Thursday, June 30, 2011

さくらんぼ がり - Mengenali Turkey...

Sambungan entri sakuranbo gari, memandangkan ini adalah aktiviti tumpang sekaki, program pertama adalah melihat pameran tentang negara Turki di Cherryland, Yamagata. Kalau malaysia jadi Mare-shia (マレーシア), Turkey pula orang jepun panggil Toruko (トルコ). Kalau sebut Turkey je benda pertama yang akan muncul (ting!) di fikiran saya adalah ISTANBUL dan juga PAMUKKALE. Semoga ada rezeki untuk ke sana satu hari nanti. Sebelum tu ambil feel dulu kat sini (eceh...).
10
bangunannya berbentuk seakan masjid, disambut oleh ali baba dan 40 penyamun hehe, siap jelir lidah lagi... kat dalam tu ada pameran dan juga penjualan barang2 cenderamata... tapi kami tak beli pun sebab rasa macam mahal je huhu...
13
penuh dengan tiles ni, cantik! selain carpet dan juga baju tarian gelek auww malu2...
12
some of other views dan juga perhiasan yang sangatlah mahal... tengok harga terus rasa nak pengsan!
16
ada fountain... macam diperbuat dari marble aje kan... saya bergambar one of our besties in sendai Iryd dan family with cute Ai-chan!
14
meja pun dialas dengan tiles...
15
sebelah kiri tu sedikit pendedahan tentang bahasa turkey dan sebelah kanan ada dijual kopi serta teh istimewa dengan harga 300 yen, tapi kami tak sempat nak lepak2 sebab limit dengan masa program tersebut...
17
walaupun hujan tetap tak menghalang untuk menikmati outing kami :)
18
seterusnya kami ke gerai turkey, kalau sebut makanan pasti boleh bayang makanan apa kan? Dua gambar di atas tu makanan jepun hehe, hari tu tengok kat tv ikan bakar tu sangat terkenal dan sedap tapi tak sempat rasalah pula, yang sebelah tu huhuhu jangan terkejut sebab kami pun dah terkejut oh pocot, selamba aje jual ular kering tapi tak pasti la pula spesis ular tu, ambil gambar pun zoom dari jauh, patik tak gemar la slimy2 ni "goli-den"... pakcik kebab dan pakcik aiskrim...
19
saya dan iryd menikmati aiskrim turkey. yum yum! Dibuat dari susu kambing, sedap rupanya... dah la tak cair meleleh-leleh pun... sudah menjadi kebiasaan kalau beli aiskrim turkey, penjual tu akan main2 dengan pembeli, dia suruh pegang kon aiskrim tu, kemudian masa nak letak askrim nampak macam dah lekat tapi tak ada pun haha... lepas tu dia ambil kon tersebut dan letakkan aiskrim bila nak bagi aiskrim dia buat2 ala2 jatuh siap berpusing lagi, saya punyalah terkejut ingatkan jatuh, tak pasal2 melayang 300 yen, bila ditanya pada kawan yang lain memang begitu caranya. Yang kami kena ni yang biasa2 je kalau tak lagi advance... sebab ramai sangat orang beratur nak  beli...
20
roti kebab yang sangat besar dan lembut...
21
masih teringat hirisan daging kebab yang lembut dan sedap, banyak pulak tu... sangat berbaloi dengan harga 550 yen tu.
22
ini adalah antara menu kebab, maaflah gambar kebab tak sempat nak snap haha... dah selamat masuk perut, cinta hati saya sampai hari ni masih teringat akan kebab tu siap cakap nak pergi lagi hujung minggu ni semata-mata nak makan kebab ahaha... "ye ke ni love?"

p/s: Lepas ni aktiviti di sakuranbo museum dan akhir sekali barulah sakuranbo gari... :)

32 comments:

PinKy MoMMa said...

eh comel la patung tu hehe ;)
nape tak amik gambar ngan patung comel tu nis..

dah lama tak tgk iryd berblogging..hanis tlg smpaikan salam pada dia ya.. ;)

kebab sgt menyelerakan..yummeh!
sini tak de kebab best hukhukhuk

Nurul Jannah said...

bestnye kak :D

My Little Diary said...

seronok nya berada di tmpt org
macam2 kita tahu...

Hanis Azla said...

cantik tiles2 tu.. alamak.. terus rasa nak makan kebab lepas baca entry hanis ni.. he..he..

Anum said...

wow bestnya

zie_ira said...

sedap2 nye mknn tu kecuali y ular kering tu,,erkk,,=="..tp kebab tu nmpk sgt mnyelerakan,,aiskrim tu pon,,,nyum3,,^^

Isteri Encek Bard said...

kebab nampak sgt sedap

khairimn said...

wee.. org yamagata x pernah smpai lagi. nk kene pegi gak la. ahaha..
*sempai dulu penah citer tp beriyer pulak, ni ada gmbr bagai confirm nak pegi la. hehe..

Nieda said...

Ular pun ada jual. Mcm org Siam juga, makanan eskotik pilihan mereka.

Hanis , mesti suka dpt makn angin selalukan.

mappiau said...

nanti kan dik bile ko dah balik mesia sok musti blog ko ni akan jadi baaanyak memori kan kan, sebab time kat jepun banyak dah tempat ko pegi, huhuhu best best.

belogkiter said...

seronok... terasa macam nak pergi ke sana lah nanti bnercuti

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

mantap...apa yg mantap?kebab la...
hehehehe...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hanissssssssssssssssss
kebab itew amat mengoda iman ai...uwaaa terlioq dah...:D

Sunah Sakura said...

saya nampak pinggannnnnnnnnn cantikkkkkkkkkkkk....hahahah~

Kakzakie said...

Nampak daging kebab yg besar gedabak itu mengimbau nostalgia macam di Madinah Hanis...

kyo_9 said...

waa..
ada di negara Jpon tapi leh rasai pengalaman ttg negara lain..

一石二鳥
Killing two birds with one stone ;)

cik norai said...

alaaa dulu tk sempat pegii

Afikah Aziz said...

300 yen tu bpo kak hanis klu duk mesia ni...

farah fauzi said...

dah lama tak makan kebab..ingat lagi tak kebab kat UTM hanis...klu ader event kan mesti ader yang jual kebab...hoho

Hanamiko Sakura said...

entri kak hanis kali ni pasal makanan lah, hehehe rasa lapar lah... lepas ni tunggu entri sakuranbo museum dan sakuranbo gari.... x sabarnya..hehe

Shaofie said...

OMG, terliurnyaaaaa... hehehe.. lapar pulak!

Eyrique Ettiqazz said...

pling2(mcm u selalu buat)ala2 keluar asap or lampu mentol keluar ats kepala,bila ingat turkey tros ingat belon panas...my uncle kate mahal tau nak naik tu around rm700 for a person.one more nak tgk muzium aya sofia(masjid jadi muzium)..nak tgk turkey belah timur n turkey belah barat..pamukkale tu first time tau pasal tu...dah msk dlm senarai..nak melawat ladang zaitun buah2an mediteranean...turkey mmg I nak g sangat2 after makkah n madinah...after that,NZ,Australia n Bosnia...mesti pelik knp Bosnia?..hahaha

waalllaa! said...

saya suka kebab and makanan2 arab..sedapnyer..

Eyrique Ettiqazz said...

lupa nak gtau psl siok sangat3 cite pasal turkey sampai lupa yg kebab is my taste.I layan masakan arab n western jer....hahahhaha...lain2 oh tidak....

Hanis MY said...

@Afikah Aziz
Fika, 300 yen tu lebih kure RM10 gitu la...

Hanis MY said...

@Eyrique Ettiqazz
Wow now i know ur taste! jum g turkey! eh why bosnia eh... tabik la kat u

Hanis MY said...

@waalllaa!
hari tu balik mesia sempt merasa nasib arab ya ampunnn sedap banget..teringat-ingat

Eyrique Ettiqazz said...

@Hanis MY

tabik springgggggggggggggg cpt kat I..pastu buat kawad kaki.hakhak(gelak jahat sbb ragging senior blogger even i'm only a junior)...harusla Bosnia sbb nak tau sejarah islam n perang mereka...g pon tmpt dia pon cantik..yg penting I sukakan cbrn yg mana org lain x mau n x penah pk nak g....amacam lengkap x jwpn...

Mohd Shahir Shamsudin said...

perghh..kebab dorang memang sedap.

jom g turki!

nur easy said...

kebab oh kebab... sedap!

Mama Gee said...

salam ziarah...pertama kali masuk sini...

uhh sedapnyaa kebab!

Ct Arina said...

wohhhh bestnye! eh, cane nk taw kebab tu halal? ade tande halal ea? hihi =D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails