Sunday, September 18, 2011

Italia: Colosseum (interior)...

Pernah tengok dokumentari pasal Colosseum. Tapi dah lama sangat. Lepas tu tengok dalam movie, Gladiator dan erm urm entah tak ingatlah pulak movie lain tatkala jejari runcing menaip entri ini. Bila cinta hati tanya nak masuk dalam ni atau pergi tempat lain saya berfikir sejenak, lantas memberitahu untuk masuk ke dalam Colosseum tu, takpelah tak sempat pergi tempat lain, biar sikit asal memorable (eheh boleh pulak cenggitu ye).

IMG_2537
panjang betul beratur nak masuk dalam Colosseum...

IMG_2539-tile
tapi tak lama pun, borak-borak, tengok mat2 soleh yang vogue d vass hehe, ambil2 gambar, sambil2 tu adalah juga menyampah dekat orang yang tak reti sabar sebab potong queue.. dush! alih2 dah sampai giliran kami di kaunter tiket...

IMG_2549
lepas beli tiket, masuk aje nampak ni... tak tahu apa tapi hentam ajelah ambil gambar hehe...

IMG_2550-tile
inside Colosseum... rasa macam tak percaya pun ada huhu...

IMG_2581-tile
a view from one of the arch and the wall. 

IMG_2558-tile
cinta hati yang malu2 nak posing hehe... tak macam dalam movie kan? itu strukutr yang dan musnah sedikit akibat banjir dan juga bencana alam yang lain... "Why's there a maze looking thing on the bottom, I thought it was just flat plain surface where gladiators would fight?"...

IMG_2650-tile
"That maze thing on the bottom was trap doors. The flat floor you are speaking of was a stage. Props where pushed up and down through the floor to simulate famous battles."

IMG_2572-tile
ish2 patik ni dah tak ada fashion lompat jenis lain ke? hehe... ampun... tak sempat ambil kelas modelling harap maklum, ahah pengsan! Thank u mr stranger yang sudi ambilkan gambar kami...

IMG_2629-tile
tingkat paling atas ada pameran ala-ala muzium, artifak dahulu kala. Punyalah tinggi setiap anak tangga tu... penat bila dah sampai atas... orang zaman dulu ni memang besar2 ke eh? Pemandangan bandar Rome dari atas...

IMG_2623
nampak tak lukisan pada batu tu?

IMG_2657-tile
gambar terakhir sebelum keluar dari Colosseum ke destinasi seterusnya... turun pun penat sebab kena langkah tinggi sangat wuwuwu... dah turun baru perasan ada lif, takpelah kenangan naik tangga Colosseum, tskk...

IMG_2695
silalah jangan percaya dengan mamat gladiator ni. Memang la nampak best boleh bergambar dengan wira celup. Mereka datang serbu secara tiba-tiba, dah la kami masih blur sebab baru je keluar dari Colosseum tu, terus datang hulurkan pedang, "Just some tips for us..." tips la sangat, menyampah betul. Pastu depa minta 10 euro! Kalau 2-3 euro tu boleh diterima. Tapi kami tak bagi penuh pun buat2 cari duit dalam kocek seluar (dont ever take out your purse or wallet at this area or at this kind of situation) dan bagi setakat yang ada. Gerammmmm sangat! Dah catious dah, tapi terkena juga (sebelum masuk Colosseum sempat mengelak dari mamat friendship band tu, ingat lagi?) Lepas tu along the way jalan dari Colosseum, kat mana2 je ada depa ni, dari jauh lagi kami cuba elakkan. Asal nampak aje pergi direction lain kalau tak sure kena serbu, huhu... 

p/s: Walking around rome...

27 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Mampu Tgk dlm movie jer uols
Mmg ramai yg pesan gi Italy kena be careful ek
Naik risau plak...

Acik said...

wow .. tempat bersejarah tu. x berdiri bulu roma ke ronda2 kat situ? hiks! :)

happyichigo♥ said...

kiut je hanis lompat, tak payah masuk kelas modeling hanis terer dah posing!!

aaa bestnye g italy!! dira pun mampu tgk movie je hee hee

Misz-sakura said...

BestnyaAA hihi, kak nis and suami, muko dah macey ore jepun sah2, baru bape taun duk sana nih, ape macam? hehe..

Hidayati said...

Jauh perjalanan luas pandangan.

アヌム ちゃん said...

ishh byknya nk mntk smp 10 euroo..mcm2 org dekat sane kan..tp detailnyee pic k.hanis..smp lukisan dkt batu pn ade..hee suka tengokk.**nak gk sampai..sobsob**

JIJI YU said...

to kelas lasum gladiator..gemuk..wakaka

Titisan Hujan said...

bestnye...
dpt plak pegi tmpt bsejarah cmni.

cik pulau said...

kali ni byk plop gambar berdua dengan chenta hati.. hehe

kasihredha said...

dia orng suka ambil kesempatan unk dapatkan tips ye..huhu
termasuk le mamat gladiator tu :)

Juwita Jamaludin said...

wak bestnya dah sampai ke sini hanis.. banyak berjalan luas permandangan.. i like

Nieda said...

Tempat tumpuan pelancong mana2 pun sama . Terkena juga dulu. Bila siap bergambar dia tadah unjang.

Syazwan Che Deraman said...

ramai nyo ore g jale situ.
ramai sokmo kae?.

wahh..sapa nopak nahh ambik gambar.
have a good day.

mzhany said...

hana, ha'ah la bukan kat bawah tu macam flat je, tempat gladiator lawan2 tuh...

Bro ahmad said...

bukan tempat lawan gladiotor ke kt sini..main lawan2..bersejarah tempat ni..nice,

Amirah Adnan said...

haih.. dah mcm jejak sejarah dah nih.. ekekeke..


masuk blog akak macam pegi oversea..oversea thru view.. ngeh3

mekchu said...

mekchu gi colosseum kat dlm mimpi ajee.. :((

siti kektus said...

haha. kite tengok benda ni kat dalam game ape ntah kak. yg main cantum2 gambar tu. hehehe ;p

amirah said...

waaa...bestnyaa..terasa mcm duk zaman tu jer..

msredcheesecake said...

waa... tak dapat pegi dapat tengok gambar kawan pegi jadilah.... best juga kalau dapat tengok yg real...

Saiazuan said...

awesome!!!!!! nak g :D

Bigdaddyz said...

seronoknya....

Soo Hae Daa said...

wahhh..bestnya dapat p sini...tp tulah lau travel 2org je ssh skit kn nk amik pic bdua..huhuh...

thnx for the info hanis..mane la tau nnt2 smpai ke sini..dh tau kena bhati2 ngn org2 sana.. =))

H.J said...

pergh..pah itali doh ore terey nih..haha

Run Away said...

wah...memang best..terasa nak pegi sana...;d

Ijah EmoTemo said...

ngee comel je sis lompat tu hihihi.

hmm , bila la nk smpi italy ni ekekek

d_LA said...

omo..omo..sapa nopak doh tu memey beh tu k.hanis..rs nok panggil je doraemon tlg bwk dla g cni etek..

mamat gladiator tu cekci..auwww...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails