Sunday, August 7, 2011

Bernina at Geneva...

Comelnya google page hari ni... ocopot terkejut bila melihatnya tadi (over acting betul, dush!)...
sempena pesta Tanabata di Sendai. Berlangsung selama 3 hari sejak hari Jumaat lepas yang mana saya ada meeting sampai 9.15 pm sob sob. Malangnya saya dan cinta tak pergi pun. Kami hanya duduk rumah aje hari ni... maklesshh nak keluar... Semalam sekadar keluar supper bersama Ab, Akmal dan Gen. Tahun lepas saya siap pakai yukata lagi hehe...na baca boleh KLIK SINI.
Ok berbalik pada tajuk entri hehe... biasalah patik kan suka buat mukadimah lari topik :P. peta kat atas tu merupakan perjalanan kami, lupa nak letak pada entri semalam. Dari Abu Dhab, UAE (bulatan merah) ke Geneva, (bulatan biru). Itulah peram cerita ni lama sangat sampai dah lupa berapa jam perjalanan kami.
Picture from google search. Selain Zurich, Geneva juga salah satu bandar besar di Switzerland. Dikenali juga sebagai "third European financial centre" selepas London dan Zurich. Tiba-tiba rasa macam cikgu geografi ok, i likee hik2... koya itu penting...
Salji putih melepak dan menyejukkan itu hanya ada di atas banjaran Alps, kamu pergi dah penghujung April, salji dah tak ada, panas terik tapi sejuk suhu sekitar belasan degrees mcm tu, sedang elok aje, tak sejuk tak panas...
IMG_1112-tile
rasa macam nak lempang diri sendiri sebab lupa berfoto di airport Geneva wuwuwu, masa balik pun lupa jugak. Airport dia kecil aje. Awal2 dah ingatkan pada love nak ambil gambr etc (maklumlah isteri ni terlebih zat suka bergambar hehe), tapi dia pun awal2 ingatkan saya "tak nak berGIGAM" dan more to sightseeing, ok baiklah patik akur, isteri solehah gitu huhu... tengoklah gambar first tu dia posing nak tak nak aje haha comel la cinta ni, cubit kang baru tahu... aishiteruuu. Masa ni dalam perjalanan dari airport ke bandar Geneva or as they say it Geneve... sekajap aje perjalnan 10 minit je... antara pemandangan yang sempat saya ambil...
IMG_1120
Geneve...
IMG_1121
macam tak percaya... alhamdulillah selamat sampai... Geneva ni dah dekat sangat dengan sempadan France dan bahasa utama di sini adalah French.... Bonjour! Merci! itu aje yang patik tahu... dah la kami pergi gamble dan tak bawa pun note with simple phrases atau ayat ringkas untuk berkomunikasi... tskk...
IMG_1125
memang kami sengaja cari hotel dekat stesyen dan yang penting murah (kawanku EE suka panggil MK :P), sebab senang nak cari dan juga kami akan travel dengan train oleh itu adalah sangat penting hotel berdekatan dengan stesyen keretapi. Nasib bak terjumpa Hotel Bernina... Tak sangka pulak memang betul2 depan stesyen hehe...
IMG_1127-tile
biliknya kecil tapi dah cukup buat kami berdua, hanya tempat untuk tidur aje sebab waktu lain kami akan keluar jalan2. Kami diberi gula2 percuma dan juga pass card percuma untuk menaiki "taxi boat" di GENEVA LAKE beserta buku paduan. Ada fee Wifi...weee. Lake tu sangat besar, tapi tiket percuma tu limited untuk satu kawasan aje, nak ke tempat lain kena beli tiket berbeza. Pemandangan dari tingkap hotel. Just like in the movies hehe (koya aje kamu ni). Saya sangat suka tingkap yang ada pokok bunga tu, comel!!!
IMG_1143-tile
paling klasik adalah lif hotel ni sebab stail tarik pintu macam nak masuk bilik.... super duper cool. Patik kejakunan hehe... ruangan lobi.... lepas solat dan isi perut jap kami terus keluar... dari pintu utama hotel belok kiri terus nampak kedai... tapi tak singgah pun, tengok dari luar pun mahal nak pengsan, apatah lagi nak masuk. Kami baca tips jangan beli jam kat sini (Swatch etc) kerana ia  lebih mahal, walaupun Swiss lah pengeluarnya, pelik kan? Tapi bila compare memang mahal pun... pengsan! Di sini guna matawang Swiss Franc, tapi boleh je nak beli guna matawang euro, (sebab kami ada euro aje) dan dia akan bagi balik baki dalam SF.

p/s: Kami tak sempat explore banyak di geneva tapi saya akan cerita yang mana kami sempat terjah aje wuwuwu... sadisss...

42 comments:

nur easy said...

cam best je kat geneva tu ya.. isk2 kena cari peluang nak p sana ni.. hehe

koya tu apa ya? ;)

amilinhussin said...

dulu penah ada cita-cita nak pegi geneva ngn kawan2.. boleh la share entry2 geneva ni ngn diorang. kasi level of excited up sikit..tq sis

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Hamba berbuih jelez Tgk tuan hamba berfoya2 d sana
Uwaaaa biler thn nk terjah citu
X der org nk bawa ai gi ke???? Hentak kaki

Amirah Adnan said...

bestnye kak.. leh kenal negara org..sob3..dengki :p

Asmara said...

best2! simpan duit nk jln europe lgi. hihi.. ber5 ni x puas jln. huhu..

アヌム ちゃん said...

bestnyaaaa..merata2 jalan ni..cepat2 update next cite jalan2 tau..huhu..jepun pun tak abes round lg..mmg mimpi jela nk pegi jalan jauh2 ni..sob2

Fatin Syahira said...

wah bestnya akak! =')
merantau lah ek. jeles jeles huhu!

whitecappuccino said...

Jalan lagi??? bestnyer!! selamat berpuasa !

puterinuraqiliah said...

syiooooknya! wahwahwah. honeeeeymooon kali ke berapa ni? haha

kyo_9 said...

waaa..
jauh berjalan dari UAE ke Swiss..
ada conference ke saje2 ek?

kasihredha said...

tuan teri gi geneva..besh nyo
beta tumpang happy bila tengok gambar...beta mula koya lagi :)

zie_ira said...

untuk kesekian kali nye nak cakap ..syiookk nye dapat jalan2,,uw uw uw,~_~

haniey said...

wah beznya akak,jln lagi..ee bila lah hani nk smpai kt sna kan..akak bezla blh jelajah je tmpat bez2..koya tu perasanla..kn akak?hehe :)

Juwita Jamaludin said...

syok2 jalan2.. akak pun suka jalan2.. tamabahn bila jalan2 berduaan.. rasa romantik je..hihihihi

H.J said...

sedak g derak..haha

JIJI YU said...

panda sungguh demo deyh..wat kawe terlior nok mengembaro balik

Afikah Aziz said...

jauhnyo perjalane..kak bakpo peto tulis kot bhs jepun tu huhu..kak bergigam tu gapo,bergmbr ko

Faaein Talip Roy said...

perghh.. best nya.. nak gak jenjalan cam ni.. lepas ni.. jenjalan ke mana plak?

cik pulau said...

Alahai..
tumpang bahagia jelah..
tengok gambar pun jdik la kot..
nak pergi entah kesampaian ke tak..lalala~

wida said...

best best...cite lagi yer.
alah kalau wida tgkbenda pelik2 or yg tak ada kat malaysia..mesti lagi jakun dr hanis, hehe

Lya Colours said...

seronoknya hanis. selalu berpeluang pergi tempat2 yg best. bila sampai rezeki kita ni. huhuhuu

amirah said...

bestnya dpt pi jenjalan mcm ni hanis..

Farah Shamsudin said...

seronoknyaa.. jalan2 lagi...

♥ p a a n i ♥ said...

saya pun suke save google punya corak tu kadang2..hehe

waalllaa! said...

best2...nak kumpul duit la camni..nk pergi jugak..hehe

man yusoef said...

benci tau tak..benci!! grrr..haha

farah fauzi said...

oh hanis..sungguh best menjadi kamoo kerana dapat berjalan2 diserata doniaaaaa...dushhh..jeles sungguh i..ni yang raser nak sambung belajar smula nih...

Kamalia said...

hanis..bestnye,jgn lupe update lg cite ni tau..ai loikee..haha
kat morioka,tanabata matsuri ari ni..xpi pun.paneh n ai kan dlm pntg lagi..ekeke,kunun.

dhiera said...

gevena? tak pernah pergi..tapi selalu tulis dalam reference kat tesis.hek..WHO Gevena~

Hanis Azla said...

terus rasa mcm nak simpan duit byk2 dan pergi tgk tempat org macam hanis.. sukanya dgn tempat tu..

PinKy MoMMa said...

rinduuunyer ngan hanis..
ari ni baru leh online..anak demam :(

nis bilik dia cantik walaupun nis cakap kecik je..kalau diriku dah ok dh tu hehehe..

bestnye berjalan2..nak ikutttt

fazilzura said...

cute kan google tu ..

aduyai dik non , jeles ahkak ni ... besh nye awk dpt pi tmpt2 gitu ...

Hanis MY said...

@haniey
my dear...koya tu bahasa kelantan hehe..maksud dia berangan...

Hanis MY said...

@kyo_9
kyi..abg akak pilot Etihad, kitaorg pergi guna special tiket, murah dari harga tiket biasa...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wah!seronok2...=0).
teringin nak ke sana..tapi duit tabung tak penoh2 pasal asyik kena korek buat beli brg utk main masak2 kat dapor..hehehehehe ;0).

Anum said...

bestnya sis
asyik makan angin je
sis keja pe sebenarnya

abglan said...

Wargh... syok syok... nak itot!

Aida said...

jauhnya dia berjalan .. kat sana barang murah tak kalo compare kat paris ?? hmmmm

Norhafiza said...

seronoknye hanis dapat jalan2..kenal dunia lua kan..tapi sayang hr nim tenet kakNo kong walikong la plak...tak dapat tengok gambo2 yg cantik2 tu..lambat loading leeee huhu sabooooo...

d_LA said...

bakpo google dla xdok bgnn kremlin?ngaju ahhh gini..tetibe je..
k.hanis ni sokma berjalam-jalam x ajok dla..huhu

Ct Arina said...

geneva pulak ke -_-
saye dah bosan. bosan. bosan. bosan.
sebab puan hanis & suaminye asik jalan2 ke sane & sini dgn gembirenye tanpe mengambil kire perasaan pembace2 blognye yg jeles.
bye.

Chekgu Azrine said...

best giles.. jeles seyhhh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails