagu sakuranbo-ai otsuka. hehe

*∽ IZAN ∽* said...

hontou ni kawaiiii!!!

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, terliur tgk sakuranbo tuu.. HUHU


MySuaraBlog: Universiti Penanti Bakal Ditubuhkan

Ida,Japan said...

pestaim k'ida mkn fresh cherry ni..mmg sedap..lebih2 lg beli yg mahal dan bsr2 sikit..lazatnyer kn.

sabar bangpek said...

kak hanis...sini mahal gilerr...kalo box kecik ade la beberapa biji da 680yen...kene tgu diskaun laa br leh makan puas2..hehee

Papa Mifz said...

x pernah lagi mkn buah ceri fresh2...biasa kat kek tu pernah la...

Imran@Copenhagen said...

kat Copenhagen sekarang mungkin tgh musim cherry, dan segala berry dan juga strawberry. skarang mahal lagi, next month murah la tu

nashays said...

aku pon skg tgh sakai makan cherry maklumlaa murah n extra manis..geram aje tgk rupa die..pdhal klu yg buat hiasan kek tu, org makan semua ceri pon x terasa hati tp yg fresh ni best..

Juwita Jamaludin said...

Hanis... Murahnya sakuranbo sana sini mahal
mana ada 198 yen.. Sedapnya nak gi sakuranbo gari kat yamafata sini paling dkt kat yamanashi mahal 2000 yen perhead

z a z a said...

knp kat UK punye cherry punye kotak x secute sakuranbo's kota dekat nihon? tak leh jadi nih

Kamalia said...

Mahal sungguh..sib baik budak2 nimcm biase2 je..sungguh xtau yg plg mahal rupenye dr yamagata. Ni rsnye naksuh org yonezawa blnja nih..haha. P/s: cherry picking katne ye? Nak ikut jugak..(xsedar dah nk meletup perut tu:p)

Adzriel @ Liza AB said...

teringin juga nak merasa. yg atas kek tu ada pengawet.. tak sedap. pos ke sini laa.

Norhafiza said...

salam kenal hana..agaknya inilah hana yg hany sll sebut2 tu eh..dr blog green space tu hehe...ni datang dr blog enBen..

kakNo pun tak suka makan ceri yg atas kek tu..maniiiiis..tp yg ni nampak mcm best je..cam buang anggur pun ade hihi,,.

mzhany said...

hana,
cantik chery katun yang tengah ciom tuh...huhuhu cute owh.

PinKy MoMMa said...

promote hanis lagi di sini ;)

http://www.pinkymomma.com/2011/06/masa-utk-promote-blog-kawan2sape-sudi.html

Atashi In Hiroshima said...

hehehe...suke sgt ceri. start makan pun bila dah dtg jepun ni. sini still murah la dlm 300-400yen. sgt berbeza dgn ceri yg kat atas kek tu. yes, kartun tu sgt comel. (^-^)

Madam Robert said...

cherry - my latest fav!

nur easy said...

ooo sedap2.. paling murah sebungkus kecil kat sini 298.. tp dah suka, beli jg la ;)

♥ p a a n i ♥ said...

nak~~!!!!! :D

Nuru リヤナ said...

comelnya nama sakuranbo! x)

macam teringin pulak lepas baca. hehe ^^,

amirah said...

nis, akak rasa kalau letak atas kek yang fresh2 ni mesti best..ermm

d_LA said...

comey betul !! nk order sekilo kak..haha

BlueberrY CheesE said...

akak, nak!!merah die menggamittt orang nak makan!sedappppp

khairunnisa ♥ said...

comel ceri yang ada atas bungkusan tu
^_^ kak hanis..sama la =_= nisa tak
pandai makan ceri yg ada dalam kek.
macam kek buah kan ada mix fruit mcm
kismis =_= tak tau nape tak minta
kek buah.. kalau ceri, prefer mkn
camtu je.. ^_^ then, makan makan
lupa lak mak nak guna ceri tu buat
kek :) hehe.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails