Tuesday, August 23, 2011

Italia: Venezia, Piazza San Marco..

Setelah menjamu mata melihat pemandangan dari water bus, kami pun sampai di Piazza San Marco. Walaupun cahaya matahari nampak panas terik tapi dingin spring masih terasa... saya pakai cardigan lepas tu top up dengan jaket pulak hehe....sejukkkk... Ni cerita lama hujung April yang lalu, sekarang mungkin masih summer di sana macam di Sendai ni... tapi hari ni hujan kat sini sejuk sikit... teringat kembali suasana di Venezia tatkala menulis entri ni...

IMG_1694
bergambar dengan salah satu jambatan... banyak lagi gambar jambatan menyusul...harap tak jemu...

IMG_1693-tile
Gondola di mana-mana. Ia bukan pengangkutan utama tapi bayaran dikenakan untuk "sightseeing" selama 20-30 minit. Nak dia nyanyi2 dan juga naik lebih lama bayaran tambahan akan dikenakan. (mungkin sebab ramai pengunjung waktu ni, maka harga pun up up and away huhu). Kalau naik ramai murah la sikit, boleh kongsi (lu langsi lu... eh tertulis tag line filem kongsi pulak... lawak ok cerita tu... tang speaking kelantan siam tu yang best haha).

IMG_1715
Trademark Piazza San Marco, tak pastilah pula apa nama menara ni... ampunn... (ML, Kak As, Fara dan Yatiey C, ni apa? korang kan lagi expert dari patik ni, patik jakun baru jejak Venezia wuwuwu.)

IMG_1744-tile
Piazza San Marco ni ada satu dataran besar... dikelilingi deretan butik, muzium, kedai makan etc... angin bertiup, padahal sepoi2 aje tapi biasalah i ni over acting asyik pegang topi je risau diterbangkan dek angin... kami tak masuk pun muzium, sebab ada bayaran dikenakan. Sekadar jalan-jalan lihat pemandangan, lihat telatah orang ramai, lihat bangunan lama, senibina dahulu kala...

IMG_1770
suka sangat tengok gondola lalu-lalang bawah jambatan ni... ramai aje pasangan yang beromantika dan bermesraan tatkala menaiki gondola... maklumlah kata orang ini romantic city, tapi saya dan cinta biasa2 je tak ada nak beromantika pun, rasa happy dan bersyukur sebab diberi peluang ni... jalan bersama berpegangan tangan... owhhh hanya saya je yang duk romantik sorang2 haha... whisper at his ear "love, i love u..." he just smiled and i assumed "yes, i love you too"...

IMG_1768
Saya nampak seorang pakcik ni pegang kamera canggih, dengan tak malu approach minta tolong ambil gambar... thank you so much mr stranger... kena tengok orang jugak, risau kang dibawa lari kamera tu, tawakkal ajelah huhu... kadang percaya naluri sendiri, dalam hati berkata, ok kut orang ni... 

IMG_1761
berlatarbelakangkan gondola dan bangunan lama Venice... caption tak menahan haha... pling2 nak lesapkan diri nyorok dalam bilik... malu2.... agak2 kami naik tak gondola? 

Setakat ni je dulu, nanti patik sambung lagi ya... harap tak jemu untuk baca perkongsian travelogue saya dan cinta hati...

26 comments:

farah fauzi said...

pose yang pegang topi tuh palings exy ...huhuhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

OMG topi lawa oke
ala2 model muslimah berposing gitew
ai loikeeeeeeeee

Anum said...

bestnya
satu hari anum akan sampai ke sana

Anisa Hang Tuah said...

romantiknya akak dgn abg..

bertuahnya akak dapattravel kat byk tempat

:)

Lya Colours said...

best tgk gondola lalu celah2 bangunan tuh. menarik!

アヌムちゃん said...

teringin nak naik gondola tuu..aa k.hanis naik kott..kau x naik rugi pulak..btw comelnyeeee topi tu..riben siap.heeeee

PinKy MoMMa said...

hanis..naik gondola tipu kat genting je kami tau hukhukhuk..bestnyer nampak real camtu :)

comel topi hehe

amirah said...

ermmm...mestila naik kan??

*∽ IZAN ∽* said...

syokkkknyerrrr.. ada geng nak gi jenjalann.. sampai ke Italy..!!
bila la nak sampai sana nihhh uhuhuh

amilinhussin said...

kat tempat saya ada gak, tapi kami panggil sampan je...hehehe..

Anonymous said...

sy x ok sy jemu sbb terlalu lama sgt baru nak hapdet...cite bln 3 tp hapdet bln 8..dah basi wooo wuwuwuwu..

Bro ahmad said...

bestnya tempat paling romantik kt situ ..bandar terapung..air masin kan?

man yusoef said...

saya tak jemu okeh...tapi saya jeles!! grr

yatie chomeyl said...

ore pun x ingat doh namo gapo bgunan tu, lamo doh ore gi 3-4thn klepas..x ingat mano doh hehe

Ct Arina said...

aduiiii jelesnye T_T
bestnye jln2 tmpt camni. rina mampu g a-famosa je kot. bangunan sejarah gak kan. hahah -_-"

oh, kak hanis sgt comel! topi itu, dress itu, semuenyeeee! ;D

JIJI YU said...

ambo sekali tgk..ado meh2 mesir pon ado

H.J said...

best melancong woo..nak kena simpan duit macam ni....aha

nuwairani ismail said...

ingatkan hanis tengah jalan2 kat sana...owh..kalau tak, dah bleh beraya di atas gondola..heheh

putput said...

ur hat is very cute^^
gondola! sy selalu berangan nak naik gondola uh! hahaha

d_LA said...

alaaaa...nok etek naik gondola tuh..nok koya2 etek..wuwuwu

Asmara said...

patik pun tak tau apa nama menara tu. hehe..xpe tak penting. yg penting dah enjoy kat sana. hihi..
*murano tu byk kat dlm kedai2, mesti perasan kalo masuk, cuma hanis tak teringin nak beli je la tu. ada kt venice je kot, atau italy je rasanya. ;)

Juwita Jamaludin said...

main hari tgk makin suka lak negara ni nak jalan.. hanis pakai bag bitu goog idea leh la tiru guna dua2 tali.. hahahaha

♥ p a a n i ♥ said...

lame tak singgah blog akak. bestnyee pegi vacation!!!!!!

wida said...

bestnya..kayuh2 sampan, hehe

Afikah Aziz said...

ika jeles lg ni lagu mano ni kak haha..mesti naik gondola tu kak dok? :P

MiYOKO SuKi said...

topi tu sgt comel...sukaa.....

Italia.....nk pegi jugakkk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails