Thursday, June 23, 2011

Nani ryouri?...

Dulu kan patik ada buat entri bertajuk ada apa dengan nama2 ni... ingat lagi? Kalau lupa nani tu apa boleh la klik situ ok... Ryouri=masakan (cara sebut ryoori, "u" macam petunjuk untuk panjangkan 1 harkat bacaan ryo, satu harkat tu :P) kalau masakan malaysia, jadiklah Malaysia no ryouri. (tapi depa sebut mare-shia (マレーシア ) sebab tak ada suku kata "L". Sonang ajo kan... tapi kali ni nak cerita ryouri apa ntah... patik pun tak tahu, sebab resipi suka suki yang disediakan oleh rakan satu lab...

Minggu lepas kami ada BBQ sempena ada pelajar baru dari Pakistan, bertambah lagi pelajar muslim dalam lab saya, tapi sayangnya kumbang jua... huhu tak ada teman jugak la sob sob... nanti saya cerita perihal bbq di entri yang lain k... kali ni nak cerita pasal entahlah, erm, mungkin paling sesuai adalah rakan makmal bereksperimentasi dengan makanan hehe...

Saya dah masak siap2 kat rumah, buat "sani rogeng" aja dong (ingat lagi bahasa terbalik tu?) hehe lepas tu buat kek. Yang budak lain tengah pung pang kat dapur pantry, i makles la nk join sebab i kan satu-satunya tuan puteri, nanti cedera pulak haha, eh apesal gedik ni! dush! Bukan apa pun, saya tak nak sibuk2 sama menyemak sebab dah penuh manusia kat pantry tu (alasan malas ke?tskkk), tak lama lepas tu dengar mereka dah kecoh2 turun ke taman kecil di belakang bangunan, maka saya pun melangkah ke pantry untuk jenguk, tak jenguk langsung nanti depa cakap apa pulak kan? Wahh ada my besty F-san tengah buat salad...

IMG_3821 
eh kabocha lah! teringat kat kabocha-anpan, i miss uuu huhu, lepas tu F-san pun cakap "Hani-chan, kabocha ryuori shitai?" (nak buat masakan labu?)
"Hait... kabocha-anpan desuka"(nak... roti inti labu? tak agak2 punya masakan macamlah ada BM kat lab haha)
sambil gelak..."Are wa muzukashii ne, kabocha sarada desu!"(Yang tu susah la, buat salad labu!)
IMG_3820
F-san dan kabocha!
IMG_3830
bukan nak tolong pun duk jadi model eh silap, jadi pak pacak je kat situ haha (owh tidakkk kenapa muka saya bulat? huhu nak diet lah!)... mula2 potong dadu kabocha tu dan letak dalam bowl, tutup dengan plastik wrap... kemudian masukkan dalam oven set masa pada 7 minit dan terus tekan butang start...
IMG_3833
Ting! dah siap... keluarkan dan lenyek2 kan kabocha tu... eh kenapa kabocha ni banyak warna hijau dari warna isinya yang light orange tu, huhu...
IMG_3835
letak sedikit garam, mayonis dan honey... sedap jugak bila makan, lepas tu F-san bentukkan bulat2 dan leperkan macam kat atas tu dan goreng dengan butter.. macam begedil pun hado ha hik2... konfiden aje dia masak, lawak je tengok...

Chinamini... (by the way, macam comel aje sebut chinamini kan?) ribuan terima kasih buat Pinkymomma yang vogue de vass kerana masukkan saya dalam list segmen En Ben, semalam kan En Ben buat segmen promote tu, tapi saya nak join namun duk sibuk ke hulu ke hilir dengan tugasan lab ni tak terjoinlah, alih2 tengok ada dalam list pinky terus mode "oh mak tokojut" haha kan dah over acting...
pinky yang famous amos with her gorgeous banner, hehe...

p/s: Walau apapun, saya tetap rindukan kabocha-anpan, eceh...

39 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dulu ai kat mesia x layan sgt kabocha nie just bila kat nihon rasa amaii sangat tue terus jatuh haty sama kabocha cini....sedap kan...makan x puas...goreng nga tepung tue sodappp gitew :D

Amni said...

best je cakap jepun.... nak sangat pandai cakap jepun,.... huhuhu.....

akak, amni dok pikir, apa lah bahasa terbalik tu.. rupanya, nasi goreng... yeahhh....

baca jugak kat pinky momma nyer list tu.. hehehe.. tgk2 nama akak yang paling special..=)

p/s : kampung amni dekat je... mirul jauh jugak aa.... 2 jam dari kuching.. heheh

Eyrique Ettiqazz said...

hanis,nak tau x td sblm u publish this entri,i baru je bc ttg entri ade apa pada nama.....tau2 je yg i bc tros je nak ltk link tu dlm entri ni..hahhaha..

sani rogeng=nasi goreng basi aka respi x menjadi..hahahahahha

biarlah jadi bunga sekuntum ,so dpt la menceriakan kumbang2....u kan lawak n vogue(baca:vogieeee)diva,kepochi and the vass...semua nak,ha hambekkkk award satu lori ni..hahahahaha..

pp tembam=perut berisi?(not buncettt okeh).hahahahahaha.cepat2 okeh,i doakan supaya mat or minah jepun celup junior lahir sblm u n husband habis blaja.....anak jepun mali...

waalllaa! said...

kak hanis..Nani tu nama sayala..xmasal2 nama saya masuk lam kamus jepun..hehe

Norhafiza said...

wah nampak sedap!!..klo ada labu leh cuba gak ni..kita try cuba apa salahnye kan hihi

Amie said...

assalam hanis,
iyolah...ada rpa begedil...agaknya kita boleh cuba buat begedil labu pulak ye...

nur easy said...

sani rogeng.. adeh tgeliat jg kita nk pindahkn ke kedudukn asalnya

PinKy MoMMa said...

erkkkksss x perlu la letak di sini hanis ^_^

memang ku suka blog kamu ;)
jadi mmg nak promote di sinun hehe..

eh mana ada bulat? kamu selim jer..meh nak kasi lemak skit kekeke..

arigatouuuu (eh betul ke hehehe)

Anisa Hang Tuah said...

taheng desune..

kak..nnti akak balikmesia,kite buat sesame yer :')

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

wah2 resepi yg tak patut akak cuba <-- takut nanti tak jadi..kikikiki...

wida said...

labu ye tu..pndai gak kwn hanis tu yer.dah rupe bergedil pulak wida tgk.

Kamalia said...

Haha..sani rogeng.cumel la hanis nih.kite sm ngan ayu,dull xsuke labu,smpai sini suke terus.nape ek?sbb labu sini lain ke?

zie_ira said...

kabocha~~sedap nye,, ^_^,, ni bergedil versi labu la eak,,hehe

sani rogeng=nasi goreng !!huhuhu

xtau nk lunch ape ari ni,,=="

Asmara said...

duhai hanis! akk paling hantu ngan kabocha korokke. kalau boleh hari2 nak gi beli kat supa tu. (nak buat sndiri malas dan x sesedap org yg teror buat). eh semalam aii masak lemak kabocha, ayam goreng n sambal ikan bilis. hehe..:D

Nur Liyana said...

sedap nyer..dari gambar nmpk menarik...nk try jugak..hehehhe

sis senang hati yer kat sana..makan sedap2..then muka jadi bulat??hahaaha

Ct Arina said...

aik? jadik cemane bole jadik ijau tu kak?

Titisan Hujan said...

waa..best nye
kaum adam yg sibok masak

kokser kokdam said...

ensem labu tu..

=D

*∽ IZAN ∽* said...

ingatkan wasabi tadi.. rupanya kabocha korroke..!! cantekk nyer kaler dia... jadi kaler hijau pulak!

Afikah Aziz said...

dah mcm duk jepun je bile masuk blog akak ni hehe...sedapnye slurpp,mcm bergedil je

Ayuraza said...

macam nak buat cekmek je tuh..hehehe

takpe la bulattt...saya nak bulat jugak..boleh bagi tak?? heehhe

Munna said...

hi anis...nmpk sdp la labu tu..syoknya tgk hdup di ngara org..smoga bjaya kat sana k...entry sy td tu mmg sebut binatang..sebab geram sgt...anis buka link kt nama Maisara tu nnti anis akan faham knp sy mrh dan rasa nk nangis je...till now rasa moody je...T.T

Cik Pah said...

chinamini.. itu labu kenapa ek tukar warna hijau lepas masuk microvave ? hairan

amirah said...

sedap ke tak ni hanis?nmpk cam sedap jer...hehe..sesungguhnya tiada makanan yg tidak sedap pd akak...hehe

アヌム ちゃん said...

Dah lama tak beli kabocha
Biase buatsayur labu msk lemak je huhu
Tp lately mls laksbb kulit die keras sgt hihi
Pelik seriyes pelik die tukar js hijau ekk
Hee

Hanis Azla said...

mcm best pulak begedel labu tu..dgn warnanya yg sebegitu nmpk lagi sedap pulak..

PinKy MoMMa said...

hanis..kamu di sini ;)

http://www.pinkymomma.com/2011/06/aku-teringin-nak-hack-blog.html

kayrul-shah said...

kreatifnya mamat jepun nie...

nurfatiha blacky said...

olaaa. labuuu. chinamini. cute bunyi. haha. boleh blaja bahasa jepun nieh :)

JIJI YU said...

kuat weyh dok cito pasal makane..ehhe

atien said...

kabocha-anpan nak buat dalam lab? hihihii~adoi..kak hanis ni comel lahh..haha ^_^

Fazlinil Irma said...

salam kenal jugak Hanis. ~sambil lambai2 dr mare-shia~ ;)

Juwita Jamaludin said...

wah hanis sangat profesional je F san tu masak.. bagusnya.. ihik2.. takpe tuan puteri kena tunjuk2 arah2 je..

Cik TeN10 said...

simple je tp mcm sedap.. bleh la try.. hihi ^^

Ciao Annin said...

Oh kabocha tu labu ghopenye! Haha! Bunyi pun dah sedap, apatah lagi bila tengok kan? Sodap eh kabocha!!!

Cara nak buat pun sonang yo :)

Farah Shamsudin said...

Best je bahasa Jepun ni kann.. tapi macam berbelit je lidah..

d_LA said...

hehe...kuih kaler hijau..rare ni k.hanis

BlueberrY CheesE said...

best2!!muka akak pon da macam awek jepun..hihiih. comelll!

khairunnisa ♥ said...

kabocha XD best nya dia pandai
masak.. nisa tak expert lagi T_T

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails