Wednesday, August 24, 2011

Italia: Rialto, Gondola, ciao ciao...

Meneruskan perjalanan mencari Rialto. Keliru dengan peta. Sesekali terjumpa pelancong lain yang turut sesat. Dilihatnya saya membawa peta, lalu dipinjam sekejap. Malangnya destinasi kami berbeza. Kalau tak pasti boleh tumpang sekaki. Lantas diucap ciao ciao persis Italian. Masuk kandang kambing.... (err, kambing la pulak), maka saya pun ber"ciao ciao" jugalah sambil membalas lambaian...

IMG_1822-tile
tak terkira lorong-lorong kecil dan jambatan yang kami lintasi... tiap kali lalu pasti saya nak bergambar sehingga kami sedar, eh lebih kurang aje pemandangannya... nasib baik terjumpa makcik yang petah berbahasa inggeris. Kelihatan seperti salah seorang penduduk di situ, ketika kami menyapanya, dia sedang mengunci pintu rumah.

IMG_1830-tile
Makcik tu cakap kalau nak ke Rialto jalan depan lagi, "but if you want to see the view of Rialto, you can just go this way" sambil menunjukkan ke suatu lorong... maka sampai lah kami ke tempat seperti gambar di atas... ada jeti kayu... bertapa la kat situ sekejap sambil berehat... dan menikmati pemandangan, bot, gondola yang lalu lalang...

IMG_1837
Rialto Bridge, Venice...

IMG_1894
Kami meneruskan perjalanan ke Rialto, jumpa pulak pakcik, ke abang eh? hehe... berkira-kira nak naik ke tak... tengok duit dalam poket, pandang sesama sendiri... dah alang2 sampai ni naik ajelah... entah bila ada peluang sampai lagi kat sini... kami sempat menanti sekiranya ada yang sudi naik bersama bolehlah sama2 bayar... namun hampa tak ada yang nak naik... maka teruskan ajelah.... masa tu saya nak turun tangga naik gondola... pakcik tu nak sambut tangan, tiba2 rasa nak buat dialog gedik "eh, apa ni nak pegang2 tangan i, miang..." haha pengsan! memang bagi mereka perkara biasala kan takat nak sambut2 tangan ni... saya buat2 pegang handbag lalalala...

IMG_1897
Minta tolong pakcik tu ambilkan gambar... sejurus lepas tu terus dia cakap "now, my money" amboi tak nyempat2 haha... rilek la pakcik... kami pun terus bagi, memang nak bagi pun tadi tapi dia nak tolong ambilkan gambar kami dulu...

IMG_1898
pakaian seragam berbelang dengan topi riben, lagi comel dari topi i wuwuwu... pinjam topi pakcik la, boleh tak? (sekadar soalan dalam hati je...)

IMG_1914
Menuju ke Rialto, tak sangka pula pakcik tu bawa kami menyusuri Rialto, sebab kami kurang faham dengan englishnya yang punya pelat italiano, ingatkan dekat2 situ, pusing canal yang sempit2 tu je... terima kasih ye pakcik...

IMG_1918-tile 
Patiklah orang paling tak duduk diam dalam gondola haha...asyik bangun aje, sampai pakcik tu cakap "Seniora, madam, be careful". Orang lain siap beromantika, peluk2, lentok2, ki**  dalam gondola tu (auww malu2), saya pula duk lihat panorama sekeliling... nak simpan ketat2 dalam medula oblongata ni, akhirnya dapat yakinkan cinta hati untuk bangun dari kerusi gondola, sebab gondola tu berayun2, dia jadi gayat nak bergerak... (sila imaginasi naik gondola macam naik sampan, saya pun tak pernah naik sampan hehe, sebab tu jakun semacam aje, nak2 naik di lautan pulak).

IMG_1987-tile
melalui jambatan-jambatan kecil dan juga canal yang sempit, kadang rasa seolah-olah, eeeii.. macam nyaris2 je nak terlanggar dengan dinding bangunan tu... adakalanya kena bagi laluan pada gondola lain dulu sebab tak muat. Waktu bertembung gondola lain, pelancong2 lain sangat sporting, mereka melambai dan ber-ciao ciao, apa lagi saya pun turut membuat perkara yang sama, comel aje. Ada juga satu canal tu baunya menusuk kalbu, tapi takdelah sampai nak pengsan hehe...cuma hampir menutup hidung dan berpandangan dengan cinta hati untuk pastikan bukan hidung saya je yang bau...

IMG_1980
Masa ni ayat tak menahan keluar dari mulut pakcik ni, dia cakap kat sebelah dia tu rumah gigo** terkenal masa zaman dulu, lupa nama apa, ampunn. Part tak menahannya adalah lepas dia cakap tu, terus dia sambung ayat "just, like me..." tangan dilepaskan sebelah dari pengayuh tu sambil buat gaya "tiru macam saya". Haha tergelak saya dan cinta hati, lawak pulak pakcik ni...

IMG_2025-tile
Pinjam topi pakcik sat untuk bergambar... lagi dua gambar tu, atas jambatan Rialto, dan gambar terakhir, deretan kedai di Rialto... serius satu kedai pun saya tak masuk haha... sekadar singggah gerai tepi jalan je huhu... memang sightseeing semata2 sambil mengenal tempat orang...

p/s: petang nanti ada meeting, ganbatte to me huhu...

40 comments:

Anisa Hang Tuah said...

akakkk..bestnyeee..

kat mane2 mesti bergambar.

akak.

rindu tak nak makan ketupat?

kat sane ade ketupat?

hiks

Anum said...

sukanya italia
bestnya

man yusoef said...

wah wah wah..kemain lagi sakan..huhu..eh naik gondola tu mcm naik sampan eh?? jap nak feeling time kecik2 selalu naik sampan..haha..syok meh

Lya Colours said...

wah serius sangat best !!!!
eh pakcik tuh tak menyaba plak mintak duit. macam la orang nak lari tak nak bayar. x kan nak lari terjun dlm sungai kan. apa daa

amirah said...

walaupun sight seeing je pun dah memang best giler tau dpt pergi sana hanis..

whitecappuccino said...

Uwaaa!! jeles2! apapun..romantik sokmo ya..

Kakzakie said...

Bestlah Hanis. Siap pinjam topi lagi nak posing. Kakak suka scenary dia cantik-cantik...

tieha ismail said...

whoaaaa seronoknya....jeles3

wida said...

syok baca n3 bercuti hanis ni..
blog lain semua cite pasal raya..hehehe

yatie chomeyl said...

Venice kan kota kelahiran asal playboy Giacomo Casanova. ado statue dio kat situ, x la hensem mano pon ore tengok hehehe

ore gi dulu x naik gondola sbb gi dgn member2 x berbaloi nk byr 70 euro utk naik gondola. last2 dpt naik gondola mace venice di disneysea tokyo dgn hubby & SN ehehehe

farah fauzi said...

tengok gondola nih teringat citer kak jolie dengan abg depp tu..lupa lak tajuk dia...hihi

hanis...pagi raya masak apa...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai pow nak bercanda atas gondola itew jugak....tertiba kuar mood romantik biler tgk pics ni...uwaaaa berbuih mak jelez noks.....auwwwwwwwwwwww

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wah!beruntung hanis dpt naik gondola kat Ilati..pheewitt!nape tak buat aksi romantika? ;0).
cantik giler pamandangan dlm gmbr2 tuh..thanks hanis for sharing ur journey kat sana...teruja saya dibuatnya =0).

DaZzlingLilLy said...

sukanya tgk pic u naik gondola...i ni bleh verangan jer nak gi sana

アヌムちゃん said...

kan betul sy teka..mesti naiknye..bestnyeee k.haniss..nangiss tengok entri ni..sob2...

MiYOKO SuKi said...

waaaa...sgt sgt best....

hanimun kt sini best takkk.....

Asmara said...

lalu jugak canal yg busuk tu. hihi.. mmg tmpt org beromantika d'amour. hehe..

amilinhussin said...

dalam terowong tuh memang serius cantik gambar. ada efek2 pantul air lagi


p/s: akak boleh la try senaman zuiikin' girl 2.hehehe. mesti comel

fazilzura said...

sempit2 ye jaln ke sanun.. celah2 bangunan je kan , tp cantik...pandai diorg jaga kebersihan ..

Hanis Azla said...

wah.. best2nya naik gondola.. teringat naik gondola kat genting.. ada patung baju belang juga berdiri kat depan tu.. he..he.. ganbate utk hani utk meeting tu nnt..

zie_ira said...

akak cygggg~hehe

wow,rmai nye org kat atas rialto bridge tu,,

tgok akak naik sampan n didayung oleh pakcik tu ,teringat scene dlm cerite boy over flower tu,,huhu,~

syiokk nye jln2 ,,:D

Papa Mifz said...

pernah sekali naik gondola yg kat Genting Highland tu jer...huhu

Kamalia said...

Uwaa,.bestnye..jeles thp gaban ni..sob.sob..p/s:ade 1family lg kat siniln diorg ajk kami beraya kat sendai..agak2 ramai xorg kat masjid sendai tu tuk semayang raya?

Bro ahmad said...

bestnya huhuu kt itali hmm kalau Bro mampu pergi pulau ketam je..macam kt itali pulak..feel jee kerkerker

Syaima' said...

sukaaa tgk la k.hanis n hubby! true happiness from the face!

Ct Arina said...

hamboi hamboiiiiii kemaen lagi die.. sakan begambar! next time g ngan rina pulak okeh! ;D (bajet dpt bonus setengah taun)

Bigdaddyz said...

alahai terkulat2 biji mata ni melihat...heehee

miZz_nizZ said...

best gile g itali!nk g jugakla.tringat filem italian job..berlakon kt sni la kn=)

♥ p a a n i ♥ said...

kak hanis dgn husband seiras lah!! comel sgt.

Juwita Jamaludin said...

seronok tgk... ikitai..:)

Chekgu Azrine said...

best giler... jeles.. jeles..

adnil linda said...

pn hanis .... seronoknye....g jln2...

waalllaa! said...

bestnyer dpt naik gondola..
macam lam citer ratatouille n the tourist je kan.,.hehe

Ucu Faridah said...

seronoknye.....

SueShilla said...

nk ikuttt

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sgt sironok ok....

Afikah Aziz said...

comel nyo pemandange,kak pun comel,byk gambo nk wat muko comel jah deh hehe..muko kak ade iras2 la ng abe,sekali tgk supo adik beradik :P

putput said...

the best n so romantic!

d_LA said...

ramanyo ore atah rialto bridge tu..pakat nok naik gondola ko sumo?beh2..nok hanimun situ gokla kalu buleh..hehe

khairunnisa ♥ said...

ingin naik gondola and suka pemandangan kawasan kediaman kat sana :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails