Thursday, August 4, 2011

Japan Meteorological Agency...

Berbelit lidah tang nak sebut Meteorological tu, rasa glam macam artis aje bila menyebutnya, eheh apa ke juadah bersahur/berbuka nak artis bagai hehe... tak nak sebut penuh, nama manjanya JMA. Boleh klik LINK INI untuk ke web tersebut.

 contoh gambaran jika ada jishin, tempat berserta warna yang menunjukan skala jishin...
pusat jishin dan senarai tempat lain yang turut terkena beserta nilai magnitud...

Saya tak pernah ambil tahu pasal JMA ni, tapi sejak jishin 110311 yang lalu, kan banyak aftershock yang berlaku. Bila saya dan cinta kembali semula ke Sendai aftershock dah berkurang namun tiap minggu pasti rasa gegaran. Sebelum ni di Sendai gegaran akan berlaku sekali atau dua kali dalam sebulan. Kalau sebut aje gegaran janganlah bayangkan macam dalam movie pulak ye ala2 bangunan nak runtuh tu.

Adakalanya gegaran tu tanpa sedar dan hanya beberapa saat. Contohnya saya sedang buat kerja tiba2 tengok air dalam mug macam ada pergerakan (sila banyangkan seolah2 ada "resaksa" yang berjalan di luar bangunan, disebab hentakan kaki dia kuat sangat maka air tu bergetar... boleh bayangkan tak? ala2 jurassic park gitu kan hehe) haaa macam tu la yang saya biasa rasa. Tak pun bila di bilik eksperimen tiba2 dengar radas bergerak, dalam hati ooh jishin lah tu. Biasanya yang berlaku magnitud kecil-kecilan aje...

Tapi.... sudah tentu ada jishin yang bermagnitud tinggi dari biasa, contohnya 6 ke atas... hujung minggu yang lalu, selepas bersahur, solat subuh, lebih kurang 3.15 am kami pun tidur sebab dah mengantuk sangat... sedang lena tidur tiba2 katil ni bergerak... oohh jishin... jadi sambung tidur (errr, sebab ingatkan sekejap aje), tapi tak berhenti pulak, kami bangun dalam keadaan separa mengantuk, eh kenapa tak berhenti lagi ni, nak dekat 1 minit dah agaknya, baru aje nak turun dari katil, tiba2 berhenti... terus sambung tidur tak ingat dunia hehe... adehh teruk betul? masa berlaku tu lebih kurang pukul 4am. Tinggi jugak magnitud pada hari tersebut, mungkin 6 plus, maklum lah berlaku waktu tidur, sangat mengantuk untuk bangun on pc semata-mata nak check magnitud. Huhu..

Cinta hati saya cakap, lupa pulak dia baca atau tengok kat tv, yang negara Jepun adalah sebuah negara paling bersedia untuk menghadapi jishin dan juga tsunami... tapi kalau tsunami yang tersangat kuat tu tak dapat nak dikawal jugak kan. Walau apapun saya tak putus berdoa agar dilindungi dari perkara yang tak diingini bukan sahaja di sini walau di mana pun saya berada. Sesunguhnya Allah yang maha berkuasa lagi maha mengetahui... wallahualam...

p/s: masa tulis entri ni dah 2. 10 am, saya dan cinta nak sahur... jum mamam...

54 comments:

nuwairani ismail said...

huhuh....dah tak lama nk subuh ni...cepat2 mamam! kang tak sempat pulak. heheh..

kalo kt kt cni tibe2 katil bergegar tu, org tak fikir gempa bumi ke ape dah...ni mesti katil berhantu. hahah

sue-sama said...

Semoga akak dan hubby kuat menuntut ilmu di Jepun..Allah melindungi hamba-hambaNya yang ikhlas menuntut ilmu keranaNya :)

Selamat bersahur akak..hehe

haniey said...

insyallah akak xdk apa2..selamat bersahur ye akak..mkn apa tu?hihi..cpat kan waktu bersahur kt sana..

LuN@_aiDi said...

Doa semoga kak nis n hubby sentiasa selamat disana.. risau juge byk jishin disana yea. moga semuanyer selamat(:

sabar@kagawa japan said...

wahhh kak hanis lom tido lg?? bagus info kak hanis ni...kite mmg pencinta JMA sejak dtg jepon hihi ari2 bukak 3x sehari..saje nk cek kot2 ade info psl taifu ke ape ke..hihi...syok kan.nk plan jalan2 pon sonang....

kyo_9 said...

huhu.. penulis blog sejati nih..
kak, take care ye..
saya di kansai alhamdulillah, jishin memang kurang giler..
kalo akak dah muak ngan jishin, jemput la melancong di kansai (Kyoto ngan Osaka) ye :)

Selamat berpuasa..

Asmara said...

ye la kan hanis, minggu lepas 2 kali lepas subuh katil bergegar, mmg kuat. dah cuak jugak, tp Alhamdulillah xde apa. makan taun jugak kot aftershock nih.

Juwita Jamaludin said...

salam hanis.. tula waktu tu pun akak baru gak nak tidur.. tetiba rasa gegar tu.. terus terbangun balik.. huhuhuhuhu.. lately ni kerap jugakan

Anisa Hang Tuah said...

akak.kawan nis yg duduk narita shi kata org jepun mcm dah biase je dgn gegaran yg kadang2 dtg beberapa minit sekali.
mereka anggap tu lumrah..

Lya Colours said...

insyaAllah doa banyak2 agar sentiasa selamat

eelobor said...

huhu....macam2 info pasal gempa bumi, tsunami dan yg sewaktu dgnnya ada kat sinih. hihihi... selamat berpuasa buat awak & suami...

H.J said...

sini pom baru lepas make jah pom..hak3

PinKy MoMMa said...

moga hanis dan kita semua sentiasa bawah lindunganNYa..

psssttt..memang cuba membayangkan raksaksa yg besar lagi ganah sedang menghentakkan kaki di luar bangunan..ampun..patik terimaginasi tinggi..ikut hanis hehehe ;p

ijayuji said...

Salam Hanis! waaaaaaa... tenkiuuu! kita mmg tak tahu pasal benda2 gini even belajar geografi pun asyik tidooo jerr hihihi.... Apa pun doanyer semoga di lindungi olehNYA insyaAllah tak kiralah kat mana pun kan? bila org yg dah biasa menghadapi jishin mmg boleh agak lah kan kalau kita pestaim agaknyer kelam kabut dibuatnyer hihihi...

shaliza khairi said...

tiba2 terbayang raksasa berjalan macam dalam citer ultraman. hehe.

selamat berpuase n semoga selamat je kat sna. =))

Diana @ bilakukatacinta said...

D kalau ditempat Hanis+org2 sendai..amu rasanya tak lena nak tido bila dah gegar2 walau sikit..maklumlah..jenis org suke fikir macam2 dan bukan-bukan...

Insyaallah..dibulan ramadhan..doa banyak2 dijauhkan dari segala malapetaka...AMIN

wida said...

semoga hanis dan suami dilindungi Allah dr malapetaka dan bencana..

awalnya sahur..buka kol bape hanis?

waalllaa! said...

semoga kak hanis n hubby sentiasa dalam keadaan selamat dan sejahtera.. selamat meneruskan puasa..hehe

Wani said...

hanis..if nk cpt, cek kt iphone.mmg marveles die nye updet :D

yatie chomeyl said...

awalnyo bgn sahur ko meme tok tdo lagi?

Aida said...

Hanis, kak aida yg kat kl ni pun pernah merasa gegaran tu .. walaupun sekejap, tp mmg terasa sampai pening .. bayangkan kalau dorang yg kena .. hmmm .. Subhanallah ..

MAPPIAU said...

akak doakan mudahan hanis dan suami sentiase dilindungi dari segala keburukan :)

Ct Arina said...

rina pn penah rase jishin tu kak. ceh, nak gak sebut jishin. hahah! mase tu tragedi tsunami pertame kat malaysia. x igt rina tahun bile. rina kat hostel kolej kat port klang time tu. mmg rase la gegaran. lame gak, ade dalam 3 minit kot. sgt takut. igt allah je mase tu.
tp akak dah biase kan. so xde pape la kot. semoga kak hanis n cinta dlindungiNya. AMIN.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Rasa jishin ni dh Mcm sebati Dlm diri lepas 11 march tu
Ai x pernah terjah website tu
But weols install 1 app if ader jishin lebey dari M3 Akan ader msg alert kata jishin dtg 5 saat b4 nnt smpi so boley ready dh la....

farah fauzi said...

warghhh....saya leh bayangkan macam mana raksasa berjalan sambil hentak2 kaki diluar bangunan dan bangunan tuh bergerak2..hehe...bujak betul imaginasi hanis neh...haha...apapu2..selamat bersahur yer dear...sahur dengan apa hari ni..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

adik saya kerja bahagian meteorologi kat international airport kching..kerja dia kaji cuaca hujan ke panas ke..tekanan udara n bumi, angin...pastu,hantar report kat menara kawalan n HQ..

mula2 saya takut jugak nak ikut hubby ke japan utk nov nie..tapi excited tu mengatasi takut, hehehehe..=0).

amirah said...

tak pening ke kalau ada gegaran tu hanis? kalo akak dah tentu pening2 dah

Atashi In Hiroshima said...

hehehe...saya page ni mmg page feveret dilihat sejak saya dtg jepun. tgk weather pun situ. mcm2 ada. keje pun relate sikit2 dgn benda ni tu yg rajin tgk tu. selamat berpuasa. :)

resipe-masak-makan said...

Salam tuan umah, selamat poso.semoga ramadhan memberi keberkatan, aminn

d_LA said...

huhu..sdg membayangkan je apa yg k.hanis tulis..nk tidur pun x lena kam..take care la akakku sayang yer.
sahur mmg awal ek kat situ?

Chekgu Azrine said...

semoga selamat semuanya

selamat berpose sis

Hanis Azla said...

klu dah ngantuk tu mmg byk perkara yg kita tak ambil port sgt kan.. masa tu tido lg utama.. semoga segalanya baik2 saja di sana dan juga di sini.. selamat berpuasa yer hanis..

Afikah Aziz said...

semoga kak dan husband dilindungi oleh Nya..Ameen,jaga diri molek kak deh :)

sW33tdARLiNG said...

semoga hanis dilindungi.. cabaran betul duduk di negara orang... risau hati keluarga kat sini

Rai said...

the worst jishin yg penah saya rasa pun 4-5 je rasanya..6 tak penah lagi rasanya..saitama jauh dari pusat jishin..

1st time kena jishin pun masa tdo.. rasa cam naik buai.. :P

Scya Lollita said...

semoga ALLAH melindungi umat islam di sana . amin .
kejar barakah ramadhan (:

deeya said...

awalnye sahur kakak .... dya kol 5 baru makan taw . huhu ~ kak , semoga akak , suami dan kengkawan sentiasa dilindungi Allah di sana . risau dengan keadaan luar negara . take care ! =)

zie_ira said...

oww,,dapat bayang kan air dalam mug gerak2 ,,macam dalam cerita ultraman bila raksasa datang,,hehe,,

zie_ira said...

amiinn,, semoga akak n yang lain2 dilindungi di sana ,n dijauhkan dari perkara tak diingini,,amiin,,:)

Syaima' said...

last week rasa jugak time yg kuat tuh.baru nak tidur lepas sahur masa tuh.semoga kita semua dilindungi Allah.

アヌム ちゃん said...

takpenah lg rasa jishin yang kuat smp 6 tu..sini plg kuat 3 je..kalau 6 dah gelabah angkat beg kuar rumah dh kot..huhuuu

zaty luvlianncezzz said...

belog ini sgguh cumei. btw semoga selamat hendaknya

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
suatu kisah di ramadhan

en_me said...

sahur sushi kahh.. ehehe

Amni said...

kan... rupanya akak ada rasa.. syukur tak de la sampai memudaratkan kan... kalau yang tak biasa, memang nervous laaa,,, tu yang amni dengar hari tu, risau jugak ngan akak n chenta hati..mudah-mudahan tak de yang serius terjadi lagi kak...

Kakzakie said...

Hanis dgn cinta hanis tu macam tak takut je. Siap boleh tidur balik. Kalau kakak agaknya dan menggigil. Kena selalu bersedia juga Hanis. Document penting mesti letak tempat yg mudah dicapai...

Moga tak berlaku yg serious....

fazilzura said...

canggih betui yek ..

emm betui tu , psl nye diorg dh penah kene bencana , of course le diorg akan get ready kan ..

Nieda said...

Bila nak tayang rmah baru ?? Nak juga cuci mata hi,hi...

kasihredha said...

beta harap tuan teri dan cinta sentiasa dibawah lindunge Allah...amin.

Take care...Love U *hugssss*

♥ p a a n i ♥ said...

kak hanis punyer imaginasi tinggi betul..hahaha resaksa bagaiii =P

Farah Shamsudin said...

Semoga Hanis dan keluarga di bawah lindungaNNYa.. InsyaAllah..

cik pulau said...

moga takdop gapo lah duk sano..^^,

A.s.t.i.n.a said...

tawakkal pada Ilahi.. andai terasa musibah bakal berlaku.. peluk yg tersayang dan bermaafanlah.. errr apeke komen begini.. aishhh.. tamolah doakan yg tak elok.. insyaAllah semua akan ok di sana... usah ribut2.. bila mau balik raya?

siti kektus said...

kejap kak kite bayangkan gegaran bila barney main lompat2, hehehe :p

siti kektus said...

seminit tu lama ke kak. macam kejap je.

yg tak tahan terus sambung tido tu. haha :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails