Monday, August 8, 2011

Puasa hari ke-8...

Dah hari ke-8 baru nak menulis pasal puasa kat sini... baru lepas berbuka. solat serta baca apa2 yang patut. Berbuka kat mana? Di kafe kampus je. Huhu... Mana sempat nak balik masak... hari ni berbuka 6.40pm, kalau nak berbuka di rumah, pukul 5pm mesti dah kena ada kat rumah untuk masak juadah berbuka. Untuk balik awal pukul 4 ke 5 ke, hehe angan2 ajelah. Biasanya kami balik dari kampus 8pm plus plus... tengok keadaaan, kalau sibuk, lagi lambatlah jawabnya.

Tadi berbuka biasa2 aje kat kafe tu, nasi ikan sayur huhu... (sila sedih bersama2 patik). kuih sudah tentunya tak ada. Kuih mochi dan kuih2 jepun yang lain yang patik dah biasa makan tu adelah, tapi puasa2 ni memang rindu sangat pada kuih muih traditional yang sangat sedap yum yum! (eh kenapa kena tulis mcm slogan siap yum bagai haha).

Jap lagi balik baru boleh masak, kira masak untuk sahur terus... sebelum tu bolehlah supper dengan bubur jagung (i likeee jagung), rasa macam nak rebus ubi jepun la pulak... teringin nak buat cheese cake tapi sampai la ni bahan2 dalam peti tu tak terusik lagi, minggu ni baru rasa dah settle down dengan rumah sewa kami tu. Rumah tak baru tapi kami aje baru bertukar suasana baru. Rasa lain sikit dari rumah universiti yang kami diami sebelum ni. Rumah tu lama macam dalam cerita hantu ju-on haha ok tipu je, dah mulalah nak melalut ni... hik2... rasa nak makan eskrim la yum yum!


41 comments:

Asmara said...

meh la datang berbuka kat sini. boleh aii masak sedap2. hehe.. kalau betul order dulu nnti akan cuba masak. :D

EE said...

sila jaga sensitiviti sikit,anda dikira tidak berpuasa di msia kerana di msia belum berbuka.harap faham.so,dengan itu jangan nak bercerita bagai anda makan apa.

p/s:mee kari ketam nak?hahaha(nak bg jelez sikit)

zie_ira said...

alolo ,cian nye berbuka kat kafe je,,tp takpe ,yg pnting dapat berbuka,,hehe,,:)

wow,suke jugakkk bubur jagung ,yum3,,^^..

takpe akak ,nanti balik malaysia ,,leyh berbuka besh2 punye,,^^,,

ira kat sini baru nak berbukaa,,:)

JIJI YU said...

haha pade muko tokleh make akok

puterinuraqiliah said...

experience betul=.=" mesti sedihkan
huhuhhu. sy x boleh bygkn berbuka jauh dri mknn2 trad malaysia. especially masakan mak:(

Hanis MY said...

@EE
ingatkan nk dekat berbuka kat mesia dah takde org bw maklumlah seme duk get ready nak berbuka, EE setakat nasi dengan ikan terliur ke? haha...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Isssyyyy byk betul u nk mkn itew dan ini ciannyer
Ai siang slim jer perut biler lepas berbuka mcm org preggy 6 bln...perhhh stress betul
Ai harus senaman blk lps raya nnt la....Nak pakai jeans saiz 26 blk uwaaaa (~_~;)

Hanis MY said...

@Asmara
Owhhh tidak ai begitu terharuuuu, nanti nk buat list 4 ms (tudia over ektim pulak haha)...

Hanis MY said...

@JIJI YU
huhu jange gitu, terliur ni!

EE said...

@Hanis MY

I berbuka pon depan pc.eh2 x de la itu tipu jer.jgn kata nasi,air kosong pon terliur.miahahaha..berhati2 ye bila nak publish entri.kalau boleh pling pling sikit.

p/s:sila baca emel I dah reply semua pertanyaan U.next year,kita berbuka sama2 erk..hahaha...gathering EE,Hanis,Tarmimi or Hanis Tarmimi Jr(mudah2an,doa I sempena bln mulia ni).Uncle EE tolong doakan yer Junior.welcome to the new world.

ijayuji said...

salam hanis! siannyer! meh lah dtg siam ambik phd phd kat siam pulak hihihi... hari2 kita antar juadah :D kita pun berbuka sekeluarga sahaja hanis tanpa teman2 :-)

アヌム ちゃん said...

aa xpe2.nanti weekend masak puas2 k.hanis..heeee..alaa kalau dkt boleh kasi popia sy ni ade lg..xpe2 nnt weekend buat kuih jgk tau :)

kasihredha said...

beta ikut bersedih dgn tuan teri...
takpe2 nanti kelik mesia..make puah2 neh :)

Syazwan Che Deraman said...

nasi ikan sayur?
heehhe..kesian kamu.

kat Malaysia lauknya best best woo.
hehehe.

selamat berpuasa ;)

Papa Mifz said...

jgn...kang kuar lak si ju-on tuh...hehe

sue-sama said...

Sian kat kak hanis..klu sue ade pintu suka hati doremon da lame kirimkan kuih karipap,kuih lapis dan murtabak tuk akak...

jgn sdey2 tau...

nk sikit cheese kek klu da buat..hehe

hani@debumelukut said...

selamat berpuasa dik..di mana jua, tak kira lah, janji happy. sentiasa mengikuti blog ni..

PinKy MoMMa said...

kesiannye hanis sgt sibuk nampaknye..kalau hanis dekat rasa nak ajak berbuka besama..sedih pulak patik membaca kamu berbuka..patikkan berhati tisu..eh apsal berpatik..

maafla kalau dh sedih suka verangan lebih2 hehe..

hanis balik umah elok2 ya..
rumah mcm ju on? aaaaa tak mo tak mo..kena baca ayat qursi banyak2 ;)

yatie chomeyl said...

ore pulok smp dumoh kul 6.30. mujur maghrib sini 7.20..dey la masok. tp meme xde masok sokmo. lps ngorib baru smbung masok utk lauk buko & sahur. buko posa mulo2 mak ekurma dgn togok air jah la hehe

Amie said...

siannya buka posa kat kafe, takpelah... yang penting niat kita untuk beribadah, makan tu sekadar memenuhi selera,

memang kalau bulan puasa je,macam2 kuih tradisional yang kita nak makan ye...

Amirah Adnan said...

akak.. tadikan.. tadikan.. mira makan onde2, popia, akok, ayam percik.. lalalala.. hehehe :p

Juwita Jamaludin said...

hanis.. takpe hanis belajar tak sempat nak masak2 tak pe dimaafkan.. akak suri rumah kalau pemalas harus kena ketuk kepala.. hihihihihi.. yang penting kita berbukakan..:)

RedBerry said...

Hanis,

Selamat Berpuasa!!!

amilinhussin said...

tiba-tiba tajuk entry kita sama...hhehhehe

Fatin Syahira said...

alolo kesiannya sis. takpa2 dugaan insyaAllah berganda2 pahala =')
balik malaysia dapat makan sesedap nyum nyum hehe!

haniey said...

ala kseiannya kt akak..hehe..ubijepun cmne tu kak hanis?mst sdap kan?kak hanis ni mmg org kelantan ke?hani pn kelantan.. :)

Hanis Azla said...

terus akak terbayang rumah ju-on dah ni.. he..he.. sedapnya bubur jagung.. aiskrim pun sedap jgk..

Lya Colours said...

hanis, buat je kuih muih yg simple2 tuh. saya kalau rajin buat jugak kuih. tapi yg simple2 la. yg susah2 x koser. hihi. resepi sebat kat google je. hikhikhik

wida said...

kesiannya kat awak..mesti rindu nak makan macam2 jenis kuih kan.
kalau sy duduk sana..mesti kurus, hehe.

nur easy said...

gigihnya dia.. xpa2..rajin n usaha tangga kejayaan ;)

deeya said...

kesian kakak hidup anak rantau .. mujur dah ade cinta hati . kalau keseorang , mesti dan nanges . kan kan kan ? hahakz !

eh sane ade hantu ju-on ?? kem salam ! hahahah ~

Rai said...

hanis..biasa la..pengalaman puasa kat perantauan..jgn sedih2... sebelum balik malaysia sila pulun mochi dan kuih2 jepun tu dengan beria ria..kat malaysia tak sesedap makan kat sana..hehehe..

slamat berpuasa..

ps: seriously rindu dengan saba shioyaki..donburi bagai..haihh..

fazilzura said...

alahai sian nye dik non, jgn sedih2 ye... awk try2 le wat kuih ikut resepi kut2 menjadi

amirah said...

akak pun nak sedih jugakla dgn hanis..sob sob sob..bila mau tunjuk gmbr rumah baru?

farah fauzi said...

sedang bersedih bersama hanis sebab buka puasa sayapun dengn roti jer..sob..sob..sob...padahal farah malas nak masak..hehe

dhiera said...

ala,, sian..nak saya pos ke?! hiks..

ati2 taw..jgn betul2 ada ju on dlm tu..

Afikah Aziz said...

kurma xdok ko kak hehe

sW33tdARLiNG said...

time puasa ni laa rasa nak makan macam2 kannn....?

Ct Arina said...

wah! kak hanis pandai buat cheese cake! boleh r menuntut ilmu ni. hihi^^ selamat menjalani ibadah puase d rumah baru! ;D

Chekgu Azrine said...

takpe2.. nanti dh balik sini jenuh muak makan makanan Malaysia.. kang rindu lak makanan jepun..hehe

Farah Shamsudin said...

rumah macam ju on? tamo.. tamo.. takut! jaga diri ye hanis..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails