Sunday, July 3, 2011

さくらんぼ がり - Brooch dan FM...

Di Cherryland ni bukannya ada ladang ceri luas terbentang tapi lebih kepada penjualan dan juga pameran. Kalau nak ber-sakuranbo gari perlu pergi ladang khas yang sangat banyak sampai tak tahu nak pilih mana satu, harga pun berbeza-beza mengikut kesedapan sakuranbo. Lepas dah kenyang (imbas kembali di ENTRI MAKAN dan juga ENTRI PERJALANAN) kami perasan di sebelah food court ada satu bangunan ni, sakuranbo apa ntah hehe... maka kami berjalan ke bangunan sebelah pula. Alang2 sampai kena la cover semua tempat kan? Jom!
23
inilah dia bangunan tu, hujan masih belum reda, tapi taklah lebat sangat...
24
wow! siap ada sakuranbo versi besi kat siling hehe...
25
Cherry World... tentang sejarah sakuranbo, tapi tak faham sangat, Pitt ajak masuk ala2 tunnel tu... rupanya ada pameran bunga-bungaan serta kraftangan yang diperbuat daripada plastisin, tiba2 teringat mainan Play Doh waktu kecik2 dulu... seronok! boleh buat burger la, roti la dan macam2 lagi...
26
boleh buat brooch dan fridge magnet (FM) sakuranbo dengan bayaran 500 yen. Ada cikgu yang akan beri tunjuk ajar, mula2 buat sakuranbo dulu, lain cikgu lain caranya, macam cikgu saya ni dia bagi kecik aje plastisin sakuranbo tu hehe... kena buat 4 semuanya dua di brooch dan dua di FM. Kemudian lekatkan pada batangnya... yang tu dah disediakan siap2, para peserta letak sakuranbo dan happa (daun/leaf) sahaja...
27
dah siap sakuranbo, buat happa pula, plastisin hijau dijadikan bentuk bujur dan ditekan dengan jari telunjuk... kemudian tekapkan pada replika daun tu untuk dapatkan corak garisan seakan daun... comel tak daun patik? (perasan! sila pengsan....)
29
Iryd dan Mrs A pun turut serta (kawan Iryd dari Turkmenistan, eh teringat cerita Ahmad Albab!), cara cikgu dia ajar berbeza, sakuranbo tu lagi besar dan ada corak sikit...
31
proses tampal daun, lepas tu cikgu tu spray dengan apa entah nak bagi berkilat... dah siap homewrok tu apa lagi berposing di sisi replika bunga sakura yang dibuat dari plastisin juga, dan babysit Ai-chan chumil jap...
32
siaplah brooch dan FM patik, tak boleh sentuh selama dua hari tapi bila balik rumah daun tu cedera sikit hukhuk... ouch sakit (imaginasi tak hengat!), takpelah kenangan tu hehe...

p/s: Akhir sekali, aktiviti sakuranbo gari :), maaflah lambat betul patik update...isogashii ne...

24 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jelezz leh hand made FM tue....uwaaa hentak kaki

wida said...

Handmade FM ker..bestnya.

Eyrique Ettiqazz said...

terserlah sifat keibuan hanis mase dukung baby iryd n pitt..

puterinuraqiliah said...

waaaah! cooool~
nice place to go. kan best kalau ada kat malaysia=.= (x reti bersyukur.huhu)

senyumSOYA said...

jelesnya...huhu..tapi cantik gambar tu.. jom main hujan!! hik3~

Nur-nba said...

Salam.. Pertama kali singgah blog ni.. Seronok juga bila kita belajar buat kraftangan..

waalllaa! said...

waaah..comelnyer ceri tu..bestnyer duk kat jepun..ade je benda2 cute,,ni yang rasa nak pergi nie..huhu

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

wah2 cayalah bila tngk hasil kerja tangan tu kan...

Lya Colours said...

kreatif. kalau saya yg buat mesti hancurrr

アヌム ちゃん said...

wah bestnyaaa buat sendiri..comeyl..huhu..aa taksabar nk tgk gmbr sakuranbo gari tu..huhuuu

nur easy said...

comelnyaaaa

nashays said...

comelnya sakuranbo gari dier...

Amie said...

Assalam Hana,
bestnya dapat beraktiviti seperti itu....tangan yang keras pun serta merta boleh menghasilkan kraftangan...

anie,Nagoya said...

ada wat lebih?seronok by hand made.comel lak tu

Farah Shamsudin said...

cantik handmade tuu.. nak...

nurfatiha blacky said...

eh comel plop pah siapp tgk. kilat siap. aduii. comel2 :)

Afikah Aziz said...

cun gmbr...hok last lg cun..ajar ika etek boleh hehe

farah fauzi said...

lepas nih leh la hanis buat bisnes FM..hehe...leh la farah beli...

Anisa Hang Tuah said...

cantiklah akak..!kan best kalau ade kat sini

:D

MAPPIAU said...

waaaa soooka la yang FM tuh. Musti seronok kan buat2 FM tuh. err eerr ade buat lebih untuk akak tak? *muketakmalumemangcenggini* hahahaha :P

d_LA said...

tgk FM tu pun dh rs camnk gigit je..hehe..

Aida said...

FM ke tu ?? haishhh .. awat cute sangat ?? nak jugakkk lah mcm ni .. hehehe

anismelon said...

cantik sis..adiah kat anis satu..weee..:p

amirah said...

ala chumilnya FM tu..wa wa wa kretip la anis..cantik aper

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails