Minggu lepas kami ada BBQ sempena ada pelajar baru dari Pakistan, bertambah lagi pelajar muslim dalam lab saya, tapi sayangnya kumbang jua... huhu tak ada teman jugak la sob sob... nanti saya cerita perihal bbq di entri yang lain k... kali ni nak cerita pasal entahlah, erm, mungkin paling sesuai adalah rakan makmal bereksperimentasi dengan makanan hehe...
Saya dah masak siap2 kat rumah, buat "sani rogeng" aja dong (ingat lagi bahasa terbalik tu?) hehe lepas tu buat kek. Yang budak lain tengah pung pang kat
eh kabocha lah! teringat kat kabocha-anpan, i miss uuu huhu, lepas tu F-san pun cakap "Hani-chan, kabocha ryuori shitai?" (nak buat masakan labu?)
"Hait... kabocha-anpan desuka"(nak... roti inti labu? tak agak2 punya masakan macamlah ada BM kat lab haha)
sambil gelak..."Are wa muzukashii ne, kabocha sarada desu!"(Yang tu susah la, buat salad labu!)
F-san dan kabocha!
bukan nak tolong pun duk jadi model eh silap, jadi pak pacak je kat situ haha (owh tidakkk kenapa muka saya bulat? huhu nak diet lah!)... mula2 potong dadu kabocha tu dan letak dalam bowl, tutup dengan plastik wrap... kemudian masukkan dalam oven set masa pada 7 minit dan terus tekan butang start...
Ting! dah siap... keluarkan dan lenyek2 kan kabocha tu... eh kenapa kabocha ni banyak warna hijau dari warna isinya yang light orange tu, huhu...
letak sedikit garam, mayonis dan honey... sedap jugak bila makan, lepas tu F-san bentukkan bulat2 dan leperkan macam kat atas tu dan goreng dengan butter.. macam begedil pun hado ha hik2... konfiden aje dia masak, lawak je tengok...
Chinamini... (by the way, macam comel aje sebut chinamini kan?) ribuan terima kasih buat Pinkymomma yang vogue de vass kerana masukkan saya dalam list segmen En Ben, semalam kan En Ben buat segmen promote tu, tapi saya nak join namun duk sibuk ke hulu ke hilir dengan tugasan lab ni tak terjoinlah, alih2 tengok ada dalam list pinky terus mode "oh mak tokojut" haha kan dah over acting...
pinky yang famous amos with her gorgeous banner, hehe...
Chinamini... (by the way, macam comel aje sebut chinamini kan?) ribuan terima kasih buat Pinkymomma yang vogue de vass kerana masukkan saya dalam list segmen En Ben, semalam kan En Ben buat segmen promote tu, tapi saya nak join namun duk sibuk ke hulu ke hilir dengan tugasan lab ni tak terjoinlah, alih2 tengok ada dalam list pinky terus mode "oh mak tokojut" haha kan dah over acting...
pinky yang famous amos with her gorgeous banner, hehe...
p/s: Walau apapun, saya tetap rindukan kabocha-anpan, eceh...
39 comments:
dulu ai kat mesia x layan sgt kabocha nie just bila kat nihon rasa amaii sangat tue terus jatuh haty sama kabocha cini....sedap kan...makan x puas...goreng nga tepung tue sodappp gitew :D
best je cakap jepun.... nak sangat pandai cakap jepun,.... huhuhu.....
akak, amni dok pikir, apa lah bahasa terbalik tu.. rupanya, nasi goreng... yeahhh....
baca jugak kat pinky momma nyer list tu.. hehehe.. tgk2 nama akak yang paling special..=)
p/s : kampung amni dekat je... mirul jauh jugak aa.... 2 jam dari kuching.. heheh
hanis,nak tau x td sblm u publish this entri,i baru je bc ttg entri ade apa pada nama.....tau2 je yg i bc tros je nak ltk link tu dlm entri ni..hahhaha..
sani rogeng=nasi goreng basi aka respi x menjadi..hahahahahha
biarlah jadi bunga sekuntum ,so dpt la menceriakan kumbang2....u kan lawak n vogue(baca:vogieeee)diva,kepochi and the vass...semua nak,ha hambekkkk award satu lori ni..hahahahaha..
pp tembam=perut berisi?(not buncettt okeh).hahahahahaha.cepat2 okeh,i doakan supaya mat or minah jepun celup junior lahir sblm u n husband habis blaja.....anak jepun mali...
kak hanis..Nani tu nama sayala..xmasal2 nama saya masuk lam kamus jepun..hehe
wah nampak sedap!!..klo ada labu leh cuba gak ni..kita try cuba apa salahnye kan hihi
assalam hanis,
iyolah...ada rpa begedil...agaknya kita boleh cuba buat begedil labu pulak ye...
sani rogeng.. adeh tgeliat jg kita nk pindahkn ke kedudukn asalnya
erkkkksss x perlu la letak di sini hanis ^_^
memang ku suka blog kamu ;)
jadi mmg nak promote di sinun hehe..
eh mana ada bulat? kamu selim jer..meh nak kasi lemak skit kekeke..
arigatouuuu (eh betul ke hehehe)
taheng desune..
kak..nnti akak balikmesia,kite buat sesame yer :')
wah2 resepi yg tak patut akak cuba <-- takut nanti tak jadi..kikikiki...
labu ye tu..pndai gak kwn hanis tu yer.dah rupe bergedil pulak wida tgk.
Haha..sani rogeng.cumel la hanis nih.kite sm ngan ayu,dull xsuke labu,smpai sini suke terus.nape ek?sbb labu sini lain ke?
kabocha~~sedap nye,, ^_^,, ni bergedil versi labu la eak,,hehe
sani rogeng=nasi goreng !!huhuhu
xtau nk lunch ape ari ni,,=="
duhai hanis! akk paling hantu ngan kabocha korokke. kalau boleh hari2 nak gi beli kat supa tu. (nak buat sndiri malas dan x sesedap org yg teror buat). eh semalam aii masak lemak kabocha, ayam goreng n sambal ikan bilis. hehe..:D
sedap nyer..dari gambar nmpk menarik...nk try jugak..hehehhe
sis senang hati yer kat sana..makan sedap2..then muka jadi bulat??hahaaha
aik? jadik cemane bole jadik ijau tu kak?
waa..best nye
kaum adam yg sibok masak
ensem labu tu..
=D
ingatkan wasabi tadi.. rupanya kabocha korroke..!! cantekk nyer kaler dia... jadi kaler hijau pulak!
dah mcm duk jepun je bile masuk blog akak ni hehe...sedapnye slurpp,mcm bergedil je
macam nak buat cekmek je tuh..hehehe
takpe la bulattt...saya nak bulat jugak..boleh bagi tak?? heehhe
hi anis...nmpk sdp la labu tu..syoknya tgk hdup di ngara org..smoga bjaya kat sana k...entry sy td tu mmg sebut binatang..sebab geram sgt...anis buka link kt nama Maisara tu nnti anis akan faham knp sy mrh dan rasa nk nangis je...till now rasa moody je...T.T
chinamini.. itu labu kenapa ek tukar warna hijau lepas masuk microvave ? hairan
sedap ke tak ni hanis?nmpk cam sedap jer...hehe..sesungguhnya tiada makanan yg tidak sedap pd akak...hehe
Dah lama tak beli kabocha
Biase buatsayur labu msk lemak je huhu
Tp lately mls laksbb kulit die keras sgt hihi
Pelik seriyes pelik die tukar js hijau ekk
Hee
mcm best pulak begedel labu tu..dgn warnanya yg sebegitu nmpk lagi sedap pulak..
hanis..kamu di sini ;)
http://www.pinkymomma.com/2011/06/aku-teringin-nak-hack-blog.html
kreatifnya mamat jepun nie...
olaaa. labuuu. chinamini. cute bunyi. haha. boleh blaja bahasa jepun nieh :)
kuat weyh dok cito pasal makane..ehhe
kabocha-anpan nak buat dalam lab? hihihii~adoi..kak hanis ni comel lahh..haha ^_^
salam kenal jugak Hanis. ~sambil lambai2 dr mare-shia~ ;)
wah hanis sangat profesional je F san tu masak.. bagusnya.. ihik2.. takpe tuan puteri kena tunjuk2 arah2 je..
simple je tp mcm sedap.. bleh la try.. hihi ^^
Oh kabocha tu labu ghopenye! Haha! Bunyi pun dah sedap, apatah lagi bila tengok kan? Sodap eh kabocha!!!
Cara nak buat pun sonang yo :)
Best je bahasa Jepun ni kann.. tapi macam berbelit je lidah..
hehe...kuih kaler hijau..rare ni k.hanis
best2!!muka akak pon da macam awek jepun..hihiih. comelll!
kabocha XD best nya dia pandai
masak.. nisa tak expert lagi T_T
Post a Comment