Wednesday, June 29, 2011

さくらんぼ がり - The journey...

さくらんぼ= sakuranbo (ceri/cherry) がり= gari (petik/pick)
mari memetik ceri bersama patik :)
1a
Kami menerima ajakan daripada Iryd dan hubbynya, Pitt. Ini adalah program pelajar Turkey dan kami tumpang sekaki payung, orang jepun pun ada join juga tapi tak ramai... mereka ni banyak kenalan international tak macam saya dan cinta, ibarat katak bawah tempurung, haha pengsan!

Mula-mula kami ingtkan program suka suki rupanya siap ada jadual dan sesiapa yang nak turut serta perlu bagi nama terlebih dahulu dan berkumpul jam 8 am di Aoba-dori (dori=jalan/road/street). Biasalah kalau pergi program macam ni mesti kena tunggu2 orang kan, entahla sape yang datang lambat tu, nak dekat pukul 9 baru kami gerak dari Aoba-dori sob sob...

Walaupun trip tak sampai satu hari pun tapi macam banyak benda pulak nak cerita, jadi patik buat di entri berlainan ok?.. boleh la letak banyak gambar sikit. Ye ye aje kamu ni hehe...
1b
kereta depan tu leader, dia yang tahu tempat tu kat mana...
2
bila hujan je mesti sejuk... suhu hari tu boleh tahan juga ye, 20 degrees...
3
ami melalui jalan biasa dan bukannya highway sebab nanti kena bayar tol hehe... hari tu kabus tebal gak... maaflah gambar kurang elok sebab ada titisan ame (hujan) kat cermin kereta...
4
suka jalan2 macam ni sambil menikmati pemandangan... huhu bila la nak sampai ni... eh eh ada raksasa gorgom la dan juga kereta yang ada corak cengkerang macam turtle, masa kecik2 sy panggil "keto kugho" (kereta kura2, arwah atuk ada kereta ni, dia yg panggil kereta kura2 hehe)...wahh slimnya bangunan tu, takleh bayang keluasan dalam bangunan tu... macam tak boleh bernafas je (tolong2 saya sesak nafas, eceh over acting sudah mari...)
6
suka! padi yang baru disemai (yelah tu, saya bantai aje hik2)... pemandangan kiri kanan jalan penuh dengan tanaman...
7
kat tengah2 antara bendang tu tak pasti pula pokok apa mungkin kah ringo (apple) atau nashi (pear) ataupun bukan kedua-duanya...
8
ni pun patik tak tau tanaman apa...
9
alhamdulillah dah sampai ke destinasi pertama kami iaitu Cherry Land (チェリ=Cherry, ランド= Land)

p/s: will update more soon...

30 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

gari dalam ujan ker uols??
comey keto kugho tue...now dah panas khenn...tak tahan laa

amirah said...

wah...cepat2 update lagi..tak sbr nak bc pasal petik memetik ni..hehe

PinKy MoMMa said...

bestnya leh tgk pokok epal & pear ;)

tak sabar nak tgk gbr cherry land..
sejuknya kt sana nis...tganu panas!

JIJI YU said...

kuat weh ngepeng cherry

yatie chomeyl said...

cherry rando, bestnyo.

fazilzura said...

cantik nye view nye..


wahhh g cherry land .. syok2

Munna said...

seronok tgk..macam sejuk btul je...msti gigil2 ni

noraim said...

tlg petik ceri utk sy sekali kak :)

zie_ira said...

wah2,,ni x sabar tggu next entry,,nk tgok org petik ceri,,wuu~

アヌム ちゃん said...

aa bestnyaaa..teringin nk pegi semua gari2 ni..tapi hubby tak m,inat pulak..isk2..aa amerika cherry dgn sakuranbo mana lagi sedap..ada tgk aritu jual dekat supaa..tapi xtau mana lg sedap..postpone dlu beli..tp nak sgt rasa..huhu

mappiau said...

baru ku tahu kat sane pun ade padi hihihi.

uishhh 20darjahcelcius?? umangaii sejuk bebenor dah tuh huhuhu

Hanis Azla said...

indahnya pemandangan.. dgn cuaca sejuk tu, tentu damai aje rasa kan hanis.. bestnya boleh petik2 ceri.. kat sini boleh petik2 cili aje.. he..he..

wida said...

syoknya..updated cepatt!

tgk sawah padi teringat kg halaman:)

Nieda said...

HAnis, kalau time jln2 ni akak suka sgt. Hendak pula ada pemandangan cantik sepjg perjalanan.

dwaty said...

tu yang suka masuk blog ni... semua gambar... manyak cantek... semoga aku juga diberi peluang berkunjung...

Asmara said...

Hanis, act. kan kat2 situ ada kedai japanese yang jual masakan melayu tau! tp non halal la, owner dia pernah duk msia. bdk2 mesia dolu2 penah makan situ tp yg boleh makan bihun dia je. hehe..

Papa Mifz said...

pergi cherry land...ni sure petik berbakul bakul nih nanti...hehe

efa said...

waah bestnya memetik ceri byk ka memetik tu ehehe syoknya

Sunah Sakura said...

nak gi sanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!

*∽ IZAN ∽* said...

berkonvoi rupanyaa.. seronok la berkouryuu ramai2 cam nihh.... nanti update gambar petik ceri plakk.. ececcecehhh!!

whitecappuccino said...

Hanis!! lama tak singgah! miss you lah!! jalan2 amat menyeronokkan terutama tempat yg kita tak penah sampai.

anie,Nagoya said...

byk mkn tak?mkn bape kilo?hahaha...solan tak de insuran.pndg gmba2 ni rasa sejuk sikit

Ct Arina said...

alahaiiiii potong r akak niiii tgh syok2 bace skali besambung pulekkkkkkk -__-"

p/s: camne sejuknye ea? ade mcm genting x? ke cameron? auwww rina suke sejukkkk >_<

waalllaa! said...

hehhe..nipis gile bangunan tu..
cantik permandangan kat sana..

Hanamiko Sakura said...

hahaha... bestnya.... entry kali ni kak hanis bawa jalan2 pergi sakuranbo land...hehehe

Eyrique Ettiqazz said...

hanis, bila I tgk suhu kat situ 20 darjah celcius,wah bertuahnya...Msia panas sgt sekarang ni,one more td I pose,uhhhhhhhhhhhhhhh x lapar tp dahaga sangat dgn cuaca mcm ni...

Rtp Farra Arisha said...

mesti seronok kann. knp tak ajak arisha. huhu :'D

siti kektus said...

seronoknya kat tempat orang kak,

cepat2 upload gambar, hehehe ;)

emieysandra said...

wah..bestnyer!!

Afikah Aziz said...

wah petik ceri best2...ata malaysia etek kak hanis hehe..oloh gamba mulo2tu xpehe gapo satu maksud dio hehe..padi tu pulok supo duk malaysia jah.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails